Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02. Profil

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent meg az új regénye, mely egy sötét jövőt vetít az emberek elé. A mű létrejöttéről, és a pszichológia ebbeni vonatkozásáról mesélt az AcNewsnak.

– Minden pszichológusnak van egy sztorija arról, hogy miért választotta magának ezt a hivatást. Neked mi az?

– Az írás és a történetek régóta az életem részei. Így bár gimnáziumban biológia tagozatra jártam, az irodalom is foglalkoztatott. Egy olyan szakmát szerettem volna, amelyben a tudományos és a művészeti érdeklődésem is előtérbe kerülhet, amelyben emberekkel és a történetükkel foglalkozhatok, így kötöttem ki a pszichológia és a művészetterápia mellett.

– Egyetemista korodban kezdted el írni a Diabolika című könyvedet. Honnan merítetted az ihletet?

– Először általában a karaktereket szoktam kitalálni és köréjük szövök egy történetet. Itt is így volt. Tudtam, hogy akarok pár félvért, akik két faj, két kultúra közé szorultak, akik nem találják a helyüket, és akarok egy világot, ami a mi világunk lehető legrosszabb verziója. Hogy honnan merítettem az ötletet, azt már nem igazán tudom, tíz éve történt, de biztos befolyásoltak akkori olvasmányaim, amelyek főleg urban fantasy regények voltak, és az animék is, amelyeket akkoriban néztem.

– Elmesélnéd a sztorit nagy vonalakban?

– A történet a jelenünk után zajlik körülbelül hétszáz évvel. Az emberek tönkretették a bolygót, szinte kiirtották egymást, ezért az égiek elfordulnak tőlük és átadják az irányítást Lucifernek. A pokol teremtményei a felszínre törnek, majd rémuralmat vezetnek be. A túlélő emberek a felszín alá menekülnek és a vámpírok védelme alatt élik az életüket, míg Diabolika városaiban az eddig rejtőzködő varázslények és a mitológiából ismert teremtmények foglalják el a helyüket. A történet főhősei között van a félvér Édua, aki az emberek és a vámpírok oldalán áll, az alakváltó Keján, aki képes ugrálni térben és időben, és Lucifer három fia is, akik Diabolika helytartói.

– Milyen korosztálynak szól a könyved?

– Korábbi történeteim inkább a young adult kategóriába tartoztak, kamaszoknak szóló történetek voltak. A Diabolika inkább a fiatal felnőtteknek íródott, különösen azoknak, akik szeretik a fantasy zsánerét.

– A pácienseidnek is tudnád ajánlani az elkészült művet?

– A Diabolika megírásánál nem életvezetési tanácsokat, vagy önsegítő módszereket mutatok be, de nem is lelki problémákat boncolgatok. Az Ahol a part szakad című első regényem szorongó serdülő lányoknak jó olvasmány lehet, de a Diabolika célja inkább a szórakoztatás. Inkább azoknak ajánlom, akik szeretik az izgalmakat, a kalandokat, és a nem hétköznapi szerelmi történeteket.

– Milyen előnyei lehetnek annak, ha valaki egy fantasy világba vonul el időnként?

– Sokan úgy hiszik, hogy a fantasy történetek gyerekes mesék, pedig nem így van. Egy fantasy-nek is lehetnek ugyanolyan komoly és mély mondanivalói, mint egy realista regénynek vagy novellának, csak éppen nem direkt tolja azt az arcunkba. Egy fantasy világ lehet allegória, egy varázslány lehet valaminek a megszemélyesítője. Amiben más, hogy tartja a távolságot, az igazság és a szörnyűségek egy távoli, meseszerű köntösbe kerülnek, ki kell hámozni őket, vagy ha az ember nem akar tudomást venni róluk, úgyis jó. Fel lehet fogni egy szórakoztató irománynak is ezeket a regényeket.

– Miért szükséges az, hogy valaki elszakadjon a valóságtól?

– Sokszor a monotonitás, a hétköznapokra jellemző rohanás, a rengeteg elvárás rátelepszik az emberre. Szürkévé, átélhetetlenné teszi a napokat. Olykor kell egy kis kikapcsolódás. Számomra ezt az írás és a rajzolás jelenti, vagy egy új világ megalkotása. Másoknak ezt jelenti az olvasás. Valaki a romantikus történetekben, vagy egy történelmi regényben találja meg ezt a kikapcsolódást, míg van, aki a fantasy szerelmese. Mindenki mást szeret, mindenkinek más nyújtja a pihentető kikapcsolódást. A lényeg, hogy az ember szánjon időt önmagára és arra, amit szeret, ezzel az életminősége és a hangulata is sokkal jobb lesz.

– Milyen üzenetet szeretnél átadni a Diabolikával?

– A démonok az emberi kapzsiság, erőszak és sötétség megtestesítői. Mindegyiküknek megvan, hogy melyik főbűn a kedvence. Azt akartam bemutatni, hogyha a világunk továbbra is úgy halad, ahogy eddig, rossz vége lehet. A környezetszennyezés és klímaváltozás akár olyanná teheti a felszínt, mint a regényemben Diabolika, olyanná válhat a bolygónk, mintha a pokol a felszínre költözött volna. És azt is fontosnak láttam, ahogy a legtöbb történetemben, hogy az átlagtól eltérő, kirekesztett főhősöket alkossak, akik nem találják a helyüket, akik elnyomásban élnek. Azért, hogy a történet végére rávilágíthassak: a másság nem bűn, és nem rossz... hogy gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba.

– Mik a hosszútávú terveid az írással?

– Rengeteg kéziratom van, ami még nem látott napvilágot, és rengeteg történetem, amin jelenleg is dolgozom. Van több fantasy, egy-két sci-fi regényötletem, de tervezek újabb ifjúsági könyv megjelenését is. Első helyen van jelenleg, hogy egy serdülőként írt naplóregényemet átdolgozzam, mert a depresszió és az öngyilkosság az egyik fő témaköre, amiről fontos beszélni. Főleg manapság. Kamaszokról szól, de nemcsak kamaszoknak. A másik nagy projektem, hogy A táltosok öröksége fantasy sorozatom is végre megjelenhessen, amely a magyar mondakörből táplálkozik, és amelyben táltosok és totemállatok vannak a főszerepben. Ezeken kívül novemberben megjelenik egy Sssh! című romantikus antológia is, amelyben szerepel majd egy novellám.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kiderült, hogy kisfiút vagy kislányt hord a szíve alatt VV Vivien – Török keresztnevet kap majd a pici

AC News 2021.12.03.
Párjával két, különleges jelentésű néven gondolkodnak a születendő kicsinek. A családja a váradós sztár miatt oltakozott.

Kislányával jótékonykodik Dobó Kata – Hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek Sofival

AC News 2021.12.02.
Az El a kezekkel a papámtól rendezőnője egy fontos, személyes tárgyát is árverésre bocsátotta a hátrányos helyzetű gyerekekért.

Nyári Edit: Meglepetés volt a babám neme

AC News 2021.12.01.
Megszületett az énekesnő második gyermeke, a sztár, ahogy első gyermekénél, most se szerette volna előre megtudni, hogy fia vagy lánya születik.

Huppsz

Újra együtt Onyutha Judit és Barta Sylvi

AC News 2021.12.04.
Erős szövetség volt Barta Sylvia, Onyutha Judit és Németh Lajos hármasa. Ha baj volt számíthattak egymásra, aztán úgy alakult, hogy a három időjárás-jelentő az élet és a média más-...

Jaksity Kata: Valahogy mindig kirúgtak

AC News 2021.12.04.
Élete legnehezebb pillanatairól mesélt Jaksity Kata az Erősebb Igen! legutóbbi adásában Liebhaber Juditnak. A tévés igazi példakép sokak számára, alapítványával sok-sok nőnek segít, saj&...

Kabát Peti: Kint vagyok a fiam minden meccsén, mindig focizunk

AC News 2021.12.03.
A család az első Kabát Péter számára: nagyon jó a kapcsolata szüleivel, testvérével és természetesen fiával is. Az egykori válogatott labdarúgó a Palikék világa by Manna Futtá...
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Mikulás-programokkal várja a családokat az Állatkert vasárnap

AC News 2021.12.04.
Mikulás-programokkal várja a családokat az Állatkert vasárnap, az adventi időszakban pedig a városligeti intézmény újabb és újabb lakóival ismerkedhet meg a nagyközönség minden nap az állatke...

Kapaszkodsz? Kedvezőbb lesz hitelből lakást venni

AC News 2021.12.03.
Mutatjuk kiknek és hogyan!

Bréking: Ekkor indul a gyerekek oltása

AC News 2021.12.03.
Csoportokban fogják oltani a kicsiket a koronavírus ellen.

Sziréna

Elfogták a 12 éves fiút és 13 éves társát is

AC News 2021.12.03.
A dabasi nyomozók elfogták azt a 12 éves fiút és 13 éves társát, akik a gyanú szerint megtámadtak és bántottak egy kislányt, elvették a pénzét, majd sorsára hagyták.

Gumicukrot akart lopni

AC News 2021.12.03.
A 28 éves férfi egy esztergomi áruház ajtaját csővel ütötte, hogy oda bejusson. Két órán belül a rendőrök elfogták a tettest, aki több százezer forint kárt okozott.  

Vádat emeltek egy férfival szemben, aki gyerekeivel menekült rendőrök elől és balesetet szenvedtek

AC News 2021.12.03.
Vádat emeltek egy hódmezővásárhelyi férfival szemben, aki édesanyjuktól erőszakkal vette vissza láthatáson lévő kiskorú gyermekeit, majd a rendőrök elől menekülve szenvedett közúti balesetet - t&a...
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

Itthon

Tárcaközi egyeztetéseken vett részt Kásler Miklós Grúziában

AC News 2021.12.03.
Grúzia kulturális, egészségügyi és oktatási miniszterével folytatott egyeztetéseket az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Grúziában.    

Elhunyt 191 beteg, 10 143 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.12.03.
Meghalt 191, többségében idős, krónikus beteg, és 10 143 újabb koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte pénteken a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 6 145 984 embert oltottak be, közül&u...

Orbán: A következő másfél hónapban minden településen lesz oltási akciónap

AC News 2021.12.03.
A következő másfél hónapban minden településen lesz oltási akciónap - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. &n...

Világ

Elbúcsúztatta Angela Merkelt a német hadsereg

AC News 2021.12.03.
A polgári személyeknek kijáró legmagasabb fokú tiszteletadással, fáklyás, zenés katonai parádéval elbúcsúztatta Angela Merkel kancellárt a német hadsereg (Bundeswehr) csütörtök est...

Romániában több mint 40 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az első tíz hónapban

AC News 2021.12.03.
Romániában 40,7 százalékkal, 18,487 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közö...

Francia elnökválasztás - A legjobboldalibb és a legliberálisabb jelölt jutott a jobbközép előválasztás második fordulójába

AC News 2021.12.03.
Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársasági...
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

Malchiner Péter: Közel kell hozni az embereket saját magukhoz

Pataki József 2021.11.20.
Malchiner Péter annak idején egy népszerű sorozat főszereplőjeként országos ismertségre tett szert, de azóta abbahagyta a színészkedést. Volt nagy cégek vezetője, majd külföldre költözött &eacut...

Czank Nelli: Együtt lélegzem a kitalált karaktereimmel

AC News 2021.11.06.
Évekig légiutas-kísérőként dolgozott az írónő, így számtalan helyre eljutott a világban, az ott megszerzett élményeit, tapasztalatait könyveiben is hasznosítani tudja. 2012-ben váltott pál...

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

Amiről beszélnek

X-dráma: Kiborult Mardoll a mentoroktól

AC News 2021.12.05.
Lady Szomjasnak öntötte ki a lelkét a Yvonne Dederick lánya.

Újra kell járnia a nyolcadikat a 19 éves Gézunak

AC News 2021.12.05.
Schobert Norbi pártfogoltja 121 kilót fogyott a fitneszguru segítségével.

Film készül Robbie Williams életéről

AC News 2021.12.03.
Az angol fenegyerek zűrös éveiről is őszintén mesél az alkotás.
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között