Kal Pintér Mihály: Így kerültem a Gálvölgyi Show írói csapatába

AC News 2021.05.22. Profil

Kal Pintér Mihály: Így kerültem a Gálvölgyi Show írói csapatába

Talán egy író munkáját a legtöbben úgy képzelik el, hogy ül a gép előtt és éppen egy novellán vagy regényen dolgozik. Ez azonban egyáltalán nincs így. Kal Pintér Mihály a legjobb példa erre, akit pályája során olyan sokféle feladat megtalált, hogy még felsorolni is nehéz. A színházi darabok, könyvek mellett slágereket írt, de televíziós show műsorokban is sokszor bíztak rá nagyon fontos feladatokat.

- Nagy Miklós-díjat kapott idén. Mit jelent önnek ez az elismerés? Kik kaphatják meg ezt a kitüntetést?

- Természetesen nagyon sokat jelent, hiszen azok az emberek ismerték el a munkám, akikkel éveken keresztül együtt dolgoztam. Úgy tudom, ezt a díjat azok kaphatják, akik jelentős szerepet játszottak a Ruttkai Éva Színház életében. Ezért külön megtisztelő. Ez egyfajta lenyomata annak az időszaknak. Ráadásul Miklóssal volt közös munkánk is. Kicsit sír a lelkem, mert jobban örülnék, ha Miklós inkább itt lenne velünk, de nagyon örülök, hogy az emlékét a közönségen túl Szalai Zsolt igazgató és ez a díj is őrzi.

- Milyen feladatai voltak annak idején a Ruttkai Éva Színházban?

- Színdarabokat és dalszövegeket írtam. Az első, Szekeres Gézával közösen írt zenés mesejátékunkat, a Mesebeli Mátyást még Szerencsi Éva kezdte rendezni, majd Éva halála után Miklós fejezte be. Később Miklós emlékére született a Don Quijote gyermeke című monológdráma. De írtam két zenés vígjátékot is, Veszélyes szeszélyek, valamint Szomorú szerdák, szerelmes szombatok címmel. Ezekben meglévő slágerekhez kellett a szövegkörnyezetnek megfelelő magyar szövegeket írnom.

- Az írás az ön mestersége, de mégis ezen belül nagyon sokrétű feladatokat lát el. Rengeteg érdekes, és színes munka fűződik a nevéhez. Melyik terület a legvonzóbb önnek, melyik munkáját szerette a legjobban?

- Nehéz meghatározni, hiszen a színházakhoz kapcsolódó munkáimat mindig kedveltem. Saját társulatom is volt, egyik darabunkkal, a Szinkronszeretővel a Tavaszi Fesztivál programjában vehettünk részt. Talán az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent Atyavilág című regényemre vagyok a legbüszkébb. Ez valójában egy szatíra, és kicsit a jelenünket veszi górcső alá.

- Újságíróként kezdte, ma is publikál?

- Egy ideje nem publikálok, de ez még változhat.

- Hogyan találta meg a színház, a média világa?

- A színházat én találtam meg. Egyik barátommal megírtuk Jókai, Melyiket a kilenc közül című novellájának zenés színpadi adaptációját. Ezzel házaltunk, végül eljutottunk az akkori Lakner Stúdióig, és 1997-ben Balogh Bodor Attila rendezésében bemutattuk. Később több társulat is műsorára tűzte. Kezdetben színi stúdióknak írtunk, aztán jött a Ruttkai Éva Színház, a saját társulat, és más felkérések. Az újságírás ezzel párhuzamosan zajlott. Az Esti Hírlapnál kezdtem 1994-ben, mint gyakornok, a lap megszűnése után én magam kerestem fel sajtóorgánumokat, kiadókat, végül pedig már engem kerestek.  

- Nagysikerű és ismert televíziós műsorokban is dolgozott, például a Gálvölgyi Showban, vagy a Dalnokok Ligájában. Ezekben a produkcióban mi volt az ön feladata?

- Szerencsém volt, hogy a pályámmal szinte egy időben indultak el a kereskedelmi televíziók. Itt volt egy kis kezdeti segítség Ónodi György részéről. Ő nézte meg az első anyagaimat, így kerültem a Gálvölgyi Show írói csapatába. Itt jeleneteket kellett írni megadott témákra, de legtöbbször mi magunk ötleteltünk. Bagi Iván és Nacsa Olivér első showműsoraiba már hívtak, de több, akkor induló műsorban vállaltam írói szerepet. Ugyanígy kerültem a Dalnokok Ligájába, ahol Bognár Évinek kellett vicces dalszövegeket írni. Itt a legjobb szövegíró díját kaptam. Ezután lettem a Rádió1 Kukori című műsorának kreatív szerkesztője, de dolgoztam a Mikroszkóp Színpad kabaréiban is. Gyakorlatilag írtunk, írtunk, írtunk.

- Önálló verseskötete is megjelent mindezek mellett és dalszövegeket is írt már.

- Balázs Tibor költőnek vittem el a kétezres évek elején a verseimet, hogy mondjon róluk véleményt. Arról nem is álmodtam, hogy rögtön kiad egy önálló kötetet. Sajnos Tibor azóta elment, tőle nagyon sokat lehetett tanulni. A dalszöveg más kérdés. Annak más szabályai vannak. Például a refrén első sora a legfontosabb, és persze jó, ha a prozódia ellen nem vétünk nagyot. Az Apostol együttes vezetőjét, Németh Zoltánt kerestem fel, ő engedte, hogy az 1999-es lemezükre két dalt megírjak. Ezek voltak az első próbálkozások.

- Hogyan talál önre egy-egy feladat, megbízás?

- Mindegyik másképpen. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy könnyen. Az embernek az a feladata, hogy folyamatosan keresse az új kihívásokat. Néha a szerencse segít, máskor a kitartás, és persze van, ami nem jön össze.

- Milyen munkái vannak jelenleg és milyen tervei vannak a jövőre vonatkozóan?

- Évek óta könyvszerkesztéssel foglalkozom. Vagyis mások regényeit próbálom rendbe szedni. Az íróktól függ, mennyire nehéz ez a feladat. Engem most elsősorban a regényírás izgat. Vannak témáim. És persze még a színházról sem mondtam le. Húsz évvel ezelőtt írtam egy operalibrettót, de a zene csak nemrég készült el. Ez egy régi-új projekt, és nagyon izgalmas. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Teret neveznek el Psota Irénről – Bontják a legendás színésznő szülőházát

AC News 2021.10.20.
Néhai barátja, Szerednyey Béla szerint ez a minimum, amit megérdemel a legendás színésznő, akinek gyerekkori otthona helyén épül egy közpark.

Yvonne Dederick: Látok rá esélyt, hogy megnyeri az X-Faktort a lányom!

Pataki József 2021.10.19.
Mindenkit megdöbbentett, amikor Mardoll, azaz Catherine Dederick megjelent az X-Faktor válogatóján.

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

Huppsz

Kulcsár Edina: A végsőkig harcolunk egymásért!

Pataki József 2021.10.20.
A szépségkirálynő nemrég vallotta be, hogy egy ideje zátonyra futott a házassága Csutival. Most viszont elárulta, hogy nem adják fel, és mindent megtesznek azért, hogy megmentsék a kapcsolatukat.

Az egész ország Bíró Icaként ismerte meg, pedig nem ez a neve eredetileg

Pataki József 2021.10.19.
Első férje nevét viseli Bíró Ica, aki több, mint 20 év után döntött úgy, hivatalosan is felveszi ezt a nevet. Döntésébe volt férjét is bevonta, aki támogatta mindebben.

Dráma: Válságban Kulcsár Edináék házassága?

AC News 2021.10.19.
A szépségkirálynő és Csuti egy showműsorban próbálják menteni a kapcsolatukat.
video3a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

AC News

Nincs többé Facebook? Jövő héten új nevet kaphat a legnagyobb közösségi oldal

AC News 2021.10.20.
Növekszik a vállalat, ennek lesz a következménye egy érkező közlés.

Újabb koronavírus-variáns tartja rettegésben a világot

AC News 2021.10.20.
Az USA-ban és Nagy-Britanniában már kimutatták a delta variáns új változatát.

Kezdődik a szelídgesztenye szezon

AC News 2021.10.20.
Kezdődik a szelídgesztenye szezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményben.     

Sziréna

Megmentette az életét a tóba esett férfinek

AC News 2021.10.20.
A Dombóvári Rendőrkapitányság egyenruhása, Márton Krisztián r. törzsőrmester egy helyi férfit húzott ki a település melletti Szállásréti-tóból.

Lopott autóval ment lopni     

AC News 2021.10.20.
A nyomozók őrizetbe vették a véméndi tolvajt, és kezdeményezték letartóztatását.  

Detroitban fogtak el egy magyar bűnözőt

AC News 2021.10.20.
Detroitban fogtak el egy költségvetési csalás miatt keresett magyar férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán a police.hu oldalon.    
min-mano
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

Itthon

Elhunyt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.20.
Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 929 164 embert olto...

Semjén: A kormány nemzetben gondolkodik

Pataki József 2021.10.20.
A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért é...

Bakondi: Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok

Pataki József 2021.10.20.
Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok, sürgős és egységes álláspontra volna szükség annak érdekében, hogy az európai belső biztonságot garantálni lehessen - mondta a...

Világ

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Pataki József 2021.10.20.
Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok

Pataki József 2021.10.20.
A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok a koronavírus miatt ápolásra szoruló betegekkel - számolt be kedden az amerikai sajtó.

Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban

Pataki József 2021.10.20.
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttest...
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Mel Brooks folytatja a Világtörténelem című filmjét

Pataki József 2021.10.20.
Mel Brooks folytatja negyven éve bemutatott Világtörténelem - 1. rész című filmjét - számolt be róla a deadline.com.

Zsűrielnök lesz M. Night Shyamalan

Pataki József 2021.10.20.
M. Night Shyamalan forgatókönyvíró, rendező és producer lesz a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének az elnöke - jelentették be kedden a szervezők.

Mel Gibson is szerepel a John Wick-előzménysorozatban

Pataki József 2021.10.20.
Az Oscar-díjas Mel Gibson is szerepel abban a háromrészes tévésorozatban, amely a John Wick-filmekben megismert Continentalról, a bérgyilkosok hoteljéről szól.
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között