40 szívműtétet élt túl Csire Zsuzsi, 3 születésnapot ünnepel

AC News 2022.11.28. Rivalda

40 szívműtétet élt túl Csire Zsuzsi, 3 születésnapot ünnepel

Fotó: Csire Zsuzsi

A poklok poklát szenvedte meg a debreceni lány.

poggyasz - rivalda

Első ránézésre senki nem hinné, hogy az örökké mosolygós, Csire Zsuzsi micsoda súlyos keresztet cipel. Miközben több mint 40 szívműtéten van túl,  érettségire, onnan pedig az egyetemre készül. Ha az álma valóra válik, gyermekpszichológus lesz. De jól tudja, addig még nagyon hosszú út vár rá.

A debreceni diáklány százszor is a padlóra került, de százegyedszer is felállt. Hogy honnan volt ereje hozzá? Maga sem tudja. Mint mondja, a kálváriája tíz éve kezdődött, amikor rejtélyes tünetek kínozták: fájt a gyomra, hirtelen 12 kilót fogyott. Az orvosok sokáig azt hitték, az epéjével van probléma.

Végül egy kardiológus megállapította: egy ismeretlen vírus miatt szívizomgyulladást kapott. Gyógyíthatatlannak bizonyult. A budapesti szívklinikán ahogy szaladtak a napok, a hetek, a hónapok, annyira rosszabbodott Zsuzsi állapota.

Csak a szívátültetés maradt az utolsó reménye. Zsuzsi sosem felejti el 2013. július 17-ét, amikor megkapta az új szívet.

„Gyerekként bele se gondoltam, hogy ez mivel jár. Hogy valakinek meg kell halni ahhoz, hogy én élhessek” – mondja az AcNews-nak tűnődve Zsuzsi. „A műtét előtt egyáltalán nem féltem. Úgy voltam vele, ha ezen túlleszek, újra normális életet élhetek.”

A transzplantáció után a kislány hazament. Nővére érettségire készült, bölcsen kezelte, hogy édesanyja minden figyelme, aggódása a lábadozó húgára irányult.

„Az első szívem kilenc évig volt velem. Sajnos az immunrendszerem megtámadta az új szívemet. Rosszul lettem, fájt a gyomrom, hánytam, kísértetiesen hasonlított az állapotom arra, mint amikor a bajok kezdődtek emlékezett a lány.”

„A kórházban kapkodtam a fejem, mi történik körülöttem. Orvosok ugráltak körülöttem, szteroidot, erős gyógyszert kaptam, hogy megfékezzék a kilökődést.

Zsuzsi még négy akut kilökődést élt túl, gyógyszerrel enyhítették a tüneteket, de a baj nem múlt el. Volt, mikor 9 másodpercre leállt a szíve. Többször előfordult, hogy kiemelkedett a testéből, aztán visszatért a tudata.

„Végül 2020 szeptemberében kiderült, hogy új szív kell, mert az erek kezdenek elmeszesedni. Fél évvel később egy orvosi bizottság elé álltam, ők döntöttek arról, hogy kapjak -e másodszor is új szívet.”

„Azt kérdezték, ha lépcsőfokot kell felmennem a lakásunkig, séta közben hányszor kell megállnom pihenni? Nem tudtam, van-e jó válasz? Úgy éreztem magam, mintha vizsgán lennék.”

A lány tisztában volt azzal, hogy nagy a tét, mert ha a bizottság nemet mond a második szívre, akkor nincs esélye az életben maradásra. A meghallgatás után hat hónappal és öt nappal a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben megkapta új szívet.

„Utána kezdődött számomra a pokolok pokla. Másfél hónapig lélegeztető gépre kerültem, majd leálltak a veséim. Kétnaponta dialízisre jártam, 6-8 órán át voltam gépre kötve. Közben covidos lettem, 40 fokos lázam volt, majd agyi ödémát, trombózist, kétoldali tüdőgyulladást  kaptam” – sorolja Zsuzsi.

Amikor már az orvosok lemondtak róla, valamilyen csoda folytán beindultak a veséi. Szerencsére anyukája a legnehezebb pillanatokban sem hagyta magára.

Három barátom volt bent a kórházban. Egy kislány, egy bácsi és a mellettem fekvő néni. Ők már nem élnek. De volt egy célom: csak azért is megmutatom, hogy ki lehet ebből jönni.

Négy és fél hónap múlva, április 22-én Zsuzsi hazamehetett a kórházból. Az orvosok odamentek hozzá, átölelték, és elmondták neki, mennyire büszkék rá. Mivel világéletében imádta a léggömböket, otthon a színes lufikkal feldíszített szobája várt rá.

„Immár három születésnapom van, az utolsót egy hete ünnepeltem a barátommal és  a családommal – meséli hős lány. „Naponta 17 fajta gyógyszerből 25 szemet kell szednem, ami havonta 40 ezer forintba kerül.

Zsuzsi és édesanyja nehéz körülmények között él. Az asszony egyedül, erőn felül küzd azért, hogy lányának a hónap végén is ki tudja váltani az életmentő pirulákat.

 

Azok a jó érzésű olvasóink, akik anyagilag segítenék Zsuzsit a gyógyulásban, Tóthmartinez Beatrix  HU68-12052712-00466375-00100008 számú számlájára utalhatnak pénzt. A közlemény rovatba írják be: Csire Zsuzsi.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Németh Lajos: Isten őrizz, hogy elszakadjak…

Marinov Zsuzsanna 2023.03.23.
Lapunknak a Meteorológia Világnap jelentőségéről nyilatkozott.

Lajcsi siránkozik, mert fogy a pénze és nem boldog

Virág Márton 2023.03.23.
Folytatódik a trombitás ámokfutása a médiában.

Szorcsik Viki Mischinger feljelentéséről: Ez egy közröhej

Marinov Zsuzsanna 2023.03.22.
„Hónapokig tűrtem válasz nélkül, hogy mocskolja a nevem. Szeretném, ha leszállna rólam, és foglalkozna a saját életével” – mondta az AcNewsnak Szorcsik Viki. Hozzátéve: nem hallott semmif&eacu...

Huppsz

Pataki Zita rájött, miért nem szülhet gyermeket

Marinov Zsuzsanna 2023.03.23.
Szerinte betegsége okozhatta a meddőséget.

Sokkoló dokkbaleset: leszakadt és felborult egy hajó

Kiss Nikolett 2023.03.23.
A legénység több tagja eltűnt, de utóbb valamennyien előkerültek. A Petrel nevű kutatóhajó valószínűleg az erős széllökések miatt borult fel az edinburgh-i kikötőben.

Fiú vagy lány? A Mintaapák sztárja már sejti

AC News 2023.03.23.
Mészáros Béla régóta dédelgetett álma végre valóra válik.  
MBVK 2
mbvk 5
MBVK 1

AC News

Mind megfagyunk, nem irgalmaz a sarkvidéki hideg

Virág Márton 2023.03.23.
Két hullámban jön a fagy, védekezni kell a gazdáknak.

Moszkva nem kegyelmezett a budapesti fegyveres rablónak

Marinov Zsuzsanna 2023.03.23.
A 30 éves férfi hiába menekült Oroszországba, Moszkva kiadta, 3 fegyveres rablásért vonják most felelősségre.

Berúgta az ajtót a forint, alázza az eurót és a dollárt

Virág Márton 2023.03.23.
Nagyot erősödött a pénzünk, folytatja a száguldást.

Sziréna

Kivetette magát egy 12 éves lány az iskola ablakából

Mezővári Gyula 2023.03.23.
Elege lett az osztálytársai zaklatásából, óra közben hirtelen felállt, az ablakhoz lépett ésleugrott a mélybe. 

Két szörnyeteg megerőszakolta és megölte a 94 éves nénit - Videó

Virág Márton 2023.03.23.
A kegyetlen testvérpár holtában is megbecstelenítette Irma nénit.

A 80 éves Marika néni sikítva törte ketté a rabló puskáját

Virág Márton 2023.03.23.
A falu a lúzer rablón röhög, akit idős szomszédasszonya juttatott börtönbe.
mbvk 5
MBVK 2
mbvk 4

Itthon

Ez a négy vármegye „verseng” a legszegényebb címért…

Mezővári Gyula 2023.03.23.
Tátongó a szakadék: Budapesten kétszer több az átlagbér mint Szabolcsban.

Szíjjártó behozná a balkánt az Európai Unióba

Pataki József 2023.03.22.
A nyugat-balkáni államok felvételével erősödne az Európai Unió, ami hatalmas segítséget jelentene a jelenlegi nehézségek kezelésében is, Magyarország ezért a csatlakozási folyamat jelentős...

Nem múlik a járvány – Itt vannak a legfrissebb koronavírus adatok

Pataki József 2023.03.22.
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 087, közülük 6 209 824-en a második, 3 905 122-en a harmadik, 424 959-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták.

Világ

Trump mint Jézus – nagyböjti letartóztatásra készül

Mezővári Gyula 2023.03.23.
Trump keresztény-nacionalista köreiben sokan úgy látják: az exelnök közelgő letartóztatásakísértetiesen hasonlít Jézus Krisztus keresztre feszítéséhez.

Az unió betilthatja a lókolbászt...

Pataki József 2023.03.22.
Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a Vessünk véget a lovak levágásának elnevezésű európai polgári kezdeményezést - és lehet, hogy befogadja a javaslataik...

Dől a japánok pénze Lengyelországba

Pataki József 2023.03.22.
A folytatódó ukrajnai háború Lengyelországra egyre nagyobb terhet ró, ezért Varsó japán fejlesztési támogatásban részesül.
mbvk 5
MBVK 1
mbvk 3

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

31 év börtönt kapott a magyar tanárnőt kivégző démoni gyilkos

Marinov Zsuzsanna 2023.03.23.
A lengyel diák, aki 2021 decemberében brutálisan kivégezte a fiatal magyar tanárnőt, B. Borbálát.

Ebben a három megyében tarol még az influenza

AC News 2023.03.23.
A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján az elmúlt héten 44 100-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökö...

Ezért okos, ha munka közben sóhajtozol az irodában

AC News 2023.03.23.
Ki hitte volna: a sóhaj a vállalati egészség része – de nem hangosan és nem kétségbeesetten, csak időről időre megismételve…
MBVK 1
MBVK 2
mbvk 3
Remiz uzlethaz - felugro