Dr. Kökény Zoltán: Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él!

Pataki József 2021.01.09. Profil

Dr. Kökény Zoltán: Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él!

30 éve tette fel az életét arra Kökény Zoltán, hogy embereket gyógyítson. Az orvos hivatásának tekinti, hogy megelőzhetővé tegye, hogy a cukorbetegség oly sok esetben amputációval végződjön. Ennek érdekében egy kampányt is elindított, és az AcNews-al is megosztotta, mire kell odafigyelnünk, ha meg akarjuk őrizni egyik legfontosabb szervünk, a lábunk épségét.

– Hány éve foglalkozik orvoslással, illetve mi terelte ebbe az irányba?

– November elején múlt 30 éve, hogy orvosként dolgozni kezdtem. Édesapám szerint már kisgyerekként azt mondtam, hogy orvos leszek. Aztán az egyetem előtt a Honvédkórház általános sebészetén műtősfiúként dolgoztam. Innentől nem volt kérdés, hogy sebész akarok lenni.

– Miért pont ezt az ágát választotta az orvoslásnak?

– A krónikus sebek kezelésére gondol? Több mint 25 éve a SOTE II. számú Sebészeti Klinikáján dolgoztam. Egy betegnek csúnya lábszársebe volt, ezért is kellett érszűkület miatt operálni. Az idős hölgybeteg azt mondta, a fia Bécsből hozott valamilyen csodakötszert, az csillapítja a sebfájdalmat, gyorsítja a sebgyógyulást, szeretné, ha azzal kötöznénk. Akkoriban csak a mullpólya és a gézlap létezett, mindenkit, minden sebet ezekkel kötöztünk. Ezzel szemben ez az új kötszer egy öntapadó, kicsit gumiszerű lap volt, ami nem engedte át a sebváladékot. Másnapra a kötszer alatt rengeteg nedvesség volt, gyakorlatilag lötyögött a kötszer alatt a szemünk láttára. Ez akkor teljesen szokatlan, elképesztő látvány volt, mára tudjuk, hogy ez a korszerű, nedves sebkezelés alapja, hogy a sebváladék vagy annak egy része maradjon a seben, mert a benne lévő anyagok hasznosak, elősegítik a sebgyógyulást. Röviden, a beteg igen gyorsan, látványosan gyógyult, a kötéscserék fájdalmatlanok voltak, a kötszer nem ragadt a sebbe.

Néhány évvel később egy orvoslátogató keresett fel, hogy egy kötszer újdonságot mutatna, ami akkor került forgalomba Magyarországon. Engem meglepett, hogy a jól ismert hidrokolloid kötszert látom, őt meglepte, hogy ismerem. Nagyon rövid időn belül egy algarost kötszert is megmutatott, illetve egy új fáslitípussal is megismertetett. Sokkal hatékonyabban, gyorsabban tudtam kezelni így a lábszárfekélyeket, még olyat is be tudtam gyógyítani ezekkel az új kötszerekkel és fáslival, amelyeket a tapasztaltabb kollégáim hiába kezeltek. Így hamar megjött a sikerélmény, amelyben a krónikus sebek kezelése során azt megelőzően nekem is ritkán volt csak részem.

Elkezdett foglalkoztatni ez a szakterület, számos konferencián, képzésen, nemzetközi kongresszuson vettem részt, egyre többet tanultam. Új és új kötszerekkel, kezelési technikákkal ismerkedtem meg, és még több betegem gyógyult meg. Ma már rendszeresen oktatom az orvos kollégákat, az asszisztenseket, és betegeknek is tartok felvilágosító előadásokat.

– Mennyire elterjedt Magyarországon a cukorbetegség, és az annak köszönhető végtag amputáció?

– Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él. A számuk 2003 és 2015 között megduplázódott, és azóta is folyamatosan nő. Gyakorlatilag minden korosztályt érint. Egy 5 évvel ezelőtti felmérésben megjelent adatok szerint évi 8000 lábujj-, láb- vagy alsó végtag amputáció történik hazánkban, ennek valamivel több mint fele a cukorbetegség szövődményei miatt. Ez lakosságarányosan nézve magasabb, mint például Nyugat-Európában.

Ha nem baj, mondanék még néhány nemzetközi statisztikán alapuló adatot. Minden negyedik cukorbetegnél élete során egyszer lábfekély fog kialakulni. Ezeknek a lábfekélyeknek több mint a felénél kórházi kezelést igénylő fertőzés alakul ki. Egyötödüknél amputációt kell végezni. Világszerte a cukorbetegeknél évente több mint 1 millió amputációt végeznek. Ez azt jelenti, hogy a világban valahol 30 másodpercenként történik egy amputáció a cukorbetegség miatt. Magyarországon az évi, megközelítőleg 4200 amputáció azt jelenti, hogy 125 percenként történik egy ilyen beavatkozás.

– Hogyan lehet ezt megelőzni?

A cukorbetegség lassan, fokozatosan, évek alatt idegi károsodást okoz, ez az úgynevezett neuropátia. Ez észrevétlenül károsítja a láb érzőidegeit, a beteg ezért akár teljesen elveszítheti a hő-, nyomás- és fájdalomérzést a lábaiban. Ezért nem érzi, ha kavics ment a cipőjébe, ha belelép egy éles tárgyba valahol, ha túl forró a strand homokja, ha töri a cipő, és ezért kisebesedik a lába. A diabétesz tönkreteszi a mozgatóidegeket is, ezért megváltozik a láb statikája, alakja, az ujjak meggörbülhetnek, és olyan területek érintkeznek a talajjal, ahol a bőr gyengébb. Védekezésként itt bőrkeményedés alakul ki, ami alatt vérhólyag vagy véraláfutás alakul ki, vagy a bőr kisebesedik. A cukorbetegség miatt a láb bőre egyébként is kiszárad, berepedezik, ezek a bőrberepedések is apró sebek, és csakúgy, mint az ujjak közötti gombás fertőzés, a gombás köröm, a benőtt köröm, a rosszul levágott köröm, behatolási kaput nyitnak a fertőző kórokozók számára, és a lábon súlyos, igen gyorsan terjedő fertőzés alakulhat ki, ami veszélyezteti a végtagot. Különösen nagy a veszélye a végtagvesztésnek, ha az idegkárosodás a cukorbetegség okozta érszűkülettel is párosul.

Nemzetközi és hazai szakértők szerint a cukorbetegség miatti amputációk fele, de akár a kétharmada is megelőzhető lenne! Ehhez a lakosság megfelelő felvilágosítására, illetve a cukorbetegek lábainak rendszeres, félévenkénti-évenkénti vizsgálatára lenne szükség.

A diabéteszesek nem ismerik az amputáció elkerüléséhez szükséges, mintegy kéttucatnyi végtagmentő tanácsot.

A 10 legfontosabb tanács a következő:

1.      Mindennap vizsgáld meg a lábad! Keress olyan elváltozást, ami tegnap még nem volt rajta. Ez lehet bőrkeményedés, víz- vagy vérhólyag, seb, váladékozás, vöröses bőrterület vagy egyéb elszíneződés.

2.      Sose járj mezítláb! Még otthon, a lakásban se, nemhogy a strandon!

3.      Mielőtt felveszed, nyúlj bele a cipődbe, tapintsd át a talpát, az orrát, nincs-e benne kavics, nem gyűrődött-e fel a talpbetét.

4.      Mindennap moss lábat, legfeljebb 36°C-os vízben, de tilos a lábat kiáztatni!

5.      Fürdés után töröld szárazra, különösen a lábujjak közét.

6.      Ha bőrkeményedést észlelsz a talpadon, azt mielőbb, szakemberrel távolíttasd el! Tilos otthon pengével levágni vagy tyúkszemtapasszal kezelni!

7.      Tanuld meg helyesen levágni a körmeidet, vagy kérd a cukorbeteg lábak gondozásában jártas szakember segítségét!

8.      Évente, de ha szükséges, gyakrabban járj el szűrővizsgálatra a cukorbeteg lábak gondozásában jártas szakemberhez.

9.      Ha sebes a lábad, azonnal fordulj orvoshoz!

10.    A sebes lábat tehermentesíteni kell, kötözőcipővel, mankóval, járókerettel. Tilos ilyenkor kirándulni, sétálni, vásárolni menni! Minden lépés növeli a fertőzés mélyre terjedésének a kockázatát.

Természetesen a cukorbetegség kapcsán betartandó általános tanácsok is fontosak. Ilyenek a vércukorszint normál tartományban való tartása, a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás, a testsúlycsökkentés, a dohányzás abbahagyása. Minél hosszabb ideig van normál tartományban a vércukorszint, annál lassabban alakul ki az idegkárosodás és az érszűkület.

- Mi eddig a legnagyobb szakmai sikere?

– A Kelet-Európai Diabéteszes Lábfekélyek Tanácsadó Testület tagja vagyok. Ez a régióba tartozó, hasonló problémákkal küzdő országok szakembereiből álló, nyolc fős szakmai testület. Közösen próbálunk olyan irányelveket megfogalmazni, amelyek segítenek megelőzni a cukorbetegek lábsebeinek kialakulását, segítik a lábsebek kezelését, és lehetőség szerint csökkentik az amputációk számát. 

– Mit szeretne elérni a nemrég elindított kampányával?

– Egy olyan közösségi média kampányt tervezek, ahol sportolók, zenészek, művészek mondják el ezeket a tanácsokat, amelyeket persze meg is osztanak a saját közösségi média felületükön, hiszen ott több tízezres elérések regisztrálhatók. Több mint egymillió cukorbeteget és hozzátartozójukat kellene elérni, a cukorbetegség lábszövődményeivel kapcsolatos általános ismereteiket növelni, tudatosítani bennük, hogy időben történő kezeléssel a cukorbeteg lábsebek ugyanúgy kezelhetők, mint a diabétesz egyéb szövődményei. Nagyon sokat tehetnek a végtagmentésben a diabéteszes szülők gyerekei, unokái, vagy a cukorbetegek egyéb hozzátartozói, főként, ha nem engedik, hogy a beteg elbagatelizálja a talpi fekélyeket, a benőtt vagy gombás körmöket, a lábgombát, a talpi bőrkeményedéseket. Ne feledjük, akik ma megismerik ezeket a tanácsokat, még ha most nem is cukorbetegek a jövőben akár ők is azok lehetnek, és akkor számukra is hasznosak lehetnek ezek az ajánlások.

– Hogyan befolyásolja a mostani pandémia az Ön munkáját?

– Egyértelmű, hogy a pandémia hatással van a munkára. Vannak kedvező és kedvezőtlen hatásai is. Egyrészt több beteg kerüli a szakrendelőket, ami járhat azzal, hogy túl későn kerülnek szakemberhez. Másrészt sokkal többen használják a korszerű, internetes kapcsolattartási eszközöket. A világ más országaiban elterjedt a telemedicina sebkezelés területén történő alkalmazása, az úgynevezett telewound care. Leginkább talán táv sebkezelésnek, telesebkezelésnek lehetne fordítani, igazából még magyar neve sincs. A fekélyek gyógyulásának követésére alkalmas módszer, jó minőségű fényképek, videó-konzultációk segítségével. Ha a beteg már járt a rendelőben, megtörténtek a szükséges vizsgálatok, a gyógyulási folyamat így is nyomon követhető, és a betegnek megfelelő tanács adható. Talán további kedvező hatása lehet a pandémiának, hogy - főként az idősebb betegek - valóban kevesebbet mozdulnak ki, kevesebbet járnak a sebes lábukon, több, korábban nem gyógyuló fekélyt láttam az elmúlt időszakban így meggyógyulni. Nyilván korábban a beteg nem tartotta be a tehermentesítésre vonatkozó tanácsokat, most azonban kénytelen volt jobbára otthon maradni.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kóbor János: Lehet, hogy a jövő év lesz az Omega búcsúja

AC News 2021.09.28.
Az Omega frontembere szerint hatvan év után véget érhet a legendás zenekar diadalmenete. Eddigi utolsó lemezük most jelenik meg, amin még a tavaly novemberben elhunyt Benkő László az orvosai tanácsai ellenére is dolgo...

Harmadik gyermekéről mesélt Dobó Ági – „Pandi az életünk része”

Pataki József 2021.09.27.
Sokan nem tudják, de egy igazi költő veszett el a hírességben. Ági most minden bátorságát összeszedte, és egy csokorba gyűjtötte eddigi verseit, hogy aztán kiadja azokat. De nem akármilyen kötetre kell sz&aac...

BREAKING! Elértük DJ Dominique-t – „Agyérgörcsöm volt”

Pataki József 2021.09.24.
DJ Dominique tegnap került kórházba, de eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt.

Huppsz

Poszt-feszt! – Depresszióval küzd Pumped Gabo

Pataki József 2021.09.28.
Sokan viccnek tartják, de tényleg létezik a fesztivál utáni depresszió.

Azta! Így szexizik a szakítás után Tolvai Reni

AC News 2021.09.28.
Az énekesnő egy igazán merész fotót osztott meg magáról az Instagramon.

Kajdi Csaba fiatalságának titka a közösségi oldalakban rejlik

Pataki József 2021.09.28.
A modellügynökség tulajdonosa néhány éve még értetlenül állt az Instagram működése előtt. Ma már az ilyen és ehhez hasonló új platformok használatában látja a fiatalsá...
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik hétvégén a Nemzeti Vágtát

AC News 2021.09.28.
Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató k...

Megállt a tanyán élők számának csökkenése

AC News 2021.09.28.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit - mondta az Agrárminisztérium (AM)...

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban, de további áremelkedés várható

AC News 2021.09.28.
Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként...

Sziréna

Eredményes volt az ellenőrzés

AC News 2021.09.28.
Az Oroszlányi Rendőrkapitányság területén tartott akció ideje alatt három körözött személyt fogtak el a rendőrök.  

Harmincegy migránssal hajtott fának egy embercsempész

AC News 2021.09.28.
Menekülés közben fának hajtott autójával egy 31 migránst szállító embercsempész hétfőn este Abda külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a rend...

Csónakot lopott egy hamis rendszámú teherautóval     

AC News 2021.09.28.
A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei lopás közben érték tetten a férfit.
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Pataki József 2021.09.28.
Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a...

Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Pataki József 2021.09.28.
A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben - hívta fel a figyelmet Varga Judit hétfői Facebook bejegyzésében.

Nagy István: Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet

Pataki József 2021.09.28.
Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Világ

Biden kamerák előtt vette fel a harmadik, emlékeztető oltását

Pataki József 2021.09.28.
Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Pataki József 2021.09.28.
Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyh...

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését

Pataki József 2021.09.28.
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn...
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
min-mano

Profil

Pozsgai Brigitte: Amikor éppen elegem van a startup-ból, akkor jön a forgatókönyv

AC News 2021.09.26.
Egy igazi feltörekvő polihisztorral olvashatnak interjút a következő percekben. 

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Amiről beszélnek

Kiderült, hányszor kell oltakoznunk a jövőben

AC News 2021.09.28.
A Pfizer vezetője azt is elárulta, mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Dugódíjat követlenek Budapesten

AC News 2021.09.28.
A Levegő Munkacsoport szerint 500 forintért lehetne behajtani Budapest belvárosába.

Brutális drágulás: Ennyibe kerül az üzemanyag holnaptól

AC News 2021.09.28.
Szerdától a benzin literenkénti átlagára 4, míg a gázolajé 9 forinttal nő.
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
min-mano