Fodor Zsóka: A bátyámnak honvágya van, de nem hiszem, hogy valaha még hazajöhet

AC News 2016.11.25. Profil

Fodor Zsóka: A bátyámnak honvágya van, de nem hiszem, hogy valaha még hazajöhet

Fodor Zsóka jól van, tele munkával és életkedvvel. A színésznő sűrű időszakot él át, öt nap alatt öt helyszínen lép fel, de jut ideje pihenni és a venezuelai mindennapokról, vagy akár az 1956-os forradalomról beszélgetni Skype-on a bátyjával, Bélával. Akinek honvágya van, de valószínűleg nem jöhet többet Magyarországra.

- Úgy hallani, Önt elönti a munka, fellépés-fellépés hátán. Hogy néz ki a munkanaptára egy hétre előre?

- Elmesélem az elkövetkező hetemet: harmincadikán tévéfelvétel, elsején tévéfelvétel, másodikán egy darab, a Négy férfi gatyában című Camoletti-vígjáték Muzsán, 3-án Szlovákia, Marica grófnő, 4-én Pécs, ahol dupla előadásom van. Öt nap alatt öt helyszín három városban. Januárban pedig Békéscsaba, ahol a Macskajáték című darabban 20 előadást játszom, ami egyszer már lement 20-szor szeptemberben is, nagy sikerrel. A januári sorozatra már aranyért sem lehet jegyet kapni. Balázs Péter pedig nemrég meghívott Szolnokra, a Naftalin című vígjáték egyik szerepére. És ami a legnagyobb ajándék: meghívtak a szolnoki színházból szilveszterkor közvetítendő gálaműsorba is.

- Mikor piheni ki ezt a hajtást?

- December 20-tól 27-ig Tunéziába megyek karácsonyozni. Ott ilyenkor 18-20 fok van, koratavaszi időjárás. Nem lesznek nagy lubickolások a tengerben, de legalább le tudok barnulni a szilveszteri gálára.

- Jobban szereti a melegebb időt, mint a telet?

- A tavaszt igen. A nyári kánikulát megintcsak nem szeretem. Amióta Örvényesen van nyaralóm, egy mobilház közel a szabadstrandhoz, azóta jobban viselem az itthoni nyarakat. De például Venezuelában, ahol a bátyám él, képtelen lennék meglenni, mert árnyékban is 30-35 fok körül van.

- A bátyjának a legutóbbi hírek szerint a nyáron megrendült az egészségi állapota, hogy van most, felépült?

- Jobban van. Minden munkát kivettek a kezéből a fiai, nem engedik sztresszelni. Bélának Caracas-ban krómozó üzeme van egy 1300 négyszetméteres területen, 40 éve ezzel foglalkozik, ez az élete. A krómgőz az elmúlt évtizedekben tönkretette a tüdejét, és ezért a szíve nem kap elég oxigént. Ahogyan ő mondja, bármelyik pillanatban szétdurranhat a szíve. Emiatt az egész család – akik imádják a 80 éves bátyámat – összefogott érte. A múlt héten beszéltem vele Skype-on, jó színben volt.

- Mikor szoktak Skype-olni? A hatórás időeltolódás gondolom bezavar.

- Nekem itthon olyan világórám van, ami mutatja a caracas-i időt, mindig tudom, hány óra van Venezuelában. Amikor én egész délelőtt fent vagyok, akkor ott éjszaka van, amikor Béla ébred, én éppen ebéd után alszom, amikor felébredek délután 4-kor, nála 11 óra van. Akkor tudunk beszélni, ha épp ráérünk.

- Miről beszélgettek a bátyjával a legutóbb?

- A vízről. Tudja, Venezuelában válság van, jegyrendszer, hiánygazdaság, a közszükségleti cikkeket sem lehet beszerezni. Mivel gyakran nincs áram, így aztán a bátyáméknál a lift nem működik. Béla a szívével nem tudna 13 emeletet lépcsőzni, úgyhogy eszkábált egy csörlőt, a kötél végére pedig rögzített egy kosarat. Amibe a szintén 80 éves, de még mozgékony felesége bevásárlás után a földszinten belepakolja az árut, a bátyám pedig fölhúzza azt a lakásba. A legnagyobb gond most az, hogy nincs víz, csak a közösségi helyiségekben. A bátyám az üzembe jár fürdeni. Vizet magánhasználatra – vagyis ivásra és mosdásra – hatalmas gallonokban lehet jó pénzért vásárolni.

- Pedig Venezuelában gazdag olajkincs van a föld alatt...

- Hugo Chavez korábbi venezuelai elnök halála óta minden csak rosszabb lett, pedig az sem volt egy nászút. Felemelték a benzin árát, a boltok polcai üresek, a saját olajukat eladják Amerikának, a befolyt pénzek eltűnnek. Eközben a nyomor egyre terjed. A főváros, Caracas egy katlanban fekszik. A várost körülvevő domboldalban bádognegyed épült, oda rendőr már jó ideje nem megy be. A nyomornegyedekben lakó milliók a nekik sokat ígérő szocialista elnökre szavaznak, miközben nem élnek sokkal jobban és a középosztály is egyre süllyed lefelé. A bátyámnak gyakran van honvágya, négy éve járt utoljára itthon. Akkor volt utoljára és gondolom, már nem is jöhet többet. Beszéljünk inkább vidámabb témákról!

- Beszélgessünk a szerelemről.

- Milliószor voltam szerelmes életemben, de ez ma már nem téma. Sajnos huszonsok éve elkerül az igaz szerelem érzése. És már nem is igazán hiányzik, borzasztó jól élek, rengeteg barátom van.

- Az első igazi szerelme Dávid Kiss Ferenc volt, akivel együtt töltötte 1956. október 23-át, a forradalom kitörésének a napját. Hogyan élte meg a forradalom napjait?

- A bátyámmal nemrég pont ezekről a napokról beszélgettünk. Felelevenítettük, ahogyan anyuval álltak az ablakban, és nézték a közeledő szovjet tankot. A 18 éves bátyámat érdekelte ez a hatalmas gép, de anyu bevonszolta őt a konyhába. Szerencsére, mert a tank néhány perc múlva belőtt a lakás ablakán. Én akkor Albertfalván éltem, mert a szüleim válásakor a bíróság apámnak ítélt, míg a bátyámat anyámnál hagyta. 1954-ben anyám nagyon beteg volt, a bátyám meg ipari tanulóként támogatta, én pedig 9 évesen a postaműszaki főellenőr apámhoz kerültem. Anyám és apám 24 évig voltak házasok, utána apám elvette a második feleségét, akivel 40 évig élt. Édesanyám és édesapám mindketten közel 100 évig éltek, a génjeimben hordozom a hosszú életet.

- Valahol nyilatkozta, hogy ha majd öregnek érzi magát, leköltözik Békéscsabára.

- Igen, 3 éve vettem ott egy lakást. Meg Örvényesen is van egy Angliából hozott mobilházam. Ezek tökéletes helyszínei lesznek a nyugdíjas éveknek, ha egyszer megöregszem, majd 100 év múlva.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Szívbetegség kínozza a koronavírus után Balázs Klárit

AC News 2021.09.17.
Az énekesnő tudtán kívül esett át a betegségen, pulzusa extrém alacsony, nagyon megijedt az orvosi diagnózistól. 

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Huppsz

Péterfy Bori: Sajnos engem is utolért és leterített a Covid

AC News 2021.09.17.
Szomorú hírt adott közre közösségi oldalán a színésznő-énekesnő. Sajnos ő is elkapta a koronavírust, ami miatt le kellett mondania az előadásait is.    

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

AC News

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

BKK: A hétvégétől szabadabb lesz az út a Blahánál

AC News 2021.09.17.
Az autóval közlekedők a hétvégétől újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a Blaha Lujza téri csomópontot, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lá...

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

AC News 2021.09.17.
Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.   &nbs...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
video3 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Nagy Feró szerelmét tönkretette a titkosszolgálat

AC News 2021.09.17.
Egy hazugság választotta el egy ismert balerinától a nemzet csótányát. 

Nehezen fogadta Fésűs Nelly a lánya választottját

AC News 2021.09.17.
Horváth Csenge szerelme Patrik, öt évvel idősebb a Totem szereplőjénél. 

Nagyszerűen érzi magát a Vígszínházban Halász Judit

AC News 2021.09.17.
A sztár kifejezetten örül az új igazgatójának. 
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
min-mano