Kakasy Dóra: A versek megfelelő sorrendje kiad egy női életutat

AC News 2017.03.07. Profil

Kakasy Dóra: A versek megfelelő sorrendje kiad egy női életutat

Bár a Jóban Rosszban történetében egy ideje már nem látható, a színpadon annál aktívabb. Kakasy Dóra két pici gyermeke mellett ezerrel pörög, de ügyesen megszervezi a napirendjét. Sőt, nagy álmát is sikerült megvalósítania: Nőnapkor jelenik meg első lemeze, amin megzenésített verseket énekel. Kakasy Dórával „prüntyögésről”, női életútról, gyermekekről és a tökéletes napról is beszélgettünk.

- Visszatérsz a Jóban rosszban sorozatba? Amikor tavaly nyáron kiszálltál, nyitva hagytad ezt a kérdést, hiszen a karakteredet nem írták ki, csak szüneteltetik.

- Titokzatos választ adok most is, mert a kérdés továbbra is nyitott. Egyelőre nem forgatok, nem hívtak vissza, de ez bármikor megtörténhet.

- Színházi szerepeid mennyire terhelnek meg? Úgy tudom, most egyszerre játszol Dunaújvárosban és Pécsett is, nem visel meg az ingázás?

- Korábban csak budapesti színházi munkáim voltak, ez most egy új helyzet. Az elmúlt 1-2 hónap hozta ezt a két vidéki szereplési lehetőséget, az egyik egy szerepátvétel volt Pécsett. Karácsony előtt felhívott Anger Zsolt kollégám, aki az Addikt nevű darab rendezője. Kiváló előadás egyébként, nagy sikerrel fut, alig lehet rá jegyet kapni… A darab egyik főszereplőnője babát vár, az ő karakterét veszem át. Egyelőre kettőzve csináljuk, de a kolléganő hamarosan elmegy szülni, és onnantól egyedül viszem ezt a szerepet.

- Van olyan, hogy reggel elindulsz Pécsre, és estére otthon vagy a gyerekeknél?

- Ez nem mindig sikerül, de szerencsére a férjem szabadúszó, otthon tud lenni a gyerekekkel. Én amúgy sem szeretek éjszaka vezetni, van úgy, hogy lent maradok Pécsett éjszakára is. Dunaújváros már közelebb van, oda és onnan gyakrabban ingázom. Az ottani előadást az elejétől kezdve én próbáltam, múlt pénteken volt a bemutatónk. A Kuplékirály egy könnyed zenés darab. Érdekes, hogy noha korábban nem csináltam zenés darabokat, most egyszerre több irányból is megtalált a muzsika. Itt is és Budapesten is: holnap, vagyis Nőnapon jelenik meg a Nap, Hold, Nő című CD-m, amin Szabó T. Anna megzenésített verseit adom elő.

- De mindig is zenéltél, nem? Gyermekkorodban zongoráztál, kamaszként rocker voltál, a kétezres évek elején a Duentében énekeltél.

- Igen, sokáig zongoráztam. Ma már csak a gyerekeknek szoktam otthon „prüntyögni”, mert látom, hogy ez nekik is fontos. Már amikor a pocakomban voltak, akkor megkezdtem a zenei nevelésüket, nagyon sokféle muzsikát hallgattunk. Igen muzikális gyerekek.

- Van olyan zenei stílus, zenei világ, amiről kijelenthető, hogy ez áll hozzád a legközelebb?

- Minden életszakaszban más és más, nem tudom kategorizálni magam, a hangulatom függvénye. Időnként a klasszikus, időnként a könnyű, az etno, a rock.

- A holnap megjelenő CD-den egy egészen különleges műfajt mutatsz be. Nem is akarnám kategorizálni, nekem ezekről a zeneszámokról, ezekről a megzenésített versekről a ’20-as évek végének hangulata jut az eszembe….még mindenki dolgozik, él, családot alapít, jövő felé tekint, de már a levegőben van a közelgő világválság hangulata, amikor a polgári hétköznapok elmúlnak.

- Érdekes, hogy ez jut eszedbe. Szeretem ezeket a dalokat, a magaménak érzem őket. A ’20-as évek hangulata még nem jutott eszembe, inkább az volt a szempont a dalok, illetve a versek kiválasztásánál, hogy megfelelő sorrendbe rakva őket kiadjanak egy női életutat. Van benne férfi és nő, kapcsolat, terhesség, szülés, nevelés, változás, megöregedés és halál. A Siralomház című számban benne van a betegség, a halál, amikor ezt a dalt előadtam az önálló estjeimen, ez volt a kísérődala a gyermekszülés-jelenetnek. Jól sikerült önellentmondás.

- Mint a víztükör-dalban, ahol a nap süt, de már az első zongoradallamoknál érezzük, hogy jön a vihar.

- Pontosan.

- A CD-n téged kísérő zongora végig borzongató. Szeretsz borzongani?

- Igen.   

- Hol és hogyan ismerkedtél meg a dalok szerzőjével, Szabó T. Anna költővel?

- Részt vettem egy képzésen, amelynek a végén diplomamunkaként egy önálló estet kellett kitalálni és színpadra állítani. Ehhez pedig kellett találni egy költőt, akinek a szerzeményeit közelinek érzem magamhoz, meg tudom zenésíteni….a szempontjaim egyszerűek voltak, legyen a szerző magyar, kortárs és lehetőleg nő. Ekkor botlottam bele Anna verseibe, amikből végül felépítettem egy önálló produkciót, ez lett a diplomamunkám. Onnantól fészkelte be magát a fejembe a gondolat, hogy előbb-utóbb szeretnék egy hanganyagot. Ebből az álomból lett a CD. A zenét Kovács Adrián barátom írta, gyakorlatilag önállóan, vagyis nem szóltam bele az alkotás folyamatába. A szövegeket sem írtuk át.

- A „szakmázás” után a magánéletedről röviden kérdeznélek: hogy néz ki számodra egy ideális nap a gyerekekkel?

- Az ideális nap, amikor egész nap megmaradok türelmes anyukának. A két ovis gyerek egyszerre ért a dackorszakba, de nagyon nyitott és kreatív gyerekek, az önfejűségük pedig néha önállóságba csap át. Az ideális nap olyan, amikor nem kell nézni az órát, nem kell időre rohanni az oviba. Bár az óvoda segítség is, hiszen amíg a gyerkőcök odavannak, tudok koncentrálni a munkára, például a szereptanulásra. Az ideális nap olyan, amikor reggel hancúrozunk, bohóckodunk aztán szép kényelmesen eszünk, rajzolunk, zenét hallgatunk, sétálunk. Persze, az ideális naphoz hozzátartozik – mégiscsak színésznő vagyok – a munka is, az, hogy legyen, ahol foglalkoztatnak. Kihagytam öt évet a színpadból, vágytam már vissza. Úgyhogy azt kell mondjam, hogy egy ideális nap végén próbám, vagy előadásom van valahol, egy színházban, ahol számítanak rám.  

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Pásztor Erzsi: Se puszi, se pacsi

AC News 2021.09.14.
A 84 éves legendás színésznő továbbra is csak maszkban engedné színházba az embereket.

Huppsz

Péterfy Bori: Sajnos engem is utolért és leterített a Covid

AC News 2021.09.17.
Szomorú hírt adott közre közösségi oldalán a színésznő-énekesnő. Sajnos ő is elkapta a koronavírust, ami miatt le kellett mondania az előadásait is.    

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...
video5 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

BKK: A hétvégétől szabadabb lesz az út a Blahánál

AC News 2021.09.17.
Az autóval közlekedők a hétvégétől újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a Blaha Lujza téri csomópontot, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lá...

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

AC News 2021.09.17.
Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.   &nbs...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Dés László 67 évesen másodszor is megnősült

AC News 2021.09.16.
Kedvesével, Évával négy éve élnek együtt.

Kiborult Szabó Győző lánya a Toxikómától

AC News 2021.09.16.
Zokogva jött ki a vetítéséről a színész lánya, Borbála.

Nagyon forró: Kiderült, milyen Majka és Dundika nemi élete

AC News 2021.09.16.
A két híresség az esküvőjük kapcsán osztotta meg a pikáns részleteket. 
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között