Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

2022.06.30. Profil

Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

Fotók: Palyi Zsófia

Ignácz Judit egy Tolna megyei falucskából indult, s lett mára a magyarországi cigány értelmiség egy meghatározó alakja, aki amellett, hogy társadalmi ügyekben szólal fel, Európa több országában látják szívesen különféle konferenciákon, ír előad, hallgat, formál. Minden sejtjével arra törekszik, hogy kisimítsa a társadalmunk gyűrődéseit.

Cba - cikk közötti

Honnan jött a motiváció, hogy szociális téren bontsd ki a szárnyaidat és felemeld a hangod fontos társadalmi ügyekben?

– Ez egy tök jó kérdés. A baráti társaságomban sokszor felmerül, hogy mi volt előbb, a motiváció vagy a külső nyomás. Én roma nemzetiségi gimibe jártam Pécsre, a Gandhi, ahol a diákok 98%-a roma származású volt. A normál tantárgyak mellett szerepelt a tanrendben a cigány kultúra, a nyelvek. 12 évesen belecsöppentem ebbe a világba, ahol a roma identitás kiemelt fontosságú szerepet játszott. Nyilván, ha ilyen közegben nősz fel, hatással lesz rád és te is ebben tervezed a jövőd. Persze, ne beszéljünk rólam úgy, mint a fehér hollóról. Csepp vagyok a tengerben, rajtam kívül nagyon sok roma aktivista, kutató, szakember dolgozik elhivatottan és teszi a dolgát.  

Szóval akkor te konkrétan ilyen kis burokban nőttél fel, elzárva a világ ártó hangjaitól?

Nem éppen. Nyilván a gimi alatt az iskolában nem tapasztaltam atrocitásokat. Ezek a suli falain kívül viszont végig elkísértek az életem során. De nem volt egy nagyon szélsőséges, megalázásokkal tarkított, traumákkal teli gyerekkorom. Jó tanuló voltam, inkább a versenyszellem miatt kaptam néha egy-egy cigányozást az osztály vagy az iskola más éltanulóitól. Többnyire úgy találkoztam ezzel, hogy más romákról beszéltek degradálóan. Éreztem, hogy ez nem okés, már akkor is bennem volt a tettvágy, hogy tegyek ez ellen valamit, csak akkor még nem tudtam, hogyan reagáljak vagy mit tehetnék.

De mégis a francia szakot választottad a felsőoktatásban.

A gimiben volt lehetőségem nyelvet tanulni, a beás- és lovári cigány mellett megtanultam angolul és franciául is. Való igaz, ezutóbbi annyira megtetszett, hogy a PTE francia szakán folytattam a tanulmányaimat. A főszakom volt a francia, mellé minorszakként választottam a romológiát. Imádtam a kutatásokat, a szociológiai tanulmányok írását, ez is egy lépéssel közelebb hozott ahhoz, aki ma vagyok. Aztán 2012-ben kimentem Franciaországba egy évre. Ott akkor kinyílt a világ előttem. valami bennem- és a világomban is. Onnantól kezdve utazgatás az életem. Mindenféle szemináriumokra jártam szerte Európában. Amerikában is gyakornokoskodtam egy rövid ideig. Láttam, hogy a kisebbségek inklúziója játékosan folyik ott és Európa nyugati régióiban. Én is ezt akartam csinálni, itthon, a hazámban.

Mikor kezdtél el tenni? Mikor jött ez az a pont, amikor úgy érezted, hogy vissza kell adnod a közösségednek?

Amikor úgy éreztem, hogy van elég tudásom, akaratom és hatásom tenni ezek ellen, akkor elkezdtem felemelni a hangom. Aztán mikor feljöttem Budapestre, az adott egy baromi nagy löketet. Előtte is aktívan vettem részt kutatásokban, különböző projektekben, de nem aktivista szinten voltam jelen. Sokszor megkapjuk, hogy adj vissza a közösségednek, mert ez a kötelességed. Aztán ez beépül. Szerintem már az is elegendő tud lenni, ha roma emberként sikeresek és aktív tagja leszünk a társadalomnak és közben nem felejtjük el az identitásunkat. Én ezt azért csinálom, mert szeretem csinálni. Nem vagyok senkinek a képviselője, én csak felerősítem a problémákat, amiket romaként megélünk, a szócsöve vagyok ennek. Nem akarok én bábáskodni mások felett. Nem tudok egymagam képviselni kb. egymillió embert.

Jelenleg mivel foglalkozol?

– Van egy egész jó számokat produkáló videóbeszélgetésünk, podcastunk, az Ame Panzh, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy mi öten. Ott kibeszéljük a társadalmi problémákat roma szempontból és behozunk olyan új nézőpontokat, amik itthon még sajnos alig ismertek. A TV Baxtale honlapján jelennek meg rendszeresen blogbejegyzéseim is, illetve lehetőségem nyílt a Joy magazinnal együttműködni, most épp a második cikkemen dolgozom, az első a kolorizmussal foglalkozott, „A barna ötven árnyalata” címmel jelent meg a lapban. Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák, mintha nem lenne szabad beszélni arról, hogy egy nő lényegesen kevesebb pénzért dolgozik, vagy, hogy egy roma fiatalnak milyenek az esélyei a munkaerőpiacon. Na és akkor még nem beszéltünk a kettő keresztmetszetéről: a fiatal roma nők helyzetéről. Írtam a Mérce.hu-ra is pár cikket és nem formális oktatásban telnek a hétköznapjaim. Workshopokat- és előadásokat tartok, emellett egy programot koordinálok. Igyekszem változatossá tenni a munkával töltött időmet. Bármelyik projektemhez nyúlok, szívesen teszek bele időt, energiát és fáradságot, nem nyűg.

Mindemellett jut időd modellkedni is.

Nem vagyok én modell! Felkért a Romani Design, hogy a nőnapi kezdeményezésükön vegyek részt, ott készültek rólam is képek a ruháikban, amikkel promotálják a márkát. Ez egy kiváltképp kedves felkérés volt számomra, hiszen amellett, hogy szupportálhattam egy hazai, ráadásul egy roma brandet, még üzenetet is hagyhattam a kampánynak köszönhetően.

Amellett, hogy a cigányság helyzetével foglalatoskodsz, van egy másik kereszted: a női egyenjogúság. Nem nehéz egyszerre két keresztet cipelni?

Nem tekintek keresztként rájuk, mindkettő szorosan kötődik hozzám és egyiket sem hagyhatom szó nélkül. Miért van az, hogy a munkaerő piacon egy nő értéktelenebb, mint egy férfi? Rengeteg olyan helyzet van, amikor csak azért nem vesznek fel egy nőt dolgozni, mert félnek tőle, hogy elmegy majd szülni. Ezek ellen igenis fel kell lépni, szót kell emelni! Oda kell tolni az emberek orra alá, hogy „hello, ez is egy létező probléma”. Nem lehetünk a konyhában, ahogy azt a műmacsó társadalom elvárja! Egy roma nőt pedig többszörösen érint mindez. Nem csak a rasszizmus, de a szexizmus is. Úgy érzem, muszáj valakinek felszólalnia ezekben a dolgokban. Ezek mellett nem lehet elmenni. Hogyan? Ne már!

Ezt nem lehet kizárólagosan csinálni. Ebben nagyon könnyű kiégni.

Nagyon keveset teszek ez ellen, sajnos. A FOMO (fearing of missing out / félelem, hogy kimaradunk valamiből – szerk.) az életem része. Ha vidéken vagyok a szüleimnél, igyekszem félretenni a telefonom, kerülni a híreket, a munkát és minden online dolgot, de itt Budapesten ez nagyon nehéz. Annyi impulzus ér, hogy akarva-akaratlanul felveszed a fonalat. Ez vidéken teljesen lecsendesedik, ott minden lassúfolyású, nyugodt.

A kis iregszemcsei Juditka mit gondolna arról, ahol most tartasz?

Hát biztosan meglepődne pár dolgon. Annak idején a kertünkből néztem a repülőket és azon gondolkodtam, hogy milyen menő lehet egy repülőn ülni, manapság pedig szinte havi rendszerességgel repülök valahová. Vagy amikor általános iskolában a Mormotás fiút vettük énekórán, ami ugye franciául van. Otthon duzzogtam anyukámnak, hogy nem akarom megtanulni, mikor fogom hasznát venni a francia nyelvnek. Bár ő kertész, vagy jogász akart lenni, nem tudom mit szólna ehhez.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Hatalmasat bulizott Polgár Tünde a Sziget fesztiválon – „A nagy mennyiségű homoktól már szinte fuldokolni lehetett”

AC News 2022.08.15.
Nem csak a tinédzsereké a fesztivál! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Polgár Tünde és férje, Polgár Árpád, akik partiarcokat meghazudtoló energiával vágtak bele az idei Sziget fesztiválozá...

Sáfrány Emese az Intivel közös képükről: Szeretnék véget vetni a találgatásoknak

AC News 2022.08.12.
Sáfrány Emesét és a TNT dobosát júliusban látták először romantikázni, de azon kívül, hogy ismerik egymást, sokáig homály fedte a kapcsolatukat. Emese most egy közös képpel robbanto...

Ideges volt a fellépés előtt Korda György, hét éve nem énekelt a Szigeten

Pataki József 2022.08.11.
Kordáék varázsa nem múlik: megőrülnek értük a fiatalok. Hét év után tért vissza Korda György és Balázs Klári a Sziget Fesztivál színpadára, és olyan bulit csináltak,...

Huppsz

Kapócs Zsóka először mutatta meg gyermekének édesapját

AC News 2022.08.15.
A műsorvezető nem szívesen osztja meg a nyilvánossággal magánéletét, ám most kivételt tett, és először osztott meg egy közös fotót gyermeke édesapjával, Simek Péterrel.

Vastag Csaba nagy lépésre szánta el magát - eljegyezte a barátnőjét - Fotó

AC News 2022.08.12.
Vastag Csaba eljegyezte a párját, Evelint, aki igent mondott  a nők egyik legkedvesebb kérdésére.  

25 éve tűnt el Damon Hill!

Pataki József 2022.08.10.
Palik László híres kérdése napra pontosan 25 éve hangzott el, és azóta is szállóige.
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

AC News

Bővíti elektromos járműparkját a Magyar Posta

Pataki József 2022.08.15.
A Magyar Posta Zrt. flottaszolgáltatás keretén belül 771 elektromos meghajtású segédmotoros járműre kötött szerződést, amely további 330 darabbal bővíthető - olvasható az állami cég MTI-hez ...

Agrárminisztérium: a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Pataki József 2022.08.15.
Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beindul&oac...

Saját anyját verte agyon, miután a tömegbe hajtott az ámokfutó

AC News 2022.08.15.
Tíz ember meghalt és 17 megsérült, miután egy autó a tömegbe hajtott egy pennsylvaniai rendezvényen.

Sziréna

Nem tudta eladni az aranynak mondott gyűrűt

Pataki József 2022.08.15.
A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 20 éves férfi ellen, aki Győr belvárosában garázdálkodott azért, mert nem tudta eladni az aranynak mondott gyűrűjét.

Több mint kétszázmillió forinttal károsította meg a munkáltatóját

Pataki József 2022.08.15.
Vádat emeltek egy autószalon dolgozója ellen, aki úgy értékesített 24 járművet, hogy a több mint 223 millió forintos vételárát elsikkasztotta, megkárosítva így az értékes&iacu...

NAV: 29 millió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le a zsurki zöldhatárnál

Pataki József 2022.08.15.
Huszonkilencmillió forint értékű, csaknem 14 ezer doboz adózatlan cigarettát foglaltak le az ukrán-magyar zöldhatárnál, Zsurknál - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az...
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Áder János a tiszai műanyagszennyezés problémájáról beszélgetett új podcastjában

Pataki József 2022.08.15.
A tiszai műanyagszennyezés problémájáról beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Ljasuk Dimitry független filmessel, környezetvédelmi aktivistával a Kék bolygó című ...

Augusztus 20. - Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Pataki József 2022.08.15.
Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi M...

TIM: már igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Pataki József 2022.08.15.
Hétfőtől igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek. Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan f...

Világ

Harkiv megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

Pataki József 2022.08.15.
A Harkiv megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Pataki József 2022.08.15.
Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggel frissített ada...

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

Pataki József 2022.08.15.
A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírós&aacu...
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Profil

A fodrászlányból sikeres divattervező lett

AC News 2022.08.13.
Corata Mónika kalandos úton lett ruhatervező és üzletasszony, ő a sors kezének tulajdonítja, hogy sikerült megvalósítania gyerekkori álmát. Az AcNewsnak mesélt az életéről, ruhamárk&aacu...

Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

AC News 2022.08.06.
Sok nonprofit szervezet akadályokkal néz szembe, amikor váratlan problémák jelennek meg. Számos vállalat és jóakaratú ember szívesen segít ilyenkor, de ha a támogatást rosszul kezelik, akkor lehet, hogy...

Jólmenő médiakarrierjét cserélte le a szenvedélyére, ezrek követik játék közben

2022.07.31.
A beltazor néven ismert gamerlány, Kalocsai Márti a képernyőt és a mainstream médiát cserélte le szenvedélyére, a számítógépes játékokra. Továbbra is a hangjából...

Amiről beszélnek

Pap Rita vallomása: Nem félek a haláltól

AC News 2022.08.15.
Pap Rita hosszú ideje eltűnt a nyilvánosság elől, holott férjével, Bodnár Attilával a mai napig szívesen lépnek fel. Az ikonikus énekesnő Ausztriából hazatérve beszélt őszintén az idő m&uacu...

Párja nélkül fesztiválozott Palvin Barbi

AC News 2022.08.15.
A magyar szupermodellnél már szinte hagyománynak számít, hogy kilátogat a Sziget Fesztiválra. Legutóbb amerikai szerelmét is magával hozta, idén mégis egyedül érkezett az eseményre.  

Összeverték és kirabolták Zsazsa Gabor özvegyét a Duna-parton

AC News 2022.08.15.
Leütötték és kirabolták a néhány napja Budapesten tartózkodó Fréderic von Anhalt herceget.
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro