Ughy Attila rajong Mozartért és Erdélyért

AC News 2016.04.29. Profil

Ughy Attila rajong Mozartért és Erdélyért

Medgyessy hálapénze óta még inkább értjük, miért került ennyibe a 4-es metró beruházás – mondta az ACNews-nak Ughy Attila. A főváros XVIII. kerületének polgármesterével kerékpárút-fejlesztésről, a lőrinci bolhapiacról, Mozartról és önfeledt erdélyi kirándulásokról is beszélgettünk.

 

- Ha már a főpolgármester úr ráirányította a figyelmet a kerékpárosokra, hogy áll a XVIII. kerületi bicikliút-fejlesztés?

- Már épül az a turisztikai kerékpárút-hálózat, amelyik innen a Rákos mentén halad kifelé Isaszeg és Gödöllő irányába. Áthalad rajtunk a Duna Velocity útvonala, ez a nemzetközi kerékpárút a Duna-völgyén megy keresztül Passau felé. A XVIII. kerületnek a kettő közötti biztonságos összeköttetést kellene megépíteni. A szomszédos kerületekkel együtt pályázunk uniós támogatásra a bicikliút-fejlesztéshez, ebben az ellenzéki városvezetők éppúgy partnerek, mint a csepeli Borbély Lénárd és a XVII. kerületi Riz Levente. A kerékpárút-fejlesztés része és szimbóluma egy Csepelről Soroksárra vezető csőhíd, amelyen gyalog nem lehet átkelni. Ezt szükséges lenne gyalogos és kerékpáros híddá alakítani, és onnan kiindulva - felfűzve a XX, XXIII. XVII. XVIII. kerületet - olyan keresztirányú kapcsolatot létrehozni ami hétvégén a turizmust, hétköznap a munkába járást tudja erősíteni. Az útvonal XVIII. kerületi szakaszára létezik kidolgozott terv, és van egy hozzávetőleges költségbecslésünk: műtárgy építése nélkül maga a kerékpárút 125-140 millió forintba kerül. Kérdéses, hol fogjuk majd átvezetni a bicikliutat Nagykőrösi út mentén futó vasúti pályán, illetve az M5-ös alatt vagy fölött. Ha a nyomvonalat elvisszük déli-délnyugati irányba, a most épülő lakberendezési áruház parkolóján keresztül, akkor bevezethetjük a biciklipályát az M5-ös alatti alagútba. Egy másik elképzelés szerint a bevásárlóközpontok mellett haladna a kerékpárút, ebben az esetben viszont szükség van egy  az M5-ös út fölött átívelő gyalogos és kerékpáros hídra. Egy ilyen híd költsége alaphangon legalább félmilliárd forint lenne.

- Ha már a főpolgármesternél kezdtük, hogyan látja a 2014 novemberében létrehozott új fővárosi közgyűlési döntési mechanizmus működését? Bevált?

- A működési kereteket mindig az alakítja ki, mennyi pénz áll rendelkezésre. Nem szeretek visszafelé mutogatni, de az alapvetően szűkítette a kereteket, hogy milyen infrstrukturális hálózatot örököltünk, hogy például a négyes metró milyen állapotban maradt ránk, és a hozzá kapcsolódó egyéb beruházások mekkora forrásokat vontak el a fejlesztési költségvetésből. A fővárosi önkormányzatnak 8,6 milliárd forintjába került az a nemrég átadott csomópont, ami lehetővé teszi, hogy a délnyugati agglomerációból érkező potenciális utasok az Őrmezői lakótelep irányából elérjék a 4-es metró végállomását és kötött pályán folytahassák útjukat a városközpont felé. A múlt városházi örökségéről rendre megfeledkeznek azok, akik konokul szajkózzák, hogy nincs fejlesztés. Nehéz látványosan fejleszteni, amikor ennyire kiüresített főváros maradt 2010-re. Aki azt gondolja, hogy az előző 4 évnek elégnek kellett volna lennie arra, hogy minden megváltozzon, az vagy tökéletesen dilettáns, vagy szándékosan nem akarja meglátni a valóságot. Visszatérve az eredeti kérdésre, van, amit a főváros egyszerűen nem tud finanszírozni, teljesen mindegy milyen a döntéshozatali mechanizmus. Kényszerű helyzetek vannak. Arról szó sincs, hogy az ember rátöri tokostól az ajtót a főpolgármesterre, hogy adjon erre vagy arra pénzt, a jó polgármesternek meg kell találnia a forrást a saját kerületi fejlesztéseihez.

- Nem szeret visszafelé mutogatni, én mégis megkérdezném a véleményét az előző városvezetés legfrissebb botrányáról: az Alstom-ügyről és Medgyessy Péter 180 milliójáról.

- Végre kezdjük érteni, miért került ennyibe az egész 4-es metró-beruházás. Nem csak azért volt ilyen pokoli drága, mert rossz volt a nyomvonalválasztás, nem is csak azért, mert indokolatlanul nagyvonalú állomáskialakítás történt. A 4-es metró a politikai és gazdasági élet baloldalán összeszövetekező erők tipikus állatorvosi lova. Ennek a beruházásnak nem csupán egy-egy eleme hibás, hanem már-már az az érzése az embernek, hogy a döntéshozók a sok alernatíva közül mindig a lehető legrosszabbat választották. Ez a történet is a rendszerváltás környékéig nyúlik vissza: a szocialista világ elmúltával megakadtak a metróépítések, mert nem volt rá pénz. Előkészített tervek azonban már voltak. A szocialista rendszerrel együtt összeomlott a magyar metróépítés piaca is, és a környező országokból hazaérkező mérnököknek itthon gyorsan valamilyen munkát kellett találni. A friss munkaerőhöz azonban új terveket, új koncepciókat nem dolgoztak ki. Gyakorlatilag a ’70-es évek közepének, ’80-as évek elejének forgalmi viszonyaiban gondolkodtak azok, akik ezt a metró-nyomvonalat megtervezték azért, hogy a Belvárosból a Dél-Budán lévő, tömegeket alkalmazó gyárakhoz szállítsa a munkásokat. Akkoriban ennek volt realitása, azonban az említett munkaerő-központok időközben megszűntek. Ma olyan metróra lenne szükség, ami a város, az agglomeráció legszélén kialakított óriásparkolókig viszi az utasokat, és ott mindenki beülhet az autójába, vagy buszra szállhat. A társadalmi megtérülés – amit esetünkben úgy számol ki az EU, hogy a beruházás megkezdésekor megmérik, hogy a két végpont között mennyi idő alatt lehet eljutni felszíni közlekedéssel, majd felmérik az utasforgalmat. Aztán a beruházás végeztével lemérik, milyen gyorsan jut el egy utas metróval A-ból B-be, illetve azt, hogy mennyivel gyorsabb így az út, mint a felszínen, a projekt megkezdése előtt lett volna. Az időnyereséget felszorozzák az aktuális, statisztikai hivatal által közölt átlag órabérrel és az utasszámmal. Harminc év alatt ennek a “forintosított” összegnek meg kell egyeznie az uniós támogatás forintosított összegével. Ma ez az időnyereség a 4-es metró esetében 3 perc. Ez csak akkor térülne meg, ha rengeteg ember utazna rajta. De nem így van, és ha ez nem változik meg, 30 év múlva az, aki majd az illetékes poszton ül, vakargathatja a fejét, hogy miből fogja visszafizetni az uniós támogatás összegét.

- Noha a Fideszt bolhapiac-ellenes pártként könyvelik el, Önöknél állandó, hétközben is nyitva tartó fedett bolhapiac, garázsvásár működik a lőrinci piac mögött.

- A piac nem a mi üzemeltetésünkben van. Még az előző városvezetés kötött egy nem túl előnyös szerződést egy izraeli befektetővel, ő hasznosítja, nyilván kőkemény piaci feltételek között. A piac és a parkoló területén tartott veterán motoros- és autóstalálkozókat, börzéket viszont támogatjuk. Magam is jártam ilyen börzén, bolhapiacon, a múltkor például egy 1870-es évekből való porcelán tányérra alkudtam, de aztán otthagytam.

- Ön nem gyűjt semmit?

- Őszinte, és nem érdek-barátokat. Ez polgármesterként nehezebb.

- Bakelit lemez, CD? Úgy tudom, Ön zenebarát, főleg a komolyzenét és a jazzt szereti.

- Így igaz! Éppen most dörgöltem a Fesztiválzenekar fővárosi támogatásának megemelését követelő szocialista Horváth Csaba orra alá, hogy ugyan mondja már meg, a frakciójukból melyiküknek van fesziválzenekar-bérlete. Senki sem emelte fel a kezét. Mondtam: nekem van, úgyhogy én azt javasolnám először, hogy támogatás gyanánt vegyenek bérletet.

- Mi szól az autórádiójában?

- Klasszik Rádió, Bartók Rádió, spotify. Letöltöm, és jó minőségben hallgatom Mozartot. Érte rajongok a leginkább.

- Úgy tudom, Erdélyért is rajong. Gondolom részben az erdélyi szász felmenők okán.

- Erdélyben két testvérvárosunk is van, Körösfő és Tusnádfürdő, aktívan támogatjuk őket. Körösfőre nem olyan régen egy tűzoltóautót vittünk, de részt veszünk például a körösfői, Koós Károly tervezte kultúrház szellőzőberendezésének felújításában is. Tusnádfürdőt inkább tudással, például mérnöki segítséggel támogatjuk. Tanácsokat kérnek és kapnak: például hogyan kell ügyesen üzemeltetni egy kalandparkot, vagy hogy mi a legújabb trend a fürdőépítésben. Bár Böjte Csaba testvér ottani árvaházát közvetlenül is segítjük anyagilag, magát a várost nem. Erőt és hitet adunk egymásnak, átjárunk egymáshoz, most éppen egy panziót építő befektető megtalálásában segítettünk. A székely Tusnádfürdő első emberét jóval azelőtt megismertem, hogy akár ő, akár én polgármesterek lettünk volna. Mindkettőnket nagyjából egy időben választottak meg, és mi tovább mélyítettük az elődeink által kötött testvérvárosi szövetséget. Felemelő érzés volt, amikor a testvértelepüléseink magyarjai 2011. augusztus 19-én a Rózsa Művelődési Házban letették le az állampolgári esküt.

- A kerület jelen van Erdélyben. Erdély is megjelenik a kerület életében?

- Minden esztendőben hat-hét autóbusznyi gyermek erdélyi kirándulását támogatjuk. A diákokat az egyes iskolák válogatják ki a legjobb tanulóik közül, a program neve: Kiválóságok Tábora. Aki már egyszer volt kint, abba beleoltódik az életérzés, és viszi a többieket is Erdély felé. A gyerekeknek ez igazi kaland. Látnak szekeret, lovat, tehenet, télen pedig valódi havat – Budapesten ma már sajnos ez is ritka.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Yvonne Dederick: Látok rá esélyt, hogy megnyeri az X-Faktort a lányom!

Pataki József 2021.10.19.
Mindenkit megdöbbentett, amikor Mardoll, azaz Catherine Dederick megjelent az X-Faktor válogatóján.

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

10 kilótól szabadult meg Király Viktor! – „Újra a régi vagyok”

Pataki József 2021.10.15.
Másfél hónap alatt sikerült az énekesnek megszabadulnia a felszaladt kilóktól, mely már egy ideje eléggé zavarta. Ráadásul nem akárki játszott közre a sikerében.

Huppsz

Az egész ország Bíró Icaként ismerte meg, pedig nem ez a neve eredetileg

Pataki József 2021.10.19.
Első férje nevét viseli Bíró Ica, aki több, mint 20 év után döntött úgy, hivatalosan is felveszi ezt a nevet. Döntésébe volt férjét is bevonta, aki támogatta mindebben.

Dráma: Válságban Kulcsár Edináék házassága?

AC News 2021.10.19.
A szépségkirálynő és Csuti egy showműsorban próbálják menteni a kapcsolatukat.

Bréking: Palik László nélkül folytatódik az Exatlon Hungary

AC News 2021.10.18.
A hírek szerint a műsorvezető maga döntött a távozás mellett.
video4 - Kategoriak között
min-mano
video1a - Kategoriak között

AC News

Kezdődik a szelídgesztenye szezon

AC News 2021.10.20.
Kezdődik a szelídgesztenye szezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményben.     

Családi vadásznapot rendeznek Ópusztaszeren

AC News 2021.10.20.
Solymász- és agarászbemutatót láthatnak, virtuális lövészeten vehetnek részt, megismerhetik a vadászat és vadgazdálkodás egykori és mai eszközeit azok, akik ellátogatnak az Ópusztaszeri...

Mutatjuk, mikor tér vissza az ősz

AC News 2021.10.19.
Még pár napig élvezhetjük a vénasszonyok nyarát.

Sziréna

Megmentette az életét a tóba esett férfinek

AC News 2021.10.20.
A Dombóvári Rendőrkapitányság egyenruhása, Márton Krisztián r. törzsőrmester egy helyi férfit húzott ki a település melletti Szállásréti-tóból.

Lopott autóval ment lopni     

AC News 2021.10.20.
A nyomozók őrizetbe vették a véméndi tolvajt, és kezdeményezték letartóztatását.  

Detroitban fogtak el egy magyar bűnözőt

AC News 2021.10.20.
Detroitban fogtak el egy költségvetési csalás miatt keresett magyar férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán a police.hu oldalon.    
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Elhunyt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.20.
Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 929 164 embert olto...

Semjén: A kormány nemzetben gondolkodik

Pataki József 2021.10.20.
A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért é...

Bakondi: Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok

Pataki József 2021.10.20.
Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok, sürgős és egységes álláspontra volna szükség annak érdekében, hogy az európai belső biztonságot garantálni lehessen - mondta a...

Világ

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Pataki József 2021.10.20.
Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok

Pataki József 2021.10.20.
A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok a koronavírus miatt ápolásra szoruló betegekkel - számolt be kedden az amerikai sajtó.

Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban

Pataki József 2021.10.20.
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttest...
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Mel Brooks folytatja a Világtörténelem című filmjét

Pataki József 2021.10.20.
Mel Brooks folytatja negyven éve bemutatott Világtörténelem - 1. rész című filmjét - számolt be róla a deadline.com.

Zsűrielnök lesz M. Night Shyamalan

Pataki József 2021.10.20.
M. Night Shyamalan forgatókönyvíró, rendező és producer lesz a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének az elnöke - jelentették be kedden a szervezők.

Mel Gibson is szerepel a John Wick-előzménysorozatban

Pataki József 2021.10.20.
Az Oscar-díjas Mel Gibson is szerepel abban a háromrészes tévésorozatban, amely a John Wick-filmekben megismert Continentalról, a bérgyilkosok hoteljéről szól.
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között