Prockl Amanda: Sokszor érzem úgy, hogy a kutyák hangja vagyok

2019.03.18. Profil

Prockl Amanda: Sokszor érzem úgy, hogy a kutyák hangja vagyok

Prockl Amanda, a bicskei Kutyaovi Állatvédő Egyesület alapítója igazi női erőt képvisel a magyar állatvédelem szélmalomharcában, így lett a Femcafe.hu Inspiráló nők díjáért folyó versenyben a Leginspirálóbb civil teljesítmény kategóriájának egyik jelöltje.

Tavaly alapította a bicskei Kutyaovi Állatvédő Egyesületet, de előtte már hosszú utat járt be az állatvédelemben: kezdetben menhelyeken önkénteskedett, ideiglenes befogadó is volt, és megindító fotókat készített gazdára váró állatokról. A 46 éves Prockl Amanda a vendéglátóiparban dolgozik, mellette, a szabadidejében menedzseli az egyesületet. Sokakat inspirál nap mint nap, hiszen olyanokért áll ki, akik nem tudják megvédeni magukat az emberi kegyetlenséggel szemben.

– Sokan úgy hivatkoznak rád, mint a négylábúak avatatlan védőszentjére. Mikor vált elkötelezett üggyé az életedben? – kérdezte a Femcafe.hu Prockl Amandától.

– Gyerekként nagyon szerető és állatszerető családom volt, mindig volt háziállatunk, és jó példával álltak előttem a szüleim a felelős állattartásukkal. Később, amikor önkéntes feladatokat vállaltam menhelyeken, gyűjtéseket szerveztem, mert láttam, hogy nemcsak az állatok, hanem az állatvédők is nehéz helyzetben vannak. Az elkeseredés és a reménytelenség helyett próbáltam másképp hozzáállni a helyzethez. Idővel egyre nagyobb lelkesedéssel működtem közre, mert mindenképpen segíteni szerettem volna. Elkezdtem fotózni az állatokat, egyre jobb fényképezőgépeket vettem, és egyre jobb fotók születtek, amelyekkel sikerült még több emberhez eljutni és még több kutyust gazdához juttatni. Nagy probléma még az állatmenhelyeken, hogy az állatokat nem tudják időben orvoshoz juttatni. Ezen is próbáltam segíteni, orvoshoz vittem vagy otthon ápoltam a betegeskedő kutyákat. Egyre jobban éreztem, hogy szükség van a munkámra, és ma már azt érzem, képtelen lennék elszakadni ettől.

– Hogyan tudod összehangolni a munkádat és az önkéntességet?

– Az egyesület szervezése és az állatokon való segítség a szívügyem, erre sosem sajnálom az időt és az energiát. Elég rugalmas a munkaidőm, a munkatársaim nagyon megértőek, tolerálják, hogy ez az életem fontos része. Mindenki maga dönti el, mivel tölti a szabadidejét, én a legnagyobb részét azzal, hogy állatokkal foglalkozom.

– A közösségi médiát olvasva úgy tűnik, a felelős állattartásért vívott küzdelem szélmalomharc. Miért álltál mégis bele ebbe a kihívásokkal teli és sokszor reménytelennek tűnő helyzetbe?

– Ha senki nem áll bele, akkor mi lesz velük? Sokakat érdekel az állatvédelem, szívükön viselik a menhelyen élők sorsát, de ténylegesen nagyon kevesen cselekednek. Lebeszélik magukat, hogy ők nem elég erősek lelkileg ahhoz, hogy elviseljék egy menhely légkörét. Ha mindenki így állna ehhez, akkor senki sem segítene rajtuk. Nem vagyok egy harcias típus, de nekem egyértelmű volt, hogy kiálljak értük. Nem akarok nagy szavakat használni, de sokszor érzem úgy, hogy a kutyák hangja vagyok. Ez tényleg szélmalomharc, mert az emberek elképesztően felelőtlenek és kegyetlenek tudnak lenni. Látni az éhező, csonttá fagyott, bántalmazott kutyákat, teljesen elhanyagolta őket az ember, aki egykor magához vette, szívszaggató látvány… De a csatákat meg kell vívni, a kudarcokból tanulni kell, és nem szabad feladni soha. Számomra nincs felemelőbb érzés, mint amikor látom, hogy egy ártatlan kisállat boldog életet élhet egy új, felelősségteljes gazdinál. Az örökbeadás után a nyomonkövetés nagyon fontos számunkra, mert ez ad erőt és inspirációt a folytatáshoz.

– Az örökbeadásokon kívül mi élteti benned a lelkesedést?

– A társak, akik közvetve vagy közvetlenül azon munkálkodnak, hogy véget vessen az állatok bántalmazásának. Tíz-tizenkét fős gárdával dolgozom, mindenki önkéntes alapon segít a Kutyaovi életének szervezésében. Én vagyok a motorja, de egyedül képtelenség lenne működtetni, még koordinálni sem egyszerű. Ez valódi csapatmunka, mert rengeteg a feladat. Kapcsolatban állunk az ország számos állatvédő egyesületével, az erőforrásainkat maximalizálva próbálunk segíteni a nehéz helyzetbe jutott kutyákon, kiváltképpen a kölykökön.

– Hogyan szoktál lelkesíteni, inspirálni másokat?

– Mindig azt szoktam mondani, hogy a legnagyobb bajok nem a külső környezetből, hanem belülről fakadnak. Mindenkinek hinnie kellene magában, hogy képes elérni azt a célt, amit kitűzött maga elé. Sajnos sok emberből hiányzik a kitartás. A sportmúltamból adódóan én ezt jól megtanultam, versenyszerűn pingpongoztam, és abban éltem, hogy nem szabad feladni. Talán ennek köszönhetem azt is, hogy sikerrel működtetek egy olyan egyesületet, amelyben teljes lényemmel hiszek és igen nemes ügyet szolgál.

– Ha kívánhatnál egyet annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjatok fellépni az állatok jogaiért, mi lenne az?

– Ha csak egy kívánságom teljesülhetne, azt kérném, hogy legyenek okosabbak, felelősségteljesebbek és jóindulatúak az emberek. Lehet, hogy akkor nem lenne szükség ennyi állatvédőre, de azt hiszem, akkor találnánk más célt. Nagyon boldog lennék, ha olyan világban élhetnék, ahol egyértelmű az emberek számára, hogy minden állat érző lény, és nem kezelik őket tárgyként.

 

Inspiráló nők díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat. Idén hét kategóriában keresték a leginspirálóbb nőket az olvasóik segítségével. A kategóriák három-három jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatták le szavazataikat a jelöltekre.

A díjátadó gálát idén március 21-én a Várkert Bazárban rendezik.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kóbor János: Lehet, hogy a jövő év lesz az Omega búcsúja

AC News 2021.09.28.
Az Omega frontembere szerint hatvan év után véget érhet a legendás zenekar diadalmenete. Eddigi utolsó lemezük most jelenik meg, amin még a tavaly novemberben elhunyt Benkő László az orvosai tanácsai ellenére is dolgo...

Harmadik gyermekéről mesélt Dobó Ági – „Pandi az életünk része”

Pataki József 2021.09.27.
Sokan nem tudják, de egy igazi költő veszett el a hírességben. Ági most minden bátorságát összeszedte, és egy csokorba gyűjtötte eddigi verseit, hogy aztán kiadja azokat. De nem akármilyen kötetre kell sz&aac...

BREAKING! Elértük DJ Dominique-t – „Agyérgörcsöm volt”

Pataki József 2021.09.24.
DJ Dominique tegnap került kórházba, de eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt.

Huppsz

Poszt-feszt! – Depresszióval küzd Pumped Gabo

Pataki József 2021.09.28.
Sokan viccnek tartják, de tényleg létezik a fesztivál utáni depresszió.

Azta! Így szexizik a szakítás után Tolvai Reni

AC News 2021.09.28.
Az énekesnő egy igazán merész fotót osztott meg magáról az Instagramon.

Kajdi Csaba fiatalságának titka a közösségi oldalakban rejlik

Pataki József 2021.09.28.
A modellügynökség tulajdonosa néhány éve még értetlenül állt az Instagram működése előtt. Ma már az ilyen és ehhez hasonló új platformok használatában látja a fiatalsá...
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

AC News

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik hétvégén a Nemzeti Vágtát

AC News 2021.09.28.
Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató k...

Megállt a tanyán élők számának csökkenése

AC News 2021.09.28.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit - mondta az Agrárminisztérium (AM)...

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban, de további áremelkedés várható

AC News 2021.09.28.
Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként...

Sziréna

Eredményes volt az ellenőrzés

AC News 2021.09.28.
Az Oroszlányi Rendőrkapitányság területén tartott akció ideje alatt három körözött személyt fogtak el a rendőrök.  

Harmincegy migránssal hajtott fának egy embercsempész

AC News 2021.09.28.
Menekülés közben fának hajtott autójával egy 31 migránst szállító embercsempész hétfőn este Abda külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a rend...

Csónakot lopott egy hamis rendszámú teherautóval     

AC News 2021.09.28.
A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei lopás közben érték tetten a férfit.
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
min-mano

Itthon

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Pataki József 2021.09.28.
Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a...

Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Pataki József 2021.09.28.
A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben - hívta fel a figyelmet Varga Judit hétfői Facebook bejegyzésében.

Nagy István: Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet

Pataki József 2021.09.28.
Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Világ

Biden kamerák előtt vette fel a harmadik, emlékeztető oltását

Pataki József 2021.09.28.
Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Pataki József 2021.09.28.
Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyh...

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését

Pataki József 2021.09.28.
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn...
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Profil

Pozsgai Brigitte: Amikor éppen elegem van a startup-ból, akkor jön a forgatókönyv

AC News 2021.09.26.
Egy igazi feltörekvő polihisztorral olvashatnak interjút a következő percekben. 

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Amiről beszélnek

Kiderült, hányszor kell oltakoznunk a jövőben

AC News 2021.09.28.
A Pfizer vezetője azt is elárulta, mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Dugódíjat követlenek Budapesten

AC News 2021.09.28.
A Levegő Munkacsoport szerint 500 forintért lehetne behajtani Budapest belvárosába.

Brutális drágulás: Ennyibe kerül az üzemanyag holnaptól

AC News 2021.09.28.
Szerdától a benzin literenkénti átlagára 4, míg a gázolajé 9 forinttal nő.
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között