dr. Tandi Flora: Az, hogy jogászként végeztem, sok esetben előny az énekesi pályámon is

2021.02.06. Profil

dr. Tandi Flora: Az, hogy jogászként végeztem, sok esetben előny az énekesi pályámon is

Tandi Flora nevét már Európa-szerte ismerik. Azt azonban nem mindenki tudja, az énekesnő a hétköznapokon jogászként dolgozik. Az AcNewsnak adott interjúban elárulta, miért volt fontos számára, hogy mindkét szakmájában karriert építsen, illetve azt is megtudtuk, milyen hosszú utat járt be a sikerig. A nők helyzete kiemelten foglalkoztatja, különböző kampányokat szervez, és megmozdulásokban vesz részt, melyhez hasznosítani tudja jogász végzettségét is.

- Hol tanultad ki a jogász mesterséget, és miért ezt a szakmát céloztad meg?

- A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán szereztem jogász diplomát. Gimnázium után nem volt kérdés, amellett, hogy énekesi pályát képzelek magamnak, szerezzek diplomát egy másik területen. Akkoriban lettek népszerűek a „helyszínelős” sorozatok, amiket nagyon szerettem nézni. Onnan merítettem ötletet, hogy az orvosira készüljek és kriminál patológus legyek. A jogi tanulmányokat csak második helyen jelöltem meg, és leginkább szülői befolyás miatt. A nagymamám jogász volt, és szerették volna, ha valaki a családból továbbviszi ezt a szálat. Aztán odafent ezt elrendezték, mert két ponttal lemaradtam az orvosiról és bekerültem a jogra.

- Tudtad az egyetemmel párhuzamosan a zenei karriered is építeni?

- Nehezen, ezért két év után nappaliról levelező tagozatra át is kellett mennem, hogy össze tudjam egyeztetni a bemutatkozó lemezem készítését és az egyetemi kötelezettségeimet.

- Több mint tíz éve vagy az énekesi pályán, könnyen össze tudod egyeztetni a két szakmát?

- Az a helyzet, hogy amennyire én tapasztaltam, csak az éneklésből kevesen élnek meg Magyarországon. A piac telített, a lehetőségek pedig onnantól korlátozottak, ha már pozícionáltad magad és a produkciód, mert sok mindent nem vállalsz már el, amit korábban igen. Ez együtt jár azzal, hogy érik a személyiségünk, kialakul a zeneiségünk, a közönségünk, épül a brandünk. Én is végigjártam a ranglétrát és szeretném hinni, hogy lépkedhetek felfelé tovább. De ahhoz, hogy olyan felkéréseket már ne kelljen elvállalnom, ami nem illik bele a produkció arculatába, fontos, hogy legyen egy civil állásom, ami biztonságot ad. A cég, ahol dolgozom, nagyon rugalmas, ezért az énekesi teendőim mindig elsőbbséget élvezhetnek.

- Hogy tekintesz az elmúlt tíz évre?

- Megszületett a Tandi Flora Produkció, ezzel párhuzamosan pedig dr. Tandi Flóra. Mindkettőben nagyon sok munka van, és mindkettő hozzátesz ahhoz, aki vagyok. Az, hogy jogászként végeztem, sok esetben előny az énekesi pályámon is. Nem csak a praktikus oldala miatt, mint például, ha szerződünk egy turnéra vagy egy kiadóval, hanem komolyabban vesznek mindenhol, ha azt a két betűt a nevem elé mondom. De énekesnőként határozom meg magam, nekem ez a hivatásom, amellyel túlzással ugyan, de bejártam a világot, és átélhetem azt a csodát, amelyről kisgyerekként álmodtam. Ezt jogászként sosem kapnám meg.

- A nők helyzete kiemelten foglalkoztat téged, különböző kampányokat szervezel, és megmozdulásokban veszel részt. Mi ebben a motivációd?

- Szociálisan (is) eléggé érzékeny vagyok, és úgy gondolom, hogy közszereplőként feladatunk társadalmi ügyekre rávilágítani. A zene ehhez nagyon hasznos eszköz. Az emberi jogok, különösen a nők jogai és az ezzel összefüggésben felmerülő aránytalanságok érdekelnek, és bár egy személyben megoldást nem nyújthatok, de fókuszba helyezhetek fontos témákat. Most egy olyan lemezen dolgozom, ahol a diszkrimináció egyes formáit dolgozzuk fel a dalokkal. Izgalmas anyag készül.

- Jogászként jobban bele tudod ásni magad egy ilyen kampányba?

- Abszolút. És talán hitelt is ad annak, amit közölni szeretnék.

- 2016-ban jelent meg Miklósa Erikával egy dalod, ami a párkapcsolati erőszakról szól. Miért volt fontos számodra, hogy erről dalban is beszélj?

- Nem volt személyes kötődésem, de egy filmélményem igen, ami elindította bennem, hogy foglalkozzam a témával. Eközben pedig sajnos kiderült, hogy a baráti társaságomban sem ismeretlen fogalom a kapcsolati erőszak. Csak eddig nem beszéltünk róla…

- Amerikai közönség előtt is énekeltél. Milyen célból jártál Amerikában?

- Eredetileg egy turnéra mentem, amelyhez aztán a dátumok egybeesése miatt kapcsolódott, hogy részt vettem az ENSZ női jogi konferenciáján New Yorkban és a Hofstra University-n előadást tarthattam a fiataloknak a kapcsolati erőszakról. Ez egy nívós egyetem, ahonnan elnöki vitákat is közvetítettek. Aztán mindezt a komolyságot feloldottuk a koncertekkel ott New Yorkban, aztán Washingtonban.

- Már nem csak Magyarországon, hanem külföldön is ismerik a neved. Fontos volt számodra, hogy nemzetközi vonalon is megismerjenek?

- Én sosem tudtam magam definiálni a hazai zenei közegben. Popzenének lírai, komolyzenének túl pop. Egy kicsit ez, egy kicsit az, de nem lehet címkézni. Igényes könnyűzenének hívom, ha kérdezik. De külföldön nem kérdezik, csak hallgatják. Mert nem lóg ki abból a merítésből, ahogyan a piacukat alakítják. Bátrabban vállalnak be a rádiók is ismeretlen zenéket, kíváncsiak, nyitottak és befogadóak. Még a franciák is, pedig róluk aztán nem gondolnád! Mindemellett igazán hálás vagyok azoknak, akiket a közönségemnek nevezhetek itthon, és igyekszem őket is (ki)szolgálni.

- Mesélsz a zenei karriered kezdetéről? Hogyan is indultál el?

- Az első fontos állomás, hogy én tanultam a zenét. Nagyon jó alapokat kaptam a mestereimtől. Aztán a szülői támogatást azt hozta meg, amikor Miklósa Erika felfedezett egy meghallgatáson. Majd sorban készültek a lemezeim, zenei közreműködésekben vettem részt itthon és külföldön, így aztán kinyílt a világ. De, amikor a ranglétráról beszéltem, az valóban megvolt: falunap, háttérzene, esküvők… Aztán egy nap azon kaptam magam, hogy India egyik rangos nemzetközi fesztiválján énekelek, vagy Prágába tartok fellépni egy legendás koncerthelyszínre a zenekarommal. Hogy egy spanyol rádióműsor foglalkozik a munkásságommal, vagy hogy volt lehetőségem labdába rúgni a francia Eurovíziós válogatón. De ide el kellett jutni a falunappal, a háttérzenével, az esküvőkön énekléssel.

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Pásztor Erzsi: Se puszi, se pacsi

AC News 2021.09.14.
A 84 éves legendás színésznő továbbra is csak maszkban engedné színházba az embereket.

Huppsz

Péterfy Bori: Sajnos engem is utolért és leterített a Covid

AC News 2021.09.17.
Szomorú hírt adott közre közösségi oldalán a színésznő-énekesnő. Sajnos ő is elkapta a koronavírust, ami miatt le kellett mondania az előadásait is.    

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

AC News

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

BKK: A hétvégétől szabadabb lesz az út a Blahánál

AC News 2021.09.17.
Az autóval közlekedők a hétvégétől újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a Blaha Lujza téri csomópontot, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lá...

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

AC News 2021.09.17.
Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.   &nbs...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
video3 - Kategoriak között
min-mano
video1a - Kategoriak között

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
min-mano
video3 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Dés László 67 évesen másodszor is megnősült

AC News 2021.09.16.
Kedvesével, Évával négy éve élnek együtt.

Kiborult Szabó Győző lánya a Toxikómától

AC News 2021.09.16.
Zokogva jött ki a vetítéséről a színész lánya, Borbála.

Nagyon forró: Kiderült, milyen Majka és Dundika nemi élete

AC News 2021.09.16.
A két híresség az esküvőjük kapcsán osztotta meg a pikáns részleteket. 
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között