Láng Zsolt: Polgármesterként is csapatjátékos vagyok

AC News 2016.06.16. Profil

Láng Zsolt: Polgármesterként is csapatjátékos vagyok

Tíz éve vezeti a 87 ezer lakosú, legzöldebbnek mondott budai kerületet dr. Láng Zsolt, aki állítja, polgármesterként élete egyik legmeghatóbb bókját egy kedves, idős hölgytől kapta. A II. kerület első embere gyerekkorról, családról és kamaszkori pajtásáról, Lédiről, a farkaskutyáról is mesélt.

- Születése óta, negyvenhárom éve él a II. kerületben. Mit tart a városrész legnagyobb értékének?

- Rengeteg szépség és érték megtalálható nálunk, nincs elég hely arra, hogy valamennyit felsoroljam. Lüktető és színes ez a kerület, gondoljunk csak, a világvárosok hangulatát idéző sétálóutcára, a barlangokra, a parkokra, az erdőkre, a sziklákra. Én itt érzem  magam otthon; a meredek utcák, a gyönyörű terek elválaszthatatlanul a szívemhez nőttek. Gyerekkoromban bicajos barátaimmal fedeztük fel a környéket. Tizenéves voltam, amikor  a szomszéd kislány beállított egy németjuhász kölyökkel, és megkérdezte: befogadjuk-e. A szüleim és a szomszédok rábólintottak. Lédi kutya azonnal családtaggá vált. Távolabbi helyekre is gyakran kirándultam vele, az Apáthy-szikla például gyakori úticélunk volt.

- Meddig volt kutyatulajdonos?

- Már képviselőként dolgoztam, amikor egy napon megcsörrent a telefonom. Édesapám hívott, hogy siessek haza, mert Lédi utolsó óráit éli. Még el tudtam búcsúzni tőle. Azóta sokszor megfordult a fejemben, hogy jó lenne befogadni egy új kedvencet. Polgármesterként is igyekszem szem előtt tartani a kutyatulajdonosok  érdekeit, ugyanakkor – mint ahogy minden területen – egyensúlyra törekszem. Szeretném, szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy a kulturált állattartás nagy felelősséggel jár.

- Ha kerületben sétál, gyakran felismerik?

- Több mint húsz éve dolgozom a kerületben, tíz éve vagyok polgármester. Jártamban-keltemben gyakran megismernek, és sűrűn előfordul, hogy felhívják a figyelmemet egy-egy közösségi problémára. Mindig szeretettel, segítő szándékkal teszik. A fogadóóráimon is sokan  felkeresnek a gondjaikkal, és ez azt jelzi, hogy tudják: van kihez fordulni. Mindenre igyekszem megoldást  találni, persze nem minden tartozik a hatáskörömbe. Ha nem tudok segíteni, nem titkolom, de utánajárok annak, hogy az illető kihez fordulhat. 2006 őszéig az üzleti szférában dolgoztam, és megtapasztaltam: csak úgy lehet sikeres és előremutató minden munka, ha az ember őszinte választ keres és ad a felmerülő kérdésekre.

- Polgármestersége alatt melyik volt a legfelemelőbb pillanat, amelyre máig szívesen emlékszik vissza?

- Néhány éve, az Idősek hónapja alkalmából szervezett hajókiránduláson történt. A mikrofonhoz lépett egy hölgy, aki elmondta: ő már elmúlt kilencven éves, mindig a II.kerületben élt, de még sohasem jegyezte meg egyetlen tanácselnök, egyetlen polgármester nevét sem. Én vagyok az első, akinek a nevét tudja, és ez nem véletlen: úgy látja, sokat fejlődött a városrész az elmúlt években. Ez végtelenül jól esett. Nagyra becsülöm az idősebb generáció tagjait, mert nehéz időket éltek át, mégis talpon maradtak, és becsületre, helytállásra nevelték a későbbi korosztályokat. Jómagam is nagyon sokat köszönhetek a nagyszüleimnek, a szüleimnek. Anyai nagymamám például vidéken élt, de amikor szükség volt rá, mint egy jótündér, azonnal nálunk termett. Egy alkalommal reggelre belázasodtam, a szüleimnek pedig dolgozni kellett menniük. Egyszer csak csengettek, és nagymamám állt az ajtóban. Megérezte, hogy megbetegedtem, ezért felült a hajnali vonatra, és Budapestre utazott. Ez többször is megtörtént, amíg felcseperedtem. Hát ilyen, már-már misztikus volt a mi kapcsolatunk. Ráadásul nagymamám pacalpörköltje utolérhetetlen volt. Megőriztük a családi reepteket, hétvégente nálunk igen fontos családi program a sütés-főzés. A feleségemmel közösen készítjük a vasárnapi ebédet, és a kisfiunk is csatlakozik ehhez az izgalmas eseményhez.

- Milyen ételeket készítenek?

- Általában a piac kínálata alapján döntünk. Szükségesnek tartjuk, hogy sok zöldség kerüljön az asztalra, gyakran látogatjuk a Fény utcai piacot. Polgármesterként is azt tartom fontosnak, hogy a gyerekek megfelelően táplálkozzanak, ezért támogattuk például az iskolai Egészséges büfé programot. De legalább ennyire jelentős a sok mozgás, a sportos életmód. Azt gondolom, törekedni kell arra, hogy a kicsik gyermekkora ne csak a számítógép és a televízió bűvöletében teljen, hanem minél több szabadidőt töltsenek el a jó levegőn, a játszótereken, a focipályákon. Emellett olvassanak sokat, és  vegyenek részt minőségi gyermekprogramokon a Marczibányi Téri Művelődési Központban, a Klebelsberg Kultúrkúriában vagy másutt.

- Önnek marad ideje a sportra?

- Kevés. Jó lenne, ha több lenne. Sok éven át versenyszerűen teniszeztem, de manapság csak futni szoktam. Természetesen nagy rajongója vagyok a csapatsportoknak, mindig is szerettem például focizni. Polgármesterként is csapatjátékos vagyok. Az a teljesítmény, amit a választásokon a II. kerületi szavazók értékelni tudnak, nem pusztán az én érdemem, hanem mindazoké, akikkel együtt dolgozom: az alpolgármesteré, a képviselőké és a hivatali dolgozóké is. Csak ilyen összetartó csapattal lehetett a költségvetést egyensúlyban tartani, a milliárdos fejlesztéseket hitelfelvétel nélkül megvalósítani, valamint helytállni a mindennapi feladatok legkülönbözőbb területein.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde titka: Válságba került a kapcsolatunk a férjemmel

AC News 2021.10.22.
Házassága legsötétebb pillanatairól vallott a híresség.

Meződi József: Legszívesebben egy tengerparton ülnék és nézném a halakat

Pataki József 2021.10.21.
Most hétvégén végre megtarthatja az 50 éves jubileumi koncertjét az Apostol együttes. A frontember, Meződi József most az AcNewsnak beszélt arról, mennyire várja a nagy eseményt, és milyen érzései...

Teret neveznek el Psota Irénről – Bontják a legendás színésznő szülőházát

AC News 2021.10.20.
Néhai barátja, Szerednyey Béla szerint ez a minimum, amit megérdemel a legendás színésznő, akinek gyerekkori otthona helyén épül egy közpark.

Huppsz

A közösségi oldalak leállása megváltoztatta Kajdi Csaba életét

Pataki József 2021.10.22.
A modellügynökség vezetője a nemrég történt leállás alatt döbbent rá, hogy milyen sok ideje megy el a közösségi oldalak látogatásával. Úgy döntött, lefarag ebből az időmennyis&eacu...

Mutatjuk, kik estek ki elsőként a Nyerő párosból

AC News 2021.10.21.
Sokakat meglepett a döntés, a versenyző kiakadt.  

Súlyos vírus döntötte le a lábáról Majkát

AC News 2021.10.21.
A sztárért többen aggódnak, korábban kórházban is kezelték koronavírus-fertőzés miatt.
video3 - Kategoriak között
min-mano
video2a - Kategóriák között

AC News

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Bréking: Megszűnik egy magyar mobilmárka

AC News 2021.10.22.
Nem hosszabbítják meg az együttműködést.

Sziréna

Unokázós módszerrel csaltak ki milliókat egy idős hölgytől

AC News 2021.10.22.
Több millió forintot utalt át egy nagykanizsai nyugdíjas nő azoknak a csalóknak, akik az unokájával történt bűnesetre hivatkozva kértek tőle pénzt.

Autófeltörésből rablás

AC News 2021.10.22.
A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki feltört egy autót Csepelen, majd az őt tetten érő tulajdonost meg is támadta.    

Nem lett belőlük vacsora

AC News 2021.10.22.
A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai a közúti határátkelőhelyen elfogtak két férfit, akik 4350 rákot akartak az országba szállítani.  
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Elhunyt 24 beteg, 2548 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.22.
Huszonnégy, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 2548 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 935 182...

Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben

Pataki József 2021.10.22.
Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett fogadáson.

Tállai: 1956 a magyaroknak egy világháborúval ért fel

Pataki József 2021.10.22.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyaroknak egy világháborúval ért fel - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Szíki Károly: A szabadság magvetői 1956 című kön...

Világ

Putyin: Valós fenyegetést jelent Oroszország számára a külföldi katonai jelenlét Ukrajnában

Pataki József 2021.10.22.
A NATO katonai jelenléte Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig gyakorlatilag megnyitotta a NATO-ba vezető utat Kijev számára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz ...

EP: A lengyel alkotmánybíróság illegitim, alkalmatlan az alkotmány értelmezésére

Pataki József 2021.10.22.
A lengyel alkotmánybíróság illegitim, nem független, és alkalmatlan a lengyel alkotmány értelmezésére - jelentette ki az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott áll&aac...

Stoltenberg: A NATO a megváltozott biztonsági helyzethez alakítja védelmi képességeit

Pataki József 2021.10.22.
A NATO az ellenséges orosz tevékenység miatt megváltozott globális biztonsági helyzethez alakítja elrettentő és védelmi képességeit, és fokozza erőinek felkészültségét - jelentette ki a NA...
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Profil

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Amiről beszélnek

Halálos beteg a Grease sztárja

AC News 2021.10.23.
A 73 éves színésznő harmadszor néz szembe a gyilkos kórral.

Leslie Mandoki dokumentumfilmje debütál

Pataki József 2021.10.23.
Október 23-án este láthatja a közönség Leslie Mandoki: Szabadságvágy című dokumentumfilmjét a TV2 Playen. A világhírű zenész egyik célja az ’56-ról szóló alkotással megmu...

Súlyos döntést hozott Rúzsa Magdi

AC News 2021.10.22.
Az ikerterhes énekesnőnek vissza kell vennie a tempóból.
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között