Robert Lyons: Ahol az akarat, ott az elszántság megvan

Pataki József 2020.04.21. Profil

Robert Lyons: Ahol az akarat, ott az elszántság megvan

Robert volt az az ember, aki Magyarországra elsőként hozta be a Shaolin Kung Fu művészetét. A világ több pontját is bejárta, hogy magába szívhassa az ősi tudást, amit majd itthon kamatoztathat. mindezek mellett lediplomázott kínai orvoslásból, és kutatásai során kifejlesztette a Kaqun technológiát. De hogy mi i s ez pontosan, és milyen út vezetett egészen idáig, arról az AcNewsnak mesélt.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

– Hogyan ismerkedett meg a Shaolin kung-fu-val?

– Gyerekkorom óta vonzottak a harcművészetek, én is a karatéval kezdtem, de aztán a kung fu lett az, amit igazán a magaménak éreztem. Annyira fontossá vált számomra, hogy egyéb lehetőségek híján a szülőhazámat elhagyva kerestem mestereket, akiktől tanulhatok így az Egyesült Államokban, Taiwanon, majd Kínában sajátítottam el ezt a harcművészeti ágat.

– Meddig kellett ezt az életmódot tanulnia, mennyire változtatta meg az életét?

– Ez tényleg olyasmi, amit egy egy életen át tanul az ember, sosem lehet igazán a végére érni. Azért annyival mindenkit biztathatok, hogy 10-15 év alatt el lehet érni egy megfelelő szintet.

Ahogy már említettem, gyökeres változásokat hozott az életemben a kung fu, több országban is éltem, dolgoztam, tanultam miatta, és nem csupán a harcművészet foglalkoztatott, de idővel a vele járó életmód és egészségünk minél hosszabb távon történő megőrzése is érdekelni kezdett.

– Milyen volt a Kínában tölött idő? Mi volt a legfontosabb tanítás?

– Az ott töltött 5 évet leginkább egy katonai kiképzőtáborhoz hasonlíthatnám. A legfontosabb dolog, amit a mestereimtől megtanultam, az volt – ahogy az angolban mondják – „where there is a will, there is a way”, tehát ahol az akarat, az elszántság megvan, ott az ember mindig megtalálja az útját a céljai eléréséhez, bármilyen akadály próbálja is az útját állni.

– Milyen úton sikerült behozni Magyarországra ezt az irányzatot?

– Több világbajnokság megnyerését követően 1992-ben tértem haza Magyarországra, ekkor kezdtem meg a Shaoulin Kung Fu oktatását, akkoriban ez a harcművészeti irányzat még egyáltalán nem volt elterjedt hazánkban. Szükség volt nem csak a kínai kung fu, de a keleti kultúra megismertetésére is, hiszen a Kína és Magyarország között akkor még nem volt ilyen élénk a kapcsolat.

– Kezdetben milyen volt az érdeklődés?

– Eleinte mindössze 20 tanítványom volt. Ahogy az általam vezetett oktatás hírje elterjedt, először a fegyveres testületek erdeklődtek, késöbb aztán a fiatalok körében lett egyre népszerűbb, néhány év alatt kb. 10 000 magyar fiatal ismerhette meg a kínai életmódot, a harcművészeti technikákat és sportot. A sportág gyors és sikeres hazai terjedésére mi sem lehet jobb bizonyíték, mint az, hogy 1997-ben már az általam kinevelt csapat nyerte meg a világbajnokságot.

– Mi volt a legemlékezetesebb mérkőzése?

– Talán az 1991-es VB döntő volt, Spanyolországban. Ezt meg is nyertem, úgy, hogy az ellenfelem egy kínai mester volt. Azért különösen kedves nekem ez a győzelem, mert a végén a belső erő gyakorlattal győztem. A belső erő gyakorlatok belülről erősítik meg a testet, fejlesztik a belső szervek működését, javítják a Qi és a vér keringését. A központi idegrendszerre hatva erősítik az akaratot, nyugtatják az elmét, így a harcos teste képessé válik az ellenfél ütéseit szinte elnyelve összpontosított erővel viszonozni a támadásokat.

– Miben rejlik a kínai orvoslás, melyből diplomát is szerzett?

– A kínai gyógyászat 4000 éves múltra tekint vissza és mindig arra törekszik, hogy egyensúlyban tartsa a belső szervek funkcióit. A modern nyugati orvoslással szemben itt az egészség megőrzése a cél, nem a betegségek kezelése. A távol-keleti filozófia öt eleme, a fa, a föld, a fém, a tűz és a víz. Az egyes elemekhez a hagyományos kínai orvoslásban különböző szervek és egyéb jelenségek társulnak, melyek mind befolyással vannak az emberi szervezetre, testünk állapotára. Hozzám ezek közül az elemek közül a víz áll a legközelebb, így kezdtem el a víz élettani hatásaival foglalkozni.

Kutatásaim során fejlesztettem ki az egyedi Kaqun technológiát, mely lehetővé teszi, hogy oldott oxigénben gazdag vizet gyártsunk, ez, a kínai hagyományos orvoslás elveinek megfelelően az egészség megőrzésében segít és napjainkban már valamennyi kontinensen ismerik és fogyasztják.

 

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT