Riz Levente felébresztette Rákosmentét a Csipkerózsika-álomból

AC News 2016.08.29. Profil

Riz Levente felébresztette Rákosmentét a Csipkerózsika-álomból

Riz Levente szerint jó az együttműködés a főváros és a kerületek között, 1990 óta nem volt ilyen korrekt kapcsolat. Rákosmente polgármesterével régi bakelit lemezekről, kerékpárút-fejlesztésről, Hosszú Katinkáról, kerületösszevonási koncepciókról és a zenekedvelő Köles kutyáról is beszélgettünk.

- Ön harmadik ciklusát tölti XVII. kerületi polgármesterként, a legutóbbi két választást toronymagasan nyerte, az ember szinte nem is emlékszik, ki volt korábban Rákosmente élén. Milyen állapotban vette át a kerületet 2006-ban?

- 56 év baloldali városvezetés után 2006-ban egyáltalán nem volt könnyű a győzelem, alig több, mint 300 szavazattal nyertem a hivatalban lévő szocialista vetélytárssal szemben. Akkoriban Rákosmente komoly, kétmilliárd forintot meghaladó adóssággal küzdött. A kerület nagyon lemaradt, a csatornázáson kívül nemigen történtek fejlesztések, Rákosmente Csipkerózsika-álmát aludta. Ezt kellett felpörgetni. Talán a tempóváltásnak is köszönhető, hogy 2010-ben már 15 ezer szavazat volt a különbség.

- Melyik a szívéhez leginkább közelálló beruházás az elmúlt 3 ciklusból? Mire a legbüszkébb?

- A leglátványosabb változást a városközpont újjáépítése hozta: ez csupán egy útkereszteződés volt egy hatalmas buszpályaudvarral. Hiányoztak a zöldterületek, a közösségi terek, élhetetlen volt a kerület központja. Meggyőződésünk, hogy egy város szívében az embereknek szüksége van olyan közös terekre, ahol találkozni tudnak, jó programokon vehetnek részt, adott esetben le tudnak ülni meginni egy kávét és megenni egy süteményt. A buszjáratok átszervezésével felszabadult a hely, ezt követően uniós támogatással és saját erőből új köztereket, új közösségi épületeket hoztunk létre, bővítettük a zöldfelületeket, összességében egy 1,6 milliárdos fejlesztést valósítottunk meg. A másik, “személyes ügyem” volt a kerület kerékpárosbarát településsé alakítása.   2006 óta 13 kilométer összefüggő kerékpárút-hálózat épült Rákosmentén. Szépségében kiemelkedik közülük a Rákos-patak menti bicikliút. Utóbbihoz kapcsolódik egy emlékezetes történet is: a tervezett kerékpárút egy része, a Cinkotai út és a Ferihegyi út közötti terület magántulajdonban volt, ráadásul a tulajdonos perben-haragban állt az önkormányzattal. Benyújtottuk az EU-s pályázatot, az elbírálók pedig az érintett területre vonatkozó tulajdonjog igazolására szólítottak fel. A csodával határos módon a hiánypótlási határidő napján, este 22:20-kor sikerült megkötni a szerződést a tulajdonossal, ráadásul az önkormányzat szabta feltételekkel. A hiánypótlást éjfélig kellett teljesíteni, személyesen szaladtam a Fogarasi úti Tescóba, ahol a postán 20 perccel az éjféli határidő előtt feladtam a szerződést, így lett meg a hiánypótlás, az uniós támogatás és maga a fejlesztés.

- Kerékpáros-ügyben a főpolgármester úr ellenében Ön határozottan kiállt a biciklisták védelmében. Lett ebből konfliktus a városházán?

- A főpolgármester úrral nem képviselünk teljesen azonos nézőpontot a kerékpárosok ügyében. Az egyik legjobb európai trendnek tartom a városi bringázás terjedését, különösen a környezetvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Budapest is végre előrelépett az elmúlt néhány évben, meggyőződésem, hogy ebbe az irányba kell továbbmennie a fővárosnak, ez a jövő útja Európában. A fővárosi közlekedési hálózatot erre alkalmassá kell tenni! Budapest elemi érdeke, hogy kevesebb autó és több bringázó legyen. A főpolgármester úrral abban egyetértünk, hogy a kerékpárosok biztonságát garantálni kell, ezért a kerékpárutaknak – ahol lehetséges – védett forgalmi sávot kell biztosítani.

- Rákoskeresztúri ismerőseim közül sokan a közbiztonságot emelik ki a kerület legfőbb látható előnyei között...

- Jó tendencia, hogy Budapest egészében javulnak a bűnüldözési statisztikák, ez hatványozottan igaz a külkerületekre, így a XVII. kerületre. Nálunk is jelentősen csökkent a betörések és a gépkocsilopások száma, élő a kapcsolat a kerületi rendőrség és az önkormányzat között. Minden bizonnyal az elmúlt években általunk nyújtott pénzügyi támogatás és a kialakított térfigyelő kamerarendszer is szerepet játszhat a jó eredményekben.

- A szimbolikus térben is változik a kerület, helyreállították az országzászlós Trianon-emlékművet, szobrot kapott Wass Albert, templom épül Rákoskerten...

- Polgármesterként számomra minden kerületi lakos egyformán fontos, ugyanakkor meggyőződésem szerint nemzeti érzésű, keresztény ember vagyok. Büszke vagyok rá, hogy Budapesten a rendszerváltozás után elsőként Rákosmentén állították helyre a trianoni országzászlót, itt avattuk fel a főváros első köztéri Wass Albert-szobrát, katolikus közösségi ház és kápolna épül Rákoskerten, sőt várhatóan itt lesz először Budapesten Makovecz Imre által tervezett templom.

- A 2014-ben megváltozott városházi döntési mechanizmus ügyében Ön a főpolgármester úr mellé állt, pedig sokan – köztük kormánypárti polgármesterek – ellenezték a változást, mondván, hogy egymás ellen játsza ki a kerületi érdekeket. Ön szerint bevált az új rendszer?

- Úgy gondolom, hogy a főváros és kerületek között 1990 óta nem volt ilyen korrekt kapcsolat. Közösen dolgozunk. 2014 előtt bent ült 5 polgármester a közgyűlésben, 18 pedig kívülről nézte a döntéshozatalt. Így sérült az egyenlő pályák, egyenlő esélyek elve. Ma az összes polgármester ott van, ez a helyzet közös gondolkodást, intézményesített együttműködést tesz szükségessé. Én sikeresnek tartom az új modellt.

- Mi a véleménye a főpolgármester úr környezetéből időről-időre felmerülő fővárosi kerület-összevonási koncepcióról?

- Az ötlet nem a főpolgármester úr fejéből pattant ki, eredetileg ez egy 2011-es belügyminisztériumi munkaanyag. Mi védjük a jelenlegi fővárosi közigazgatási rendszert, mert a kerületek értelmes és hatékonyan irányíható egységei a városnak. Jelenleg nincs érdemi szándék a kerületek átszabására, az ezzel kapcsolatos hír csak a nyári politkai uborkaszezon teméke.

- Milyen ellenzékkel dolgozik a XVII. kerületi közgyűlésben?

- A közgyűlésben hat ellenzéki képviselő van, mind a hatan különböző politikai szervezetet képviselnek. Szétaprózódtak, nem könnyű a helyzetük. Mi ezzel együtt törekszünk arra, hogy a testületben konszenzusos döntések szülessenek.

- Kicsit személyesebb vizekre evezve: az már kiderült, hogy hobbija a kerékpározás, de a Facebook-posztjait nézegetve kiderül, hogy Ön igen aktívan fut. Hosszú Katinkáért legutóbb 12 kilométet küzdött le.

- Igen, épp a szeptemberi félmaratonra edzek. Általában heti három alkalommal, esténként futok, javulgat a teljesítményem, most 5 perc körül futok le egy kilométert.

- A zenélésre is marad ideje?

- Persze, minden héten próbálunk a zenekarommal, a MégEgyKör-rel, legutóbb szerdán jöttünk össze. Most koncerteztünk Szekszárdon, jön Budapest, az Akvárium Klub, majd a Barba Negra, és így tovább. Énekesünk, a rádiós Abaházi Csaba is elég elfoglalt ember, de próbáljuk összehangolni a szabad időnket.

- Van otthon egy hangszigetelt szoba, ahová el tud vonulni békében zenélni, dalt írni?

- Külön stúdióm nincs, de vannak hangszereim otthon, a zeneszerzés az egyik hobbim. A zongora mellett mindig ott ül Köles, a vizslám, aki nagy zenerajongó. Írok zenét másoknak is, legutóbb például egy fél lemezt a nővéremnek, aki énekesnő Franciaországban.

- Mi szól az autójában?

- Mostanában Steven Wilson és a Porcupined Tree. A rádiót ritkán kapcsolom be. A legtöbb zenét futás közben hallgatom az mp3 lejátszón. Gigantikus CD gyűjteményem van otthon, és van néhány bakelit lemezem is régről, de ezeket egyre kevesebbszer veszem elő.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde titka: Válságba került a kapcsolatunk a férjemmel

AC News 2021.10.22.
Házassága legsötétebb pillanatairól vallott a híresség.

Meződi József: Legszívesebben egy tengerparton ülnék és nézném a halakat

Pataki József 2021.10.21.
Most hétvégén végre megtarthatja az 50 éves jubileumi koncertjét az Apostol együttes. A frontember, Meződi József most az AcNewsnak beszélt arról, mennyire várja a nagy eseményt, és milyen érzései...

Teret neveznek el Psota Irénről – Bontják a legendás színésznő szülőházát

AC News 2021.10.20.
Néhai barátja, Szerednyey Béla szerint ez a minimum, amit megérdemel a legendás színésznő, akinek gyerekkori otthona helyén épül egy közpark.

Huppsz

A közösségi oldalak leállása megváltoztatta Kajdi Csaba életét

Pataki József 2021.10.22.
A modellügynökség vezetője a nemrég történt leállás alatt döbbent rá, hogy milyen sok ideje megy el a közösségi oldalak látogatásával. Úgy döntött, lefarag ebből az időmennyis&eacu...

Mutatjuk, kik estek ki elsőként a Nyerő párosból

AC News 2021.10.21.
Sokakat meglepett a döntés, a versenyző kiakadt.  

Súlyos vírus döntötte le a lábáról Majkát

AC News 2021.10.21.
A sztárért többen aggódnak, korábban kórházban is kezelték koronavírus-fertőzés miatt.
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

AC News

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Bréking: Megszűnik egy magyar mobilmárka

AC News 2021.10.22.
Nem hosszabbítják meg az együttműködést.

Sziréna

Unokázós módszerrel csaltak ki milliókat egy idős hölgytől

AC News 2021.10.22.
Több millió forintot utalt át egy nagykanizsai nyugdíjas nő azoknak a csalóknak, akik az unokájával történt bűnesetre hivatkozva kértek tőle pénzt.

Autófeltörésből rablás

AC News 2021.10.22.
A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki feltört egy autót Csepelen, majd az őt tetten érő tulajdonost meg is támadta.    

Nem lett belőlük vacsora

AC News 2021.10.22.
A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai a közúti határátkelőhelyen elfogtak két férfit, akik 4350 rákot akartak az országba szállítani.  
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Itthon

Elhunyt 24 beteg, 2548 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.22.
Huszonnégy, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 2548 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 935 182...

Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben

Pataki József 2021.10.22.
Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett fogadáson.

Tállai: 1956 a magyaroknak egy világháborúval ért fel

Pataki József 2021.10.22.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyaroknak egy világháborúval ért fel - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Szíki Károly: A szabadság magvetői 1956 című kön...

Világ

Putyin: Valós fenyegetést jelent Oroszország számára a külföldi katonai jelenlét Ukrajnában

Pataki József 2021.10.22.
A NATO katonai jelenléte Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig gyakorlatilag megnyitotta a NATO-ba vezető utat Kijev számára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz ...

EP: A lengyel alkotmánybíróság illegitim, alkalmatlan az alkotmány értelmezésére

Pataki József 2021.10.22.
A lengyel alkotmánybíróság illegitim, nem független, és alkalmatlan a lengyel alkotmány értelmezésére - jelentette ki az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott áll&aac...

Stoltenberg: A NATO a megváltozott biztonsági helyzethez alakítja védelmi képességeit

Pataki József 2021.10.22.
A NATO az ellenséges orosz tevékenység miatt megváltozott globális biztonsági helyzethez alakítja elrettentő és védelmi képességeit, és fokozza erőinek felkészültségét - jelentette ki a NA...
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

Profil

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Amiről beszélnek

Halálos beteg a Grease sztárja

AC News 2021.10.23.
A 73 éves színésznő harmadszor néz szembe a gyilkos kórral.

Leslie Mandoki dokumentumfilmje debütál

Pataki József 2021.10.23.
Október 23-án este láthatja a közönség Leslie Mandoki: Szabadságvágy című dokumentumfilmjét a TV2 Playen. A világhírű zenész egyik célja az ’56-ról szóló alkotással megmu...

Súlyos döntést hozott Rúzsa Magdi

AC News 2021.10.22.
Az ikerterhes énekesnőnek vissza kell vennie a tempóból.
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között