Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

Pataki József 2021.05.29. Profil

Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

fotó: Magyar Triatlon Szövetség

A paralimpikon bal alkarhiánnyal született de ez egy percig sem akadályozta semmiben, hogy elérje céljait. Mára rengeteg szép eredményt tudhat a magáénak, és mint mondja; simán felveszi a versenyt az ép sportolókkal is. Boronkay Péter az AcNewsnak mesélt arról, milyen tervei vannak a jövőre nézve, a társadalmi felelősségvállalásáról és mit fog csinálni ha vége lesz a tokiói paralimpiának.

– Hogy talált rád a triatlon?

– Bal alkar hiánnyal születtem, emiatt szüleim gyógyúszásra kezdtek el járatni 6-7 évesen. Ebből később rendszeres edzés lett, voltam 4 évig Magyarország egyetlen végtaghiányos pólósa is a kecskeméti Villanó Fókák vízilabda klubnál, majd visszatértem az úszáshoz. Kétszer voltam magyar válogatott, majd kijutottam egy Európa Bajnokságra és egy Világbajnokságra is. 2004-ben az athéni paralimpia bő keretében benne voltam, azonban 3 hónappal a verseny előtt kikerültem, mert nem sikerült több számban is szintidőt úsznom. Ez az időszak egy nagy törés volt az életemben, és innentől kezdve verseny szinten nem foglalkoztam az úszással. Hála Istennek, nem sokkal később megtaláltam a triatlont, amiben igazán sikeres lehettem. Ez úgy történt, hogy 2007-ben a győri duatlon VB-n elindultam, ott találkoztam egy úrral a Nemzetközi Triatlon Szövetségtől, akitől megtudtam, hogy a 2007-es világbajnokságon a parasportolókat is díjazni fogják. Ezen fellelkesülve részt vettem a 2007-es hamburgi versenyen, és kategóriámban a 4. helyen végeztem. Innen aztán már nem volt megállás.

– Mit könyveltél el az első komolyabb eredményednek?

Talán a 2010-es budapesti triatlon világbajnokság, ahol hazai közönség előtt sikerült a VB címemet megvédeni. Azt gondolom, lehet egy élsportoló ép vagy akár parasportoló, legnagyobb dicsőség lehet számára, ha hazai közönség előtt versenyezhet vagy nyerhet világbajnokságot. Hálát adok az Égnek, hogy ez nekem akkor megadatott, máig szívesen gondolok arra az eseményre.

 – Hogyan lehet érvényesülni parasportolóként?

– Azt gondolom, ez sérülés- és sportágspecifikus. A triatlonban együtt készülünk az ép sportolókkal, a legtöbb esetben együtt is versenyzünk, leginkább hazai eseményeken. Véleményem szerint a médiának óriási szerepe és felelőssége van abban, hogy egy parasportoló miként érvényesül, mennyire válik ismertté vagy kerül a köztudatba. Persze a sportolón is múlik, hogy mennyire „mozog” a „pályán” kívül, milyen aktív a közösségi médiában, jótékonysági eseményeken vagy a társadalmi szerepvállalás területén.

– Egy paralimpikon fel tudja venni a versenyt ép sportolókkal is?

Abszolút! Én például sokat versenyzek az épek között is, sőt, többször álltam is dobogón a korosztályos bajnokságokon, amire nagyon büszke vagyok, hiszen a bal alkar hiánya jelentős hátrányt okoz egy- egy verseny alkalmával. Egyik kiemelkedő ilyen eredményem volt, amikor kb. 110 induló volt egy sprint távú versenyen Keszthelyen a korosztályomban, és bronzérmet szereztem. Ha jól emlékszem, én kaptam akkor aznap a legnagyobb tapsot.

– Hogyan néz ki egy profi sportoló családi élete? Mire van idő? Úgy tudom most érkezik a második gyermeke.

– A családi munkából is kiveszem a részem, vannak olyan feladatok, amelyeket én végzek. Ilyen például Ákos kisfiunk esti fürdetése és etetése, vagy a közös esti ima és az altatás. Izgatottan várjuk a következő időszakot, egy hónap múlva érkezik második kisfiunk, Kristóf. Biztos vagyok benne, hogy továbbra is jól össze fogunk tudni dolgozni a feleségemmel Katával, illetve a nagyszülők is sokat tudnak segíteni nekünk. Próbálunk minél több minőségi időt együtt tölteni, szeretünk kirándulni a természetben, vagy játszótéren lenni.

Lassan 8 éve, hogy profiként sportolok, de emellett a családi élettel összehangolva magam osztom be a különböző területeken végzett munkáimat, - már amennyire a covid helyzet ezt lehetővé tette.  2017 óta vagyok az egyik áruházlánc Jószolgálati Nagykövete, célunk, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember integráljunk a munkaerőpiacra. Idén nyártól az egyik nemzetközi biztosító sportnagyköveteként is fogok dolgozni, ezek mellett járom az országot érzékenyítő-szemléletformáló, parasportágakat bemutató előadásokat tartok gyerekeknek. Az elmúlt 6 évben közel 18 ezer gyermekkel találkoztam szerte az országban, ahol a sportág és a paralimpia bemutatásán túl az egészséges táplálkozásra is felhívom a figyelmet. Emellett különböző céges rendezvényekre is szoktak hívni, hogy beszéljek arról, hogyan lehet sérültként is teljes életet élni, sikereket elérni. Aktív társadalmi szerepvállalás is utolér különböző jótékonysági rendezvényeken, valamint edzőként is dolgozom, ahol több embernek tudok segíteni abban, hogy valóra tudják váltani az álmaikat és elérjék a kitűzött céljaikat.

 – Hogyan edzett a pandémia idején?

– Kecskeméten élünk, a karantén ideje alatt nálunk is zárva voltak az uszodák, így maradt a kerékpározás és futás, állandó kontaktban az edzőkkel. Magánéleti szempontból örültem annak, hogy nem voltak versenyek, nem kellett a fél életemet reptereken és stresszben töltenem. Sokat edzettem egyedül, ilyenkor van ideje az embernek átgondolni a dolgokat. Igazi önismereti tréning volt. Maradt ugyanúgy a heti 10-11 edzés, az uszodát szárazföldi edzésekkel tudtuk pótolni. Később a sportolók használhatták már a sportlétesítményeket, így szinte csak pár hónapot készültem egyedül.

– Hogyan készül a Tokiói paralimpiára? Egy korábbi interjúban említette, hogy addig tervezi a pályafutását. Miért? Mi lesz utána?

– Jelenleg a 16. helyen állok a paralimpiai kvalifikációs ranglistán, ami azt jelenti, hogy szabadkártyás helyen állok. Nagyon kevesen indulhatnak Tokióban, és az, hogy ki kap szabadkártyát, az nagyon sok mindentől függ: például hány ország vesz részt, az adott országokból hányan kvalifikálták már magukat stb. Szabadkártyára van sanszom, de nem görcsölök rajta. Úgy vagyok vele, ha kijutok, akkor örülünk, de ha nem, akkor sem szomorkodunk. Olimpián túl is van élet. Ha netalántán Tokió mégsem jönne össze, nem sikerülne a kvalifikáció, akkor van B tervem is: ez esetben a hosszú távú világbajnokságon tervezek rajthoz állni szeptemberben Hollandiában, ahol szeretnék világbajnoki címet nyerni. Itt 3.8km-t kell úszni, 180km-t kerékpározni és 42km-t futni. A triatlonban az a jó, hogy több szakágban, mindenféle távon van lehetőség megmérettetni magunkat. Távlati célom, hogy megdöntsem a nem hivatalos IM táv legjobb idejét, amit valaha egy karral teljesítettek. Ez jelenleg 9óra 56perc (Oliver Dreier, Roth 2009), de van egy meghívásom is a World Xtri sorozat Canada Man Extrém triatlonra, ahol még soha nem indult parasportoló. Szóval van terv bőven.

Úgy gondolom, még 3-4 év van bennem a profi sportban, van pár esemény még a bakancslistámon. Aztán szeretnék a magyar sportért, sportolókért dolgozni a későbbiekben is.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Molnár Anikó kiakadt – „Nem igaz, hogy elszegényedtem!”

AC News 2021.08.04.
Amióta kitett néhány eladásra kínált értékesebb holmit az interneten, mindenki Anikó zsebeiben turkál. Az AcNews megkereste az egykori Nagy Ő-t, aki tiszta vizet öntött a pohárba.

Détár Enikő: Nőként, én is találkozom hátrányos megkülönböztetéssel!

AC News 2021.08.03.
A színésznő Sztárek Andreával közösen játssza A nő Akinek csak megszületni volt könnyű… című zenés színházi darabot, ami a nevéből adódóan a nőkről szól, de nemcsak nőknek. A...

Dancing with the Stars! Metzker Viki: Még nem érzem a versenyszellemet

AC News 2021.08.02.
A gyönyörű DJ-nek nemrég kérték meg a kezét, most pedig újabb örömhírt kapott, hiszen felkérték a Dancig with the Stars című műsorba. Érdekes fordulat, hogy ezúttal nem ő fogja a közöns&eac...

Huppsz

Teljesen új pályán próbálja ki magát Völgyesi Gabi

Pataki József 2021.08.04.
A Unique énekesnője önismereti workshopot indít.

Pótnagyi lett Bay Éva

Pataki József 2021.08.03.
A 68 éves tévés legenda testileg és szellemileg is kirobbanó formában van. Amióta egy gyógynövénykeverék segítségével 18 kilótól megszabadult, azóta energikusabb mint korábban,...

Kárpáti Rebeka: Nem tudtam kifizetni az albérletemet

AC News 2021.08.02.
A színésznő az Instagram-oldalán mesélt arról, hogy volt idő, amikor plusz munkát kellett vállalnia, hogy fenn tudja tartani magát. Ennek az időszaknak a hátteréről hosszan írt legfrissebb posztjában a méd...
min-mano
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

AC News

Koronavírus - Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is

AC News 2021.08.04.
Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

ITM: újabb keretemelés a már 30 ezer fiatal nyári munkavégzését támogató programban

AC News 2021.08.04.
Jelenleg közel 30 ezer nappali tagozatos diák dolgozik a Nyári diákmunka program támogatásával - mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitiká&e...

Felújítják a papdi kápolnát Tolnában

AC News 2021.08.04.
Felújítják a Tolna megyei Lengyel-Annafürdő közelében álló papdi kápolnát, a korábban népszerű zarándokhelyet egy 150 millió forintos turisztikai fejlesztés részeként.

Sziréna

Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki egy budapesti kórház főnővérét

Pataki József 2021.08.04.
Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki a rendőrök egy budapesti kórház 45 éves főnővérét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

Kényszergyógykezelés vár a feleségét megfojtó férfira

Pataki József 2021.08.04.
A Baranya Megyei Főügyészség emberölés bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki megfojtotta feleségét, azonban kóros elmeállapota miatt nem büntethető.

Késsel szúrta meg az apját

Pataki József 2021.08.04.
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja a nem indokolt a büntetés enyhítése azokkal az elkövetőkkel szemben, akik az idős férfi életére törtek.
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Bakondi: Idén már több mint 54 ezer embert fogtak el a határon

Pataki József 2021.08.04.
Az idén eddig már több mint 54 ezer embert fogtak el a határon, és több mint ötszáz embercsempész ellen indult eljárás - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorn...

Elhunyt három beteg, 59 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.08.04.
Három beteg meghalt, és újabb 59 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 632 428 embert oltottak be Magyarországon, közülü...

Kovács Zoltán: Elfogadták a biztosítási tervet

Pataki József 2021.08.04.
Elfogadta az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztosítási tervét a rendezvény biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsol...

Világ

Demokrata párti politikusok is a New York-i kormányzó lemondását követelik, miután több nőt is szexuálisan zaklatott

Pataki József 2021.08.04.
Demokrata párti politikusok is Andrew Cuomo New York-i kormányzó lemondását követelték kedden, miután New York állam főügyésze bejelentette, hogy hónapok óta tartó vizsgálataik igazolták a po...

Borrell: Az EU sürgeti a libanoni hatóságokat, hogy vizsgálják ki a bejrúti kikötői robbanás körülményeit

Pataki József 2021.08.04.
Az Európai Unió továbbra is sürgeti a libanoni hatóságokat, hogy vizsgálják ki a 2020 augusztus 4-én a bejrúti kikötőben történt robbanás körülményeit, és késedelem nélk...

Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista

Pataki József 2021.08.04.
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
video1a - Kategoriak között
min-mano
video4 - Kategoriak között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Ördög Nóra: Ez volt életem legdurvább forgatása

AC News 2021.08.04.
A műsorvezetők élete nemcsak játék és mese. A kétgyermekes anyukában szó szerint belefagytak a szavak a Totem forgatásán, ahol az orkán erejű hideg széltől még a könnye is folyt.

Pásztor Anna diétázik: Gumicukor, nasi, sör és bezinkutas kaja

AC News 2021.08.04.
Az Anna and the Barbies énekesnője elmondása szerint, annyit mozog, hogy simán beleférnek a tiltólistás dolgok is, de most úgy tűnik mégis cserélnie kell a nehéz húsokat salátára, hiszen már csak n&ea...

Bizonyítani akar Fésűs Nelly lánya! – Ki akar lépni az anyja árnyékából

Pataki József 2021.08.04.
A Totem versenyzője meg akarja mutatni az embereknek, hogy saját jogon is el tud érni valamit, ehhez pedig nem kell a híres édesanyja nevével villognia.
min-mano
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között