Kámán Ildikó: A munka nem teher, hanem a kiteljesedésünk része

2021.01.17. Profil

Kámán Ildikó: A munka nem teher, hanem a kiteljesedésünk része

Édesanya, közben művészek, kulturális események PR-ese, mellette újabb feladat érkezett az életébe, a jövőben a Kodolányi János Egyetem külsős kommunikációs és PR szakértőjeként dolgozik. Kámán Ildikó az AcNewsnak mesélt új munkájáról, lelkes csapatáról, hogyan látja a PR munka alakulását, és nem utolsósorban arról, hogyan tudja összeegyeztetni elfoglaltságait szülői teendőivel.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Örömmel osztottad meg a minap a hírt, hogy a Kodolányi János Egyetem külsős kommunikációs és PR szakértőjeként dolgozol a jövőben. Milyen feladatok várnak rád?

- Nagyon izgalmas ez a munkám, mert itt a klasszikus PR feladatokon túl kommunikációs szakértőként vagyok jelen, így részt veszek a stratégiai tervezésben és a kreatívok kialakításában is. Nagyon régen szerettem volna a kultúra szektor mellett valami másban is kipróbálni magamat, ami azért legalább annyira közel áll hozzám, mint például a zeneipar.

 

- Egy teljesen új csapat áll össze az egyetemen. Kikkel dolgozol? És milyen feltételeknek kellett megfelelnie a kollégáidnak?

- Mits Gergely vezeti a csapatot. Őt még az EMI lemezkiadónál ismertem meg, mint a United basszusgitárosát. 2016. óta dolgozunk együtt a székesfehérvári Alba Regia Fesztiválon, amelynek egyik főszervezője, illetve a Kodolányi Művészeti Tanszékének tanszékvezetője is egyben. Gyakorlatilag az ő kezdeményezése nyomán jött létre a magánegyetemek sorában egyedülálló könnyűzenei és jazz zenei képzés itt. Mellette Angelus Barbara az intézmény PR és marketing igazgatója, aki korábban a Gundel marketing vezetője volt. Nagyon egyfelé gondolkodunk, mégis - már csak a személyiségünkből adódóan is - remekül kiegészítjük egymást, szeretek velük dolgozni. Bár még nagyon az elején vagyunk, de annyi biztos, hogy egy inspiráló, kreatív munkába csöppentem, ami igazán nekem való. A teljes csapat ennél jóval tágabb, további külsős és belsős munkatársaink vannak: a tevékenységünket minden téren segítő marketing titkár, social média szakértő, operatőr, grafikus, infografikus és online marketing szakember. Mindannyian a szakma legjobbjai, és nagyon szerethető emberek. A szempont kettős volt a csapat összeállításánál, a profizmus és az emberi tényező. Számomra alapvető, hogy jó közösségben dolgozzak, ezt a szabadságot megteremtettem magamnak. Nem véletlen kerültem ide: a Kodolányi az egyik legbarátságosabb felsőoktatási intézmény, amit valaha ismertem, a tekintélyelvűségnek nyomát se tapasztalom.

 

- Az újságírók és a "sztárok" körében nem ismeretlen a neved, hiszen a NAP Médiánál töltött időd alatt sokszor dolgoztunk mi is együtt. A zeneipar és a kultúra szektorban is találkozhatunk veled a jövőben?

- Természetesen hű maradok a gyökereimhez. 2016 óta állandó ügyfelem hazánk legnagyobb magyar tulajdonban lévő menedzsment cége, a GOLD RECORD, ahol olyan együtteseket képviselek, mint a Honeybeast, a Margaret Island, a New Level Empire vagy a Blahalouisina… Nagyon büszke vagyok, hogy a zeneszakma egyik meghatározó emberével, a céget vezető Molnár Gáborral dolgozhatok együtt. Ez is egy valóra vált álom számomra, hiszen itt is az a helyzet, hogy a profizmus mellett fajsúlyos az emberi tényező. A GOLD valójában egy baráti közösség is, ahol a kollégáimmal teljesen egy hullámhosszon vagyok, és alkalomadtán szívesen töltöm velük kevéske szabadidőmet is. A mostani helyzet jól mutatja, hogy ez az emberi kapcsolódásból adódó belső erő mindenre képessé teszi a cégeket. Egy ilyen helyzetben is – amikor nincsenek koncertek – képesek voltak megújulni és új lehetőségeket találni. Emellett sok más ügyfelem is van: fesztiválok, egyéb rendezvények, művészek. A Magyar Nemzeti Cirkusz, az Urban Verbunk, a Bőköz Fesztivál, a Pedagógus Expo, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, a Legfittebb Munkahely… és még sokan mások.

 

- Te, mint édesanya, hogyan tudod összeegyeztetni a sok elfoglaltságot, munkát a szülői feladatok mellett?

- Nehezen, de egyre jobban. Meg kellett tanulnom megbocsátani magamnak azt, hogy az én teljesítőképességem is véges. Ebben nagyon sokat segített a gyermekem, hiszen van olyan, aminek a rovására a munka se mehet, és az ő. Valójában kreatívabb, szabadabb és boldogabb lettem az anyaság miatt a munkámban is. Ez egy folyamat nálam, mostanában kezdem megérteni sejtszinten is, hogy nem rajtam múlik minden, és egyáltalán nem kell nekem mindent egyedül megoldanom. Ebben a felismerésben sokat segít a fent említett két közösség is, amelyekben dolgozom.

 

- Hogyan látod a PR alakulását most, az eddigi tapasztalataidhoz képest?

- Ez a kérdés egy igazán hosszú választ is megérne, de megpróbálom röviden összefoglalni. Én úgy érzem, hogy bár eddig se volt ez egy könnyű szakma, de mára a kommunikáció egésze rendkívül bonyolulttá és többcsatornássá vált, és teljes mértékben az online térbe tevődött át a hangsúly. Egy-két ember már kevés, komplett csapatra van szükség ahhoz, hogy profi munkát végezhessünk. Új műfajok, szakmák és fogalmak tömkelege jelent meg, ami folyamatos tanulásra, és a változások lekövetésére késztet bennünket. Én igyekszem túlnyúlni az eredeti PR szakterületemen, és folyamatosan tanulok annak az érdekében, hogy rálássak az egészre. Ez nem azt jelenti, hogy például Google Ads szakértővé is válok, de azt igen, hogy meg tudom mondani, kinek mire van szüksége a kommunikáció területén, és képes vagyok stratégiai tervezésre, valamint egy profi összeszokott csapatot bármilyen kampányhoz össze tudok rakni.

 

- Az új feladatod kihívást jelent számodra, lendületet ad a 2021-es évhez?

- A lendület abszolút megvan. Tavaly év végére én is nagyon elfáradtam, de az ünnepek alatt a családom és a pihenés feltöltött. Most ismét lelkes vagyok és hálás azokért az emberekért, akikkel együtt dolgozhatok. Szerencsés vagyok, de tény, hogy sokat küzdöttem a múltban. 2021-ben nem a kihívás érdekel, ez alap a mi szakmánkban. Egy ilyen folyamatos változásban lévő és információval elárasztott világban minden nap egy újabb kihívás, és igen, az új feladatom is az, ez természetes. Ami viszont igazán inspirál, az a közeg, amelyben a tevékenységemet végzem. A csapat, amelyben mindenki megtalálja a helyét, és közösen gondolkodunk. Az az életérzés, hogy a munka nem teher, hanem a kiteljesedésünk része, a legtöbb mi átélhető szerintem egy karrier során.

poggyasz slider 3
Gyogyszertár
video jobb 4

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Rivalda

Árpa Attila: Évek óta készítem magam arra, hogy az én kislányom is felnő

Kiss Nóra 2021.03.08.
Árpa Attila életét is megnehezíti a járvány miatt kialakult helyzet, de minden intézkedést szükségesnek gondol és igyekszik ebből a legjobbat kihozni. A tavaszi időszakban időseknek segített bevásároln...

Szomorú idén a Dj-k világnapja - Lotfi Begi: Nagyságrendileg több millió forinttól estem el!

AC News 2021.03.05.
Ma van a DJ-k világnapja. Az AcNews a jeles nap alkalmából három lemezlovast kérdezett arról, hogyan élik meg a járvány okozta új helyzetet.

Németh Lajos is megkapta az oltást – Már egy éve nem láthatta lányát és unokáit

Kiss Nóra 2021.03.04.
Németh Lajos és felesége tegnap délután megkapták a koronavírus elleni kínai vakcinát. Az időjós semmilyen mellékhatást nem észlelt magán. Az AcNewsnak elárulta: már több mint egy &e...

Huppsz

Gergely Robi: Pár perce virágot is vittem egy nőnek a rendelt lángosa mellé!

Pataki József 2021.03.08.
Igazi amorózó az énekes-színész még lángos-futárkodás közben is. Gergely Robi az AcNewsnak mesélt, hogyan ünnepli a Nemzetközi nőnapot.

Sebestyén Balázs visszatér régi hobbijához! – „Megszülettek a gyerekek és abbahagytam”

Kiss Nóra 2021.03.05.
A Rádió1 műsorvezetője egyre nehezebben viseli a járvány miatti bezártságot. Balázs most visszatért régi hobbijához, amivel gyermekei születése után hagyott fel.

Nem csak párja, Fekete Dávid is megcsalta feleségét

Kiss Nóra 2021.03.05.
Fekete Dávid közösség oldalán jelentette be, hogy két év után válik feleségétől, Reginától, aki megcsalta. Az egykori Megasztáros most azt is beismerte: ő is hűtlen volt párjához.
poggyasz-slider
spaverin jobb(400x300)
video jobb 4
b3 jobb(400x300)

AC News

Mától életbe léptek a szigorítások!

AC News 2021.03.08.
A Magyar Közlönyben megjelentek a korlátozó intézkedések, melyek a következő két hétben, azaz március 22-éig lesznek érvényben.

Rakonczay Gábor újra megpróbál rekordot dönteni

AC News 2021.03.08.
Az extrém sportoló legutóbb 6 nap után adta fel, most pedig harmadjára is nekivág az 5200 kilométeres távnak, hogy felállítsa a világrekordot az Atlanti- óceánon.

Primus egyesület: Önköltségi áron készek bekapcsolódni a közellátásba magánegészségügyi szolgáltatók

Pataki József 2021.03.08.
Önköltségi áron, haladéktalanul készek bekapcsolódni a közellátásba a meghatározó magánegészségügyi szolgáltatók az ellátórendszer tehermentesítése &eacut...
Legnézettebb

  Sziréna

  Megölte élettársát egy nő Tiszavárkonyban

  Pataki József 2021.03.08.
  Több késszúrással megölte élettársát egy 43 éves nő Tiszavárkonyban - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel.

  Több mint háromszáz határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

  Pataki József 2021.03.08.
  Több mint háromszáz  határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

  Megkezdődött a fokozott ellenőrzés az utakon!

  Pataki József 2021.03.08.
  Megkezdődött és egész héten tart a fokozott ellenőrzés az utakon - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.
  Video1
  video jobb 4
  Video1
  HUBA

  Itthon

  Már egymillió embert oltottak be Magyarországon!

  Pataki József 2021.03.08.
  Megjöttek a legfrissebb adatok a fertőzöttekről, új halálozásokról, és oltottakról.

  Varga Judit: A nemzeti jogrendszer ismerete nélkül lehetetlen jogállamisági vitákat folytatni

  Pataki József 2021.03.08.
  A nemzeti jogrendszer és a jogi kultúra alapos ismerete nélkül lehetetlen jogállamisági vitákat folytatni - írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán vasárnap annak kapcsán, hogy egy francia magazin ...

  Kásler Miklós: A járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek!

  Pataki József 2021.03.08.
  A járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek, fegyelmezettnek kell maradni - erről írt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-bejegyzésében vasárnap.

  Világ

  Az afgán békefolyamat felgyorsítását javasolja az amerikai külügyminiszter

  Pataki József 2021.03.08.
  Az afgán kormány és a tálib lázadók között megrekedt békefolyamat újraindítására tett javaslatokat Asraf Gáni afgán elnöknek küldött levelében Antony Blinken amerikai kül&u...

  Tavaly nyár óta nem mért mélyponton a halálozások száma Nagy-Britanniában

  Pataki József 2021.03.08.
  A vasárnap ismertetett adatok szerint tavaly nyár óta nem mért mélypontra csökkent a Covid-19 betegség okozta halálozások száma Nagy-Britanniában.

  Új rendeletet írt alá Joe Biden

  Pataki József 2021.03.08.
  Rendeletet írt alá a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítéséről vasárnap Joe Biden amerikai elnök, a véres vasárnap néven elhíresült tragikus esemény 56. évfordulójának a...
  llanden footer
  video jobb 3
  Video1
  video jobb 2

  Profil

  Magyarok készítik az európai királyi paloták lobogóit

  AC News 2021.03.06.
  Különleges vállalkozást üzemeltet Papp János már a rendszerváltás óta. Zászlókat készítenek, mégpedig nem is akármilyeneket. Az általuk készített lobogókat lát...

  Dr. Tóth Frank: Fel kell vértezni az immunrendszerünket

  Pataki József 2021.02.28.
  Lapunk ezúttal a kétszeres Európa-bajnok , világbajnoki ezüst- és bronzérmes és olimpiai 4. helyezett keletnémet születésű magyar vízilabdázóval beszélgetett, aki jelenleg gyógyszer&eacu...

  Krizbai Teca: Szeretném bebizonyítani, hogy vakként is lehet valaki jó pszichológus

  Kiss Nóra 2021.02.20.
  Krizbai Tecát 2011-ben, a Csillag Születik versenyzőjeként zárta szívébe az ország, ahol egészen a döntőig jutott. A látássérült énekes azóta 25 éves felnőtt nő lett, nemrég megh&aacu...

  Amiről beszélnek

  Lebénult Cinthya Dictator bal keze

  AC News 2021.03.08.
  A népszerű fotós a LifeTV-n Joshi Bharatnak mesélte el a szörnyű történetet.

  Ezért kérlelték 10 éven keresztül Erős Antóniát a gyerekei

  Pataki József 2021.03.08.
  A híradóst gyermekei rendkívül kitartóan ostromolták azzal, hogy egy kutyával is bővüljön a család. Erős Antónia és férje tavaly májusban tettek eleget gyermekeik kérésének, melyet egy ...

  Lebuktatták Wolf Katit

  Kiss Nóra 2021.03.08.
  Az énekesnő 2019 augusztusában jelentette be, hogy 20 év után külön utakon folytatják gyermekei édesapjával. Azóta nem nyilatkozott magánéletéről, most azonban kiderült: újra rátalált a...
   B-3 TÉRINFORMATIKA ÉS IT INFRASRUKTÚRA
  Medytop Hiperiol
  b3 jobb(400x300)
  video jobb 4