Lányi András: Közel egymilliárd embernek van oka arra, hogy elinduljon új hazát keresni

AC News 2016.08.07. Profil

Lányi András: Közel egymilliárd embernek van oka arra, hogy elinduljon új hazát keresni

Nem az tesz jót a migránsokkal, aki a szülőföld elhagyására biztatja őket, hanem az, aki csillapítani igyekszik az elvándorlást – mondja Lányi András filozófus-író. Az ELTE professzora hozzátette: akadnak városok, régiók, ahol belátható időn belül a bevándorlók kerülnek többségbe, és többségként egyre nehezebb lesz tőlük azt kívánni, hogy ők alkalmazkodjanak az európai normákhoz.

– Kezelhető még az Európába zúduló embertömeg?

– Ez egy régóta tartó, lassú népvándorlás hirtelen felgyorsulásának a tünete. Az őket útnak indító borzalmak, az Iszlám Állam vagy a Boko Haram fellépése maga sem a végső magyarázat. A terrorizmusnak és a helyi háborúknak százezrek esnek áldozatul, az éhségnek és a szomjúságnak milliók: ma a Földön legalább egymilliárd ember nem jut megfelelő táplálékhoz és ivóvízhez. Nekik minden okuk megvan rá, hogy elhagyják a földjüket és máshol keressenek maguknak új hazát. És ahol egyre több az éhes, tanulatlan és végsőkig elkeseredett fiatal ember, ott előbb-utóbb élet-halál harc indul a természeti források maradékáért. Ezekben a térségekben egyébként mindig is folytak törzsi és vallási háborúk, csakhogy ma már a legmodernebb fegyverekkel vívják ezeket. S mivel világunkban a távolságok lecsökkentek, a túlnépesedett, félelem és ínség sújtotta országok lakói közül egyre többen fognak úgy dönteni, hogy elhagyják szülőföldjüket, és máshol keresnek maguknak új hazát. Európa pedig, úgy vélik, nyitva áll előttük.

– Jó az, hogy nyitva áll? Jót teszünk a migránsokkal, amikor befogadjuk őket?

– Az üldözötteket be kell fogadni, a népvándorlás ellen pedig védekezni kell. Pokoli dilemma. De feltehetünk magunknak néhány kérdést. Kinek segítünk, amikor a Közel-Keletet vagy Közép-Afrikát átengedjük a terroristáknak, Európát pedig az ő áldozataiknak? Kik utaztatják őket a fél világon át? Kik fölözik le az emberkereskedelem mérhetetlen hasznát? Valóban Európa volna számukra az ígéret földje, ahol majd békében élhetnek, vagy pedig hozzák magukkal a hátukon a polgárháborút, ami elől menekülnek? Való igaz: a gazdag országoknak végre áldozatot kell hozni a szegényekért, már csak a saját jól felfogott érdekükben is. Mert felelősek vagyunk a sorsukért. Nehéz volna tagadni a Nyugat szerepét azokban a világméretű gazdasági folyamatokban, amelyek egész népeket taszítottak a nyomorba távoli földrészeken. Még az iszlamista terrorizmust sem lehet a saját vallási hagyományaikból magyarázni, több köze van annak a kifosztott, megalázott, mesterséges határok közé zárt népek frusztrációjához. De nem az tesz jót velük, aki most a szülőföld elhagyására biztatja őket, hanem aki csillapítani igyekszik az elvándorlást, és abban segít, hogy otthon élhessenek emberhez méltó életet. A befogadáspártiaknak fel kell tenni a kérdést: vajon Európa válogatás nélkül mindenkit tud fogadni?

– A svéd miniszterelnök tavaly még 17 millió új bevándorló európai befogadásának szükségességéről beszélt…

– Folyik a bűvészkedés a számokkal, sok vagy kevés ennyi meg ennyi bevándorló. De ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen hatással lesznek az őket fogadó társadalom életére, akkor nemcsak a számokat kell nézni, hanem hogy milyen ütemben érkeznek, adott esetben mennyivel gyorsabban szaporodnak, s hogy mekkora a kulturális távolság a bennszülöttek és a bevándorlók között. Évente ezer vagy tízezer jövevény békés beilleszkedése még talán elképzelhető, milliós nagyságrendben ugyanezt népvándorlásnak nevezik, amelynek következményei óhatatlanul felbomlasztják az együttélés rendjét.

– Nem ennek az elkerüléséről szól a kvótarendszer, amely szétszórná, szétterítené az új jövevényeket Európában, hogy ne csak néhány helyre összpontosuljon a migránstömeg?

– A kvóták megalkotói még mindig azt hiszik, hogy ők szabják meg, mennyien és hová mennek majd. Kvótákkal a folyamat nem befolyásolható: milliók érkeznek. Békés szándékkal és fegyvertelenül jönnek, meglehet ez a fegyvertelenség a legerősebb fegyverük, hiszen nem lehet védekezni ellene.

– Miért egyszerre indult meg a népvándorlás Afrikától a Közel-Keletig?

– Az ökológiai, gazdasági és demográfiai válság sújtotta térségekben egy évtizedek óta tartó folyamat kritikus ponthoz érkezett, ilyenkor mindig történik „valami”, ami a politikai válságot kirobbantja. A mi esetünkben ez az iszlamista terrorizmus látványos fellépése, a kamerák előtt és a kamerák számára végrehajtott tömeggyilkosságokkal és egyebekkel. Ez hajtja, űzi felénk az ott élőket, és ebből a szempontból teljesen közömbös – viszont megállapíthatatlan –, hogy közülük kik és hányan minősülnek menekültnek a genfi konvenciók szerint. S hogy miért Európába tartanak? Mert máshol nem fogadják be őket. Tudják vagy tudni vélik, hogy mire számíthatnak: mobiltelefonjuk és internetelérésük van. Ingük-gatyájuk rámegy erre az utazásra, ezért is olyan elszántak. Európa ellenben tanácstalan: vagy az alapvető értékeihez tartja magát – felebaráti szeretet, irgalom, emberi jogok –, vagy védekezik, védi ezeknek az értékeknek a történelmi fennmaradását. S nézzünk szembe azzal is, hogy akiket most befogadnánk, azoknak a hagyományában nem szerepel a más meggyőződések iránti türelem és tisztelet. Nyugat-Európa számos nagyvárosában már ma is mindennapos a súrlódás a jövevények és a többségi társadalom között. Jelenleg mintegy húszmillió muszlim él Európában. A most érkezők többsége fiatal férfi, akiket idővel népes családok követnek, amelyek termékenységi rátája az európait többszörösen meghaladja. Akadnak városok, régiók, ahol belátható időn belül a migránsok kerülnek többségbe: egyre nehezebb lesz tőlük azt kívánni, hogy ők alkalmazkodjanak az európai normákhoz. Arról nem is beszélve, hogy az eddigi megfigyelések szerint a második nemzedékből a beilleszkedés kudarcai gyakran a befogadó kultúrával szemben ellenséges indulatokat váltanak ki. Hogyan reagálnak majd erre az európai bennszülöttek? Minél később ébrednek az európai kormányok, annál nehezebb lesz a helyzetet kezelni. Ezért hangoztatom, hogy a migránsokon ott kell segíteni, ahonnan érkeznek, mert senki sem örömest hagyja el a hazáját. Ez áldozatokat követel tőlünk, ettől borsózik a Nyugat háta. Mert amennyiben a fenntarthatatlan gazdagság és tűrhetetlen nyomor mostani világrendsze­rét reformálni kezdenénk, annak a rendszer haszonélvezőinek hatalma és vagyona látná a kárát. Európa vezetői, a közvélemény formálói és az üzleti világ ezért ilyen befogadó. A rövid távú érdekek szokás szerint elnyomják a hosszabb távra előre látó gondolkodást.

– Magyarország is keresi az érdekét, de ez a Nyugat rosszallását eredményezi…

– Európa szemlátomást még nem tudja, hogy mihez kezdjen, de elvárja, hogy alkalmazkodjunk hozzá. Ilyen nagyságrendű kihívásnak valóban csak együtt tudnánk megfelelni. Addig azonban, amíg erről megszületik az egyetértés, nem árt, ha a saját eszünk után megyünk. Ezek védekező lépések lesznek, amelyek egy szükséghelyzetet hivatottak megoldani: védjük a határainkat, akadályozzuk az illegális bevándorlást. 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde titka: Válságba került a kapcsolatunk a férjemmel

AC News 2021.10.22.
Házassága legsötétebb pillanatairól vallott a híresség.

Meződi József: Legszívesebben egy tengerparton ülnék és nézném a halakat

Pataki József 2021.10.21.
Most hétvégén végre megtarthatja az 50 éves jubileumi koncertjét az Apostol együttes. A frontember, Meződi József most az AcNewsnak beszélt arról, mennyire várja a nagy eseményt, és milyen érzései...

Teret neveznek el Psota Irénről – Bontják a legendás színésznő szülőházát

AC News 2021.10.20.
Néhai barátja, Szerednyey Béla szerint ez a minimum, amit megérdemel a legendás színésznő, akinek gyerekkori otthona helyén épül egy közpark.

Huppsz

A közösségi oldalak leállása megváltoztatta Kajdi Csaba életét

Pataki József 2021.10.22.
A modellügynökség vezetője a nemrég történt leállás alatt döbbent rá, hogy milyen sok ideje megy el a közösségi oldalak látogatásával. Úgy döntött, lefarag ebből az időmennyis&eacu...

Mutatjuk, kik estek ki elsőként a Nyerő párosból

AC News 2021.10.21.
Sokakat meglepett a döntés, a versenyző kiakadt.  

Súlyos vírus döntötte le a lábáról Majkát

AC News 2021.10.21.
A sztárért többen aggódnak, korábban kórházban is kezelték koronavírus-fertőzés miatt.
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
min-mano

AC News

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Bréking: Megszűnik egy magyar mobilmárka

AC News 2021.10.22.
Nem hosszabbítják meg az együttműködést.

Sziréna

Unokázós módszerrel csaltak ki milliókat egy idős hölgytől

AC News 2021.10.22.
Több millió forintot utalt át egy nagykanizsai nyugdíjas nő azoknak a csalóknak, akik az unokájával történt bűnesetre hivatkozva kértek tőle pénzt.

Autófeltörésből rablás

AC News 2021.10.22.
A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki feltört egy autót Csepelen, majd az őt tetten érő tulajdonost meg is támadta.    

Nem lett belőlük vacsora

AC News 2021.10.22.
A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai a közúti határátkelőhelyen elfogtak két férfit, akik 4350 rákot akartak az országba szállítani.  
video1a - Kategoriak között
min-mano
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Elhunyt 24 beteg, 2548 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.22.
Huszonnégy, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 2548 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 935 182...

Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben

Pataki József 2021.10.22.
Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett fogadáson.

Tállai: 1956 a magyaroknak egy világháborúval ért fel

Pataki József 2021.10.22.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyaroknak egy világháborúval ért fel - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Szíki Károly: A szabadság magvetői 1956 című kön...

Világ

Putyin: Valós fenyegetést jelent Oroszország számára a külföldi katonai jelenlét Ukrajnában

Pataki József 2021.10.22.
A NATO katonai jelenléte Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig gyakorlatilag megnyitotta a NATO-ba vezető utat Kijev számára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz ...

EP: A lengyel alkotmánybíróság illegitim, alkalmatlan az alkotmány értelmezésére

Pataki József 2021.10.22.
A lengyel alkotmánybíróság illegitim, nem független, és alkalmatlan a lengyel alkotmány értelmezésére - jelentette ki az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott áll&aac...

Stoltenberg: A NATO a megváltozott biztonsági helyzethez alakítja védelmi képességeit

Pataki József 2021.10.22.
A NATO az ellenséges orosz tevékenység miatt megváltozott globális biztonsági helyzethez alakítja elrettentő és védelmi képességeit, és fokozza erőinek felkészültségét - jelentette ki a NA...
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

Profil

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Amiről beszélnek

Halálos beteg a Grease sztárja

AC News 2021.10.23.
A 73 éves színésznő harmadszor néz szembe a gyilkos kórral.

Leslie Mandoki dokumentumfilmje debütál

Pataki József 2021.10.23.
Október 23-án este láthatja a közönség Leslie Mandoki: Szabadságvágy című dokumentumfilmjét a TV2 Playen. A világhírű zenész egyik célja az ’56-ról szóló alkotással megmu...

Súlyos döntést hozott Rúzsa Magdi

AC News 2021.10.22.
Az ikerterhes énekesnőnek vissza kell vennie a tempóból.
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között