Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Polesz Anita 2023.01.07. Profil

Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Ötvös Edina holisztikus egészség coach az AcNewsnak beszélt arról, hogy home office-ban dolgozva hogyan tudunk életmódot váltani.

Cba - cikk közötti

Edina az elmúlt 20 évben hazai és nemzetközi környezetben dolgozó vezető PR-esként megélte, milyen az, amikor a teljesítménykényszer és a nyomás elindít a kiégés felé vezető úton.

Azóta az egészség és a prevenció az egész életét végig kíséri: szervezett egészségügyi szűrést újságíróknak, számtalan külföldi tanfolyamon a helyiektől tanult főzni, részt vett természetgyógyász képzésen. Végül a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájában az Institute for integrative Nutrition – ban tanult több mint 100 féle táplálkozási elméletről. Így lett holisztikus egészség coach és bélrendszer specialista, ám magát egészségsherpának nevezi.

Az egészségsherpa kifejezés honnan ered?

A végzettségem holisztikus egészség coach. Ez sok mindent lefed, de szerettem volna egy olyan fantázianévvel illetni a tevékenységemet, ami jobban megragad a köztudatban. A testi és lelki maximális teljesítmény elérése céljából kísérem a csúcsra a hozzám fordulókat, pont úgy, mint a Himalájára a hegymászókat a sherpák.

Mellettük állok, hogy az egészséggel kapcsolatos céljaikat megvalósítsák. A nehézségeik cipelésében segítek, ám az utat nekik kell megtenni.

Egészség coachként többen is tevékenykednek, ön miben különbözik?

Holisztikus egészség coach vagyok, az emberek egészségét rendszerben nézem. Nálam az egészség olyan megvilágításba kerül, ahol minden mindennel összefügg. Nem csak azzal foglalkozom, hogy mi található a tányéron, hanem azzal is, mi jellemzi a hozzám forduló embert körülvevő világot. Mi a fontos a számára, a karrier, pénzügyei, a családi kapcsolatai, vagy a testmozgás. Ezek ugyanis mind meghatározzák, mennyire leszünk egészségesek. Dietetikust akkor keresnek fel az emberek, ha már egészségügyi problémáik vannak, mint pl. cukorbetegség. Én abban különbözöm, hogy nem írom elő, miből mennyit fogyasszanak. Helyette az egészséges emberek elakadásainál próbálok segíteni. Ha hirtelen valaki édességfüggő lesz, vagy azt érzi, hogy az energiaszintje csökken, és erre szeretne megoldást, akkor jövök képbe.

Januárban tömegek próbálkoznak átállni az egészséges életmódra. Lehetséges a mindennapjainkká vált home - office-ban áttörést elérni?

Nem, de továbbra is tudatosnak kell maradni. A magyarok étkezése egyébként sem változatos, az otthoni munkavégzés pedig csak ront az arányokon.

Szilveszter éjjelén alighanem mindenki tesz valamilyen fogadalmat az újévre vonatkozóan, amelyeknek a túlnyomó többsége a tapasztalatok szerint az egészséggel kapcsolatos. Erre szükség is van, hiszen a pandémia kitörése óta az energiaszintünkben sajnos nem abba az irányba indultunk el, amikor fittebbnek, dinamikusabbnak éreznénk magunkat.

Ezek szerint az otthoni munka nem is tesz jót az egészségünknek?

Az otthoni munka néhány éve még majdhogy nem tabu volt. Ennek persze van jó oldala is, hiszen sokkal rugalmasabban tudjuk beosztani a napjainkat, de rá is nyomja a bélyegét mindenre, hiszen a szociális életünket, a bevásárlást, a főzést és a mozgást is másként kell szervezni. Jellemző, hogy a munkaidő és a pihenőidő összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben

Az egészséges táplálkozás ezek szerint nehezünkre esik a négy fal között?

Igen. Ráeszméltek az emberek, hogy sokan nincsenek berendezkedve a főzésre, főleg azok, akik az új évben egy egészségesebb élet mellett tették le a voksukat.

A modern táplálkozást változatosnak lehet mondani?

Ez sajnos csak önámítás. Kutatások szerint a bolygón létező több mint tízezer ehető növényből kevesebb mint kétszázat hasznosítunk ételként. Ráadásul az emberek által növényekkel bevitt kalóriák 60 százaléka csak három terményből származik: búzából, rizsből és kukoricából. Ehhez még hozzáadhatjuk, hogy a feldolgozott ételekből származó cukrot, finomított fehér lisztet, finomított növényi olajokat. Ezek épp azok, amelyek ha dominánssá válnak étrendünkben, rengeteg kárt tudnak okozni.

Vegyük elő a józan paraszti eszünket és gondoljunk bele az alábbiakba: van egy hatalmas földterületünk. Ezen a területen évről évre ugyanazt a növényt termesztjük, mindig ugyanazt a terményt. Nem kell hozzá mezőgazdasági szakembernek lennünk, hogy tudjuk, mi lesz ennek a következménye: az egész ökoszisztéma a kárát fogja látni. Miért? A talaj kimerül, a madarak, rovarok, állatok kihalnak és a betegségek virulásnak indulnak. Kivéve, ha nem kezdjük el őket vegyszerrel mérgezni, hogy elpusztuljanak.

Az egészséges étkezés meg tud védeni a súlyos betegségektől?

Ezt nem állítom, de ha a teljes értékű ételeket válogatjuk össze, és a tápanyagban gazdag hozzávalókat társítjuk egymással, sokkal nagyobb eséllyel leszünk egészségesek, mintha az említett háromféle gabonát választjuk.

Mit kellene tenni, hogy kiszálljunk a mókuskerékből?

Kezdő lépésként mindenki határozza el, hogy minden héten kipróbál egy új ételt. Csak egyszer kell megtanulni az egészséges életmód titkát, és az egész életünkre hatással lesz.

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kamarás Iván nem adja fel, saját dalával száll versenybe

Marinov Zsuzsanna 2023.03.20.
„Ezzel szeretném megajándékozni a közönségemet szombaton” - nyilatkozta az AcNews-nak a Jászai Mari-díjas színész.

Keresztbe tett a pápa a P. Mobilnak

Pataki József 2023.03.20.
Ferenc pápa pont akkor akar találkozni a magyar fiatalokkal az Arénában, amikor a P. Mobil fellépett volna. Schuszter Lóri elmondta lapunknak, milyen nehézséget okozott neki az egyházfő.

Mégis Alonso a harmadik, visszavonták az újabb büntetését

Virág Márton 2023.03.20.
Hülyét csinált magából a Forma-1 vezetése Szaúd-Arábiában.

Huppsz

Nocsak, Tápai Szabina visszatér

Marinov Zsuzsanna 2023.03.20.
A válófélben lévő háromgyerekes anyuka meggondolta magát…

Sokkoló: élő adás közben esett össze a meteorológus

Pataki József 2023.03.20.
A műsorvezetője élő adás közben omlott össze. Stúdiós társai először nem is vették észre, hogy nagy a baj.

Így táncolt a nagybeteg Bruce Willis a születésnapján

Pataki József 2023.03.20.
A demenciával küzdő világsztár 68 éves lett. Két videó is készült róla ez alkalomból. 

AC News

Sokkoló: euróban mérik már a balatoni szállások árát

Marinov Zsuzsanna 2023.03.20.
Drágább lett a belföldi nyaralás, de ez a magyarokat nem érdekli – rekordmagas az előfoglalások száma.

Hátborzongató: turistákat csalogatnak az ukrán utazási irodák

Mezővári Gyula 2023.03.20.
Néhány utazási iroda nyaralást kínál a háború sújtotta Ukrajnában, Kijevtől Herszonig. Belépés vonattal és busszal. Golyóálló mellény és „háborús kock&aa...

Berúgja az ajtót a dübörgő tavasz, 22 fokos meleg lesz

Virág Márton 2023.03.20.
Megszűnnek a hajnali fagyok, a napsütésé lesz a főszerep. Sándor, József, Benedek meghozták a meleget. Péntekig fokozatosan melegszik az idő, a hétvégére már 22 fokot jósolnak a meteorológusok. A hé...

Sziréna

Saját kabátja ölte meg a kerékpárost

Pataki József 2023.03.20.
A tragikus szabadidős balesetet a kormányra erősített esőkabát okozta.

Rejtélyes gyilkosság: agyonlőtt férfit találtak egy autóban

Virág Márton 2023.03.20.
Az áldozatot szíven lőtték, gyilkosa a kocsiban hagyta a fegyvert.

Meg akarta ölni az orvost a felesége és annak szeretője

Virág Márton 2023.03.20.
Az 56 éves nő és 26 éves férfi félholtra verte a szombathelyi orvost.

Itthon

Elhunyt a fideszes politikus

Pataki József 2023.03.20.
Életének 44. évében elhunyt Tatabánya volt polgármestere, Schmidt Csaba - közölte a család hétfőn a politikus közösségi oldalán.

„A fejlesztés nem csak a budapestieké”

Pataki József 2023.03.20.
A 3-as metró rekonstrukciójával megvalósuló fejlesztés nem csak a budapestieké, nem csak a fővárosban élők érdekét szolgálja - hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter a felújíto...

„A magyar gazdaság erős vállalkozásokra épül”

Pataki József 2023.03.17.
A magyar gazdaság kitartó, elkötelezett családokra, erős vállalkozásokra épül - mondta a pénzügyminiszter pénteken a hajdú-bihari Monostorpályiban, ahol felavatta a családi vállalkozásban műk&...

Világ

„Orosz agresszió fenyegeti az egész világot”

Pataki József 2023.03.20.
Az egész világ az orosz agresszió fenyegetettségében él - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európa jövőjéről a németországi Heidelberg egyetemén hétfőn tartott előadás&aacu...

Itt tartunk: már ropognak a fegyverek a Duna torkolatánál is

Pataki József 2023.03.20.
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Duna torkolatvidékén és a Fekete-tengeren Románia szervezésében tíz NATO-tagállam, valamint Moldova és Georgia részvételével.

Enyhült az infláció

Pataki József 2023.03.17.
Lassult februárban az infláció az euróövezetben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala.

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Szívderítő videó – Így ugróiskoláznak a járókelők

Pataki József 2023.03.20.
Mindenkinek előcsalta a gyermeki énjét egy férfi, aki ugróiskolát rajzolt a háza elé.

Vigyázat! Drog van a bolti lisztben

Pataki József 2023.03.20.
Teljes kiőrlésű terméket hívtak vissza.

Üdvözlet a konyhából: patkányt szállítottak ki a levesben

Pataki József 2023.03.20.
A házaspár levest rendelt, a futár kiszállította, aztán az ebédre készülők halálra rémültek, amikor patkány úszkált a lében…
Remiz uzlethaz - felugro