Válogatott úszóból lett fitnesz-világbajnok Csapó Kriszta

2020.04.09. Profil

Válogatott úszóból lett fitnesz-világbajnok Csapó Kriszta

Hatévesen már rótta a hosszakat az uszodában, majd egymás után nyerte a bajnokságokat Csapó Kriszta. 1995-ben győzött az ifjúsági ob-n, a legendás Kiss László szövetségi kapitány is felfigyelt a tehetségére, elhívta a válogatotthoz. De aztán jött egy törés, és az olimpia előtt, 2000-ben felhagyott az úszással, tizenkétszeres felnőtt magyar bajnokként, többszörös VK-győztesként. De a versenyszellem nem múlt el belőle, és 17 év sport kihagyás után fitneszversenyző lett. S 37 évesen, az INBA natural világbajnokság bikini-fitnesz kategóriájában aranyérmet nyert Csapó Kriszta mesélt az AcNewsnak tervekről, vágyakról, büszkeségről.

 

 

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

Egerszegi Krisztina volt a példaképed, végül egy csapatba is kerültél vele.

-              Többszörös magyar bajnok voltam a Debreceni Sportiskola, majd a Debreceni Dózsa színeiben. 1995-ben megnyertem az ifjúsági ob-t, Kiss László kapitány behívott a válogatotthoz, s utána átigazoltam a Budapesti Spartacushoz, az ifi EB-re már budapestiként készültem fel. Az is sokat számított a döntésemben, hogy csapattársa lehettem a példaképemnek, Egerszegi Krisztinának. De mellette még benne volt a csapatban, mint Kovács Ágnes, Güttler Károly, majd Rózsa Norbert, Czene Attila, Zubor Attila és Horváth Péter. Szép volt az az időszak, rengeteget edzettünk, de nekem az sosem volt teher.

 

Aztán jött az olimpia, amit annyira vártál, mégsem mentél ki. Mi történt?

-              Az olimpia előtt egy hétig lázasan feküdtem, és valahogy azt éreztem, nem tudok már megfelelően teljesíteni a válogatottban, ezért 20 évesen visszavonultam. Mélypontra kerültem a sportot illetően. Hamarosan férjhez mentem, és 2001-ben megszültem a lányomat. Félretettem tehát az úszókarrieremet, amit utólag már bánok, mert a fitneszben kiderült, hogy későn érő típus vagyok. A mai napig nagyon jól bírom a terhelést, ez már úszóként is igaz volt rám, hiszen 400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó és 400 m vegyes voltak a számaim, ezekben magyar bajnok vagyok.

 

Hogy jött a fitnesz?

-              Hidd el, nem volt tervben! Teljesen véletlenül történt. A lányom 17 évesen modellkedni kezdett, de azt mondták, kicsit izmosodjon. Én vittem le az edzőterembe, eleinte megvártam a büfében. De aztán gondoltam, ha már ott vagyok, én is sportolni fogok. Mindezt 17, sportmentes év után.”

Egyenes út vezetett a versenyzésig?

-              A kisfiam, aki egyébként focizik, párszor benézett hozzánk az edzőterembe, és benevezett engem egy fitneszbajnokságra, az anyukák kategóriájába. Így indult a versenyzés. Aztán egy másik szervezetnél második lettem a magyar bajnokságon, idén pedig szövetséget váltottam, az INBA égisze alatt indulok. Ez a szervezet teljesen naturál versenyeket indít, ahol hazugságvizsgálót alkalmaznak, és doppingteszten kell átesniük a nevezőknek. Később elindultam a magyar bajnokságon az anyukák között, és nyertem, a fiatal lányok mezőnyében pedig 37 évesen harmadik lettem, két 21 esztendős versenyző előzött meg.”

 

És most megint az olimpia a cél, csak más sportágban!

-              Az ember ne adja fel az álmait! Én gyermekként sokat álmodoztam arról, hogy olimpiai bajnok leszek. Az úszásban másképp alakult, de most újra van esélyem. Igaz a kialakult helyzet miatt egyelőre nem tudom, megtartják-e idén novemberben. De ha nem, akkor is tovább folytatom a munkát, és jövőre remélem, hogy tényleg a nyakamba kerül az olimpiai arany!”

 

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT