Jancsa Jani: A pizza az univerzális szeretet nyelve

Pataki József 2020.09.23. Profil

Jancsa Jani: A pizza az univerzális szeretet nyelve

A sztárszakács étterme, a Donna Mamma Pizza Napoletana nemrég megkapta az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítést. A világörökség részének számító valódi nápolyi pizza elkészítését szigorú előírások szabályozzák: nem lehetnek például nagyobbak 35 centiméternél, közepük vastagsága legfeljebb 0,25 centiméter lehet és kizárólag 430-480 fokos kemencében készülhetnek el, mindössze 60-90 másodperc alatt. A kitüntetést követően Jancsa Janival beszélgettünk arról, milyen út vezetett idáig.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

– Úgy tudom, nem mindig az ételek világában dolgoztál.

– Eredetileg közgazdász volnék. 10 évig multiknál dolgoztam pénzügyön, és utána 30 évesen úgy döntöttem, hogy az álmaimnak élek, és teljes mértékben átváltottam a gasztronómiára, aminek köszönhetően most is itt tudunk beszélgetni a Donnában.

– Mi vezetett az ételek világába?

– Az írásból kezdődött az egész. A 2000-es évek közepén kezdtem el blogolni, amik egyre inkább a kaják felé fordultak. Elkezdtem otthon főzni, recepteket kidolgozni, éttermekbe járni, és ezeket leírtam. A következő nagy lépés 2011-ben volt, amikor elindítottam a burger blogomat, ami a mai napig az egyetlen tematikus hamburgerekkel foglalkozó magyar oldal. Ebből következett egyik a másik után, különböző magazinokba írtam és szerepeltem gasztrovideókban. Ez pedig fokozatosan az életem egyre fontosabb része lett.

– A nagyközönség a Street Kitchen csapatából ismer. Hogyan kerültél oda?

– Alapító tag vagyok. Még mielőtt indult volna, Fördős Zé megkeresett, hogy volna-e kedvem beszállni hozzájuk. Ebből lett a mostani csapat, ami 2013 vége óta töretlenül működik.

– Felépítettél egy hamburgerező étteremláncot, a Bambamarhát, és elég sikeres. Miért érezted úgy, hogy pizzériát is kell nyitnod?

– Amikor megcsináltuk a burgereket, kíváncsiak voltunk milyen egyéb területek vannak még, amit meg tudunk mutatni a városnak, hogy lehet másképp is csinálni, mint eddig. A pizza pont ilyen volt, az üzlettársaimmal amúgy is szerettük. Ezért gondoltunk arra, hogy a nápolyi pizza készítésbe (ami nehezebb) vágunk bele. Ehhez kimentünk Nápolyba, az ottani szövetség 10 napos tanfolyamára, átgondoltuk, hogy itthon mennyire valósítható meg és bele is fogtunk felépíteni a Donna Mammát.

– Mit éreztél, amikor megkaptad az AVPN minősítést?

– Ezt nem én kaptam, hanem az egész csapatunk, egy év kemény munkának a gyümölcse. Persze meg is ünnepeltük, de tudtuk, hogy a nagy része csak most következik, hogy továbbra is a lehető legjobb minőségű, tökéletes nápolyi pizzákkal tudjunk szolgálni.

– Mi volt eddig a legrosszabb pizza, amit ettél?

- A rosszakat nem tartom számon. Nyilván valamiféle mirelit volt az, vagy valamilyen belvárosi utcasarki szeletező - részegen a Király utcában hazafelé történet. (nevet)

– Mi a személyes kedvenced? Gondolom nem a klasszikus Margherita…

– Nem-nem. Az egyik kedvencem az étlapunkon is megtalálható Carbonara fantázianevű pizza, ami az eredeti spagetti recept elemeit vonultatja fel feltétként. Egy kis pancetta, parmezán, tojás és feketebors, ami egy tök jó ízvilággá alakul át.

– Mit jelent számodra a pizza?

– Azt gondolom, a pizza az univerzális szeretet nyelve. Ha van egy pizzád, azt megeheted egyedül is, de ha megoszthatod másik három barátoddal, az a legjobb érzés a világon. Erre biztatnék mindenkit!

 

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT