Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

AC News 2022.08.06. Profil

Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

Sok nonprofit szervezet akadályokkal néz szembe, amikor váratlan problémák jelennek meg. Számos vállalat és jóakaratú ember szívesen segít ilyenkor, de ha a támogatást rosszul kezelik, akkor lehet, hogy nem adományoznak többet. A CoGoodwill egy nonprofit társadalmi vállalkozás, amely áthidalja a szakadékot az olyan emberek, cégek között, akik segíteni akarnak. 

Cba - cikk közötti

Tapasztalataik szerint, ha pontosan kommunikálják, mire szükség van, kinek van segítségre szüksége, és mi történik az emberekkel, akkor a segíteni akaró civilek és vállalatok jobban odafigyelnek, és ez az átlátható adományozási módszer vonzóbbá válik. Bálint Mártával, a CoGoodwill operatív vezetőjével beszélgettük az adományozás fontosságáról.


A weboldala, cogoodwill.com bemutatkozó szövegében már az elején kiemeli a kommunikáció fontosságát, hiszen sokan - még ha meg is van az adakozókedv- mégis bizonytalanok, hogy milyen szervezetekhez kellene fordulniuk annak érdekében, hogy biztos helyre kerüljön az adományuk. Mi az, ami meggyőzően hat egy magánemberre vagy vállalkozóra?


- Azt gondolom, hogy a mai világban a transzparencia. Ha pontosan van kommunikálva, hogy kinek és mire van szüksége, és az is jól látható, hogy a segítség valóban megérkezik, akkor szívesen segítenek az emberek.

Vegyük például Japánt, ahol pár hónapig éltem is. Például Tokióban a plakátokon számos alapítvány úgy hirdeti magát, hogy „támogass minket: adományod 50 százalékával segíthetsz a rászorulókon, és a másik 50 százalékból pedig a ránk eső adóterheket tudjuk finanszírozni”.

Ez is arról árulkodik, hogy kevesen tudnak arról, hogy amikor pénzbeli adományukkal egy nonprofit szervezetet támogatnak, akkor abból a pénzből nemcsak rászorulókon fognak segíteni, hanem a szervezet működtetését is biztosítani kell belőle. Ezáltal nem a teljes összeg fordítódik arra, amire az adományozók elvileg adják a támogatást.

Az adományok hány százaléka megy valós segítségnyújtásra?

- Nálunk a pénzbeli támogatások 80 százaléka fordítódik az adott segítségnyújtásra, és 20 %-a az, amiből finanszírozzuk az adományok elszállítását, könyvelői és egyéb költségeinket. Azért tud ez mindössze 20 % lenni nálunk Japánhoz képest, mert mi nem veszünk fel fizetést, önkéntes alapon dolgozunk.

Kikhez juttatnak el adományokat?

- Olyan intézményekhez juttatunk el adományokat, mint a gyermekkórházak, árvaházak, hajléktalan gyermekek óvodája, értelmileg sérült, és fogyatékkal élők otthona. Az elmúlt két évben az eddigi működésünk jelentősen átalakult. Korábban szabadon szervezhettük meg az adományok átadását műsorral egybekötve. A világjárvány idején viszont csak a kapuig mehettünk.


Az adományokhoz kötött műsor elmarad, de adományok továbbra is érkeznek megfelelő mennyiségben?

- Ahogy beszűkült az élettér, úgy szűköltek be a lehetőségek is. Nemcsak számunkra, hanem az adományozóink számára is. Voltak, akik olyan nehézségekkel szembesültek, amelyek miatt már nem tudtak adományozni. Voltak olyanok, akik kevesebbet segítettek. Amikor pedig ruhát, játékokat, könyveket, élelmiszert gyűjtöttünk, akkor minden partnerünkkel megoldottuk úgy, hogy ők a saját helyszínükön tudjanak gyűjteni. Aztán mi elvégeztük a szortírozást és az adományok átadását.

A világjárvány átalakította a vállalatok munkavégzési folyamatát is, ehhez ti hogyan tudtatok alkalmazkodni?

- Céges partnereink többségénél állandósult a hibrid munkavégzés, ami nálunk is hibrid adományozást jelent. Ennek köszönhetően a mi feladataink is bővültek kezdve azzal, hogy tájékozódunk arról, hogy az adott munkahelyen milyen szokások alakultak ki és hogyan viszonyulnak a vírushelyzet okozta változásokhoz. Egy-egy ilyen együttműködésnél mi is jobban alkalmazkodunk és személyre, azaz cégre, szabott szolgáltatásokat alakítunk ki.

A Cogoodwill oldalan számos sikertörténetet lehet olvasni, évente szerveznek karácsonyi adománygyűjtést, legutóbb pedig az ukrán háború menekültein segítettek... 

- Ilyen célzott segítségnyújtásaink továbbra is lesznek, mert akármilyen is a világgazdasági helyzet, mindig akadnak jóakaratú emberek, és olyanok is, akiknek szüksége van segítségre. Jó emberek mindenhol vannak. Ezt bizonyítja az is, hogy a Good People Everywhere kezdeményezésével létrejött egy olyan platform, ahol a jó híreké, a pozitív történeteké a főszerep. Magyarországon már letölthető az applikáció, és jövőre angol nyelvterületeken is találkozhatunk vele.

Mi lesz a következő nagyszabású projektjük?

- Korábban, amikor egy svájci cégnek dolgoztam, elképesztőnek találtam, hogy ők hol tartanak az oktatásban és mennyire támogatják a tanáraikat. Köztudott, hogy Svájc fizeti a legmagasabban a tanárait az OECD országok közül. Svájcot követi Hollandia, Németország és Belgium. Az adományozásaink révén nagyon sok iskolába, óvodába vittünk adományokat vagy tanári segédeszközöket is Magyarországon és a környező országokban.

Az oktatásra koncentrálnak ?

-A világjárvány az oktatást is megváltoztatta, a digitális oktatás úgy nyert teret, hogy ebben a régióban szinte fel sem voltunk készülve rá. Munkánk során jól láttuk, hogy újszerű problémákkal, nehézségekkel kell mindenkinek szembesülnie. 5 évvel ezelőtt nem tudtuk elképzelni, hogy vár ránk egy olyan világ, ahol az otthonról dolgozó szülő mellett ott lesz az otthon digitálisan tanuló gyermek is. Összefogásunk révén az applikáción belül egy oktatási platformot hozunk létre, ahol olyan képességeket, készségeket lehet fejleszteni, amelyekkel ilyen nem várt eseménysorozatban is helyt tudunk majd állni.

Még mire használható az applikáció?

- Emellett jóakaratú emberekkel is tudunk kapcsolódni, és online jelenlétünkkel segíthetünk nonprofit szervezeteknek jót tenni a való világban. Ezen az applikáción megtalálható lesz mindenki, aki fejlődni akar, de az is, aki másoktól akar tanulni úgy, hogy közben kiáll általa fontosnak tartott ügyek mellett. Én mindenkit arra bíztatok, hogy töltse le az applikációt és legyen része ennek. Osszuk meg egymással ott, hogy mit teszünk másokért, kik a példaképeink, milyen pozitív történetek által inspirálódunk.

 

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kiderült, hogyan jött össze Koltai Róbert a párjával

AC News 2022.09.30.
Egy színdarabnak, a Kreutzer szonátának köszönheti Gaál Ildikó rendező Koltai Róberttel való kapcsolatát.  

Sáfrány Emese félti a gyermekét

AC News 2022.09.29.
Sáfrány Emese rendkívül élvezi az anyaságot, és szinte minden apró pillanatot megörökít, amit az egyéves kisfiával együtt élnek meg. Ezeket a felvételeket a közösségi m&eacut...

Zalatnay Sarolta a gyásztól megtörten nyilatkozott: Teljesen berekedt a hangom az idegeskedéstől

AC News 2022.09.28.
Az énekesnő a közösségi oldalán osztotta meg mindenkivel a hírt, miszerint kedden elhunyt 13 éves magyar vizslája, Sára. Cini megtörten nyilatkozott lapunknak.

Huppsz

Ragyogott a sztárpár a gálán - George Clooney felesége, Amal arany estélyiben pompázott

AC News 2022.09.30.
George Clooney és felesége, Amal Clooney csütörtökön este jelentek meg a Clooney Alapítvány első Justice Albie Awards átadásán a New York-i Közkönyvtárban.

Ételpazarlás a Séfek Séfében? Krausz Gábor megszólalt

AC News 2022.09.29.
Rengeteg étel készül el a Séfek Séfe című TV2-ös gasztrovetélkedőben, amelyre a felvételek után már nincs szükség. A titkot, hogy mi lesz ezekkel, az egyik zsűritag, Krausz Gábor árul...

15 kilótól szabadult meg Völgyi Zsuzsi!

Pataki József 2022.09.29.
Az énekesnőre a pandémiás időszak alatt felszaladt több mint húsz kiló, amely már az egészségét fenyegette, és úgy érzi, ez lehetett az egyik oka annak is, hogy tönkrement a házassága. A plu...
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

AC News

Hat év börtönt kapott meztelen képei miatt egy modell

AC News 2022.10.01.
A korábban orvosként dolgozó mianmari származású nő a meztelen képeivel megsértette hazája kultúráját.

Interneten lehet szavazni az év lepkéjére

AC News 2022.09.30.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya jövőre indítja el az Év lepkéje programot, amelynek keretében idén december 22-ig lehet szavazni, hogy a fecskefarkú pillang...

Második világháborús lőszerutánpótlás-konténerek kerültek elő a Dunából

AC News 2022.09.30.
Második világháborús lőszerutánpótlás-konténereket emeltek ki a tűzszerészek a Dunából az 1945-ben felrobbantott Lánchíd eredeti, folyómederbe esett elemeinek romeltakarítása sorá...

Sziréna

Wc-be vagy a kamrába zárta az óbudai sorozatbetörő az áldozatait

AC News 2022.10.01.
Volt, hogy a férfi megfenyegette és bezárta a lakót, aki tetten érte. A III. kerületi rendőrök elfogták a feltételezett elkövetőt.

Indul a fűtési szezon - máris meghalt egy ember szén-monoxid mérgezésben

AC News 2022.09.30.
Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben egy bajai családi házban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t.

Sokat fizető, pornós karrierrel kecsegtetve csapták be az idős traktorost

AC News 2022.09.29.
Egy hiszékeny Csongrád-Csanád megyei férfit több százezer forinttal károsítottak meg a raffinált csaló nők. A pornó karrierből pedig nem lett semmi.
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Agrárminisztérium: hamarosan kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

AC News 2022.09.30.
Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára - jelentette be pénteken az Agrármini...

AM: több mint 6 milliárd forint rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskocatartók

Pataki József 2022.09.29.
Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására - az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendk&iacu...

Szijjártó: a globális biztonság forog kockán

Pataki József 2022.09.29.
Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gaz...

Világ

Az Ian-hurrikán legkevesebb 42 halálos áldozatot hagyott maga után Floridában

AC News 2022.09.30.
Floridában már legkevesebb 42 halálos áldozatot találtak meg az Ian-hurrikán után a mentőegységek - közölték az állam hatóságai pénteken az esti órákban.

Rakusan: nem irányul Szlovákia ellen a cseh határellenőrzések felújítása

Pataki József 2022.09.29.
Nem Szlovákia elleni lépés, hogy szerda éjféltől Csehország ideiglenesen rendőri ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határátkelőhelyen - jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter s...

Florida minden idők egyik legpusztítóbb hurrikánjára készül, 620 ezer háztartás áram nélkül, ezreket telepítettek ki

Pataki József 2022.09.29.
Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán, a vele járó áradásokra és jelentős károkra, 250 kilométer/óra k&...
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

Profil

Vegán Vera: Nem lehetek állatbarát, ha szelektálom, kit eszek meg, kit zárok ketrecbe, vagy kiből csinálok lábbelit

AC News 2022.10.01.
Nyomós oka volt Vegán Verának, hogy ezt az életmódot válassza. Idővel a téma szakértőjévé vált, blogot vezet, és elhivatottan segíti mindazokat, akik vele tartanak ezen az úto...

Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

AC News 2022.09.23.
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László radiológusok 2007-ben hozták létre a magyar Ikerregisztert. Az iker ikerkutatók egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával...

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

AC News 2022.09.10.
2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a re...

Amiről beszélnek

Halotti bizonylat: idős kora okozta az uralkodó halálát

Pataki József 2022.10.01.
"Idős kor" okozta II. Erzsébet királynő halálát a csütörtökön nyilvánosságra hozott halotti bizonyítvány szerint.

Titok a múltból: ugyanazt a férfit szerette Kamilla királyné és Anna hercegnő

AC News 2022.09.30.
Kamilla királyné és III. Károly kapcsolata hosszú évtizedek óta tartja lázban a közvéleményt, mert bár már 2005-ben összekötötték az életüket, a magánéletük m...

Jáksó László előkerült és ismét botrány van körülötte

AC News 2022.09.30.
Az egykori műsorvezető ismét hallatott magáról, pedig már jó ideje kivonult a médiából és informatikusként dolgozik. Felbukkanása nem nevezhető kellemesnek, beleállt egykori kollégáiba.
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro