Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

AC News 2022.09.10. Profil

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

Fotó:ATV

2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a rendezvény egyik zsűritagja.

Cba - cikk közötti

Az eseményen azokat a női tehetségeket és kiemelkedő példaképeket díjazzák majd, akik munkásságukkal és teljesítményükkel motiváló erőként hatnak a társadalomra, és eredményeikkel kitűnnek a maguk területén.
 

– Milyen Önnek egy inspiráló nő?

– Az inspiráló nő számomra az, aki megtartja minden olyan tulajdonságát, amire azt mondjuk, hogy nőies. Ugyanakkor képes a saját világában, a saját elképzeléseit is megvalósítani, legyenek akár olyanok, amelyekre a társadalom azt mondja, hogy férfiasak, vagy amire azt mondja a környezete, hogy úgy sem sikerülnek. Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá.

– Az életében ki volt az a nő, aki a legjobban inspirálta? Szakmailag vagy akár a magánéletben…

– Különböző és eltérő személyiségek jutnak eszembe. Ha a családomra gondolok, akkor az édesanyám jut eszembe, aki azzal volt inspiráló számomra, ahogy összetartotta a családunkat. Pont azt a mintát valósította meg, amiről most nem beszélünk. Művész apámat minden szempontból nagyon nagy erővel tartotta egyenesben, még szakmailag is. Ez egy másik fajta feladat, amikor nem önmagadért élsz, hanem a családodért. Férfinél és nőnél ez egyaránt lehetséges, csak a nőktől várjuk el ezt a szerepet a patriarchális társadalmi hagyományok miatt. De mondhatom a feleségemet is, aki eredeti hivatása szerint táncművész, de én már televíziós szerkesztőként ismertem meg, most pedig háromgyerekes édesanya, és közben most is tanul, egy új feladatra készül. Építi az életét tovább. Nekem ezek jó példák és minták, mert azt mutatják, hogy az a fajta gondolkodásmód, amit oly gyakran hallunk, hogy a nőnek az a dolga, hogy otthon legyen és a gyerekét nevelje és ne foglalkozzon semmivel, az mennyire igazságtalan, és mennyire bezárja őket egy világba, amelyből ki tudnak jönni, ha adunk nekik teret.

– Szakmai példaképe is van?

– Nyilván vannak. Olyan kollégák, akiket nagyra becsülök, mert képesek voltak megújulni, és mégis a szakmában maradni. Például D. Tóth Kriszta, aki a tévében megtette, amit lehetett, és azután felépített egy új arculatot. Ez is bátorság, és a bátorság maga inspiráló egy társadalmon belül.

– Ön képes lenne újrakezdeni az életét nulláról?

– Szerencsére ezt megúszhattam, de az én életemben is akadt olyan pillanat, amikor úgy gondoltam, hogy mindent újra kellene kezdeni. Nem tudom, hogy képes lennék-e rá, de van három kisgyerekem, és van az embernek egy család iránti felelőssége, ezért nyilván belefognék. A kérdés egy ilyen helyzetben nem az, hogy húzomhatom-e a számat, hogy újrakezdjem-e , hanem muszáj és kész. Egyébként is azt gondolom, hogy eléggé nagy küzdő vagyok… de szerencsére nem kellett újra kezdenem.

– Mit jelent az Ön számára ez a díj?

– Jó dolog jót cselekedni. Fontos visszajelzést adni a jelölteknek és díjazottaknak. A kettő között csak egy hajszálnyi a különbség, egy pillanat és nem egy élet teljesítménye. Szerintem ők mind büszkék lehetnek, hogy felfigyeltek rájuk, hogy az emberek látják, hogy valami értékeset tesznek. Van teljesítmény mögöttük, és azt fontos díjazni dolog, legyen az sport, kultúra, tudomány vagy üzleti élet.

– Nehéz kiválasztani a kedvencet, hisz minden annyira szubjektív…

– Nagyon. Régen mindig azt mondták, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt… Hát valóban, hisz a káposztát hasonlítjuk össze a kalapáccsal. Egy-egy kategória is rengeteg színt mutat, ami nagyon jó, mert kiderül, hogy mennyiféle módon lehet valaki inspiráló, kreatív. Ha a sok szubjektivitás összeadódik, abból lesz a díjazott.

– Van személyes kedvence a kategóriák közül?

– A divat tőlem kissé távol álló. Sokkal testre szabottabb inkább a sporttal és kultúrával kapcsolatos világ, ebben mozgok otthonosan.

– Miért tartja fontosnak egy ilyen díj kiosztását 2022-ben?

– Fontos felhívni arra a helyzetre a figyelmet, hogy mennyi innovatív, sikeres, bátor nő él közöttünk. Nekik sokszor még most is ellentmondanak a társadalmi konvenciók. És azért is fontos, mert a közönség nem ismerhet mindenkit, aki kívül esik az érdeklődési körén. Így olyan teljesítményeket is meg lehet mutatni, amelyek kevésbé vannak szem előtt.

– Miért vállalta el a zsűrizést?

– Mert megtisztelő, mert lényeges a témája, hasznos és felemelő célja van!

– Egy nő ma tud ma Magyarországon egyedül, férfi támasz nélkül boldogulni az üzleti életben, a karrierjében?

– Talán egy férfi női támasz nélkül tud? Különben igen, mindkettőnek sikerülhet. A saját akarata és vágyai hajthatják annyira, hogy magányosan, társ nélkül is végig menjen az úton. De ez az egész akkor működik jól, ha ehhez szerető környezet is párosul. Nem azért kell a másik, mert nélküle nem menne, hanem mert jobb így, mert így teljes egy élet.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Lajcsi felesége súlyos milliókra perelheti a magyar államot

Virág Márton 2022.12.08.
„Kérjen bocsánatot a meghurcolt Galambos Boglárkától a hatóság.”

Fésűs Nelly tabutémákat döntöget: szülőszobai élményeiről beszélt

Polesz Anita 2022.12.07.
Fésűs Nelly és még két közismert édesanya kendőzetlen őszinteséggel, tabuk nélkül mesélnek a hétköznapjaikról és az életükről egy most megjelent könyvben, úgy, ahogy eddig m&e...

Kabát Peti karácsonykor is akcióban: Aki megteheti, annak kutya kötelessége segíteni

AC News 2022.12.06.
Az egykori válogatott sportoló rendszeresen jótékonykodik, ezúttal korábbi sporttársaival és zenészekkel fogott össze a nélkülöző családok megsegítéséért.

Huppsz

Gőzerővel készül képzőművészeti kiállítására Kozsó

Pataki József 2022.12.08.
Az énekes festményeit már bemutatták Párizsban, Hongkongban és Szingapúrban. 2023-ban pedig az egyik budapesti galériában is kiállításra kerülnek az alkotásai.

Komoly kijelentés: Szabó Ádám új párja az énekes mellett szeretne megöregedni

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
Még nagyon friss az énekes és a modell kapcsolata, de úgy tűnik, szélsebesen haladnak előre. Legutóbbi posztja alapján Szabó Ádám új kedvese már a közös jövőt tervezgeti.

Mai cuki: Rúzsa Magdi ikrei így várták a Mikulást

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
A fotó alapján, az énekesnő 10 hónapos ikrei, Keve, Lujza és Zalán nagyon izgatottnak tűntek.   
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Rendőrökre támadt egy férfi:Nem megyek veletek, dögöljetek meg!

Polesz Anita 2022.12.08.
Elkóborolt kislánya buktatta le a körözés alatt álló férfit, aki bekattant a hatóság látványától.

Veszélyes perecet vontak ki a forgalomból

Polesz Anita 2022.12.08.
Idegen anyag, szövetdarab lehetséges jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Genuss Plus Kids Mini Perecet.

Ismét tarolt Django, a NAV rutinos szolgálati kutyája - Videó

Polesz Anita 2022.12.08.
A NAV munkatársai több mint kétezerötszáz doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak Hegyeshalomnál. Segítségükre volt Django, a rutinos szolgálati kutya.

Sziréna

Durva fenyegetést kapott az egyik fővárosi tankerületi központ vezetőjének családja

Polesz Anita 2022.12.08.
Elmegyünk éjszaka a gyerekeidért és el fogjuk vágni a torkukat te mocskos rohadt büdös k…” „… anyádat is kibelezzük. Légy résen éjszaka.” – olvasta 2022. október 7-én ...

Megvan a végleges ítélet a várpalotai lezuhant körhinták ügyében

Polesz Anita 2022.12.08.
Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a várpalotai hintabaleset két vádlottját a Veszprémi Törvényszék csütörtökön.

Halálos balesetet okozott egy piros lámpánál zebrára lépő gyalogos - Videó

Polesz Anita 2022.12.07.
Egy 31 éves férfi a Blaha Lujza térnél lévő egyik zebránál, ittasan, a piros lámpa ellenére lépett le az úttestre. Egy motoros elütötte, aki a baleset miatt több mint egy évvel később az ...
video4 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Hornung Ágnes: nyolcvan százalékkal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma

Pataki József 2022.12.08.
Európai összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, nyolcvan százalékkal emelkedett Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt években - mondta a családokért felelős álla...

Halász János az ÁSZ-hoz fordult a baloldal külföldi finanszírozása ügyében

Pataki József 2022.12.08.
Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közérdekű bejelentéssel fordult az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) a "baloldal külföldi finanszírozása" ügyében.

Bakondi: idén eddig 258 ezer határsértőt fogtak el

Pataki József 2022.12.08.
Idén eddig 258 ezer határsértőt fogtak el a magyar rendőrök, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 113 ezer volt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális c...

Világ

Az amerikai gyerekek körében drámaian nőtt a túlzott marihuána-fogyasztáshoz kötődő orvosi esetek száma

Pataki József 2022.12.08.
Radikálisan megugrott a marihuána okozta mérgezéses esetek száma a gyerekek körében az Egyesült Államokban, eközben csökkent a mértéktelen alkoholfogyasztás  az elmúlt két évtizedben -...

Putyin: a háború elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra

Pataki József 2022.12.08.
Az ukrajnai "különleges hadművelet" elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése...

Fehér Ház: Ukrajna szuverén döntése, hogy a megkapott fegyvereket hol és mikor használja fel

Pataki József 2022.12.08.
Az Egyesült Államok soha nem bátorította Ukrajnát arra, hogy támadást intézzen orosz terület ellen, de a megkapott fegyverek felhasználásáról Ukrajna hoz döntést - jelentette ki a Fehér Há...
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Profil

Út a sikerig: Alkalmazottból lett Budapest legexkluzívabb klinikájának tulajdonosa

AC News 2022.12.03.
Közel 20 évvel ezelőtt még csak egy álmot dédelgetett a fiatal lány, ma már sikeres vállalkozó. Slamovits-Horváth Beáta bejárta a ranglétra minden lépcsőfokát, amerikai multiknál alapozta ...

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

Amiről beszélnek

Johnny Depp még mindig küzd a kamuprofilokkal

Pataki József 2022.12.08.
Johnny Depp még nyáron tett közzé Facebook-oldalán egy bejegyzést, melyben felhívja a figyelmet arra, hogy sajnos sokan visszaélnek a nevével. Megosztotta a valós, saját közösségi média felületein...

A válófélben lévő Peller Mariann szerint kísértésre szükség van

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
10 év házasság után válik Peller Mariann, aki a könyvbemutatóján fogalmazta meg gondolatait a házasságról és a szerelemről.  

Szorcsik Viki könnyek között árulta el elhunyt testvérének tett ígéretét

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
Az egykori sorozatsztárt sorra érik a csapások. Nemrégiben agyvérzéssel szállították kórházba az édesanyját, az év elején pedig elveszítette imádott bátyját. Szorcsik ...
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro