Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01. Profil

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, hogy egy szemernyit se veszítsen hitelességéből. Az AcNews Vágó Bálintot, A HON Alapítvány kuratóriumi elnökét kérdezte arról, hogy milyen hagyományőrző projekteken dolgoznak, hogyan lehet a Covid alatt fesztivált rendezni, és mégis milyen kreatív módon próbálják megfogni a fiatal generációt. Az interjú során végig érezhető volt, hogy a szakember milyen szeretettel beszél a hagyományőrző tevékenységről, percről perce át lehetett venni azt a fajta lelkesedést, ami a kuratóriumi elnök beszédéből áradt, majd bejárta az egész interjú hangulatát. Szavait hallva megjön az ember kedve a néptánchoz, de legalább a népzene hallgatáshoz biztosan. Lényeges tehát minden olvasó figyelmét felhívni az interjú olvasás előtt arra, hogy vigyázzon, mert a népművészet könnyen beszippanthatja!

Vágó Bálint végzettségét tekintve újságíró, népművelő. A tapasztalatai igazán széles skálán mozognak, gyakorlatilag a helyi terméktől, a turizmuson át, egészen a kultúraszervező tevékenységig tartó széles spektrumot lefedik. Jelenleg A HON Alapítvány kuratóriumi elnöke, már több mint egy évtizede dolgozik ezen a pályán.
 
– Mikor alakult A HON Alapítvány és pontosan mivel foglalkozik?
 
– A HON Alapítvány a 90-es években alakult és már akkor is célkitűzése a magyar kultúra támogatása volt, úgy a színházi világ támogatása, mint a határokon átnyúló kultúra segítése. Jelenleg két futó programunk van az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázataink révén, az egyik a RegnumFest a másik pedig a Régen és Ma, mindkettő természetesen hagyományőrzéssel foglalkozik, csak különböző megközelítéssel.
 
– Kezdjük a RegnumFesttel, a nevéből következtetek, hogy egy fesztiválról van szó.
 
– Igen, a RegnumFest Hagyományőrző, Összművészeti Fesztivál és Program a Magyar Királyság Árpád-kori fénykorát kívánja élményszerűen bemutatni, a Kárpát-medencei magyarság és a Közép-európai nemzetek történelmi összetartozása jegyében, Szent László király örökében. Sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt az élő fesztivál, de így is kitaláltuk, hogyan lehetne mégis megjeleníteni az eseményt.


 Részlet a RegnumFesthez készült filmből

– Hogyan tudják megtartani a rendezvényt a Covid alatt?
 
– Most éppen filmet forgatunk a fesztivál résztvevőivel, azaz megjelennek a filmben azok a katonai hagyományőrzéssel foglalkozó csoportok, amelyek a rendezvényen is részt vettek volna. A csapat, elsősorban Szigeti Réka dramaturg, Mestellér János rendező és a filmötletet eredetileg jegyző Nagy Géza munkája nyomán a történet központi alakja Nóra, aki mivel nem tudott részt venni a fesztiválon, hiszen az elmaradt, úgy dönt lóra pattan. Végiglátogatja Magyarország különböző pontjait, találkozik azokkal a hagyományőrző csoportokkal, melyek eredetileg az élő fesztiválon is szerepeltek volna. Nóra célja pedig nem más, minthogy megtudja, mivel foglalkoznak ezek a különleges emberek.
 
– Ez egy nagyon kreatív módja az elmaradt fesztivál pótlásának. A történetet hallva pedig felmerül a kérdés, hogy ki lehet Nóra, azaz ki a célközönsége a hagyományőrző tevékenységeknek?
 
– A mi célközönségünk 9 hónapostól 99 éves korig tart, de mindenképpen kiemelném, hogy a fiatalokat hangsúllyal szeretnénk megszólítani, ez érződik a filmben is, hiszen abban Nórán kívül más fiatalok is megjelennek, ezáltal  próbálunk olyan azonosulási lehetőségeket nyújtani, hogy az a fiatal, aki majd látja, ráismerjen arra, hogy akár ő is lehetne ott, és lehetne egy a fiatal srácok s lányok közül. Nem utolsósorban pedig – hála operatőreinknek – nagyon jó minőségű képekkel jelenítjük meg ezt a világot. Természetesen ez a műfaj nem engedi meg, hogy lazák legyünk, hiszen nagyon szigorúan próbálunk törekedni arra, hogy hitelesek legyünk,  az öltözetek, a zene, a viselkedés, mindennek stimmelnie kell, nem lóghat ki abból a korból, amit megjelenítünk.

Részlet a RegnumFesthez készült filmből
 
– Van olyan programjuk, ami viszont megengedi a lazaságot, egyáltalán milyen csatornán próbálják elérni a fiatalokat?
 
– Igen, erre jó példa a másik programunk a Régen és Ma, amely népzenével, néptánccal, népviselettel foglalkozik. A program keretein belül a meglévő és jól feldolgozott népművészeti kincsestárat próbáljuk meg a mai korba átemelni, és olyan beállításokban megmutatni, amivel azt próbáljuk sugallni, hogy ez a néprajzi kincsestár a mai napig érvényes. Itt például kimondottan TikTokra készítünk videókat, így próbáljuk azt a kört is elérni, akik ezen a felületen kommunikálnak egymással. Nem tudjuk ez mennyire lesz sikeres, de kísérletet teszünk rá!
 
– Lehet csak én gondolom, de nekem úgy tűnik, a népzene reneszánszát éli és egyre több hibrid sláger születik, ami vegyíti a hagyományos dallamvilágot a mai zenei trendekkel.
 
– Igen, ha a népzenét nézzük, az elmúlt egy-másfél évtizedben láthatjuk, hogy milyen nagy mértékben került be a hazai popkultúrába. Érdemes megvizsgálnunk, hogy hány előadó nyúlt népzenei motívumokhoz. Nagyon sok zenészt lehetne említeni, de a legjobb példa erre a Csík Zenekar, akik talán leginkább törték a jeget a népzene előtt azzal, hogy bevitték a Sziget Nagyszínpadára, ez óriási teljesítmény.
 
– Emlékszem, hogy sokáig szólt a rádiókból, csak az nem ismerte meg azt a dalt, aki bedugta a fülét. Egy ország szerette meg újfent a népzenét, akkor önök is ezt szeretnék elérni, kicsit lelazítani a népművészetet, és ezáltal befogadhatóbbá tenni?

– Természetesen erre vannak törekvéseink. Az előbb említett Régen és Ma projekt keretein belül készült el a FRICSKA együttes Túlélő című klipje, ami például a Mad Max hangulatát idézi, és nagyon ütősre sikerült.

– Kimondhatom, hogy kul? Úgy érzem, távolodunk a formális kötöttségektől, ez pedig megint adja a párhuzamot a népművészet újhullámos megközelítéséhez.

– Igen, mindenképpen úgy véljük, szükség van rá, hogy kicsit lazábban mutassuk be a népművészetet, kevesebb szigorral nyúljunk ahhoz a mérhetetlen kincsestárhoz, amit a magyar népművészet jelent. Azzal a hátsó szándékkal, hogyha a fiatalok elkezdenek foglalkozni vele, akkor majd beszippantja őket ez a világ. Nem azt mondom, hogy az emelkedett pillanatokra nincs szükség, arra nagyon is van, de nem azzal fogjuk megszerettetni egy átlagos fiatallal ezt a típusú tevékenységet. Mutassuk meg természetes módon, hogy kicsattanó örömmel jól érezheti magát ebben a környezetben.

– Kívánom, hogy nagyon sok fiatalhoz jusson el az üzenetük, és sarkallja őket a hagyományőrző tevékenységekre. Úgy tűnik, ha révbe ér az üzenet, hamar megszereti az ember ezt a fajta miliőt.
 

– Igen, szerencsére könnyen magával ragadja a fiatalokat. A mi célunk tehát az, hogy a lehető legszélesebb körét elérjük a fiatal generációknak. Az első lépés ehhez, hogy keltsük fel az érdeklődésüket, lássák, hogy ez menő, hogy el tudják magukat képzelni ezekben a tevékenységben. Aztán még tegyen egy lépést és utána már nagy valószínűséggel magával ragadja ez a világ és boldogan fog hagyományőrzéssel foglalkozni.
 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde titka: Válságba került a kapcsolatunk a férjemmel

AC News 2021.10.22.
Házassága legsötétebb pillanatairól vallott a híresség.

Meződi József: Legszívesebben egy tengerparton ülnék és nézném a halakat

Pataki József 2021.10.21.
Most hétvégén végre megtarthatja az 50 éves jubileumi koncertjét az Apostol együttes. A frontember, Meződi József most az AcNewsnak beszélt arról, mennyire várja a nagy eseményt, és milyen érzései...

Teret neveznek el Psota Irénről – Bontják a legendás színésznő szülőházát

AC News 2021.10.20.
Néhai barátja, Szerednyey Béla szerint ez a minimum, amit megérdemel a legendás színésznő, akinek gyerekkori otthona helyén épül egy közpark.

Huppsz

A közösségi oldalak leállása megváltoztatta Kajdi Csaba életét

Pataki József 2021.10.22.
A modellügynökség vezetője a nemrég történt leállás alatt döbbent rá, hogy milyen sok ideje megy el a közösségi oldalak látogatásával. Úgy döntött, lefarag ebből az időmennyis&eacu...

Mutatjuk, kik estek ki elsőként a Nyerő párosból

AC News 2021.10.21.
Sokakat meglepett a döntés, a versenyző kiakadt.  

Súlyos vírus döntötte le a lábáról Majkát

AC News 2021.10.21.
A sztárért többen aggódnak, korábban kórházban is kezelték koronavírus-fertőzés miatt.
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Bréking: Megszűnik egy magyar mobilmárka

AC News 2021.10.22.
Nem hosszabbítják meg az együttműködést.

Sziréna

Unokázós módszerrel csaltak ki milliókat egy idős hölgytől

AC News 2021.10.22.
Több millió forintot utalt át egy nagykanizsai nyugdíjas nő azoknak a csalóknak, akik az unokájával történt bűnesetre hivatkozva kértek tőle pénzt.

Autófeltörésből rablás

AC News 2021.10.22.
A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki feltört egy autót Csepelen, majd az őt tetten érő tulajdonost meg is támadta.    

Nem lett belőlük vacsora

AC News 2021.10.22.
A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai a közúti határátkelőhelyen elfogtak két férfit, akik 4350 rákot akartak az országba szállítani.  
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
min-mano

Itthon

Elhunyt 24 beteg, 2548 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.22.
Huszonnégy, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 2548 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 935 182...

Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben

Pataki József 2021.10.22.
Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett fogadáson.

Tállai: 1956 a magyaroknak egy világháborúval ért fel

Pataki József 2021.10.22.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyaroknak egy világháborúval ért fel - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Szíki Károly: A szabadság magvetői 1956 című kön...

Világ

Putyin: Valós fenyegetést jelent Oroszország számára a külföldi katonai jelenlét Ukrajnában

Pataki József 2021.10.22.
A NATO katonai jelenléte Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig gyakorlatilag megnyitotta a NATO-ba vezető utat Kijev számára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz ...

EP: A lengyel alkotmánybíróság illegitim, alkalmatlan az alkotmány értelmezésére

Pataki József 2021.10.22.
A lengyel alkotmánybíróság illegitim, nem független, és alkalmatlan a lengyel alkotmány értelmezésére - jelentette ki az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott áll&aac...

Stoltenberg: A NATO a megváltozott biztonsági helyzethez alakítja védelmi képességeit

Pataki József 2021.10.22.
A NATO az ellenséges orosz tevékenység miatt megváltozott globális biztonsági helyzethez alakítja elrettentő és védelmi képességeit, és fokozza erőinek felkészültségét - jelentette ki a NA...
video5 - Kategoriak között
min-mano
Video4a - Kategóriák között

Profil

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Amiről beszélnek

Halálos beteg a Grease sztárja

AC News 2021.10.23.
A 73 éves színésznő harmadszor néz szembe a gyilkos kórral.

Leslie Mandoki dokumentumfilmje debütál

Pataki József 2021.10.23.
Október 23-án este láthatja a közönség Leslie Mandoki: Szabadságvágy című dokumentumfilmjét a TV2 Playen. A világhírű zenész egyik célja az ’56-ról szóló alkotással megmu...

Súlyos döntést hozott Rúzsa Magdi

AC News 2021.10.22.
Az ikerterhes énekesnőnek vissza kell vennie a tempóból.
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között