Sveiczer Sándor: Az első eredmények láttán elcsitult az ellenzék

AC News 2016.10.21. Profil

Sveiczer Sándor: Az első eredmények láttán elcsitult az ellenzék

Másfél év múlva megépül az 500 fős hevesi börtön, amely 250-300 munkahelyet hoz a városba – mondta az AcNews-nak Sveiczer Sándor polgármester. Heves első emberével kínos örökségről, megújult óvodákról és iskolákról, a helyi lakosság foglalkoztatásáról, erdélyi disznóvágásokról, és olasz fúvósokról is beszélgettünk.

- Honnan indultak 2014-ben, és hol tart most a város?

- A választási óvások miatt, csak 2014. novemberében állt fel az új testület, de a megalakulás után azonnal egy teljesen új szemlélettel kezdtünk neki a ciklusnak. Akkori ígéreteinket igyekszünk teljesíteni, és meghálálni a hevesiek bizalmát. Tapasztalhatják, hogy nem volt hiábavaló a változtatás, hiszen az új vezetés ténylegesen előremozdította a város és a teljes hevesi közösség szekerét is. Az örökölt milliárdos adósság mellett is évtizedes lemaradásokat sikerült pótolnunk már a két év alatt is, de van még mit tenni. Dolgozunk, küzdünk, hogy az ígért vállalásokat teljesíthessük, hogy Heves előre mozduljon.

- A 2014-es választási jelmondatuk szerint “Heves többre képes”, mi ez a több?

- Egy 11 ezres mezővárosról beszélünk, bölcsődékkel, óvodákkal, iskolákkal, középiskolával, szakmunkásképzővel. Rengeteg lehetőség van, amelyet nem használtak ki az elődök. Ráadásul sajnos örököltünk egy elég jelentős adósságot – mint már említettem -, annak ellenére, hogy 2013-ban itt is volt egy 3 milliárdos adósságkonszolidáció. 2014-re azonban felhalmozódott egy újabb tartozáshalmaz, például a beszállítók, vagy a Klik felé. Nagyjából 1 milliárd forintos rendezetlenséget örököltünk, amit azóta megpróbáltunk szisztematikusan lebontani. Jelentős kormányzati segítséget is kaptunk ehhez, nagyrészt országgyűlési képviselőnk, Szabó Zsolt államtitkár úr közbenjárásának köszönhetően.

- A tartozásokat a közvetlen, független előd halmozta fel, vagy még a szocialista?

- Az adósságok egy része egymásra épül, igen jelentős a 2009-2010-es felhalmozás - például a svájci kötvény. De volt egy 2013-as 165 millió Ft-os áfatartozás is. Erre az elődöm 3 éves részletfizetési lehetőséget kapott. Mondhatni tehát, hogy eleve ciklusokon átívelő adósságban gondolkodtak, így az utolsó 50 millió forintos részletet 2016 elején fizettük vissza.

- Az ön közvetlen elődjének időszakában hallani lehetett kifejezetten kézen-közön eltűnő milliókról is.

- Az elődöm a 2008-as kizárásáig a Fideszben politizált. 2010-ben függetlenként nyert, testületi többségét pedig pártonkívüli és MSZP-s vegyes formáció biztosította. Ez a ciklus nagyon megterhelte a várost, feltűnően rossz gazdálkodást folytattak, ennek lett a következménye a 2013-as konszolidáció, majd azt követően ismételten az adósságok halmozása. 2014 végétől változott a helyzet, nagyjából 800 millió forintos kormányzati támogatással sikerült leküzdeni az anyagi nehézségeink jelentős részét. 2015-ben kihasználtunk számos hazai páyázati lehetőséget. Elsőként napelem-fejlesztésre nyertünk forrást, azután energetikai szempontból újult meg több óvoda és iskola, illetve a városháza is. Két óvoda, két iskola, s velük egyidőben egy másik pályázatból a református fenntartású középiskola is korszerűsödött. A főtér parkját ugyan felújították 2013-ban, de kissé felemás módon: a rekonstrukcióból kihagyták például az öntözőrendszert, a beruházás kifogásolható minőségéről nem is beszélve. A park végleges megszépítését – beleértve az új szökőkutat, a parkolókat, öntözőrendszert és a közfoglalkoztatottak munkáját dícsérő új padokat, szemetestárolókat – már az új vezetés fejezte be, egy 65 millió forintos pályázati kiegészítéssel.

- Mennyien vesznek részt összesen a közmunka-programban?

- Nagyjából 400 ember, ennek negyede a mezőgazdaságban dolgozik. Az önkormányzatnak van egy 45 hektáros területe, amelyet az államtól kapott vissza a közmunkaprogramra, de akadnak saját parcelláink is, amelyeken zöldségtermesztés folyik. A centrumban áll az önkormányzati pavilon, ahol meg lehet vásárolni a közmunkások által termelt burgonyát, hagymát és egyéb konyhakerti növényeket. Az iskolai kertész- és takarító is közmunkás, mellettük varrók, betonosok, parkosok vesznek részt a programban. Úgy látom, minden érintett úgy érzi: munkájának értelme van. A varrónőknek épp olyan öröm látni, hogy a helyi iskolákban, óvodákban az általuk készített párnákon, puffokon ülnek a gyerekek, ahogyan a szülőknek is.

- Büntetés-végrehajtási intézet épül Hevesen és már elkezdődött a munkavállalók toborzása. Mit lehet tudni a beruházásról és a most induló toborzóprogramról?

- Hamarosan megkezdődik Hevesen az 500 fős börtön építése. A börtön üzemeltetéséhez nagyjából 250 alkalmazottra lesz szükség, a vezetőktől a kutyás őrökig és egyéb kiszolgáló személyzetig. Szeretnénk, ha ezeket az állásokat helybeliek töltenék be, nekik szól a toborzás: itt van a munkalehetőség, tessék kihasználni! Remélhetően a kivitelező és a beszállító cégek is helyi alkalmazottaknak adnak majd munkát, így kb. 300 főre emelhető az újonan létesülő munkahelyek száma. Egy 11 ezres településen, ahol nagyjából 3500-4000 aktív korú ember él, a börtön felépülése jelentős foglalkoztatottság emelkedést jelent.

- A munkanélküliség gondolom halmozottan sújtja a helyi cigányságot, hiszen nagyrészt képzetlenek. Hány roma élhet a városban és hogyan alakult velük az együttélés az elmúlt években?

- Nagyjából 20 százalékra, 2200 főre saccoljuk a helyi cigányság létszámát. Őket közmunkával, az ingyenes iskolai étkezéssel, az évente igényelhető 15 ezer forintos segéllyel támogatjuk. Mindezek mellett van más lehetőség is a számukra, így a nyári időszakban óriási a napszámosigény, ami szintén lehetőséget ad azoknak, akik dolgozni akarnak. Csak a helyi gyümölcsösökben nyáron naponta 600-800 embert foglalkoztatnak. Ha a kérdése a közbiztonságra vonatkozik, szerencsére elmondható, hogy mostanában nem volt kirívó erőszakos bűncselekmény. A békés egymás mellett élésre törekszünk, persze ebben szerepet játszhat a rendőrség folyamatos fejlesztése és állománynövekedése, illetve a kamerarendszer kiépítése is.

- Milyen ellenzékkel dolgozik? A korábban erős szocialisták helyét mára átvette a Jobbik...

- Igazából azt kell, hogy mondjam, hogy az első évben lefutottak a konfliktusok a városházán. Van 3 jobbikos, van egy független és egy MSZP-s képviselőnk. Amint megjelentek az első eredmények, amint megépült a városunkat helyzetbe hozó 31-es főút, szinte megszűntek az ellenzéki támadások. Komoly konfliktus nincs, együtt dolgozunk a város fejlesztéséért. A 2016-os költségvetést jelentősebb módosítások és ellenzéki vita nélkül fogadtuk el.

- Most érkeztek haza az erdélyi testvértelepülésükről, Gyergyócsomafalváról. Élő a kapcsolat?

- Igen, évente jönnek-mennek a delegációk, kórusok, a focicsapatok, van közös disznóvágás, közös búcsú. Noha Erdélyből Csíkszereda is testvértelepülésünk, velük kevésbé szoros a kapcsolatunk, de Csomafalvával kitűnő viszonyt ápolunk. Olaszországban két várossal is jóban vagyunk: Breganze a testvérvárosunk, és nemrég kötöttünk együttműködési megállapodást Fagagnával. Évtizedek óta összejárnak a hevesi és a fagagnai fúvósok, innen indult a városok közötti kapcsolat. Igazán élővé tehát az emberek, a barátságok teszik a testvérvárosi kapcsolatokat.

- Európai szinten is jegyzik a hevesi Sakkmúzeumot, ami még ebben a ciklusban korszerűsödhet...

- Sajnos a Sakkmúzeumon mára kicsit túllépett az idő. Maga a kiállítás, a kategorizálás és a bemutatás megrekedt a 20 évvel ezelőtti szinten, újságcikkek, ereklyék, táblák láthatók egy szűkös helyen, kevés interaktivitással. A múzeum megújulásához kellene némi modern szemlélet, 2-3 nyelveket beszélő, sakkban jártas fiatal, aki arra áldozza az idejét, hogy XXI századi, interaktív módon újragondolja a Sakkmúzeum szerepét. Nem elég csupán az épületet megújítani. Ötletek, tervek már vannak a Sakkmúzeumra, de az ipari park, a szennyvíztelep, a tanuszoda, a kerékpárút megépülése a mindennapi élet szempontjából megelőzi azokat. És ne feledjük: elméletileg 2018 tavaszán átadhatjuk az új börtönépületet, ami alapvetően változtatja meg Heves város képét, lehetőségeit, foglalkoztatási statisztikáit és egyáltalán:  városunk jövőjét.

Megnyílt a toborzóiroda

2018-ra megépülhet Hevesen az 500 fős börtön. A fegyintézet működtetésére helyi munkaerőt toboroz a BV. Ottjártunkkor vágta át a toborzóirodát megnyitó nemzetiszínű szalagot Szabó Zsolt, a Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Sveiczer Sándor hevesi polgármester. Heves első embere az iroda megnyitóján elmondta: a város önkormányzata másfél éve adta be a pályázatát a büntetésvégrehajtási intézmény felépítésére, amit el is nyertek. Az előkészítő munkálatok megindultak, és felállt a toborzóiroda, amely a börtön majdani 250 fős munkaerő-igényét igyekszik kielégíteni. Szabó Zsolt államtitkár hozzátette: egy 5 milliárdos beruházás érkezik Hevesre, vele pedig munkahely, fejlődés, rendezettség és biztonság. 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Pásztor Erzsi: Se puszi, se pacsi

AC News 2021.09.14.
A 84 éves legendás színésznő továbbra is csak maszkban engedné színházba az embereket.

Huppsz

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...

Sokkoló: Ismerte a Dunakeszi-tragédia áldozatát Szebeni István

AC News 2021.09.15.
A TV2 műsorvezetője a közösségi oldalán omlott össze a hír hallatán.
video3 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

AC News

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

BKK: A hétvégétől szabadabb lesz az út a Blahánál

AC News 2021.09.17.
Az autóval közlekedők a hétvégétől újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a Blaha Lujza téri csomópontot, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lá...

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

AC News 2021.09.17.
Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.   &nbs...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
min-mano
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Dés László 67 évesen másodszor is megnősült

AC News 2021.09.16.
Kedvesével, Évával négy éve élnek együtt.

Kiborult Szabó Győző lánya a Toxikómától

AC News 2021.09.16.
Zokogva jött ki a vetítéséről a színész lánya, Borbála.

Nagyon forró: Kiderült, milyen Majka és Dundika nemi élete

AC News 2021.09.16.
A két híresség az esküvőjük kapcsán osztotta meg a pikáns részleteket. 
video2a - Kategóriák között
min-mano
Video4a - Kategóriák között