Rétvári Bence: Hagyják abba a hisztériakeltést!

AC News 2017.04.18. Profil

Rétvári Bence: Hagyják abba a hisztériakeltést!

Rétvári Bence szerint ha hatályba lép a külföldi székhelyű egyetemeket érintő szabályozás, és kiderül, hogy nincs vége a világnak, a kedélyek le fognak csillapodni. Az EMMI államtitkára addig is számít a megszokott manipulatív hisztériakeltésre, külföldről érkező nyomásgyakorlásra. Az államtitkárral Soros György filozófiájáról, a nemzet és a nemzetiség közötti különbségről és a megújuló zánkai Erzsébet-táborról is beszélgettünk.

- A CEU ügyében az ellenzéki sajtó a “demokrácia utolsó bástyájának lerombolását” emlegeti, az EMMI-hez beadványok és leiratok tucatjai érkeznek, tüntetés-sorozatot szerveznek az egyetem mellett. Számítottak rá, hogy ilyen hangsúlyt kap majd a CEU működésének szabályozása?

- Nem a CEU működését szabályoztuk, hanem az összes külföldi egyetemét Magyarországon. Félrevezető dolog csak a CEU-ról beszélni, miközben minden hazánkban működő külföldi, amerikai és ázsiai egyetem új működési keretet kapott. Úgy látom, minden más érintett felsőoktatási intézmény elfogadta ezt, és megpróbálja tartani magát a törvényekhez, a CEU az egyetlen, amely nem betartani akarja a jogszabályokat, hanem megváltoztatni. Ezért Washingtontól Berlinig mindenkit fellármáznak, hogy szólaljanak fel az érdekükben. Eközben a legkevesebb szó a szabályozás lényegi újdonságának számító négy paragrafusról esik, és noha többször kértem ellenzéki politikusokat, hogy mutassanak rá arra a mondatra, ami bármilyen szinten is korlátozza az egyetemi autonómiát, a tudomány, vagy az akadémiai élet szabadságát, senki sem tudott ilyet felmutatni. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy nem a törvény betűjével, hanem a szellemével van baj.

- És persze vége a demokráciának....

- Ezt 2010 óta félévente halljuk különböző törvényjavaslatok kapcsán, de Magyarországon a demokrácia működik, a szabadságjogok érvényesülnek, a véleménnyilvánítástól a gyülekezésig, a sajtószabadságtól a szólásszabadságig, és a tudományos élet szabadságáig. Utóbbit a jelenlegi javaslat sem szeretné csorbítani, a kormány csupán egy jogi kiskaput zárt be. Csak olyan külföldi egyetem működhet Magyarországon, amelynek van az anyaországban is campusa. Vagyis a CEU-nak kellene nyitni egy kart Amerikában is. A CEU mögött Soros György áll, aki egymagában valutákat tud bedönteni, cégeket tud szétszedni és a semmiből összerakni és olyan magas szintű manipulátora a pénzügyi világnak, hogy kisujjból ki tudja rázni ezeket a módosításokat.

- Érdekes, hogy az elmúlt napokban több közép-európai város is “bejelentkezet” a CEU-ért, azonban az egyetem vezetése kikötötte, hogy ragaszkodik a budapesti székhelyhez. Ezek szerint mégiscsak megegyezés lesz a vége?

- Remélem igen. Az elmúlt években a CEU hozzászokott ahhoz, hogy ha arra kér egy kormányt, ugyan írjon már át egy jogszabályt, akkor ezt az érintett kormány szolgai módon megteszi. Kiszivárgott az elmúlt napokban egy 2004-es levél, amit Soros György írt az akkori liberális oktatási miniszternek. A levélben a milliárdos megköszöni, hogy kedveztek a Közép Európai Egyetemnek, és szó szerint ezt írja a miniszternek, “tudom, hogy ez a te segítséged nélkül nem történt volna meg”. Az akkori kormányzat a CEU-val kapcsolatban betűre pontosan azokat a módosításokat fogadta el, amit Soros kért tőlük. Ezért lehet Soros számára meglepő, hogy a jövőben a CEU-ra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az összes többi külföldi egyetemre. Senkinek nincs előjoga, senki nem emelheti magát a törvények fölé! A CEU nem a jogait, hanem az előjogait félti! A kormány természetesen a békesség pártján áll, semmilyen lehetetlen feltételt nem fogalmaztunk meg, nyitottak vagyunk a tárgyalásra. A CEU-tól addig is azt szeretnénk kérni, hogy ezt a félinformációkra és riogatásra épülő folyamatos hisztériakeltést hagyja abba.

- Ha jól értem, Ön szerint a CEU környékéről valaki megtéveszteni igyekszik a nyugati közvéleményt és az erre fogékony politikusokat, újságírókat. Cinikusan értetlenkednék, hiszen a megtévesztés olyan távol áll Soros György filozófiájától...

- Soros György filozófiája jól ismert: nemrég egy, az amerikai CBS tévétársaságnak adott interjúban elmondta, hogy azért mozgatja a tőkéjét offshore hátterű cégeken keresztül, mert azokra nem vonatkoznak az amerikai pénzügyi törvények. Ezt a szemléletet láthatjuk akkor is, amikor a CEU kapcsán azt kérik, hogy a magyar szabályok ne vonatkozzanak rájuk. Noha Trócsányi miniszter úr és Palkovics államtitkár úr is fogadta a CEU rektorát, ő mégis kiszaladt külföldre, hogy partnereket keressen a Magyarország elleni fellépéshez, a nyomásgyakorláshoz. Ez látható gyakorlat volt a múltban is. A CEU-t nem először érni valamilyen ferdítésen: nemrégiben bejelentették, hogy megkapták az Oktatási Hivatal friss állásfoglalását, amely semmilyen szabálytalanságot nem talált a működésükben, majd napokon belül kiderült, hogy az állásfoglalás nem friss, hanem régi és nem a törvényes működésről, hanem egy másik részkérdésről szól. Vélelmezhető, hogy a mostani, kormányellenes kampányával hasonló módon téveszti meg a CEU saját hallgatóit, tanárait és a külföldi közvéleményt – beleértve Nobel-díjas tudósokat is.

- A baloldali ellenzéki pártok is szépen rácsatlakoztak a felfokozott hangulatra.

- Az ellenzék soha nem aktivizálta magát ennyire, mint pont most, a CEU ügyében. Az orvosi béremelések, az iskolák helyzete, a szociális szféra változásai kapcsán nem hallottuk a hangjukat, ami jól mutatja, hogy kinek is akarnak megfelelni: a választóknak, vagy Soros Györgynek.

- Az Európai Parlament következő ülésén napirenden lesz a CEU ügye, számítanak bármilyen brüsszeli megrovásra?

- Ha lehetek egy kicsit ironikus: rendkívül diszkriminatívnak tartanám, ha az Európai Parlament foglalkozna a CEU-val, de a Webster University-vel nem, a Boston University-vel nem, Heilongjiang Egyetemmel nem, pedig Magyarországon rájuk is ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak. A törvény hatálya alá tartozó egyetemek közül miért csak egyetlen egyel foglalkoznak? Ebből is látszik, hogy egy adminisztratív ügyből valakik tudatosan politikai ügyet csináltak. Pedig szerintünk nem ésszerűtlen elvárás, hogy egy egyetem valós működést folytasson a bejegyzett székhelyén és ott ne csak egy postafiók legyen, hanem tanárok, diákok, campusok.

- Az ehhez hasonló műbalhék – mint amilyen a médiatörvény, vagy az új Alaptörvény körüli hangulatkeltés volt - korábban általában fél év alatt ültek el...

- Most sem számítunk másra. Ha működni kezd az új szabályozás, és kiderül, hogy nincs vége a világnak, a kedélyek le fognak csillapodni. Egyébként Európa több országában is éppen most változnak a felsőoktatási szabályok, Hollandiában júniusban lép életbe a külföldi egyetemek működésének ellenőrzéséről szóló jogszabály, de Angliában is csupán két külföldi egyetemnek van meg az a megfelelő angol partnerkapcsolata, ami alapján egyszerre angol és külföldi diplomát is kiadhat.

- A nemrég indult nemzeti konzultációban ismét visszaköszönnek a bevándorlókkal kapcsolatos kérdések, pedig a magyarok migrációval és betelepítéssel kapcsolatos véleményéről a korábbi konzultáció során és a tavalyi népszavazás után szerintem világos képet kaptunk. Miért került elő ismét ez a kérdés?

- Mert Brüsszel most sem tud mit kezdeni azzal, hogy a visegrádi országoknak eltérő véleménye van a bevándorlásról. Ahhoz már túl jelentős szereplő a V4 csoport, hogy simán lesöpörjék a véleményét, ezért időről-időről megpróbálják ránk kényszeríteni az akaratukat, mi pedig időről-időről ezt visszautasítjuk. A tagállami hatáskörökből nem engedünk! És nem csak a bevándorlás kapcsán gondoljuk így. Régi vita ez és messzire vezet, de mindenkinek el kell döntenie, hogy olyan Európában szeretne élni, amelyben egymás mellett él a magyar nemzet, a lengyel nemzet, a német nemzet és a francia nemzet, vagy olyanba, amelyben van az európai nép, amelynek vannak nemzetiségi csoportjai, lengyel nemzetiség, magyar nemzetiség és így tovább.

- Maradva a “magyar nemzetiségnél” – sokan, az ellendrukkerek közül azt modják, hogy a kormány túltolja a propagandát és nem létező sikereket kommunikál. Van azonban egy terület, az Erzsébet táborok világa, amelyről alig hallani, pedig évről-évre gyerekek tízezrei nyaralnak és üdülnek jelképes összegekért a Balatonnál, sok olyan – például – szabolcsi roma gyerek, akik valószínűleg ezt más körülmények között nem engedhetnék meg maguknak, ezért gyaníthatóan életül élményét szerzik meg nekik az Erzsébet-táborok. Amenyire fontos lehet egy hátrányos helyzetű gyereknek ez az élmény, annyira nincs “túlkommunikálva”.

- Annakidején azért indítottuk el az Erzsébet-programot, hogy egy formabontó szociális üdültetési programunk legyen. Korábban az étekezési utalványokon szerzett hasznot három francia cég kivitte az országból, a kormány pedig úgy gondolta, hogy ha az állami bocsátaná ki ezeket az étkezési jegyeket, akkor annak a hasznát rászoruló magyar gyerekek üdültetésére lehet fordítani.

- Volt is ebből kiabálás Brüsszelben, ahová a franciák panasszal fordultak.

- Igen, sőt az Európai Bíróság is a franciák javára is döntött. Brüsszel igyekszik elvonni az étkezési jegyek hazai hasznát és ezzel folyamatosan csökkenti a magyar gyerekek üdültetésének a forrását. Persze mi ettől függetlenül folytatjuk a programot! Összesen 400 ezer gyermeknek tudtuk biztosítani  a táboroztatását, mondhatni, jelképes összeg fejében. Ezek nagyrészt olyan gyerekek, akik a nyár folyamán a saját településük határait sem hagyták volna el, de a szociális üdültetésnek hála eljutnak a Balatonhoz, tudnak üdülni, hajóra szállni, kirándulni a környéken, kulturális, hagyományőrző, vagy akár sportprogramokon részt venni, találkozni sportolókkal, művészekkel.

- És hamarosan duplaennyi gyereknek lesz lehetősége a nyári táborozásban.

- A kormány 26 milliárdos fejlesztési programot indított, ennek következtében kétszerannyi diáknak lesz majd lehetősége üdülni az Erzsébet-táborokban. Megújul a zánkai és a fonyódligeti tábor, új szállásépületek épülnek, XXI. századivá válik a környezet, Zánkán megújul a sportcsarnok, a kikötő és létesül egy viziélménypark is. Bízunk benne, hogy évről-évre egyre több gyerek tud élményekkel gazdagon hazatérni az Erzsébet-táborokból.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Pásztor Erzsi: Se puszi, se pacsi

AC News 2021.09.14.
A 84 éves legendás színésznő továbbra is csak maszkban engedné színházba az embereket.

Huppsz

Péterfy Bori: Sajnos engem is utolért és leterített a Covid

AC News 2021.09.17.
Szomorú hírt adott közre közösségi oldalán a színésznő-énekesnő. Sajnos ő is elkapta a koronavírust, ami miatt le kellett mondania az előadásait is.    

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

AC News

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

BKK: A hétvégétől szabadabb lesz az út a Blahánál

AC News 2021.09.17.
Az autóval közlekedők a hétvégétől újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a Blaha Lujza téri csomópontot, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lá...

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

AC News 2021.09.17.
Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.   &nbs...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
min-mano
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
min-mano

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Dés László 67 évesen másodszor is megnősült

AC News 2021.09.16.
Kedvesével, Évával négy éve élnek együtt.

Kiborult Szabó Győző lánya a Toxikómától

AC News 2021.09.16.
Zokogva jött ki a vetítéséről a színész lánya, Borbála.

Nagyon forró: Kiderült, milyen Majka és Dundika nemi élete

AC News 2021.09.16.
A két híresség az esküvőjük kapcsán osztotta meg a pikáns részleteket. 
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között