Rékasi Zsigmond: A legjobb az volna, ha nem lenne szükség ránk

Pataki József 2020.07.30. Profil

Rékasi Zsigmond: A legjobb az volna, ha nem lenne szükség ránk

Az ifjú titán, már tinédzser korábban eldöntötte, hogy jobbá teszi a világot. Több megmozdulással is próbálkozott, de úgy tűnik végre megtalálta az igazi célját. Zsigmond, most a barátaival járja esténként az utcákat, és tömegközlekedési eszközöket hogy bajba jutott embereket mentsenek meg, azoktól az egyénektől, akik erőszakossá válnak, ha felöntenek a garatra.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

– Korábban egy másik csapatot alapítottál Renegátlástalanok néven, most nemrég megszületett a Magyarország Megmentelek. Mi a célotok vele?

 A Renegátlástalanok egy mozgalom volt, melybe bohém ifjúként kezdtem bele. Nem volt ügyesen megszervezve. A mostanit már profi módon hoztuk létre ügyvéd segítségével. Ez a szervezet sokkal rendezettebb és célratörőbb. A MaMe azért jött létre, mert többedmagammal azt láttuk, hogy Magyarországon évtizedekre visszamenőleg, megmaradt egy jelentős szegregáció (amire mi gettóként hivatkozunk). Ezt persze nem húzzuk rá semmilyen etnikumra. Létezik egy réteg, mely pusztán a jellegéből fakadóan nem lát megfelelő példát a szülőktől, többgenerációs a munkanélküliség, nem sikerülnek jól a tanulmányaik, ezért versenyképes munkalehetőséghez sem jutnak, jobb híján elkezdenek inni, kábítószerezni és balhézni. Azt látjuk ez a sztenderd hozzáállás, nem tudnak bánni az életükkel, mindenféle támogatást nyomunk a kezükbe és csodálkozunk azon, hogy egyik napról a másikra elköltik, aztán nem lesz jobb tőle az életük. Én abban hiszek, hogy nem halat kell adni, hanem megtanítani halászni. Hosszú távon éppen ezért az lenne a tervünk, hogy aki dolgozni akar, annak lehetőséget tudjunk biztosítani.

– Mire összpontosítotok jelenleg?

– Az Őrszolgálatra. Ez annyit tesz, hogy 4-5 fős csapatokban tömegközlekedési járatokon vagyunk éjszakánként, és ha azt látjuk, hogy valaki embereket zaklat, nőket molesztál, fellépünk vele szemben. Először csak felszólítjuk, hogy hagyja abba, ha továbbra is folytatja, akkor rendőrt hívunk. Együttműködünk a polgárőrökkel is, támogatnak minket. A továbbiakban szeretnénk majd, hogy egy közterület felügyelő is velünk legyen, hogy tudjon igazoltatni. Nincsenek nagy ábrándjaink, hogy hetek alatt vissza fog szorulni ez a helyzet, de legalább azt a néhány embert meg tudjuk védeni. Mindenkinek előfordult már az ismerősi körében, hogy éjszaka megtámadták, vagy megfenyegették. Ez egy nagyon égető probléma. Természetesen minden szabályt szigorúan betartunk, még véletlenül sem csapunk át önbíráskodásba. Mindent videóra szoktunk rögzíteni, hogy azt később el tudjuk juttatni a rendőrséghez.

– Volt személyes élményed az éjszakai részeg zaklatókkal?

– Engem is sokszor támadtak már meg, csakúgy mint a páromat, akit majd minden nap ért atrocitás, amikor a belváros sűrűjében élt. Egyszer amikor egy hölgyet védtem meg a Széll Kálmán téren, nem sokkal később, már 10-en jöttek rám. Akkor velem volt a párom is, szerencsére fel tudtunk ugrani egy buszra. Sok éve küzdősportolok, meg tudnám magamat védeni, de ha leálltam volna velük, a kedvesemet is veszélybe sodortam volna, nekem pedig kutya kötelességem megvédeni őt.

– Vannak, voltak hozzátok hasonló szervezetek, de ők előfordult, hogy erőszakosan léptek fel…

– Ha nem dolgozunk ezen a problémán, csak mégjobban el fog harapózni. Fontos, hogy nem szabad etnikai alapon ítélkezni. Több olyan szervezet is van, amelyik önbíráskodni szokott. Mi ebben különbözünk tőlük, mi a hatóságokkal együtt működve végezzük a dolgunk. Ha csak egyetlen erőszakos eset is történik a Magyarország Megmentelek csoporton belül, azt sose mosnánk le magunkról.

– Előbb említetted, hogy te és a többi tag jártas küzdősportokban. Ezen kívül van még valamilyen eszköz ilyenkor nálatok, hogy meg tudjátok magatokat védeni?

– Két fajta paprikasprayt szoktunk magunknál tartani, melyet bárki beszerezhet legálisan. Az egyiket beltérre célzottan egy személyre lehet alkalmazni, míg a másikat külterületen csoportokra. De ez is csak arra szolgál, hogy fel tudjuk tartóztatni, amíg kiérkezik a rendőrség. Fontos szabályunk még az, hogy ha előkerül bármilyen szúró-vágó eszköz, akkor azonnal fújunk. Nem várjuk meg, hogy bárki is megsérüljön. A legjobb az volna, ha nem lenne szükség ránk, de sajnos ez nincs így. Muszáj újra és újra kimennünk az éjszakába, amíg tart ez az elszomorító helyzet.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT