Van egy budai, aki 150 halott német katona fölött él

AC News 2016.05.21. Profil

Van egy budai, aki 150 halott német katona fölött él

Egyre terjednek a megélhetési kutatók, sírrablók és kincsvadászok, ezért jogosan szigorították a kulturális örökség védelméről szóló szabályozást – mondja Alkay Zsolt. A harctérkutatóval erdőben talált világháborús bunkerekről, lőállásokról és egy budai villa kertjében fekvő tömegsírról is beszélgettünk. Alkayék második világháborús katonasírokat kutatnak fel és gondoznak a budai hegyekben.

 

- Honnan van az információ, hogy hol érdemes kutatni? Csupán a történelmi ismereteik alapján?

- Igen, könyvekből és még élő szemtanúk beszámolói alapján indulunk el. Ebben a második világháborús veterán honvéd, Pongrácz György bácsi is sokat segít. Van, amikor a jószerencse áll mellénk, az Árpád kilátó közelében például szinte szó szerint belebotlottunk a felszínen heverő emberi csontokba. A Mátrában, a Bükkben, az Alföldön és máshol is vannak felderítetlen hadisírok, de mi elsősorban az 1945-ös kitörés budai útvonalán “dolgozunk”, már csak a távolság miatt is, hiszen fővárosiak vagyunk.

 

- Mi van akkor, ha muzeális kincset találnak, például fegyvert, egyenruhadarabot? Be kell szolgáltatni, gondolom.

- 2014 decemberében szigorodott a szabályozás, azóta magához a fémdetektoros kereséshez is önkormányzati, illetve hatósági engedély kell. Ez indokolt, mert sajnos valóban egyre több a sírrabló, a kincsvadász. Sokan élnek abból, hogy akár világháborús, akár római, vagy akár keltakori kincseket különböző aukciós oldalakon értékesítenek, és egyre több az efféle talált kincseket átvevő szaküzlet is. A decemberi változások előtt elég liberális volt a “beszolgáltatási rendszer”, az 1711 utáni tárgyakat megtarthatta a megtaláló. De ha teszem azt, második világháborús fegyvert talált az ember, azonnal értesítenie kellett a tűzszerészeket, hiszen a laikus harctérkutató nem dönthet egy fegyver veszélyességi fokáról. Az új szabályozás óta egyébként nem találtunk új sírt, a korábban feltártakat próbáljuk rendben tartani.

 

 - A hadisír-felderítés és - gondozás nem állami feladat?

- De, és a megfelelő honvédelmi szervek végeznek is ilyen tevékenységet. Persze ez viszonyítás kérdése, nyilván Ausztriában még alaposabban gondozzák a hadisírokat. Mi nem annyira az állammal, inkább egyes önkormányzatokkal működünk együtt. Például a II. kerületi önkormányzat sokat segített, legutóbb a Föld Napján biztosítottak nekünk szerszámokat, gumikesztyűt és üres konténert és mi kitakarítottuk a nyéki-hegyi és homok-hegyi lőszertározó bunkereket, amelyekben korábban hajléktalanok éltek. Borospalackok, ruhadarabok, régi játékok, konzervesdobozok kerültek elő – megtöltöttünk velük egy konténert.

 

- Mi van akkor, ha beépített területen van a katonasír, mondjuk valakinek a telkén?

- Ez a tulajdonos együttműködési hajlandóságától függ. Tudunk például egy budai házról, ahol korábban egy szobrász lakott, és amelynek a kertjében a meszesgödörbe 1945-ben belelőttek 150 német katonát. Ezeknek a tetemére föld került. A sír bent van a kertben, az új tulajdonos befüvesítette, fölötte él és valószínűleg nem is tudja, hogy tömegsír van a kertjében. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum felé jelezte Pongrácz Gyuri bácsi a dolgot, de gyakorlatilag nem történt semmi. Rendszeresen írunk nekik levelet arról is, hogy itt és itt érdemes lenne deríteni, de általában csak formai választ kapuk, hogy köszönik, megkapták a levelünk és mihamarabb intézkednek. A Várban az Alagutat és a Sándor-palotát összekötő belső lépcsőrendszer egyik lépcsőfordulójáról egy hadnagy visszaemlékezéseiben azt olvashatjuk, hogy oda van befalazva az összes irat, amit el akartak tüntetni az oroszok elől. Ezt is szerettük volna feltárni, de eddig nem történt semmi. De nem mindenki ilyen elzárkózó: a Pilisi Parkerdő Zrt munkatársai támogatják az általunk tervezett sírkereszt és emléktábla felállítását, vagy a Cartographiai Vállalat például ígéretet tett, hogy a jövőben jelölni fogják a műholdas koordinátáink által megadott helyet a térképen – az Árpád-kilátótól 100-150 méterre – ahol emberi csontokat találtunk. Egyébként ha emberi maradványt találsz, azt először mindig a rendőrségnek kell jelenteni.

 

- Gondolom irgalmatlan mennyiségű holttest nyugszik Budán, a kitörés során 36 ezer katonából 700-800 ember jutott át a szovjet vonalakon.

- A történészek kutatásai alapján, kb.700-800 katona érte el a saját vonalakat, és nagyjából ezer maradt vissza civilbe öltözve. A Vár alatt azonban aratott a halál. Sokan estek hadifogságba a budai erdőkben, a magyarokat inkább kímélték de a németeket általában a helyszínen agyonlőtték.

 

- A német állam ma már nem keresi az itt elhunyt németeket?

- Inkább a leszármazottaik, rokonaik. Még pár éve is adtak fel hirdetéseket például a Militaria újságban olyan német családok, akik keresték az elhunyt felmenőt. Van mellettük egy német alapítvány is. Ennek a ’90-es években volt igazi felfutása, Pongrácz Gyuri bácsi egy Erdős nevű embert említett a hadtörténeti múzeum vezetőségétől, aki nagyon segítőkész módon állt a sírkutatáshoz. Katonai terepjárót biztosított pár napra, azzal járták be Perbál és Tök határát, ahol rengeteg hősi halált halt katona maradványa került elő.

 

- Ön statisztaként, német katonát játszva szerepelt az Oscar-díjas Saul fia című filmben, ez hogyan jött?

- Tagja vagyok annak a hagyományőrző egyesületnek, amely felkérést kapott a részvételre. A forgatás alatt különben többen arról beszéltünk, mekkora bukás lesz a film, és mennyire furcsa, hogy csak Röhrig Gézát veszi a kamera. Ehhez képest Oscart kapott, sőt, pont ezzel az újszerű koncepcióval nyert a film.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde titka: Válságba került a kapcsolatunk a férjemmel

AC News 2021.10.22.
Házassága legsötétebb pillanatairól vallott a híresség.

Meződi József: Legszívesebben egy tengerparton ülnék és nézném a halakat

Pataki József 2021.10.21.
Most hétvégén végre megtarthatja az 50 éves jubileumi koncertjét az Apostol együttes. A frontember, Meződi József most az AcNewsnak beszélt arról, mennyire várja a nagy eseményt, és milyen érzései...

Teret neveznek el Psota Irénről – Bontják a legendás színésznő szülőházát

AC News 2021.10.20.
Néhai barátja, Szerednyey Béla szerint ez a minimum, amit megérdemel a legendás színésznő, akinek gyerekkori otthona helyén épül egy közpark.

Huppsz

A közösségi oldalak leállása megváltoztatta Kajdi Csaba életét

Pataki József 2021.10.22.
A modellügynökség vezetője a nemrég történt leállás alatt döbbent rá, hogy milyen sok ideje megy el a közösségi oldalak látogatásával. Úgy döntött, lefarag ebből az időmennyis&eacu...

Mutatjuk, kik estek ki elsőként a Nyerő párosból

AC News 2021.10.21.
Sokakat meglepett a döntés, a versenyző kiakadt.  

Súlyos vírus döntötte le a lábáról Majkát

AC News 2021.10.21.
A sztárért többen aggódnak, korábban kórházban is kezelték koronavírus-fertőzés miatt.
video1a - Kategoriak között
min-mano
video4 - Kategoriak között

AC News

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Bréking: Megszűnik egy magyar mobilmárka

AC News 2021.10.22.
Nem hosszabbítják meg az együttműködést.

Sziréna

Unokázós módszerrel csaltak ki milliókat egy idős hölgytől

AC News 2021.10.22.
Több millió forintot utalt át egy nagykanizsai nyugdíjas nő azoknak a csalóknak, akik az unokájával történt bűnesetre hivatkozva kértek tőle pénzt.

Autófeltörésből rablás

AC News 2021.10.22.
A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki feltört egy autót Csepelen, majd az őt tetten érő tulajdonost meg is támadta.    

Nem lett belőlük vacsora

AC News 2021.10.22.
A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai a közúti határátkelőhelyen elfogtak két férfit, akik 4350 rákot akartak az országba szállítani.  
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

Itthon

Elhunyt 24 beteg, 2548 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.22.
Huszonnégy, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 2548 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 935 182...

Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben

Pataki József 2021.10.22.
Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett fogadáson.

Tállai: 1956 a magyaroknak egy világháborúval ért fel

Pataki József 2021.10.22.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyaroknak egy világháborúval ért fel - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Szíki Károly: A szabadság magvetői 1956 című kön...

Világ

Putyin: Valós fenyegetést jelent Oroszország számára a külföldi katonai jelenlét Ukrajnában

Pataki József 2021.10.22.
A NATO katonai jelenléte Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig gyakorlatilag megnyitotta a NATO-ba vezető utat Kijev számára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz ...

EP: A lengyel alkotmánybíróság illegitim, alkalmatlan az alkotmány értelmezésére

Pataki József 2021.10.22.
A lengyel alkotmánybíróság illegitim, nem független, és alkalmatlan a lengyel alkotmány értelmezésére - jelentette ki az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott áll&aac...

Stoltenberg: A NATO a megváltozott biztonsági helyzethez alakítja védelmi képességeit

Pataki József 2021.10.22.
A NATO az ellenséges orosz tevékenység miatt megváltozott globális biztonsági helyzethez alakítja elrettentő és védelmi képességeit, és fokozza erőinek felkészültségét - jelentette ki a NA...
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
min-mano

Profil

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Amiről beszélnek

Halálos beteg a Grease sztárja

AC News 2021.10.23.
A 73 éves színésznő harmadszor néz szembe a gyilkos kórral.

Leslie Mandoki dokumentumfilmje debütál

Pataki József 2021.10.23.
Október 23-án este láthatja a közönség Leslie Mandoki: Szabadságvágy című dokumentumfilmjét a TV2 Playen. A világhírű zenész egyik célja az ’56-ról szóló alkotással megmu...

Súlyos döntést hozott Rúzsa Magdi

AC News 2021.10.22.
Az ikerterhes énekesnőnek vissza kell vennie a tempóból.
video3 - Kategoriak között
min-mano
video4 - Kategoriak között