Kiszelly Zoltán: Az Iszlám Állam hitelbe is szállít menekülteket

AC News 2016.05.24. Profil

Kiszelly Zoltán: Az Iszlám Állam hitelbe is szállít menekülteket

Kiszelly Zoltán politológus szerint az Iszlám Állam kifejezetten érdekelt abban, hogy szabad „autópályákat” nyisson a menekültek és a migránsok számára Európa felé. A politikai elemző úgy véli, a nyugat-európai politikai elit még ma is inkább a liberális média elvárásainak próbál megfelelni, és nem a többségi szavazói akaratnak.

– Ha elfogadjuk azt az adatot, hogy 60 millió migráns kering a világban, és ezeknek csak töredéke jut el Európába, akkor ez a kérdéskör más kontinenseket is érint. Kezdjük Amerikával!

– Az Egyesült Államok eleve egy bevándorlóország, ahol létezik az a mechanizmus, amely kezeli a problémát. Ez az amerikai patriotizmus, ami szorosan összefügg a társadalmi mobilitás lehetőségével, vagyis azzal, hogy a tengerentúlon gyakorlatilag az, aki elfogadja az amerikai értékeket, hamar felkerülhet a középosztályba. Korábban tányérmosogatásból lehetett valaki milliomos, ma már a sufnituningból lehet milliárdokat csinálni. Amerikában nincsenek klasszikus menekültek, a szárazföldi elszigeteltség miatt a kontinens nem érintett a menekültáradatban. Ráadásul az amerikai törvények következetesek, azokat, akiket nem látnak szívesen, visszaküldik a kiindulópontra.

– Ázsiában merre és hogyan mozognak a migránsok? Mi a helyzet Ausztráliával?

– Ázsiában a népesség növekszik, a legnagyobb állam, Kína pedig ma már inkább egyfajta belső migrációt él át, a kínaiak nagy része ugyanis a tengerparti nagyvárosokba vágyik, ezért az állam folyamatosan építi és bővíti a megapoliszokat, hogy ott telepítse le a vidékről érkezőket. Kína egyébként ma is kibocsátó ország, de egyre inkább a művelt középosztály vándorol ki Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba. Ausztráliába a ’70-es és ’80-as években érkeztek az első komolyabb ázsiai migránstömegek, főleg Vietnamból, a tengeren át, ezeket egy darabig befogadták, majd egy pontrendszert alakítottak ki, amelynek alapján ma már szinte csak angolul beszélő, 35 év alatti, hiányszakmában dolgozó, sokgyermekes embereket várnak. A többieket visszafordítják, és Ausztrálián kívüli menekülttáborokban helyezik el, például Pápuán. Irányított, hiánypótló bevándorlás van, illegális migránsok alig érkeznek, a politikai üldözöttség kiskapuját az ausztrál hatóságok gyakorlatilag bezárták.

– Afrikában – amely nem úti cél, hanem inkább kibocsátó kontinens – erős a belső migráció és a háborús övezeteket határoló menekülttábor-rendszer. Hogyan kapcsolódik be a fekete kontinens a nemzetközi migrációs vérkeringésbe?

– Afrika már nem gyarmat, de ma is az ipari hatalmak játéktere. A nagy játékosok proxikat bérelnek, és a proxik háborúznak a természeti erőforrásokért és a hatalomért. Manapság az Iszlám Állam (ISIS) olyan vonzó üzleti modellt honosított meg, amely a korábbi független, vagy az al-Kaidához kötődő afrikai csoportokat, vagy akár a Boko Haram terrorszervezetet maga mellé állította. Az ISIS kifejezetten érdekelt abban, hogy „autópályákat” nyisson Európába, amelyeken zavartalanul áramolhatnak az emberek északnak. Az emberkereskedelemből származó pénz is vonzó, az ISIS-terrorsejtek Nigériából nagyüzemben hozzák az embereket Líbia, közvetetten Európa felé. Az Iszlám Állam Pakisztánban is jelen van, nem véletlen, hogy az egyik tipikus menekültútvonal Pakisztánból Afganisztánon és Iránon át fut Törökország felé. Egy másik „autópálya” az Irak–Szíria–Törökország útvonal, de a nigériai Boko Haram például a szubszaharai útvonalat használja Líbia, majd Olaszország felé. Az ISIS üzleti modellt épített az embercsempészetre, minél több menekültet szállítanak, annál több a pénz. Kvázi piramisjátékot játszik az embercsempész-maffia, például ha valaki összeszed az alexandriai Kis Damaszkusz nevű menekülttáborban tíz fizető utast, az ingyen mehet Európába. Sőt, hitelbe is lehet utazni, vannak, akik megérkezve Európába a segélyeikből vagy a munkabérükből törlesztik az embercsempészektől kölcsönkapott pénzt. Pakisztánból 10 ezer, Szíriából nagyjából 5 ezer euróért lehet Európába jutni.

– Hogyan érinti a migrációs hullám Oroszországot?

– Putyin szigorú a bevándorlás szabályozásában, az országon belüli mozgás is eléggé ellenőrzött. Oroszországban a nagyvárosokon túl alacsony a népsűrűség, a gyéren lakott területekkel összefüggésben a kínaiaktól tartanak a leginkább, akik szépen szivárognak be Szibériába. Az oroszoknál is erőteljesen irányított a bevándorlás.

– Nyugat-Európának tényleg szüksége van a bevándorlókra, ahogyan azt baloldali és liberális körökben sokan hangoztatják?

– A svéd miniszterelnök szerint 17 millió bevándorlóra van szüksége Európának, azonban ezzel valószínűleg a svéd nemzet és az európai őslakosság nem ért egyet. Máig tapasztalható egyfajta kettős kommunikáció a migránskérdéssel kapcsolatban, a politika felső szintjén és a média fősodrában máshogyan látják a bevándorlókat, mint az egyszeri szavazó. Franciaországban is csak most, a merényletek után és a radikális jobboldal felfutásával kezdik sokan megkérdőjelezni az 1968-as értelmiség végtelenül toleráns hozzáállását. A nyugati baloldali pártok manapság is a jövőbeli szavazóikat láthatják a bevándorlókban. Az elmúlt évtizedekben kialakult egy jóléti bürokrácia, az egykori ’68-asok ma már vezető pozícióban vannak, ők működtetik azokat az állami és karitatív szervezeteket, amelyek ellátják a menekülteket. Minél többet, annál több központi forrást igényelnek hozzá. Hogy ez a jóléti ipar fenntarthassa önmagát, kellenek a szegény bevándorlók. Pedig a migráns munkaerőre igazából már nincs szüksége Nyugat-Európának, mert még a mi életünkben kiváltja majd az emberi munkaerőt a robotizáció és a telematika.

– Mondhatjuk, hogy az elmúlt 4-5 évben mintha a nyugati politikusok is egyre bátrabban mernének beszélni a migránsok okozta szociális és etnikai feszültségekről?

– Észak- és Nyugat-Európa megijedt a kritikus tömegtől. Még a befogadó németek is módosították alaptörvényi szinten a menekültekkel kapcsolatos politikájukat, de persze ma is meghurcolja a többségében liberális sajtó azt a CDU-s politikust, aki a nyugati integrációs modell bukásáról mer beszélni. Pedig az átlagos nyugat-európai polgár már a kistelepüléseken is szembesül a bevándorlókkal és a migránsok okozta feszültségekkel. A nép véleményével éles ellentétben áll a médiafősodor, a politika pedig sokszor ennek a médiának akar megfelelni, és nem a szavazók akaratának. 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde titka: Válságba került a kapcsolatunk a férjemmel

AC News 2021.10.22.
Házassága legsötétebb pillanatairól vallott a híresség.

Meződi József: Legszívesebben egy tengerparton ülnék és nézném a halakat

Pataki József 2021.10.21.
Most hétvégén végre megtarthatja az 50 éves jubileumi koncertjét az Apostol együttes. A frontember, Meződi József most az AcNewsnak beszélt arról, mennyire várja a nagy eseményt, és milyen érzései...

Teret neveznek el Psota Irénről – Bontják a legendás színésznő szülőházát

AC News 2021.10.20.
Néhai barátja, Szerednyey Béla szerint ez a minimum, amit megérdemel a legendás színésznő, akinek gyerekkori otthona helyén épül egy közpark.

Huppsz

A közösségi oldalak leállása megváltoztatta Kajdi Csaba életét

Pataki József 2021.10.22.
A modellügynökség vezetője a nemrég történt leállás alatt döbbent rá, hogy milyen sok ideje megy el a közösségi oldalak látogatásával. Úgy döntött, lefarag ebből az időmennyis&eacu...

Mutatjuk, kik estek ki elsőként a Nyerő párosból

AC News 2021.10.21.
Sokakat meglepett a döntés, a versenyző kiakadt.  

Súlyos vírus döntötte le a lábáról Majkát

AC News 2021.10.21.
A sztárért többen aggódnak, korábban kórházban is kezelték koronavírus-fertőzés miatt.
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
min-mano

AC News

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Bréking: Megszűnik egy magyar mobilmárka

AC News 2021.10.22.
Nem hosszabbítják meg az együttműködést.

Sziréna

Unokázós módszerrel csaltak ki milliókat egy idős hölgytől

AC News 2021.10.22.
Több millió forintot utalt át egy nagykanizsai nyugdíjas nő azoknak a csalóknak, akik az unokájával történt bűnesetre hivatkozva kértek tőle pénzt.

Autófeltörésből rablás

AC News 2021.10.22.
A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki feltört egy autót Csepelen, majd az őt tetten érő tulajdonost meg is támadta.    

Nem lett belőlük vacsora

AC News 2021.10.22.
A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai a közúti határátkelőhelyen elfogtak két férfit, akik 4350 rákot akartak az országba szállítani.  
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Elhunyt 24 beteg, 2548 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.22.
Huszonnégy, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 2548 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 935 182...

Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben

Pataki József 2021.10.22.
Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett fogadáson.

Tállai: 1956 a magyaroknak egy világháborúval ért fel

Pataki József 2021.10.22.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyaroknak egy világháborúval ért fel - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Szíki Károly: A szabadság magvetői 1956 című kön...

Világ

Putyin: Valós fenyegetést jelent Oroszország számára a külföldi katonai jelenlét Ukrajnában

Pataki József 2021.10.22.
A NATO katonai jelenléte Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig gyakorlatilag megnyitotta a NATO-ba vezető utat Kijev számára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz ...

EP: A lengyel alkotmánybíróság illegitim, alkalmatlan az alkotmány értelmezésére

Pataki József 2021.10.22.
A lengyel alkotmánybíróság illegitim, nem független, és alkalmatlan a lengyel alkotmány értelmezésére - jelentette ki az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott áll&aac...

Stoltenberg: A NATO a megváltozott biztonsági helyzethez alakítja védelmi képességeit

Pataki József 2021.10.22.
A NATO az ellenséges orosz tevékenység miatt megváltozott globális biztonsági helyzethez alakítja elrettentő és védelmi képességeit, és fokozza erőinek felkészültségét - jelentette ki a NA...
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Profil

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Amiről beszélnek

Halálos beteg a Grease sztárja

AC News 2021.10.23.
A 73 éves színésznő harmadszor néz szembe a gyilkos kórral.

Leslie Mandoki dokumentumfilmje debütál

Pataki József 2021.10.23.
Október 23-án este láthatja a közönség Leslie Mandoki: Szabadságvágy című dokumentumfilmjét a TV2 Playen. A világhírű zenész egyik célja az ’56-ról szóló alkotással megmu...

Súlyos döntést hozott Rúzsa Magdi

AC News 2021.10.22.
Az ikerterhes énekesnőnek vissza kell vennie a tempóból.
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között