Tollár Mónika színházi emberként vizslás túraközösséget alapított

2020.06.11. Profil

Tollár Mónika színházi emberként vizslás túraközösséget alapított

Amíg örökbe nem fogadta az akkor két hónapos magyar vizsla kölyköt, addig nem is ismert más világot a színházon kívül Tollár Mónika. Art director, vagy ahogy magát nevezi, kreatív szakember, aki 2006-ban először csak a vizslájának keresett játszótársat, aminek az lett a vége, hogy ma már a közel kétezer kutyát és háromszor ennyi embert számláló Magyar Vizsla Túra közösség alapítója. A magyar vizsla közben hungarikum lett.

 

 

 

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Rendező, dramaturg, mi a pontos megnevezésed?

„Kreatív szakembernek szoktam hívni magamat. Olyasvalaki, aki kultúrával, művészettel foglalkozik, a gondolkodására leginkább a kreativitás a legjellemzőbb. A kreativitáshoz, és az alkotáshoz szinte mindig erősen kapcsolódik a közösség. A színházban egy alkotást csoportban hozunk létre, és a kreativitásunkat is érdekesebb csoportban kiélni, mint egyénileg. Nekem mindig nagyon fontos a csapat, amiben dolgozok, amiben létezem. Ez mindegy, hogy színházi közeg, vagy céges közeg, vagy marketing, nekem alapvetően szükségem van a közösségre. A másik, ami nagyon fontos, a hasznosság érzése, és az innováció. Hogy valami olyasmit csináljak közösségben, ami másoknak hasznos, másrészt, olyat, ami újdonság, vagy már nem az, de egyedi.”

Mint a Magyar Vizsla Túra. Hogyan jött az ötlet?

„Ez egy teljesen organikus alakulás volt az élethelyzetemből adódóan. 2006-ban örökbe fogadtam egy kéthónapos magyar vizslát, Emmát, és nekem ne, hogy vizslás barátaim, ismerőseim, de még kutyásak sem voltak, nem ismertem más világot a színházon kívül, csak színházi barátaim voltak. Szóval álltam a kutyafuttató közepén, Emma halálra unta magát, játszótársakat akartam neki szerezni. keresni kezdtem olyan szervezetet, akik tudnak más vizslákról, akik tudnak ebben segíteni, nem találtam. Akkor azt gondoltam, hogy ez biztosan másoknak is probléma, csak nem tudunk egymásról. Úgy éreztem én szívesen csinálok egy ilyen platformot, közösséget, mert mint nekem, másnak is szüksége lehet rá. Így jött az ötlet! Volt kellő kreativitás, kezdeményező készség, mint hobbi kutyás, kellett bele innováció, hogy ugye ilyen nincsen. És azt kell mondjam ilyen közösség azóta se nagyon van rajtunk kívül. Tehát beletettem a kreativitásomat, meg a szívemet, lelkemet, meg azt, hogy én a vizslámat akarom boldoggá tenni.”

A tervtől, mennyi idő telt el a megvalósulásig?

„Olyan három hónap kellett a szervezésre, két másik vizslás gazdival kezdtem el, Szabó Trixivel, és Deák Erikával, hárman vagyunk alapítók, na meg a három vizsla, Emma, Piszke, Villám. Az interneten kezdtem el hirdetni az első Vizsla Túrát, az akkori háziállat hirdetésekben, meg fórumokba írtam. Akkor még nem volt közösségi média, mégis valahogy felkapták az eseményt, és a mi teljes megdöbbenésünkre az első Vizsla Túrára néhány kutya és kutyás helyett 65 vizsla és közel 200 gazdi jelent meg Kamaraerdőben 2007. január. 17-én. Akkor döbbentem rá, hogy valami olyasmit találtam ki, amire hatalmas szüksége van az embereknek. Egy közösséget, ahová tartoznak, és ahol jól érzik magukat. Erre hatalmas az igény! És arra is rájöttem, hogy a szakmámból kifolyólag erre nekem van kvalitásom, meg tudom jól csinálni. Az elmúlt 13 év is azt hiszem, ezt mutatja.”

Ezek szerint előtte fel sem merült, hogy ez nem csak egy alkalom lesz?

„Őszintén? Nem, mert én akkor még tényleg csak Emmának kerestem játszótársat. De miután kiderült, hogy erre mekkora igény van, akkor kezdtünk el vele komolyan foglalkozni. Aztán szépen kialakult minden, és hamar nagyon szervezetté váltak a túráink. Közel negyven fős stáb dolgozik azon, hogy minden rendben menjen, legyen víz a kutyáknak, wc a túravonalon a gazdiknak, lehessen a parkolni, legyen velünk állatorvos, stb. Itt mindenki önkéntesen dolgozik, a tagokat a saját vizslájuk iránt érzett szeretet motiválja. Gyönyörű helyszíneken túrázunk, boldog mindenki, akik egyedül jönnek barátkoznak, de rengeteg család jár a kutyájukkal, már több Vizsla Túra baba is született. Egyre többen lettünk, az elmúlt 13 év alatt több ezer főre emelkedett a kutyusok és a résztvevők száma is. Újhartyánban rekordot állítottunk fel, ennyi vizsla még sohasem volt egy helyen, konkrétan 300 vizsla, elképesztő volt!”

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT