Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

AC News 2021.04.03. Profil

Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

Fotók: netamin.hu

Benkovics Pétert egész életében érdekelte az emberi küzdelem miértje és hogyanja. A sportember vette a bátorságot és elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spartan Agogén. Az ott töltött szűk három nap alatt a legkülönfélébb feladatokat kellett teljesítenie, a lelki és fizikai megpróbáltatásokkal teli időről elképesztő dolgokat árult el az AcNews-nak Péter, aki egyébként civilben életmód-tanácsadással is foglalkozik.

- Elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spartan Agogén. Mit lehet tudni erről a versenyről és miért jelentkezett?

- Az ókori Agoge a legendás görög spártai városállam kiképzési formája volt, melyen minden fiúnak át kellett esnie ahhoz, hogy férfivá váljon. A modern Spartan versenyek szervezői ehhez a hagyományhoz nyúltak vissza, mikor az Agogét létrehozták. 60 órán keresztül, előre meghatározott felszereléssel a hátán kell a résztvevőknek minden fizikai és mentális kihívást megoldaniuk. Menetelni, futni, úszni, ugrani, cipelni, feladatokat megoldani csapatban és egyénileg. Aludni tilos, a feladatokat előre nem tudni. Az Agoge legfőbb küzdelme fejben történik. Minden terhelés egy célra irányul: hogy a résztvevő a lehető leghamarabb eljusson arra, hogy fel akarja adni. Ekkor kezdődik igazán a küzdelem: feladom-e azt, amit végig akartam csinálni, vagy legyőzöm a körülmények kényszerítő erejét?

Hogy én miért jelentkeztem? Az ember boldogságát nagyban meghatározza, hogy a nehézségekhez, az élet kihívásaihoz hogyan viszonyul. Gyermekkoromból sok traumát hordoztam és fiatal felnőttként azt gondoltam, ezek megkötöznek. Később kellett megtanulnom, hogy habár a körülményeket sokszor nem tudom megváltoztatni, az, ahogy én viszonyulok hozzájuk, az viszont egyes egyedül rajtam áll. Ez azért fontos, mert a közvélekedés ellenére alapvetően nem a körülmények, de még nem is a gyermekkorból hordozott sérülések határozzák meg a boldogságunkat, hanem a mi reakciónk ezekre. Szabadok vagyunk dönteni minden élethelyzetben. Ez a szabadság félelmetes, de felszabadító is. Számomra az Agoge egy egyéni küzdelem, egy gyógyulási, érési folyamat záró akkordja volt.

- Honnan volt ennyi ereje erre a küzdelemre?

- Az élet sok nehéz küzdelmet adott nekem már meglehetősen korán. De ezzel nem vagyok egyedül, a legtöbb ember komoly nehézségeket kénytelen hordozni gyermekkorától fogva. Ezekben a helyzetekben fontos döntés, hogy áldozatként tekintünk magunkra, vagy a kihívást és abban egy feladatot látunk, amit az élet támasztott elénk, és most nekünk kell felelnünk? A hit nélkül, hogy küzdelmeinknek célja és értelme van, az élet úgy gondolom értelmetlen. Ez a hit segített nekem az Agoge küzdelmeiben is: hogy van cél, van kincs, amit a nehézségek tüzében találni lehet.

- Mit szólt a családja mindehhez?

- Hálás vagyok a feleségemnek, aki támogatott ebben a kihívásban még úgy is, hogy 60 óráig ő sem aludt, csak ő értem aggódott itthon. Fontos megjegyezni, hogy habár az Agoge alatt végig komoly terhelésnek voltunk kitéve, nagyon figyeltek ránk: folyamatos instruktori és orvosi felügyelet alatt voltunk. Extrém veszélyes dolgokat nem vártak el tőlünk. Nem a veszély volt a lényeg, hanem a mentális küzdelem, minden más csak ezt szolgáló eszköz volt. Van két óvodáskorú gyermekem, akik szeretném, ha boldog emberek lennének. Meggyőződésem, hogy az ember a gyermekeinek akkor adhatja a legtöbbet, ha jó példát mutat, ha jól éli az életét. A gyerek sosem a dumára figyel, hanem hogy mit tesz a szülő. Szeretném, ha az én gyermekeim megtanulnák, hogy a nehézségeknek célja van, hogy küzdeni érdemes. Látniuk és tudniuk kell, hogy mindenkit megkísért a kétségbeesés, a feladás, a könnyebb út, de példát akarok mutatni nekik abban, hogy ezek legyőzhetőek. Nem titkolom előlük nehéz gyermekkoromat sem, hanem ezt is arra használom fel, hogy megtanulják: a múlt nem kötöz meg, szabadok vagyunk választani és jobb utat járni!

- Mi volt a legnehezebb feladat a küzdelem során?

- A legnehezebb az volt, hogy ne adjam fel. Ez a mentális küzdelem már néhány órával a kezdés után elkezdődött és már 20 óra elteltével úgy éreztem, teljesen erőim végére értem. Az első másfél napban szinte semmi ételt nem kaptunk, ami különösen nehézzé tette a komoly fizikai terhelést. Többször is a feladás határára kerültem, de hála Istennek mindig épp annyi erőm volt, hogy tovább küzdjek. Fizikailag a legmegterhelőbb az utolsó pár óra volt. Több mint két napja ébren, végletekig elfáradva, sérülésekkel, épp egy hegyről ereszkedve teljes felszereléssel még futtattak velünk egy félmaratont. Volt, aki ekkor már beszélni sem tudott. Elképesztő, már-már szürreális volt. Ugyanakkor eközben éltem át a legértékesebb tapasztalatot is, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy amíg én nem adom fel, addig nem veszítek. A testem elárulhat, összeeshetek, de amíg az akaratommal nem járulok hozzá a vereséghez, addig győztes vagyok. Az emberi test pedig bámulatos módon terhelhető, vereségeink 99 százalékában nem az embert győzik le a küldő körülmények, egyszerűen feladjuk. Erre csak akkor ébredtem rá, mikor az Agogén valóban a határaim közelébe kerültem.

- Milyen sportmúlttal rendelkezik?

- 16 éves koromig - meglehetősen tehetségtelen - középtávfutó voltam, a tálentumok hiányát szorgalommal pótoltam, így sikerült kétszer országos helyezést megcsípnem akadályfutásban. Később mindenevő voltam a sportban, de felnőttként leginkább az erősportokat kombinálom állóképességi kihívásokkal. Így jött a képbe az OCR, a terepakadály-futás. Az Agogén volt egy minimum feltétel, amit erőben és állóképességben teljesíteni kellett az induláshoz. De ez sem mentett meg senkit: mindenkinek van gyenge pontja, az Agoge feladatai pedig ezeket garantáltam megtalálták: a jó állóképességű nehezen cipelt súlyokat, az erős pedig nehezen bírta a kitartó terhelést.

- Életmód-tanácsadással is foglalkozik. Mivel keresik meg Önt általában?

- Leginkább a modern életmódból fakadó problémákkal. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód okozza az egészségügyi problémák döntő részét. Emellett erősödő tendenciát látok a lelki eredetű problémák testi betegségekké válásában is. Test és lélek elválaszthatatlan egész, és ha valahol megbomlik az egyensúly, ott előbb-utóbb baj lesz. De a legtöbb problémára - legfőképp a megelőzésükre - egészen egyszerű, természetes megoldások léteznek. A gond csupán az, hogy a változásnak mindig belülről kell fakadnia, a külső kényszer nem tartós megoldás. És ez a legnehezebb dió: a változás az emberben.

- Könyvet írt tapasztalatairól. Miért született meg ez az ötlet, ezzel is eljuttassa tapasztalatait minél több emberhez?

- Minden kultúrában bevált szokás volt az emlékkő-állítás. Mikor egy néppel valami meghatározó történt, állítottak egy emléket, hogy ne felejtsék el a tanulságokat. Az Agogéről hazatérve emlékkőként lejegyeztem a tapasztalataimat, hogy ne vesszenek a feledés homályába. Miután ezt a hozzám közel állókkal megosztottam, majd egy részét a hazai Spartan közösséggel, több száz bátorítást kaptam arra, hogy szélesebb körben is tegyem elérhetővé ezt a tapasztalatot, mert másoknak is segíthet a küzdelmekben. Féltem tőle, mert több személyes és fájó részt megosztok benne gyermekkoromból, de végül arra néztem, hogy ha valakinek épp ez segít egy picit, már megérte. Így született a könyv.

- Az élet más területein is ilyen kitartó?

- Úgy látom, a legtöbb ember alapvetően nem kitartó, köztük én sem születtem annak. Az ember veleszületett természete a kényelmet, a langyost, a könnyűt szereti. Az már nevelés kérdése, hogy kitartóak legyünk, melyet kezdetben mások végeznek, később magunknak kell magunkat megzabolázni. Törekszem rá, hogy úgy éljek, hogy különbséget tudjak tenni rossz és jó között, és amit helyesnek tartok, azért a végtelenségig küzdjek. Úgy látom, aki ebben az irányban köteleződik el, arra idővel azt mondhatjuk: kitartó.

- Hogyan néz szembe Ön korunk pestisével, a koronavírus-járvánnyal?

- Ahogy minden nehézség, a járvány is olyan megpróbáltatás, ami kérdéseket tesz fel minden embernek, melyre egyénenként kell felelnünk. Vannak, akiknek tragédiákat kell feldolgozniuk, és vannak, akiknek a bezártság, az önmagukkal való szembenézésnek az ideje kell, hogy legyen. Ami engem illet, a járvány alatt is gyakorlom ezt a hitemet, mely célt lát minden megpróbáltatásban, és igyekszem meglátni a feladataimat, a sors rendeléseit számomra és megfelelni ezeknek. Küzdelmeink bennünk zajlanak, de fontos, hogy az életet alapvetően ne magunk körül forogva, hanem kifelé irányuló tekintettel éljük, és akkor meglátjuk személyre szabott feladatunkat, elénk kerülnek az emberek, akiknek a mi segítségünkre van szükségük, helyzetek, melyekben a mi megoldásunk után kiált a világ. Ezeket megtalálni és ezekre megfelelni: ezt hívják boldogságnak.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Tóth Andi: Nem fog érdekelni ki mit gondol!

Pataki József 2021.05.14.
Elképesztő sikernek örvend Tóth Andi új dala, mely hamar a legnézettebb videók közé került. Az énekesnő most az AcNewsnak mesélt az Állj című dalának hátteréről, és a szerzemén...

Beleznay Endre rendezői szerepben - „Hatódjunk meg és futkossanak a hangyák a hátunkon!”

AC News 2021.05.13.
Itt tényleg minden teljesen őrületes, a Kinizsi Pál című rockoperát a Siklósi Vár kapitánya írta, Beleznay Endre rendezi, akitől már megszokhattuk a rendbontást, így például az sem lehet meglepő, hogy...

Kulcsár Edina elárulta a titkát! – „Így fogytam le 2 hónap alatt 12 kilót”

AC News 2021.05.12.
Ahogy közeledik a nyár, sokan próbálják elérni az áhított nyári alakot, így volt ezzel Kulcsár Edina is, aki egy fürdőruhás poszttal mutatta meg közösségi oldalán, hogy állt rajta a...

Huppsz

Nagy durranásra készül Emilio – Jön a saját nevével fémjelzett parfüm!

AC News 2021.05.15.
Az énekes évek óta dédelgeti az álmát, miszerint saját parfümöt dob piacra. Emilio most szakemberrel is konzultált, így még közelebb került az ’Emilio parfüm’ megvalósítás&...

Kárpáti Rebeka szíve Balira húz

AC News 2021.05.14.
Az influenszer nemrég egy bikinis képet tett közzé közösségi oldalán, a nyarat idéző kép láttán az AcNews arra volt kíváncsi, hol fogja tölteni az idei nyarat a gyönyörű vállalkoz&oacu...

Megszületett a magyar rádiós kisfia!

Pataki József 2021.05.13.
Apuka lett Viktorin Tamás, a Sláger FM műsorvezetője! A rádiós most elárulta, hogy kisfia, Andris, miként látta meg a napvilágot.
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

AC News

Már letölthető a védettséget igazoló mobilos alkalmazás

AC News 2021.05.14.
Mutatjuk pár lépésben, hogyan tudjuk a telefonunkra varázsolni a programot, illetve azt, hogy milyen adatokra lesz szükségünk ahhoz, hogy használjuk.

Szijjártó: Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok

AC News 2021.05.14.
Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország köz&o...

A hétvégén is borúsabb idő várható

AC News 2021.05.14.
Jellemzően a hétvégén is borúsabb, csapadékosabb lesz az időjárás. Egyelőre nem tér vissza a héten tapasztalt nyárias meleg, 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók - derül ki az Országos Me...

Sziréna

Nem kapott cserébe semmit a locsolkodásért, ezért megverte az ismerősét

AC News 2021.05.14.
A Kazincbarcikai Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki a vád szerint locsolkodásért italt és cigarettát várt cserébe, de mivel nem kap...

Átfestette a lopott kerékpárt  

AC News 2021.05.14.
A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a férfit.

Lövés dördült egy kisteleki kerthelyiségben

AC News 2021.05.14.
A rendőrök őrizetbe vettek egy ópusztaszeri férfit, aki egy gáz- és riasztó fegyverrel lőtt egy kisteleki szórakozóhelyen.
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Itthon

Novák Katalin üzenete a családok nemzetközi napján

AC News 2021.05.15.
Hivatalos közösségi oldalán osztott meg videót a politikus.

Családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatala: családok nemzetközi napja – ünnepeljük a családokat!

AC News 2021.05.15.
Május 15-e világszerte a családokról szól a család nemzetközi napja alkalmából. Magyarországon a 2010-es "családbarát fordulat" óta a kormány elkötelezett a családok támogat&a...

Meghalt 73 beteg, 1039 fővel nőtt az új fertőzöttek száma

AC News 2021.05.15.
Elhunyt 73 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 114 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 618 608 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 149 707 főre csökkent. 2453 korona...

Világ

Villám csapott egy indiai erdőbe, 18 elefánt pusztult el

Pataki József 2021.05.14.
Egy 18 elefántból álló csorda tetemeit találták meg az északkelet-indiai Asszam államban, miután a Kandoli védett erdőbe villám csapott.

Bloomberg: Csaknem ötmillió dollárt fizetett a hackereknek a Colonial Pipeline

Pataki József 2021.05.14.
Csaknem ötmillió dollárt fizetett kelet-európai hackereknek az Egyesült Államok keleti partvidékének felét üzemanyaggal ellátó Colonial Pipeline vállalat, hogy feloldják letiltott számító...

Rakétákat lőttek Libanonból Izrael irányába

Pataki József 2021.05.14.
Három rakétát lőttek ki Libanonból Izrael irányába, mindhárom a tengerbe esett - jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtök este az izraeli hadsereg szóvivőjére hivatkozva. A t&...
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08.
Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project &...

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01.
A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, ho...

Középkori selymekkel tört be a világpiacra egy magyar vállalkozó

AC News 2021.04.25.
Mestellér János, a Kazár Bazár webshop vezetője nem akármilyen termékek gyártásával foglalkozik, ugyanis a vállalkozó középkori selyemmintákat kelt életre. Az AcNews az üzletembert többe...

Amiről beszélnek

Megvan a dátum: Ekkor láthatjuk jó barátainkat a kedvenc kanapénkon

AC News 2021.05.15.
Már nem kell sokat aludnunk ahhoz, hogy 6 fős baráti társaságot újra a nappalinkból nézhessük.

Mihalik Enikőt annyira megviselte a Magyarországon maradt Pulcsi, hogy sírva fakadt

AC News 2021.05.14.
A várandós modell Pulcsi névre hallgató háziállatát nem vihette végül New Yorkba.

MTV Movie & TV Awards: Scarlett Johansson és Sacha Baron Cohen is különdíjban részesül

Pataki József 2021.05.14.
Egyéves kihagyás után, magyar idő szerint május 17-én és 18-án visszatér az MTV Movie & TV Awards, hogy együtt ünnepeljük az év kedvenc filmjeit, sorozatait és valóságshow-it. A hétvé...
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között