Ferenczi István: Megszenvedtem a 490 kilométeres Phidippidest, de idén megint nekivágok!

AC News 2022.02.26. Profil

Ferenczi István: Megszenvedtem a 490 kilométeres Phidippidest, de idén megint nekivágok!

A korábbi válogatott futballista, a Zalaegerszeg jelenlegi másodedzője, Ferenczi István mára az ultamaratoni futás megszállottja lett. Tavaly novemberben teljesítette az Athén-Spárta-Athén 490 km-es távot, aminek idén újra nekivág.

Cba - cikk közötti

– Mielőtt fanatikus futó lettél, egy egész szép labdarúgó-pályafutást zártál le. Van esetleg a focista karriered szempontjából hiányérzeted?

– Ha azt nézem, hogy az NB III-as Győri Dózsából indult a pályafutásom, ahonnan később stabil NB I-es játékos lettem, légióskodtam Bulgáriában, Németországban, Törökországban, Szlovákiában és Angliában is, bolgár és magyar bajnok vagyok, valamint a magyar válogatottban is pályára léptem, akkor szerintem nem lehetek elégedetlen. Talán annyi hiányérzetem van, hogy jó lett volna kilencnél többször magamra ölteni a nemzeti dresszt.

– Honnan jött a hosszútávfutás iránti szereteted?

– Amikor még a válogatottal Dunavarsányban edzőtáboroztunk, mindig csodálattal figyeltem olimpikon kajak-kenusaink felkészülését, azt, hogy milyen keményen dolgoznak. Ott barátkoztam össze Kammerer Zoltánnal és Kolonics Györggyel. Aztán, amikor az aktív labdarúgó-pályafutásom végéhez közeledtem, tudtam, hogy nem akarok egyik pillanatról a másikra felhagyni a mozgással. Ekkor szerveztek egy emlékfutást a fiatalon, szívelégtelenségben elhunyt Kolonics Gyuri tiszteletére, amin én is részt vettem. A félmaratoni távot sok sportolóval együtt futottam le, az esemény felemelő hangulata pedig magával ragadott. Ekkor döntöttem el, hogy a jövőben több versenyen, hosszabb távokon is kipróbálom magam.

– Mennyire segítette a futás, hogy még 43 évesen is pályára léptél az NB II-ben két bajnokin?

– Összességében a hosszútávfutás nem összeegyeztethető a profi futballal. Én is sok izmot veszítettem, sokkal vékonyabb vagyok, és átalakult a mozgáskultúrám is, mióta ultratávokat teljesítek, így pedig sérülésveszélyes lenne focizni. Az állóképességem, a fizikai állapotom, és a körülmények – koronavírus és sérülés miatt nem volt elég hadra fogható cserejátékosunk – mindazonáltal lehetővé tették, hogy a Siófok erőnléti edzőjeként, és igazolt futballistájaként a Vasas és a Kaposvár ellen is pályára lépjek. Jó érzés a tudat, hogy most 44 évesen is simán focizhatnék még az alacsonyabb osztályban, mert erővel bírnám.

– Egy félmaraton, maraton még rendben van, de hogy jutottál el odáig, hogy lefusd a 490 kilométeres Authentic Phidippides Run-t tavaly novemberben?

– Egy idő után a félmaratonok, maratonok esetében az idő lefaragására koncentráltam, aztán nekiveselkedtem a Balaton Szupermaratonnak, ami egy családbarát, négynapos rendezvény, ahol már 50 kilométerre nyújtottam a távot. Aztán a futás révén igazi jó barátság alakult ki köztem és Blaskó Mihály ultrafutó között, akivel már bevállaltam egy VérKört, egy privát 80 kilométeres terepfutást is. Ezután következtek az Ultra Balatonok. Először hármas váltóban, ami egyénenként 75-80 kilométert jelentett, majd egy fehérvári barátommal párban, akkor már 120-130 kilométer teljesítettem, tavalyelőtt és tavaly pedig egyedül futottam le a 220 kilométeres távot. Ezután viszont tovább akartam feszegetni a határaimat, Misi pedig rávett a Phidippidesre. Először általában a Spartathlont (Athén-Spárta 245 km) szokták bevállalni a futók, de ott nagyon szigorúak a szabályok, s habár nekem is megvolt rá a szintidőm, arra annyira sokan jelentkeznek, hogy a szervezők sorsolják a résztvevőket, és attól tartottunk, hogy lemaradunk, így jött a kétszer hosszabb táv.

– Élmény volt, vagy inkább szenvedés. Bevállalnád még egyszer?

– Őszintén bevallom, annyira sosem szenvedtem még, mint amikor féltávhoz érkeztünk, Spártába. Át voltam fagyva, fáradt voltam, le voltam gyengülve, minden bajom volt. Misivel eldöntöttük, hogy pihenünk egy kicsit, de a verseny nevéhez hűen nagyon nomádok voltak a körülmények, egy 12 négyzetméteres területen két vaságy volt elhelyezve, normális takarót sem biztosítottak, csak valami nejlont húzhattunk magunkra. Közben a szervezők ott járkáltak, kávét főztek, szóval lehetetlen volt elaludni, így 40-50 perc után eldöntöttük, hogy inkább továbbmegyünk, mert ha nem indulunk el, akkor ott ragadunk. Végül egy eltévedés miatt 500 kilométert futottunk 95 óra 16 alatt. Végtelenül kimerítő volt, de egyben elképesztő érzés, amikor az ember teljesít egy ekkora távot, úgyhogy eldöntöttem, hogy idén ismét megcsinálom. Jelenleg is heti hat edzéssel készülök, immáron Maráz Zsuzsi ultrafutó-kiválóság edzésterve alapján. A pulzuskontrollos tréningek mellett – amiket sokszor a ZTE napi foci edzéseinek levezénylése előtt, hajnalban teljesítek – múlt hét pénteken futottam egy ötvenest, szombaton pedig egy harmincöt kilométeres távot. Szóval tolom, ami a csövön kifér, mert áprilisban újabb Ultra Balaton vár rám, novemberben meg jöhet ismét a gyilkos Athén-Spárta-Athén kihívás. 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Hihetetlen, de már nyugdíjas korba lépett Bíró Ica

Farkas Márió 2022.07.05.
A 80’és 90’s években nem volt ember, aki ne kapta volna fel a fejét Bíró Icára. Férfiak tömegei dugdosták zsebnaptárjait, magazinokból kitépett képeit feleségeik elől, illetve nem léte...

Járai Máté: újra a helyére került minden a kis életemben

Farkas Márió 2022.07.04.
A Jászai Mari-díjas színész hazatért nyaralásából és ma reggel már az RTL Klub Reggeli című műsorában ébresztette a nézőket a tőle megszokott lendülettel.

Zimány Linda covid parával fesztiválozik

AC News 2022.07.02.
Zimány Linda péntek este tiszteletét tette a Balaton Sound VIP szekciójában. Bár körülzsongták a férfiak, mosolya nem volt az igazi. Az AcNews-nak elárulta, miért feszült be egy kicsit.

Huppsz

Dundika megtalálta a hasonmását

AC News 2022.07.05.
Dundika Instagram posztjában leplezte le ikertestvérét. Természetesen nem szó szerint, de tény, hogy megdöbbentő hasonlóság van a képen szereplő hölgy és az egykori playmate között.  

Before/After: Így néz ki Horváth Éva fiatalon és anyaként

Farkas Márió 2022.07.05.
Éva Instagramján mutatta meg jelenlegi és egykori önmagát, és bár az évek elteltek, tényleg nincs miért szégyenkeznie.

Kiss Endi kalandba bonyolódott

AC News 2022.07.05.
A rock nem futó kaland, egy életre szól, ezt tudja jól a Hooligans dobosa is. Kiss Endi hiába van túl az ötvenen, a kalandok továbbra is  vonzzák.
video5 - Kategoriak között
min-mano
video3 - Kategoriak között

AC News

Kedvezményt kért, majd lecsapta az autókereskedőt

AC News 2022.07.05.
Nem így képzeli el egyetlenegy autókereskedő sem a gépjármű eladásához vezető utat. Mentőt kellett hívni a kereskedőhöz.

Alaposan megbüntette a versenyhivatal a Casio termékek hazai nagykereskedőjét

AC News 2022.07.05.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, mert meghatározták termékeik internetes viszo...

Nincs vége - 10 414-en érkeztek Ukrajnából hétfőn

AC News 2022.07.05.
Az ukrán-magyar határszakaszon 5511 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4903-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Sziréna

Szívszorító felvételek - megkezdődött a harc az utolsó csepp vízért az erdőkben

AC News 2022.07.05.
A nagyobb patakok kivételével szinte az összes kis és közepes vízfolyás kiszáradt a Bükk erdeiben, közölte a napokban a Facebook-oldalán a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület.

Jogosítvány nélkül, ittasan vezetett, és a közlekedési szabályokra is fittyet hányt a román sofőr

AC News 2022.07.05.
A kecskeméti rendőrök őrizetbe vettek egy sofőrt, akinek vezetői engedélye sem volt, és segítségnyújtás helyett elment a helyszínről.  

Vádat emeltek a siklóernyőst rosszul mentő parancsnok ellen

AC News 2022.07.04.
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja az állami légi jármű parancsnokát, egy...
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
min-mano

Itthon

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

AC News 2022.07.05.
Idén tizedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) a sertéshús fogyasztását ösztönző k...

A forint történelmi mélypontra került

AC News 2022.07.05.
Történelmi mélypontra került a forint az euróval, a dollárral és a frankkal szemben kedden 10 óra körül.    

A mentőből posztolt képet magáról Hoppál Péter kulturális államtitkár

AC News 2022.07.05.
Valószínűleg már túlesett a vakbélműtéten Hoppál Péter kulturális államtitkár, akit mentő vitt el a parlamentből.

Világ

Justin Bieber babázik

AC News 2022.07.05.
Feleségével közösen, egy kedves fotón mutatta meg rajongóinak csöpp unokaöccsét.  

Az EP jóváhagyta az euró horvátországi bevezetését

AC News 2022.07.05.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós parlament kedden.  ...

Kis híján 80 % az infláció Törökországban

AC News 2022.07.05.
Törökországban 24 éves rekordokat döntöget az infláció.
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
min-mano

Profil

A magyar hétköznapok inspirálták az india rendező készülő sorozatát

Farkas Márió 2022.07.05.
Tyagi Pallava közel tíz éve választotta ki hazánkat, akkor filmrendezést tanulni érkezett az országba. Iskolái befejezése után Angliába utazott, ám visszahúzta a szíve Magyarországra, amire ...

Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

Farkas Márió 2022.06.30.
Ignácz Judit egy Tolna megyei falucskából indult, s lett mára a magyarországi cigány értelmiség egy meghatározó alakja, aki amellett, hogy társadalmi ügyekben szólal fel, Európa több ország&aa...

Bródy János dalszövegét választotta legújabb kampányához az UNICEF

AC News 2022.06.26.
Bródy-dalszövege jelenik meg az UNICEF gyerekvédelmi szervezet legújabb termékein. A jótékony célú webshop legújabb kampányának elindításában számos népszerű zenész vesz r&eac...

Amiről beszélnek

Gáspár Virág leérettségizett - így ünnepelte a családja

Farkas Márió 2022.07.05.
Nem akármilyen módon ünnepelte családja Gáspár Virágot, aki sikeres érettségit tett.

Újra Budapestre jön John Malkovich

Farkas Márió 2022.07.05.
Október 2-án zenés stand-up esttel érkezik Budapestre, pontosabban az Erkel Színházba az amerikai színész.

Emlékszik még VV Nócira? Már 17 éves a fia az egykori reality sztárnak

AC News 2022.07.05.
A Való Világ első évadában még csak szereplőként, a másodikban már műsorvezetőként vált a tévénézők kedvencévé Cifra Noémi. A cserfes, rövid hajú szőkeség ezut&aac...
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro