Szatmáry Heni állatmentő –Ezt vagy szívből csinálod, vagy sehogy!

2020.04.23. Profil

Szatmáry Heni állatmentő –Ezt vagy szívből csinálod, vagy sehogy!

Őrült hobbinak indult, végül komoly hivatás lett a nyírbátori Szatmáry Heni állatmentéséből. Kislánykánt nagyon vágyott egy kiskutyára, de szülei nem engedték. Akkor elhatározta, ha nagy lesz, sok kutyus veszi majd körbe. Igaz nem ebben a formában gondolta, de álma valósággá vált. Szatmáry Henivel beszélgettünk álmokról, és arról, milyen boldogság tölti el, ha egy-egy általa mentett jószág szerető gazdára talál.

 

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Hogyan kezdődött nálad az állatmentés?

„Mindig szerettem az állatokat, de bármennyire szerettem volna gyermekkoromban, nem lehetett otthon sajátom. Tényleg megfogadtam akkor, ha a saját magam ura leszek, sok-sok kutyám, cicám lesz. Így is lett!”

 

De gondolom, nem ebben a formában vágytál rá. Hogyan lettél hivatásos állatmentő?

„2011-ben vettünk egy tanyát Nyírvasváriban, és oda beköltözött egy kiskutya. Gondolkoztunk mi legyen vele? Persze ott maradt. Aztán a véletlenek összjátéka, hogy a testvéremékhez is egyszercsak beköltözött a kertbe egy kóbor négylábú, de akkor még nem tudtam mi ilyenkor a teendő. Megkérdeztem az akkor már régebb óta mentéssel foglalkozó ismerősömet, mit csináljak. Mondta, hogy keres neki gazdát, de addig is fogadjam be az árva lelket. Így kezdődött, aztán jött még egy, meg még egy, meg még egy...”

Ki segített neked?

„Eleinte egy nyíregyházi szervezettel dolgoztam együtt, nekik voltam ideiglenes befogadójuk. Aztán 2015-ben megcsináltuk a nyírbátori Állatmentő Alapítványt a párommal. Megkerestük a helyi önkormányzatot, akik megadták a lehetőséget, és segítséget, hogy mint alapítvány, üzemeltessük a gyepmesteri telepet. És ez azóta sem menhely, ellátjuk a gyepmesteri feladatokat is szabályosan, de mi mégis menhelyként kezeljük.”

Azt mondtad, úgy hívnak, a kutyás Heni. Mindenki így ismer?

„Tudják, hogy van egy nő, aki ezzel foglalkozik, meg sokan ismernek, de még így is vannak, akik nem tudják összekötni a nevet az arccal. De mivel itt mindenki ismer mindenkit, eljut hozzám, ha menteni kell egy kutyust, vagy ha már megfogták, elhozzák hozzám. Már a roma telepről is hívnak, amikor ingyenes ivartalanítási programot hirdettünk, nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki velük, ők is csak kutyás Heninek hívnak.”

 

Hogy tudtok pénzt szerezni a mentésen kívül még az ivartalanítási projektre is?

„Az ivartalanítást egy svájci szervezet segítségével kezdtük, három éven keresztül ők állták ennek az anyagi részét, ők fizették közvetlenül az állatkórháznak. Sajnos két éve ez a lehetőség megszűnt, így ha volt egy kis plusz pénzünk, akkor mi segítettünk rászorulóknak ebben. Van egy német partnerszervezetünk, ők segítenek a kutyákat gazdásítani, de segítenek pénzt gyűjteni a mi műtött állataink orvosi költségére, de most például annyi tápot is küldtek, amennyi hosszú hónapokra fedezi a mentettjeink étkezését.”

 

A járvány, hogy érint benneteket?

„Az okozott gondot, hogy leálltak a szállítások, így nem tudtuk elindítani a külföldön szerető családot talált jószágokat. De szerencsére most újra indult a fuvar, nagy boldogság, hogy most 22 kutyusunk lett gazdis, hamarosan utazhatnak a jólétbe. Amikor később a boldog örökbefogadók beszámolóit, fényképeit nézegetem, tudom, ezért érdemes ezt csinálni.”

Ezek szerint volt már, hogy abba akartad hagyni?

„Többször is. Sok az irigy ember, vannak, akik azt hiszik én ezt a pénzért csinálom. Pedig aki ezt a hivatást vállalja, annak általában van egy civil szakmája is, én például könyvelő vagyok. Mert ez a hivatás csak viszi a pénzt, viszont rengeteg örömet okoz. Igaz szomorúságot is, még mindig elszomorít az emberi kegyetlenség, gonoszság, és mai napig tudok sírni, ha egy ártatlan leket már nem tudunk megmenteni. Mert ezt vagy szívből csinálod, vagy sehogy!”

 

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT