Így él most Kerényi Miklós Gábor – „Akik igazán hozzám tartoztak, azok mind mellettem maradtak”

Pataki József 2019.05.08. Profil

Így él most Kerényi Miklós Gábor – „Akik igazán hozzám tartoztak, azok mind mellettem maradtak”

Az utóbbi időben elsősorban oroszországi sikerek, és a magyarországi újrakezdés kapcsán lehet hallani róla. Felhívtuk, ő pedig szívesen fogadta kérdéseinket. Azt viszont már az interjú előtt kikötötte, hogy nem óhajt azzal foglalkozni, hogy egy évvel ezelőtt kik mit nyilatkoztak, csupán azzal, merre tart most a szekere.

Mi volt az utóbbi idők legérdekesebb eseménye?

A nehézségek ellenére életem egyik legkreatívabb szakaszában járok. Igazolja ezt az is, hogy a Monte Cristo rendezésem Szentpétervárott az év zenés előadása lett, és utána most, áprilisban, Moszkvából elhoztunk az Arany Medvét is, a legjobb színésznő díját, a legrangosabb orosz színházi fesztiválon.

Hogyan töltötte az elmúlt hónapokat?

A Monte Cristo bemutatója 2017. novemberben történt és nagyon sokat segített abban, hogy túléljek. Azóta 2018 októberében volt egy újabb rendezésem Szentpétervárott. Cole Porter: Can-Can c. musicaljét nagy sikerrel, egy boldog társulattal állítottuk színpadra magyar alkotótársaimmal. Nyáron a Marica grófnőt rendezem ezúttal szabadtéren abban a színházban, ahova már tíz éve járok vissza szintén Szentpétervárott, a következő évben pedig a Frasquita c. Lehár operett színpadra állítása vár rám. Közben idén áprilisban Strauss: Denevér c. operettjét rendeztem Minszkben, a Bjelorusz Nagyoperában – igen jó kritikai visszhang mellett.

Mire készül a közeljövőben?

Miközben ezek történtek, természetesen készültem két év szünet után a magyarországi visszatérésemre. Szeptember 13-án a Szabadság vándorai c. Demjén musical lesz az első nagy esemény – és rögtön utána, a Papp László Budapest Sportarénában a Rómeó és Júlia óriás térbe álmodása. Novemberben egy igen jó amerikai musical következik, ami valóban a szívem csücske – és már itt is van 2020 tavasza…

Tervez valamilyen vezető szerepet megpályázni?

Eszem ágában sincs. Semmilyen vezetői posztra nem vágyom! Rendezni szeretnék, mert ahhoz értek a legjobban.

Miért nem akar már igazgatni? Tavaly augusztusban Ön is megpályázta az Operettszínház vezetői posztját.

Ennek sok oka volt, elsősorban az, hogy találkozhassak a társulattal, és leírhassam, milyen színházat képzelek. Nagyon sok időt töltöttem a vezetéssel és rettenetesen nagy felelősség. A vezetői poszt bennem az emberekkel való foglalkozást és az emberek iránti felelősséget helyezi központi helyre. Engem ez mindig nagyon érdekelt, nagyon sok művészt sikerült igazi állócsillaggá segítenem, sztárkategóriába futtatnom. A színházban a színészekre vesznek jegyet a nézők, és azt gondolom, a munkahelyem nem panaszkodhatott arra, hogy nem lettek olyan sztárjai, akikre nem lehet büszke.

És a színészek is büszkék arra, hogy Ön volt a mentoruk?

Az erősen befolyásolt közhangulat igen csak szabályozza az emberek nyilvános mondatait. Másfél év elteltével már egészen másképp nyilatkozik a többség, és újra a valóságos helyzetet figyelhetjük majd meg. De persze tény, hogy azoknak a színészeknek, akik velem dolgoznak, soha sincs könnyű dolguk. Híres vagyok arról, hogy a hétköznapi megoldásokat nem szeretem. Az eredmény mindig siker és a befektetett energia kamatostul visszatérül. Egyébként soha nem érdekelt, hogy mit mondanak rólam a hátam mögött. Ma sem ezzel foglalkozom. Engem most csak a művészet érdekel, a színház és az írás. Érzem, hogy a lényeges, fontos dolgokat meg kell írnom.

Könyv készül?

Igen, két könyvem is készül jelenleg. A közösségi profilomon, már rendszeresen írom a „Keddi KERO” bejegyzéseimet. Az egyik könyvem ahhoz hasonló lesz, a másik a színházi szakmáról fog szólni.

Marton László elvonult egy időre miután megvádolták, és rápihent a dologra. Ön viszont tovább folytatta a munkáját.

Tartottam akkor egy önvizsgálatot, és csak azt tudom mondani, hogy semmi olyan dolgot nem követtem el, ami miatt ne akarnék dolgozni. Természetesen követtem el hibákat, voltak negatív dolgok, amiket ma már máshogy csinálnék, de egyiknek sincs köze a magyarországi „metoo” botrányhoz.

A legutóbbi interjúnkat ott fejeztük be, hogy azt mondta „Az is felmerült, hogy ne rendezzek többet. Tényleg azt szeretnék az emberek, hogy ne tudjam meglepni őket gyönyörű előadásokkal?” (Bors, 2017.11.09.) Azóta mit tapasztalt? Szeretnék az emberek?

Igen. Az utcán számtalanszor állítanak meg, sokan felkeresnek a közösségi oldalamon is. Számos művész akar velem dolgozni. Semmilyen indok nincs arra, hogy valakit örökre eltiltsanak a szakmájától, és mint művész, ne próbálkozzon izgalmas előadásokkal. Egyébként nekem jót tett az, hogy nem kell egy társulatért felelősséget éreznem, hanem csak a művészettel foglalkozhatok. Nem titok, hogy izgat az alternatív színház, a sok, őrült, nagy darab után a kisebb forma… Érdekelnek a kísérleti előadások, és a próza. Van is jó néhány meghívásom.

Ezek szerint rengeteg támogatója maradt. Bizonyára olyanok is voltak, akik Ön ellen fordultak. Melyik oldalon vannak többen?

Akik igazán hozzám tartoztak velem dolgoztak, koreográfusok, tervezők, asszisztensek, zeneszerzők, karmesterek, írók, azoknak nagy többsége mind mellettem maradt. A színészek, énekesek azonban olyan módon függnek mindig a szereposztóktól, rendezőktől, igazgatóktól, hogy az esetleges „pálfordulásuk” más kategóriába tartozik. A színészektől nem várható el állásfoglalás. A #metoo kampány felfokozott őrületében megjelenő reakciók pedig egyáltalán nem számítanak ma. Nem mondhatok senkire semmi rosszat, mert ez egy helyzetnek volt az eredménye. Az egész történet az egyik oldalról jót tett a színházi életnek, a másik oldalról viszont szörnyű volt. Sok gyanakvást és feszültséget szült. Bárkit meg lehet vádolni. És mondjuk ki, tavaly november-decemberben jó néhány név forgott ugyanúgy közszájon, mint az előzőek, csak aztán (szerintem nagyon helyesen) a dolog nem folytatódott tovább.

Volt felesége, Frankó Tünde egy éve egyedülállóra változtatta a kapcsolati státuszát. Akkor azt mondta, ez egy örökös játék kettőjük között. Most milyen viszonyban vannak?

Igazából véve mi örökké össze fogunk tartozni, csak nem mindig olyan szorosan. Decemberben együtt voltunk megnézni a Monte Cristót. Együtt nyaralunk, sok közös programunk van, és Tücsi tudja: nincsen olyan dolog, amiben ne számíthatna rám!

Az egészsége hogy szolgál? Milyen gyakran kell járnia a szívével orvoshoz?

Túléltem a dolgokat, és jó erőben vagyok. Rendszeresen járok kontrollra, két éve ültették be a szívembe a harmadik rugót (koszorúér-tágítás). Nemrég a csuklómat kellett operálni Alagút-szindróma miatt. Mind a két csípőmben protézis van, derekam fölött pedig a gerincemet műtötték. Lassan megnyílik a cyber-világ…

Szépen össze van rakva.

Igen, a lendületemen, a mozgékonyságomon szerencsére nem látszanak ezek a beavatkozások. A két fiamat ismeri? Mátét és Dávidot?

Igen hallottam már róluk.

Hát az két életképtelen gyerek! Mindkettőt egy hónapos korában operálták gyomorkapu szűkülettel. Ennek az első műtétje csupán 100 évvel ezelőtt volt. Ha születésük előtt 70 évvel születtek volna, akkor nem élnének. Mostanra mindkét fiú kitűnő sportember típusú művész. Ezért én hiszek abban, hogy fantasztikus, ahol most az orvostudomány tart.

Akkor most elégedett a helyzetével?

Azt soha nem mondanám… De abban a korban, amiben én most vagyok, ahol mások éppen befejezik a dolgokat, ott újrakezdeni – nos, ez egy ajándék. Én lettem az, akinek bizonyítani kell, szinte újra kell indulni. Így hát indulok. Fordítok, írok, dramaturgi munkát végzek, rendezek, utazok, nyelvet tanulok, tanítok – és tanulok folyamatosan, akitől csak lehet. És a ma itt élő, gondolkodó fiataloktól lehet.

Nem lett volna egyszerűbb nyugdíjasként, csendben leélni a hátramaradt éveket?

Ameddig élek, dolgozni fogok. A rendező és a karmester pályája már csak ilyen. Ha úgy döntöttem volna, hogy visszavonulok, akkor már nem lennék a Földön.

Ezek szerint nem lesz olyan pont az életében, amikor visszanéz az eddigi pályájára, és elégedetten hátradől a székében megpihenni?

Soha.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Pásztor Erzsi: Se puszi, se pacsi

AC News 2021.09.14.
A 84 éves legendás színésznő továbbra is csak maszkban engedné színházba az embereket.

Huppsz

Péterfy Bori: Sajnos engem is utolért és leterített a Covid

AC News 2021.09.17.
Szomorú hírt adott közre közösségi oldalán a színésznő-énekesnő. Sajnos ő is elkapta a koronavírust, ami miatt le kellett mondania az előadásait is.    

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

AC News

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

BKK: A hétvégétől szabadabb lesz az út a Blahánál

AC News 2021.09.17.
Az autóval közlekedők a hétvégétől újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a Blaha Lujza téri csomópontot, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lá...

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

AC News 2021.09.17.
Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.   &nbs...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Dés László 67 évesen másodszor is megnősült

AC News 2021.09.16.
Kedvesével, Évával négy éve élnek együtt.

Kiborult Szabó Győző lánya a Toxikómától

AC News 2021.09.16.
Zokogva jött ki a vetítéséről a színész lánya, Borbála.

Nagyon forró: Kiderült, milyen Majka és Dundika nemi élete

AC News 2021.09.16.
A két híresség az esküvőjük kapcsán osztotta meg a pikáns részleteket. 
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között