Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01. Profil

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, hogy egy szemernyit se veszítsen hitelességéből. Az AcNews Vágó Bálintot, A HON Alapítvány kuratóriumi elnökét kérdezte arról, hogy milyen hagyományőrző projekteken dolgoznak, hogyan lehet a Covid alatt fesztivált rendezni, és mégis milyen kreatív módon próbálják megfogni a fiatal generációt. Az interjú során végig érezhető volt, hogy a szakember milyen szeretettel beszél a hagyományőrző tevékenységről, percről perce át lehetett venni azt a fajta lelkesedést, ami a kuratóriumi elnök beszédéből áradt, majd bejárta az egész interjú hangulatát. Szavait hallva megjön az ember kedve a néptánchoz, de legalább a népzene hallgatáshoz biztosan. Lényeges tehát minden olvasó figyelmét felhívni az interjú olvasás előtt arra, hogy vigyázzon, mert a népművészet könnyen beszippanthatja!

Vágó Bálint végzettségét tekintve újságíró, népművelő. A tapasztalatai igazán széles skálán mozognak, gyakorlatilag a helyi terméktől, a turizmuson át, egészen a kultúraszervező tevékenységig tartó széles spektrumot lefedik. Jelenleg A HON Alapítvány kuratóriumi elnöke, már több mint egy évtizede dolgozik ezen a pályán.
 
– Mikor alakult A HON Alapítvány és pontosan mivel foglalkozik?
 
– A HON Alapítvány a 90-es években alakult és már akkor is célkitűzése a magyar kultúra támogatása volt, úgy a színházi világ támogatása, mint a határokon átnyúló kultúra segítése. Jelenleg két futó programunk van az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázataink révén, az egyik a RegnumFest a másik pedig a Régen és Ma, mindkettő természetesen hagyományőrzéssel foglalkozik, csak különböző megközelítéssel.
 
– Kezdjük a RegnumFesttel, a nevéből következtetek, hogy egy fesztiválról van szó.
 
– Igen, a RegnumFest Hagyományőrző, Összművészeti Fesztivál és Program a Magyar Királyság Árpád-kori fénykorát kívánja élményszerűen bemutatni, a Kárpát-medencei magyarság és a Közép-európai nemzetek történelmi összetartozása jegyében, Szent László király örökében. Sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt az élő fesztivál, de így is kitaláltuk, hogyan lehetne mégis megjeleníteni az eseményt.


 Részlet a RegnumFesthez készült filmből

– Hogyan tudják megtartani a rendezvényt a Covid alatt?
 
– Most éppen filmet forgatunk a fesztivál résztvevőivel, azaz megjelennek a filmben azok a katonai hagyományőrzéssel foglalkozó csoportok, amelyek a rendezvényen is részt vettek volna. A csapat, elsősorban Szigeti Réka dramaturg, Mestellér János rendező és a filmötletet eredetileg jegyző Nagy Géza munkája nyomán a történet központi alakja Nóra, aki mivel nem tudott részt venni a fesztiválon, hiszen az elmaradt, úgy dönt lóra pattan. Végiglátogatja Magyarország különböző pontjait, találkozik azokkal a hagyományőrző csoportokkal, melyek eredetileg az élő fesztiválon is szerepeltek volna. Nóra célja pedig nem más, minthogy megtudja, mivel foglalkoznak ezek a különleges emberek.
 
– Ez egy nagyon kreatív módja az elmaradt fesztivál pótlásának. A történetet hallva pedig felmerül a kérdés, hogy ki lehet Nóra, azaz ki a célközönsége a hagyományőrző tevékenységeknek?
 
– A mi célközönségünk 9 hónapostól 99 éves korig tart, de mindenképpen kiemelném, hogy a fiatalokat hangsúllyal szeretnénk megszólítani, ez érződik a filmben is, hiszen abban Nórán kívül más fiatalok is megjelennek, ezáltal  próbálunk olyan azonosulási lehetőségeket nyújtani, hogy az a fiatal, aki majd látja, ráismerjen arra, hogy akár ő is lehetne ott, és lehetne egy a fiatal srácok s lányok közül. Nem utolsósorban pedig – hála operatőreinknek – nagyon jó minőségű képekkel jelenítjük meg ezt a világot. Természetesen ez a műfaj nem engedi meg, hogy lazák legyünk, hiszen nagyon szigorúan próbálunk törekedni arra, hogy hitelesek legyünk,  az öltözetek, a zene, a viselkedés, mindennek stimmelnie kell, nem lóghat ki abból a korból, amit megjelenítünk.

Részlet a RegnumFesthez készült filmből
 
– Van olyan programjuk, ami viszont megengedi a lazaságot, egyáltalán milyen csatornán próbálják elérni a fiatalokat?
 
– Igen, erre jó példa a másik programunk a Régen és Ma, amely népzenével, néptánccal, népviselettel foglalkozik. A program keretein belül a meglévő és jól feldolgozott népművészeti kincsestárat próbáljuk meg a mai korba átemelni, és olyan beállításokban megmutatni, amivel azt próbáljuk sugallni, hogy ez a néprajzi kincsestár a mai napig érvényes. Itt például kimondottan TikTokra készítünk videókat, így próbáljuk azt a kört is elérni, akik ezen a felületen kommunikálnak egymással. Nem tudjuk ez mennyire lesz sikeres, de kísérletet teszünk rá!
 
– Lehet csak én gondolom, de nekem úgy tűnik, a népzene reneszánszát éli és egyre több hibrid sláger születik, ami vegyíti a hagyományos dallamvilágot a mai zenei trendekkel.
 
– Igen, ha a népzenét nézzük, az elmúlt egy-másfél évtizedben láthatjuk, hogy milyen nagy mértékben került be a hazai popkultúrába. Érdemes megvizsgálnunk, hogy hány előadó nyúlt népzenei motívumokhoz. Nagyon sok zenészt lehetne említeni, de a legjobb példa erre a Csík Zenekar, akik talán leginkább törték a jeget a népzene előtt azzal, hogy bevitték a Sziget Nagyszínpadára, ez óriási teljesítmény.
 
– Emlékszem, hogy sokáig szólt a rádiókból, csak az nem ismerte meg azt a dalt, aki bedugta a fülét. Egy ország szerette meg újfent a népzenét, akkor önök is ezt szeretnék elérni, kicsit lelazítani a népművészetet, és ezáltal befogadhatóbbá tenni?

– Természetesen erre vannak törekvéseink. Az előbb említett Régen és Ma projekt keretein belül készült el a FRICSKA együttes Túlélő című klipje, ami például a Mad Max hangulatát idézi, és nagyon ütősre sikerült.

– Kimondhatom, hogy kul? Úgy érzem, távolodunk a formális kötöttségektől, ez pedig megint adja a párhuzamot a népművészet újhullámos megközelítéséhez.

– Igen, mindenképpen úgy véljük, szükség van rá, hogy kicsit lazábban mutassuk be a népművészetet, kevesebb szigorral nyúljunk ahhoz a mérhetetlen kincsestárhoz, amit a magyar népművészet jelent. Azzal a hátsó szándékkal, hogyha a fiatalok elkezdenek foglalkozni vele, akkor majd beszippantja őket ez a világ. Nem azt mondom, hogy az emelkedett pillanatokra nincs szükség, arra nagyon is van, de nem azzal fogjuk megszerettetni egy átlagos fiatallal ezt a típusú tevékenységet. Mutassuk meg természetes módon, hogy kicsattanó örömmel jól érezheti magát ebben a környezetben.

– Kívánom, hogy nagyon sok fiatalhoz jusson el az üzenetük, és sarkallja őket a hagyományőrző tevékenységekre. Úgy tűnik, ha révbe ér az üzenet, hamar megszereti az ember ezt a fajta miliőt.
 

– Igen, szerencsére könnyen magával ragadja a fiatalokat. A mi célunk tehát az, hogy a lehető legszélesebb körét elérjük a fiatal generációknak. Az első lépés ehhez, hogy keltsük fel az érdeklődésüket, lássák, hogy ez menő, hogy el tudják magukat képzelni ezekben a tevékenységben. Aztán még tegyen egy lépést és utána már nagy valószínűséggel magával ragadja ez a világ és boldogan fog hagyományőrzéssel foglalkozni.
 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde: Bízom benne, hogy jól neveltük a fiam

Pataki József 2021.06.17.
Polgár Tünde életében hatalmas változás fog bekövetkezni nemsokára. Kisfia Dani, - aki már nem is olyan kicsi- ugyanis elhagyja az országot, hogy négy évig egy neves egyetemen tanuljon. A sztáranyuka ugyan agg&oac...

Gáspár Evelin: Félnek tőlem a férfiak!

AC News 2021.06.16.
Tegnap ünnepelte 27. szülinapját Gáspár Győző gyönyörű lánya. Az AcNews arra volt kíváncsi, hogyan töltötte a jeles alkalmat a Survivorból nemrég hazatért Evelin, aki lapunknak azt is elárulta, hog...

„Hálásak lehetnek nekünk a portugálok” – Erre számítanak a magyar sztárok az esti meccsen

AC News 2021.06.15.
Focirajongó hírességeket kérdeztünk arról, ki, mit tippel, milyen lesz a mai magyar-portugál mérkőzés. 

Huppsz

Köllő Babetten alaposan kifogott egy szék – Vicces videót posztolt magáról a luxusfeleség

AC News 2021.06.17.
Igen vicces felvételt töltött fel magáról Köllő Babett az Instagramra, mely egy fotózáson készült.

A zenébe menekült a fájdalom elől Csocsesz

AC News 2021.06.17.
Az előadó szinte egyik napról a másikra veszítette el szeretett feleségét, Gyöngyikét. Azóta sem tudta feldolgozni a gyászt, ám igyekszik erős maradni, és nem kimutatni a világ felé fájdalm&aacut...

Ezért aggódott Puskás Petiért a családja

Pataki József 2021.06.17.
Az énekes évek óta mellőzi étrendjéből a húst. Döntése óta pedig jobban érzi magát a bőrében, mint azt megelőzően. Ám kezdetben többen aggódtak amiatt, hogy húsmentes életmó...
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Pont, mint a filmekben! – „Palackpostát talált egy horgászó kisgyerek”

AC News 2021.06.17.
Szerencsére még e-mail cím is volt benne, így reméljük végül révbe ér a levél.

Az utazást tervezők fele menne külföldre idén nyáron

AC News 2021.06.17.
A nyáron utazni készülők 51 százaléka gondolkodik külföldi úton, ami meghaladja a tavaly nyár elején mért 44 százalékos arányt, ugyanakkor a magyarok többsége továbbra is óvatos, a ...

BKK: újra használhatók az első ülések a járműveken

AC News 2021.06.17.
Ismét vehetünk vonaljegyet a járművezetőktől.

Sziréna

A koszban hagyták meghalni az édesanyjukat

AC News 2021.06.17.
Hosszú időn keresztül nem látta el beteg édesanyját három testvér, ami miatt az idős asszony végül életét vesztette. Most a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség minősített emberölés b...

Három magyar tini unatkozott, ezért autót loptak

AC News 2021.06.17.
Három tizenéves fiú unatkozott, ezért azt találták ki egy este, hogy ellopnak Györkönyből egy furgont amivel kocsikázhatnak kicsit, gyalogolni ugyanis nem akartak. A fiúk komoly kárt okoztak az autóban: leszerelté...

Sodrófával támadt egy autóra egy tapolcai férfi – Videó

AC News 2021.06.17.
Egy tapolcai férfi, amikor meglátta haragosát egy autóban ülni, dühében sodrófával esett a járműnek. Mint kiderült a két férfi nem sokkal a támadás előtt a nyílt utcán is egymásn...
video3a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Meghalt 4 beteg, 113 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.06.17.
Meghalt 4 krónikus beteg, és újabb 113 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 5 375 923 embert oltottak be Magyarországo...

Szijjártó: A magyar és a szlovén gazdaság egyre több szálon kötődik egymáshoz

Pataki József 2021.06.17.
A magyar és a szlovén gazdaság egyre több szálon kötődik egymáshoz, ez a szoros együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság gyorsan tudjon újraindulni - mondta Szijjártó Péter ...

Orbán: A járvány, a bevándorlás és Gyurcsány Ferenc jelenti a legnagyobb veszélyt

Pataki József 2021.06.17.
A járvány és a bevándorlás mellett a legnagyobb veszély, ami fenyegeti az országot, az az, ha Gyurcsány Ferenc újra a hatalom közelébe kerül - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évadzáró ...

Világ

A szerb elnök oltakozásra szólított fel

Pataki József 2021.06.17.
Ősszel visszatérhet a koronavírus, és akár súlyosabb járvány is kialakulhat, ezért minél több embernek kell beoltatnia magát, hogy a társadalom védve legyen - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök.

A hongkongi Apple Daily lap több munkatársát őrizetbe vette a város nemzetbiztonsági rendészete

Pataki József 2021.06.17.
A hongkongi Apple Daily lap több munkatársát, köztük a főszerkesztőt is őrizetbe vette csütörtökön a város nemzetbiztonsági rendészete több tucat, a nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikk tartalm...

Peking és Moszkva nemzetközi partnerekkel folytatná a Hold-kutatást

Pataki József 2021.06.17.
Nemzetközi partnerekkel közösen folytatná a Hold-kutatást Kínai és Oroszország a nemzetközi Hold-kutatási állomáson (International Lunar Research Station, ILRS) - adta hírül a Hszinhua kínai állami ...
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

Profil

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Mad Scientist: Az adott ötletet mindig a legjobban szeretnénk megcsinálni

AC News 2021.06.06.
Az AcNews megkereste az őrült tudósokat, hogy kiderítse, hogyan lehet hazánkban felvirágoztatni a sörfőzést az egyedibbnél egyedibb ízkreációkkal és dizájnnal.

Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

Pataki József 2021.05.29.
A paralimpikon bal alkarhiánnyal született de ez egy percig sem akadályozta semmiben, hogy elérje céljait. Mára rengeteg szép eredményt tudhat a magáénak, és mint mondja; simán felveszi a versenyt az ép sportol&...

Amiről beszélnek

Nagy Sándor a Jászai Mari-díjról: Fantasztikus érzés volt a kezemben tartani

AC News 2021.06.17.
A színészt korábban már többször felterjesztették a neves elismerésre, ezért mindig ott volt benne a kíváncsiság és a remény, hogy milyen lenne, ha őt választanák, és megkapná a...

Rá sem ismerni Zámbó Krisztiánra, igazi szívtipró lett belőle

AC News 2021.06.17.
Zámbó Krisztián és kedvese, Zsuzska a Life TV vendége volt, ahol elárulták, mikor kötik hivatalosan is össze az életüket.

Szalmakalap árusnak csap fel Ördög Nóra

AC News 2021.06.17.
Ördög Nóra minden évben elmegy a Paloznaki Jazzpiknikre, ám idén nemcsak vendégként, hanem árusként is jelen lesz a fesztiválon.
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között