Kóbor János: Lassan mindnyájan belépünk az egyirányú utcába!

Soltész Mónika 2020.11.17. Rivalda

Kóbor János: Lassan mindnyájan belépünk az egyirányú utcába!

Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Ahogy telnek az évek, Kóbor Jánosnak egyre több Omegás zenésztárstól, munkatárstól kell búcsúznia. A legendás zenésszel szerettünk volna megemlékezni Somló Tamásról, aki ma töltené a 73. életévét, azonban arra nem számítottunk, hogy barátjáról, Benkő Lászlóról kapunk rossz híreket. Mint mondja, nem lehet megszokni a gondolatot, hogy mindnyájan lassan „belépnek az egyirányú utcába”.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

- Hogy vagy, mennyire visel meg a színpad nélküli időszak?

- Tavasszal még bizakodott az ember, hogy május környékén, talán lezárul ez a nehéz időszak, már akkor azt gondoltam, hogy egy második hullámot a csapatunk nem tud túlélni. A mi esetünkben egy év is nagyon sok, de ha ez még annál is több lesz, a Jóisten tudja, mi lesz. Az idő sajnos ellenünk dolgozik. A járványhelyzet miatt esélyünk nincs a jövőben gondolkodni, nálunk pedig az idő véges, nem ugyanaz, mint húsz évvel ezelőtt. Tavaly november 6-án volt az utolsó koncertünk az Arénában. De dolgoztunk a háttérben, mert egy teljesen légüres térben jön ki a magyar verziója a Testamentum lemezünknek, bár ezt nem ilyen körülmények között terveztük kiadni.

 

- Hogy telnek a mindennapjaid?

- Eddig sem voltam az a típus, aki ha kell, ha nem, eljárkál otthonról. Törökbálinton van a stúdió, ha nem ott, akkor itthon dolgozom. A riportokat korábban mindig egy kávé mellettük csináltuk, vagy gyakran a stúdióban, de jelenleg ezt sem lehet. Pedig mindig is a személyes kapcsolatok híve voltam. A maszk eltakarja mindenki érzelmét, nem látunk még egy mosolyt sem az arcokon, ami nagyon lehúzza lelkileg az embert. Nem félek a koronavírustól, még influenzás sem voltam soha életemben. Most azonban egy világjárvánnyal állunk szemben, ami bárkit érinthet közvetve, vagy közvetlenül.

 

- Somló Tamás ma lenne 73 éves, meg szoktál csendben, magadban emlékezni róla?

- Tomi az Omegában kezdett 1964. elején, egy taknyos kölyökként került hozzánk, a „nagy öregekhez”. Mi akkor már egyetemisták voltunk. Mint ahogy az első, az utolsó koncertje is velünk volt 2015-ben, együtt zenélhettünk. Nem csak a születésnapján, vagy a halálának az évfordulóján jut eszembe, hanem majd’ minden nap. Csak az a baj, hogy egyre több barátom, zenésztársam van, akiről meg kell emlékezni. Halottak napján csináltunk egy összesítést, hogy a valamikori Omegások, amibe beleértettük az emlékezetes, kiemelkedő technikai embereinket és az aktív zenekar tagokat, már nagyon hosszú a lista. November óta pedig még kettővel nőtt ez a szám. Nincs még egy hete, hogy elment Nemes Laci, a legendás technikusunk, egyre jobban körvonalazódik, hogy lassan mindnyájan belépünk az egyirányú utcába. Nem lehet megszokni ezt a gondolatot.

 

- Hogy van barátod, zenésztársad, Benkő László?

- Ez is elszomorít, mert sajnos nem tudok jó hírekkel szolgálni. Nagyon rossz állapotban van, talán most került a legmélyebb pontra. Súlyosbodtak a problémái, kórházról kórházra járt, de most visszakerült ahhoz a nagyszerű orvoshoz, aki annak idején a műtétjét végezte. Nem tud beszélni telefonon, a családtól érdeklődünk a hogyléte felől. Látogatni sem tudjuk a koronavírus miatt. Most nem tesz jót neki, ha folyamatosan hívogatják, nincs más, csak türelmesnek kell lennünk, és várni, hogy mielőbb újra jobban legyen. A koronavírus egyetlen pozitívuma az volt, hogy Laci így tudott az egészségére koncentrálni. Őt vissza nem lehetett volna tartani a színpadtól, a munkától. „Azt szoktam mondani: „Ép testben ép lélek”. Viszont ha nincs ép lélek, ép idegrendszer, akkor nincs egészség sem. Biztos vagyok benne, hogy Laciban is a reménytelen szorongás, rossz állapot generálta azt, hogy nem tud felgyógyulni teljesen. Évtizedek óta az életünk a zene, a színpad, amiért egy diplomát hagytunk ott. Remélem, Laci is majd örülni tud, ha megtudja, hogy megjelent, ha még korlátozott kiadványban is a magyar nyelvű albumunk.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT