VÉLEMÉNY - Nyakon szúrt remény

2018.01.24. Vélemény

VÉLEMÉNY - Nyakon szúrt remény

Házi őrizetből előzetes letartóztatásba, tulajdonképpen javítóintézetbe került a januári rákoskeresztúri gyilkosság 17 éves gyanúsítottja. Ez az egy mondat marad meg a hírből a hírkeresőn és az olvasók fejében, mehet a gyilkos(sággal gyanúsítható) fiú az övéi közé, a sitkóra, és majd ott megkapja, ha máskor nem, hát ritkás szexuális életű, bandzsa sors- és cellatársától a tusolóban. Ami ugyebár helyénvaló, hiszen a késsel hadonászóknak ez a jussuk.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Ami a kerek képet kissé szegletessé teheti, az a tény: a feltételezett elkövető mindössze 17 esztendős, fiatalkorú, még nem büntethető a törvény teljes szigorával. Középiskolába jár, dolgozik, jól öltözött, szépen beszéli az anyanyelvét, jó anyagi és családi körülmények között él. Ezért kaphatott az elsőfokú bíróságtól „csupán” háziőrizetet, hiszen a mérleg „pozitív” serpenyőjében túl sok a „jó”, az olyan reményteli körülmény, ami alapján kevéssé valószínű, hogy a fiú elszökne, elrejtőzne, eltűnne a hatóságok szeme elől, hogy egy kölcsönös kiadatási egyezménnyel nem rendelkező országban, mondjuk valahol Közép-Amerikában kezdjen új életet. 

De nem kezd. Mert a (feltételezett) gyilkosság az bizony (feltételezett) gyilkosság, nincs racionális oka, de van szomorú végeredménye. Kellő patetikussággal, egy szép jövő előtt álló lány halott, nincs többé, csak emlékek, bánat és a szülői szemben ülő könny maradt utána. Egy szomorú emlék egy sötét lépcsőházból, egy panelház hatodik emeletén.

A tragédiához vezető történet szerint a fiú képtelen volt elfogadni, hogy korábban lángoló kapcsolatuknak vége, ezután többször is zaklatta, fenyegette a lányt, majd egy este szóváltásba keveredett Fannival és a veszekedés hevében többször nyakon szúrta.

És itt jön az ítészi szubjektivitás: vajon önmagában a (feltételezett) vérontás nem elég ahhoz, hogy előzetesben tartsák, elzárják a társadalom többségétől az olyat, aki (a gyanú szerint) kegyetlenül elpusztította volt szerelmét? Sokak szerint elég. A lány családja, a közvélemény erre érzékenyebb része szerint is elég. És a másodfokon eljáró bíró szerint is...

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT