Közelebb hozza az emberekhez a színházat Kovács Patrícia

Pataki József 2020.11.16. Rivalda

Közelebb hozza az emberekhez a színházat Kovács Patrícia

Nagyon sok színháznak tud most segítséget nyújtani Kovács Patrícia és a SzínházTV ezekben a nehéz időkben, melynek már most nagy sikere van!

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

Ismét nagyon nehéz helyzetbe kerültek a színészek és színházi szakemberek a koronavírusos-járvány miatti intézkedések miatt. Sokaknak ugyanis ez az egyetlen megélhetési módja, de így, hogy most nincsenek előadások, bezártak a színházak, kereset sincs. Éppen ezért rukkolt elő egy hatalmas ötlettel többek közt Kovács Patrícia. Történt ugyanis, hogy még a karantén első időszaka alatt, a színházak online kezdtek el darab részleteket vetíteni, vagy színészek verseket mondtak fel, de az valahogy nem oltotta az emberek kultúra iránti szomját. Most viszont múlt csütörtökön, élesben elstartolt a SzínházTV, melyről a gyönyörű színésznő mesélt az AcNewsnak.

„A Covid miatti első leálláskor kezdtünk el gondolkodni több társammal, hogy mivel nincs színház, hogyan tudnánk a szakmánkban mégiscsak megmaradni és alkotni. Akkoriban kezdtek el a színházak felvételeket megosztani, de azok nem mindig voltak jó minőségűek. Aztán elkezdett bennünk körvonalazódni a megoldás. Amikor kiírtam a közösségi oldalaimra, hogy éppen milyen premierem lesz, rengeteg üzenetet kaptam a követőimtől, akik leírták, hogy a távolság, vagy a kialakult helyzet miatt – ugyan nagyon szeretnének - de nem tudnak eljönni. Éppen ezért találtuk ki a SzínházTV-t, hiszen vírus ide vagy oda, a kultúra létfontosságú. Az élő színház varázsát persze ez sem adja vissza, de már nagyon közel van hozzá, és így legalább külföldről is tudnak minket követni” – kezdte lapunknak Kovács Patrícia, aki ezek után elmesélte, hogyan is működik az egész.

„Élőben streameljük az előadásokat professzionális módon, nagy létszámú stábbal. Hat kamerával rögzítjük a darabot, ezen kívül dolgoznak a háttérben streamerek, real-time vágók és persze a színészek. Szóval vagyunk egy páran… Nagy segítség ez mindenkinek anyagilag is, hiszen mindenki megkapja a fizetését csakúgy, mintha egy rendes darabot adnánk elő, megszokott körülmények között. Mindeközben persze előre is veszünk fel jeleneteket, próbálunk a hétköznapokban, és készítünk vetíthető darabokat, hogy ha majd a színházba se tudunk majd bejutni, továbbra is tudjunk sugározni. Egyelőre pár hétre megvan az anyag, de ha igény lesz arra, hogy hetente többször is legyen adás, akkor jobban rá kell majd feküdnünk. Körülbelül  minden napomat most ez a projekt tölti ki” – folytatta lelkesen a színésznő, aki nem csak mint ötletgazda vesz részt a munkálatokban.

 

 

 „Múlt csütörtökön volt az első ilyen alkalom, ahol az Egy őrült naplója című darabot adták elő Bodó Viktor rendezésében. A jegyeladások bíztatóak voltak. Különlegesség még ebben az indítványozásban az is, hogy egyfajta háziasszonyként szólok a nézőkhöz a darab előtt, után és a szüneteiben. Ilyenkor bevezetem a nézőket a színfalak mögé, ahol megmutatom a munkálatokat, és a színészek felkészülését is.”

A színésznő végül azt is elárulta, hogy ha majd véget ér a járványhelyzet és újra fellélegzik a világ, akkor sem fogják abbahagyni, és ha minden jól megy, a SzínházTV hosszútávon fog működni.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT