Tari Fruzsina: Egy Sentinel műholdban 83 magyar fejlesztésű alkatrész van

AC News 2016.11.05. Profil

Tari Fruzsina: Egy Sentinel műholdban 83 magyar fejlesztésű alkatrész van

A hazai űripar elismerten világszínvonalú, több szférában is piacvezető a térségben, mégis keveset tudunk róla. A Magyar Űrkutatási Irodát vezető Tari Fruzsina mérnök-űrjogász szerint a magyar űrséta ugyan jelenleg még fikció, de az tény, hogy hazai szakemberek munkája meghatározóan jelen van az európai űrteljesítményekben. Az EU Copernicus programjában részt vevő Sentinel műholdban például 83 magyar alkatrész van.

- Magyarországon nagy múltja van az űrkutatásnak, éppen mostanában, október 31-én volt a 42. évfordulója annak, hogy az első magyar űreszköz kijutott a világűrbe. Ez egy mikrometeorit-detektor volt, egy űrelektronikai eszköz, amely az IK-12 jelű orosz műhold fedélzetén kapott helyet – mondta dr. Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője. A szakember hozzátette: 40 magyar kutatóhely és vállalkozás létezik, ahol tényleges és – nem mellékesen – világszínvonalú munka zajlik. A magyar fejlesztések különleges mivoltát bizonyítja az is, hogy ezidáig minden hazánkban kifejlesztett eszköz tökéletesen működött – szögezte le a szakember, aki alapvégzettsége szerint jogász, majd a Műszaki Egyetemen szerzett ipari termék- és formatervező diplomát, végül Párizsban szerzett világűrjogi és távközlési jogi szakképesítést.

- A magyar űripar abban a szerencsés helyzetben van, hogy munkáit széles spektrum jellemzi. Konkrétan fogalmazva Magyarország minden eszközt képes megtervezni és legyártani, amire csak az űrkutatásban szükség lehet – kivéve a hordozóeszközöket. A műholdas platform gyártásától a hasznos teherig a teljes vertikumra rendelkezünk szakértelemmel, ideértve az elektronikai, hírközlési, távérzékelési, orvostudományi és sugárzásmérő berendezéseket, speciális anyagtudományi fejlesztéseket – mondja Tari Fruzsina.

A Magyar Űrkutatási Iroda 1992 óta működik, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül. - Elsődleges feladata a hazai űrszektornak a koordinálása, érdekképviselete, a résztvevőknek a beazonosítása. Amikor lehetősége van, hazai programokat ír ki az űrkutatás érdekében és hazai technológiai fejlesztéseket képvisel. A második pillére a tevékenységünknek a nemzetközi szervezetekben való képviselet, képviseljük hazánkat az Európai Unióban az űrkutatás, űripar területén, kétoldalú nemzetközi kapcsolatokat ápolunk és építünk ki, ilyen az orosz-magyar kapcsolat és az Egyesült Államokkal is szeretnénk újra felvenni a kapcsolatot – mondja Tari Fruzsina.

A 2014-ben üstökös felszínén landoló Rosetta űrszondáról sokat olvashattunk annakidején. A programban nem csak a fő koordinátor Európai Űrügynökség (ESA) tagjai vettek részt, hanem az amerikai NASA, valamint Ausztrália is. Magyarországról is legalább négy intézmény kapcsolódott be a munkába. Az egyik, talán a leglátványosabb feladat a Philae leszállóegység megtervezése volt, amely az üstökös felszínén történő landolást irányította. A landolásra 2014. november 12-én kerül sor. A keringőeszköz elektronikai energiaellátásának és a tudományos méréseket végző eszközöknek a tervezésében és megépítésében is részt vettek magyar szakemberek.

Magyarország 2015 tavaszán csatlakozott az Európai Űrügynökséghez (ESA). A tagsággal hazánk olyan programokba is bekapcsolódhatott, amilyeneket az egyes országok egymagukban nem lennének képesek elindítani. - Az Európai Űrügynökségben végzett munka olyan szabványok szerint működik, amely a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfelel, ez a hadiiparnál is szigorúbb szabványokat jelent. Ha egy ipari szereplő vagy egy kutatóhely sikeres projektben tud részt venni, az biztos, hogy egy nagyon jó alap az uniós pályázati rendszer kihasználására, vagy más harmadik országokkal való gazdasági együttműködésre – húzta alá a vezető, kiemelve: az űrkutatás sokkal bővebb, sokkal több hétköznapi és tudományos területre van közvetlen hatással, mint azt elsőre gondolnánk.

- Az orvostudomány olyan kutatásokat végezhet az űrben, ahol kizárt a gravitáció hatása és esetleg tisztább módon lehet elemezni egy-egy betegséget, vagy egy reakciót. A csontszövet és izomtónus kutatásában, vagy akár a szív és érrendszer működésében is jelentőséggel bírnak az űrorvostani felfedezések. A pszichológiában is fontos szerepet játszik, hiszen az űr egy olyan környezet, amely az ember pszichéjét maximálisan megterheli. Aztán másik irány lehet például a meteorológia. Ha bekapcsoljuk a TV-t és megnézzük, hogy milyen időjárás lesz, a meteorológiai adatokat is műholdas távérzékelés eredményeként kapjuk. Emellett rengeteg helyen fontos lehet a műholdas technológia, így például említhetném a globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatásokat, a talajszerkezet vagy egyéb mezőgazdasági vizsgálatokat is – mondja a vezető.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 1927-ben jött létre, Magyarország a 22. tagállama. Az európai tagok mellett Kanada is részt vesz a legtöbb programban, igen komoly hozzájárulásokkal. Az ESA közel 2200 alkalmazottal rendelkezik, 5 milliárd eurós éves költségvetéssel bír, ebbe Magyarország kötelező hozzájárulásként 5 millió eurót fizet be. - Az európai ügynökség harmonizálja az elérhető űrtechnológiákat, és beazonosítja azokat, amelyek hiányoznak, ezeknek a pótlására pedig programokat indít el. Annak érdekében, hogy Európa az űrkutatás szempontjából független legyen, saját hordozóeszközök fejlesztésével is foglalkozik, az Ariane és a Vega hordozórakétákra kell itt gondolnunk. A kutatás sem maradhat el, sem az emberes űrrepülések támogatása, ennek megfelelően van egy európai modul a Nemzetközi Űrállomáson, a Colombus-modul, amelyben különféle kísérletek elvégzésére van lehetőség. Mint ügynökség, önálló tevékenysége mellett az ESA más szervezetek megbízásából is fejleszt műhold-családokat. Ilyen nagy megbízó maga az Európai Unió, a Copernicus és a Galileo program keretében.

A Copernicus program a műholdas távérzékelés, téradatok pl. ingatlannyilvántartás rögzítése mellett különféle kutatásokat végez a gyógyászat, az energetika, a mezőgazdasági terménybecslések, az erdőgadálkodás (erdők állapotfelmérése), a tengerszint változásának vizsgálata, és a klímaváltozás-vizsgálat terén. A programban részt vevő Sentinel műholdak tevékenysége átnyúlik a környezetvédelem, a klímavédelem, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, az élelmezésügy és a biztonságpolitika (katasztrófahelyzetek megelőzése és kezelése) területére. A Copernikus projekt 2013 óta fut közel 4 milliárd eurós költségvetéssel. A másik nagy európai program, amelyben Magyarország részt vesz a Galileo program, ez gyakorlatilag egy GPS-szerű helymeghatározó műholdcsaládot koordinál, amely elsősorban polgári – tehát deklaráltan nem katonai - célokra lett kifejlesztve. Idén bocsájtják fel a 13. és a 14. műholdat, ezekkel már 24 rendes és 6 tartalékműholdból áll majd a Sentinel-műholdcsalád.

A magyar űripar jelentősen hozzájárul az európai sikerekhez. Legutóbb például a Titel-program keretében sugárzásvédelemben használható eszközöket fejlesztettek magyar szakemberek a nemzetközi űrállomásra. A már említett Rosetta küldetésben is kulcsszerepet játszottak magyar fejlesztők. - A Rosetta-programban mind a keringő- mind a leszállóegység kifejlesztésében összesen 4 magyar kutatóintézet és vállalkozás vett részt, amelyek nagyon komoly berendezéseket szállítottak le egyrészt a kísérletekhez, másrészt az alaprendszerekhez, mint a fedélzeti számítógép, vagy az energiaellátó rendszer. Fontos kiemelni, hogy a Sentinel 2 egységben is van magyar beszállító, tehát a Copernikus programban van kifejezetten magyar érdekeltség. Egy-egy Sentinel műholdban konkrétan 83 db magyar fejlesztésű berendezés, alkatrész van – mondja Tari Fruzsina.

A hazai sikerek ellenére Tari Fruzsina szerint nem valószínű, hogy a közeli jövőben magyar űrhajós jutna ki a Nemzetközi Űrállomásra. - Ez nem kizárólag a mi terveinken múlik, szokás szerint nyílt pályázatot írnak ki azoknak az embereknek, akiket ez kifejezetten érint és érdekel. Hatalmas a verseny, az előző válogatásban is több mint tízezren jelentkeztek, és csak 6 űrhajósjelöltet választottak ki. Ezért az, hogy legközelebb magyar űrhajós megy az űrbe, jelenleg inkább fikció, mintsem reális lehetőség. 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Pásztor Erzsi: Se puszi, se pacsi

AC News 2021.09.14.
A 84 éves legendás színésznő továbbra is csak maszkban engedné színházba az embereket.

Huppsz

Péterfy Bori: Sajnos engem is utolért és leterített a Covid

AC News 2021.09.17.
Szomorú hírt adott közre közösségi oldalán a színésznő-énekesnő. Sajnos ő is elkapta a koronavírust, ami miatt le kellett mondania az előadásait is.    

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
min-mano

AC News

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

BKK: A hétvégétől szabadabb lesz az út a Blahánál

AC News 2021.09.17.
Az autóval közlekedők a hétvégétől újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a Blaha Lujza téri csomópontot, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lá...

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

AC News 2021.09.17.
Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.   &nbs...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
min-mano

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Dés László 67 évesen másodszor is megnősült

AC News 2021.09.16.
Kedvesével, Évával négy éve élnek együtt.

Kiborult Szabó Győző lánya a Toxikómától

AC News 2021.09.16.
Zokogva jött ki a vetítéséről a színész lánya, Borbála.

Nagyon forró: Kiderült, milyen Majka és Dundika nemi élete

AC News 2021.09.16.
A két híresség az esküvőjük kapcsán osztotta meg a pikáns részleteket. 
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között