Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

AC News 2022.09.23. Profil

Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László radiológusok 2007-ben hozták létre a magyar Ikerregisztert. Az iker ikerkutatók egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával többek között azt vizsgálják, hogy egyes betegségek vagy függőségek kialakulásában milyen mértékben felelősek a genetikai tényezők, illetve a környezeti hatások. Kutatásaik során egyedülálló felfedezéseket tettek, idén tavasszal pedig megjelent a világ első, angol nyelvű ikerkutatás szakkönyve is, amelyben szerkesztőként közreműködve, a szakma legelismertebb képviselőivel összegzik a vizsgálatok eredményeit.

Cba - cikk közötti

- Az ikreket önmagában csodálják az emberek, arra meg pláne felkapják a fejüket, ha iker ikerkutatókról beszélünk. Önök miként élik meg ezt a nagy figyelmet?

 - Nagy ritkaság a világon iker ikerkutatónak lenni. Az ISTS (International Society for Twin Studies) alapítói a Keith ikrek, akik nagyon örültek a 2012 évben történt találkozásunkkor, amikor kiderült, hogy nincsenek egyedül. Azóta sajnos egyikük már nem él, de biztosan örömükre szolgál, hogy az ISTS elnöke és titkára újra iker a mi személyünkben. Azért is különleges ez a helyzet, mivel a kutatásban résztvevő ikrekkel könnyebben szót tudunk érteni és ezzel rávenni őket, hogy vegyenek részt a vizsgálaton.

-Az ikrek személyisége - főként egypetéjű ikreknél - sok esetben hasonló, illetve közös az érdeklődési körük is. Ennek köszönhető, hogy mindketten a radiológusi pályát választották?

- Igen, vélhetően ez is befolyásolta. Édesanyánk is orvos (háziorvos, üzemorvos), így az orvosi hivatás rajta keresztül tetszett meg. Mivel mindkettőnknek sikerült a felvételi az orvos egyetemre, ezért egyértelmű volt, hogy ezt a pályát választjuk, és azóta sem bántuk meg. A radiológus pályát pedig Houstonban (USA) dolgozó radiológus barátunk, Dr. Garami Zsolt szerettette meg velünk.

- 2007-ben önkéntes alapon élesztették újra a magyar ikerregiszter programot. Mesélnének a kezdetekről?

- 2006-ban kerestük fel dr. Métneki Júliát, aki Dr. Czeizel Endre munkatársaként világhírűvé tette a magyar ikerkutatásokat az 1970-es és 80-as években. Nagy örömmel fogadott minket és segített a régi adatbázist újjáéleszteni, és felvenni az ikrekkel a kapcsolatot. Ezt követően az USA-ban részt vettünk a twinsburgi ikertalálkozón 2006-ban, amelyen az első kérdőíves ikervizsgálatunkat végeztük. Majd csatlakozott a csapathoz Littvay Levente ikerstatisztikus, és egyre több vizsgálat indult, sok megkeresést kaptunk. Az önkéntes ikerregiszter adatbázis ezt követően ezres nagyságrendre bővült, és az ikrek többsége lelkesen vett részt több ikerkutatásban is az elmúlt évtized során.

- A radiológia fontos szerepet játszik abban, hogy bizonyos betegségeket felfedezzenek. Az ikerregiszteren begyűjtött adatok milyen információkat tartalmaznak, amelyek egy kutatás szempontjából fontosak lehetnek?

- Az elmúlt évtized során számos kutatási területet vizsgáltunk:
 2006: Twinsburgi ikervizsgálat („Twins Study”)
 2007-2008: Frontérzékenység
 2008-2009: Bajcsy Kórház - metabolikus szindróma (Prof. Dr. Jermendy György)
 2009-2010: Nemzetközi ikervizsgálat
 2010-2011: Bőrgyógyászati ikervizsgálat
 2012: Társadalmi nézetek ikervizsgálat
 2012: Írásanalitikai ikervizsgálat
 2013: Városmajori GLOBAL ikervizsgálat
 2014-2017: Alvás és MR ikervizsgálat
 2020- Bólyai neurológiai ikervizsgálat
 
Ezek során számos képalkotó (pl. agyi MR, nyaki ütőér - carotis érelmeszesedés, zsírkompartmentek, alvási légzészavarokkal összefüggő arci anatómiai képletek méretei nyaki MR során stb.) vizsgálat történt, amelyek eredményeit feldolgoztuk. Emellett többek között vérnyomás, testösszetétel, érrugalmasság mérés, légzésfunkció, vérvétel, írásanalítika is történt, amelyeket az adott kutatás hipotézise szempontjából, megadott, etikailag engedélyezett protokoll szerint rögzítettünk és értékeltünk ki.

- A betegségek, függőségek sok esetben öröklődnek, de külső tényezők egyaránt befolyásolják.  Az ikrek többnyire hasonló környezetben nőnek fel, de mi a helyzet akkor, ha már kiskoruktól kezdve különválasztják őket?

- Valóban, a klasszikus ikervizsgálat modellje azon alapszik, hogy az ikrek közösen nőnek fel, ezért a közös környezetük megegyezik. Ha azonban különválasztott ikerpárokról beszélünk, rájuk máshogy hatnak a közös környezeti tényezők is, ezért a klasszikus ikervizsgálati modell rajtuk nem alkalmazható. A pszichológiai kutatások értékes alanyai az ilyen ikerpárok, mivel az ilyen ikrekre nem hat a párhatás, így a viselkedésük, személyiségük stb. egyedi körülmények között vizsgálható.  
 
-Az ikerregiszterre alapozott kutatásaik során világszintű felfedezéseket tettek, illetve idén tavasszal adták ki angol nyelvű könyvüket, amely az elmúlt évek ikerkutatásának leghatásosabb eredményein alapul. Milyen áttörő eredményekre jutottak?

-Több éves munkát követően most jelent meg a világ első angol nyelvű ikerkutatás szakkönyve, amelynek szerkesztői lehettünk a világhírű Nancy Segal és Jennifer Harris professzor asszonyokkal együtt. Ebben számos szakma legmagasabb szintű képviselője ír több mint 700 oldalon át több megadott szakterületről, az idegrendszeri ikerkutatásoktól kezdve az ikerségen át az ikrek pszichológiájáig. Mi a szív-érrendszeri ikervizsgálati eredményeket összegeztük a könyvben, közte megemlítve a saját kutatási eredményeinket is (centrális vérnyomás, nyaki főütőér plakkok öröklődése stb.).

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Lajcsi felesége súlyos milliókra perelheti a magyar államot

Virág Márton 2022.12.08.
„Kérjen bocsánatot a meghurcolt Galambos Boglárkától a hatóság.”

Fésűs Nelly tabutémákat döntöget: szülőszobai élményeiről beszélt

Polesz Anita 2022.12.07.
Fésűs Nelly és még két közismert édesanya kendőzetlen őszinteséggel, tabuk nélkül mesélnek a hétköznapjaikról és az életükről egy most megjelent könyvben, úgy, ahogy eddig m&e...

Kabát Peti karácsonykor is akcióban: Aki megteheti, annak kutya kötelessége segíteni

AC News 2022.12.06.
Az egykori válogatott sportoló rendszeresen jótékonykodik, ezúttal korábbi sporttársaival és zenészekkel fogott össze a nélkülöző családok megsegítéséért.

Huppsz

Gőzerővel készül képzőművészeti kiállítására Kozsó

Pataki József 2022.12.08.
Az énekes festményeit már bemutatták Párizsban, Hongkongban és Szingapúrban. 2023-ban pedig az egyik budapesti galériában is kiállításra kerülnek az alkotásai.

Komoly kijelentés: Szabó Ádám új párja az énekes mellett szeretne megöregedni

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
Még nagyon friss az énekes és a modell kapcsolata, de úgy tűnik, szélsebesen haladnak előre. Legutóbbi posztja alapján Szabó Ádám új kedvese már a közös jövőt tervezgeti.

Mai cuki: Rúzsa Magdi ikrei így várták a Mikulást

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
A fotó alapján, az énekesnő 10 hónapos ikrei, Keve, Lujza és Zalán nagyon izgatottnak tűntek.   
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

AC News

Rendőrökre támadt egy férfi:Nem megyek veletek, dögöljetek meg!

Polesz Anita 2022.12.08.
Elkóborolt kislánya buktatta le a körözés alatt álló férfit, aki bekattant a hatóság látványától.

Veszélyes perecet vontak ki a forgalomból

Polesz Anita 2022.12.08.
Idegen anyag, szövetdarab lehetséges jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Genuss Plus Kids Mini Perecet.

Ismét tarolt Django, a NAV rutinos szolgálati kutyája - Videó

Polesz Anita 2022.12.08.
A NAV munkatársai több mint kétezerötszáz doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak Hegyeshalomnál. Segítségükre volt Django, a rutinos szolgálati kutya.

Sziréna

Durva fenyegetést kapott az egyik fővárosi tankerületi központ vezetőjének családja

Polesz Anita 2022.12.08.
Elmegyünk éjszaka a gyerekeidért és el fogjuk vágni a torkukat te mocskos rohadt büdös k…” „… anyádat is kibelezzük. Légy résen éjszaka.” – olvasta 2022. október 7-én ...

Megvan a végleges ítélet a várpalotai lezuhant körhinták ügyében

Polesz Anita 2022.12.08.
Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a várpalotai hintabaleset két vádlottját a Veszprémi Törvényszék csütörtökön.

Halálos balesetet okozott egy piros lámpánál zebrára lépő gyalogos - Videó

Polesz Anita 2022.12.07.
Egy 31 éves férfi a Blaha Lujza térnél lévő egyik zebránál, ittasan, a piros lámpa ellenére lépett le az úttestre. Egy motoros elütötte, aki a baleset miatt több mint egy évvel később az ...
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Hornung Ágnes: nyolcvan százalékkal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma

Pataki József 2022.12.08.
Európai összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, nyolcvan százalékkal emelkedett Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt években - mondta a családokért felelős álla...

Halász János az ÁSZ-hoz fordult a baloldal külföldi finanszírozása ügyében

Pataki József 2022.12.08.
Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közérdekű bejelentéssel fordult az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) a "baloldal külföldi finanszírozása" ügyében.

Bakondi: idén eddig 258 ezer határsértőt fogtak el

Pataki József 2022.12.08.
Idén eddig 258 ezer határsértőt fogtak el a magyar rendőrök, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 113 ezer volt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális c...

Világ

Az amerikai gyerekek körében drámaian nőtt a túlzott marihuána-fogyasztáshoz kötődő orvosi esetek száma

Pataki József 2022.12.08.
Radikálisan megugrott a marihuána okozta mérgezéses esetek száma a gyerekek körében az Egyesült Államokban, eközben csökkent a mértéktelen alkoholfogyasztás  az elmúlt két évtizedben -...

Putyin: a háború elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra

Pataki József 2022.12.08.
Az ukrajnai "különleges hadművelet" elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése...

Fehér Ház: Ukrajna szuverén döntése, hogy a megkapott fegyvereket hol és mikor használja fel

Pataki József 2022.12.08.
Az Egyesült Államok soha nem bátorította Ukrajnát arra, hogy támadást intézzen orosz terület ellen, de a megkapott fegyverek felhasználásáról Ukrajna hoz döntést - jelentette ki a Fehér Há...
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Profil

Út a sikerig: Alkalmazottból lett Budapest legexkluzívabb klinikájának tulajdonosa

AC News 2022.12.03.
Közel 20 évvel ezelőtt még csak egy álmot dédelgetett a fiatal lány, ma már sikeres vállalkozó. Slamovits-Horváth Beáta bejárta a ranglétra minden lépcsőfokát, amerikai multiknál alapozta ...

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

Amiről beszélnek

Johnny Depp még mindig küzd a kamuprofilokkal

Pataki József 2022.12.08.
Johnny Depp még nyáron tett közzé Facebook-oldalán egy bejegyzést, melyben felhívja a figyelmet arra, hogy sajnos sokan visszaélnek a nevével. Megosztotta a valós, saját közösségi média felületein...

A válófélben lévő Peller Mariann szerint kísértésre szükség van

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
10 év házasság után válik Peller Mariann, aki a könyvbemutatóján fogalmazta meg gondolatait a házasságról és a szerelemről.  

Szorcsik Viki könnyek között árulta el elhunyt testvérének tett ígéretét

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
Az egykori sorozatsztárt sorra érik a csapások. Nemrégiben agyvérzéssel szállították kórházba az édesanyját, az év elején pedig elveszítette imádott bátyját. Szorcsik ...
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro