Háborognak a muzulmán iskola miatt

2017.05.25. Világ

Háborognak a muzulmán iskola miatt

Vita alakult ki Ausztriában egy új imámképző oktatási intézmény terve miatt: a linzi építésre nemzetközi gyűjtést szerveztek, azonban a projekt felelőseként megnevezett linzi iszlám szervezet azt állítja, hogy nem tud az építendő iskoláról, a városvezetés pedig tiltakozik a tervek ellen.

Cba - cikk közötti

A Neue Volksblatt című osztrák lap azt írta, hogy felháborodást keltett a vallási központ és imámképző iskola létesítésére vonatkozó jótékonysági felhívás, amelyet a németországi székhelyű Iszlám Társaság - Milli Görüs (IGMG) tett közzé. A szervezet a linzi intézet mellett még nyolc tervre hirdetett gyűjtést, köztük Bécs Liesing negyedében egy mecset felépítésére. 

Az IGMG szervezetet Bajorországban államvédelmi megfigyelés alatt tartják. A Neue Volksblatt felidézte a bajor állambiztonsági hivatal végzését, amely szerint az IGMG célja, hogy "iszlám állami és társadalmi rendet vezessenek be világszerte a régi oszmán birodalom mintájára Törökország vezetésével". Így az IGMG a szabad demokratikus alapértékek ellenében működik - közölte a lap. 

A felhívásban a linzi iskola székhelyének a Linzi Iszlám Szövetség (Alif) központját nevezték meg, az intézményben kétszáz imámot képeznének. 

A Neue Volksblatt azt közölte, hogy az Alif vezetője, Resul Koca tájékoztatása szerint nem létesül iskola, a szervezet bécsi illetékese pedig nem tud a liesingi mecset építéséről. A lap szerint azonban az Alif elnöke egy korábbi videofelvételen az iskola felépüléséről beszélt törökül. 

A Kronen Zeitung című lap - online kiadásában - csütörtökön azt írta, hogy az Alif konzervatív, de nem szélsőséges szervezet, eddig problémamentesen működött, az osztrák államvédelmi hatóság nem figyeli meg. Az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGiÖ) adatai szerint az Alifnak 2012-ben már több mint 7700 tagja volt. 

A felső-ausztriai Linz városvezetése ellenzi a projektet. Bernhard Baier alpolgármester szerint Ausztriában már számos állami fenntartású vallási képzési központ van, ezért nincs szükség magánfenntartású intézetekre. Baier utalt rá, hogy a bécsi egyetemen is folyik iszlám hittudományi képzés. Rudi Anschober integrációs tanácsos állambiztonsági jelentést szorgalmaz a tervezett imámiskoláról, és a párhuzamos társadalom kiépülésének veszélyeire figyelmeztetett. A linzi várostervezési referens tájékoztatása szerint az intézményt a kijelölt terülten nem lehet felépíteni, mert a területen csak üzemi létesítmény működhet. 

Az iskolaépítés terveinek jóváhagyásáért nem a rendőrség, hanem a városi oktatási testület a felelős. Ez a testület korábban azt közölte, hogy hozzájuk nem érkezett be erre vonatkozó igény. Klaus Luger polgármester mindazonáltal szerdán azt mondta: bizalmas információkból már értesült arról, hogy az állambiztonsági hivatal egy évvel ezelőtt értesítette a városi oktatási testületet az imámiskola létesítésének tervéről. 

Hivatalos becslések szerint Ausztria 8,5 millió lakosa közül 600 ezer muszlim.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Így emlékeznek majd meg Babicsek Bernátról – „Nagyon nehéz múlt időben beszélni róla”

Pataki József 2022.01.27.
Nemsokára egy emlékestet fognak tartani a nemrégiben elhunyt Babicsek Bernát tiszteletére, és ezzel együtt megalapítják az ő nevét fémjelző díjat is. Lapunknak az eseményen fellépő színés...

Betegen tölti születésnapját Hámori Ildikó

Pataki József 2022.01.26.
Ma töltötte be 75. születésnapját a színésznő, ám mint megtudtuk; nem tölti valami vidáman.

Túl szaftos volt Száraz Dénes egy jelenetben – Ki is vágták a filmből!

Pataki József 2022.01.25.
Nemrég bemutatták a Kék Róka című magyar filmet. A produkcióból azonban ki kellett vágni egy bizonyos jelenetet.

Huppsz

Sáfrány Emese: Elismerem, a szülővé válás a világ leggyönyörűbb és legnehezebb dolga

AC News 2022.01.27.
Sáfrány Emese elmondta, szerinte miért mennek tönkre a házasságok. A légtornász hangot adott véleményének, és egy igen komoly téma boncolgatásába kezdett.  

Détár Enikő Babicsek Bernáthoz: Tudd odaát, hogy sokkal többen szeretünk, mint talán gondolod

AC News 2022.01.26.
Babicsek Bernát Emlékestet rendez a Turay Ida Színház február 6-án. Détár Enikő szívbemarkoló gondolatokat fogalmazott meg a tragikusan elhunyt fiatal művészbarátjáról.

Szívbemarkoló üzenettel búcsúzik barátja Csollány Szilvesztertől – „Annyi mindent szeretnék még mondani neked!”

AC News 2022.01.25.
Csollány Szilvesztertől szívbemarkoló sorokkal búcsúztak az exatlonos barátai is. Mórádi Zsolt profi kick-boxos egy hosszú üzenetben emlékezett meg Szilveszterről.
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
min-mano

AC News

Egyre több az új védjegy

AC News 2022.01.28.
Az elmúlt évben 4192 védjegybejelentés érkezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH). Az elmúlt 10 évben csak 2012-ben érkezett be több (4599) védjegyoltalmi kérelem a hivatalhoz - közölte pé...

Új típusú, felszívódó implantátumot teszteltek a Pécsi Tudományegyetemen

AC News 2022.01.27.
Elsősorban a gyermekkori törések kezelésében alkalmazható új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot teszteltek a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - tájékoztatta a baranyai felsőokt...

Nyílt napot tart a Gyermekvasút vasárnap

AC News 2022.01.27.
Nyílt napot tart a Gyermekvasút vasárnap a Széchenyi-hegyi végállomáson - olvasható a MÁV Zrt. által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben.     

Sziréna

Ittasan, jogsi nélkül kötött el egy kocsit   

AC News 2022.01.28.
A 45 éves férfi szilveszterkor követte el a bűncselekményeket. A kecskeméti nyomozók befejezték ügyének vizsgálatát, és vádemelést javasolnak.  

Nem emlékezett arra, hogy ellopta a biciklit

AC News 2022.01.28.
Nem rémlett a kerékpárlopás annak a 25 éves férfinek, akit a rendőrök ébresztettek alkoholmámoros álmaiból. A biciklit visszaadták tulajdonosának.

Szöges bottal és nagykéssel ment be egy balatonlellei családi házba egy férfi

AC News 2022.01.28.
Magánlaksértés elkövetőjét fogták el a fonyódi rendőrök.       
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Itthon

Semjén: Az egyetemes magyarság csonkítatlanul csakis akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad

Pataki József 2022.01.28.
Az egyetemes magyarság csonkítatlanul csakis akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad, ha nem csak az anyaországi magyarság marad meg, hanem az erdélyi magyarság, a felvidéki magyarság, a vajdasági magyarság, a ...

Szijjártó: 413 munkahelyet teremt a Lidl új logisztikai központja Magyarországon

Pataki József 2022.01.28.
A német áruházlánc, a Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására. Az új ...

19 213 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 64 beteg

Pataki József 2022.01.27.
Magyarországon a beoltottak száma 6 347 426, közülük 6 085 866-an már a második, 3 573 570-en pedig a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 19 213 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete &oacut...

Világ

Lavrov: Oroszország nem akar háborút, de nem hagyja semmibe venni az érdekeit

Pataki József 2022.01.28.
Oroszország nem akar háborút, de nem hagyja, hogy semmibe vegyék biztonsági érdekeit - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken, négy orosz rádióadónak nyilatkozva.

Peking a téli olimpia után engedélyezi az ENSZ emberi jogi főbiztosának látogatását

Pataki József 2022.01.28.
Peking a jövő héten megkezdődő téli olimpiai játékok befejeződése után engedélyezi Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa számára, hogy látogatást tegyen az északnyugat-kínai Hszincsiangban...

Naponta átlagosan 42 holokauszttúlélő hal meg Izraelben

Pataki József 2022.01.27.
Naponta átlagosan 42 holokauszttúlélő hal meg Izraelben - jelentette a túlélők izraeli szervezete csütörtökön, a holokauszt nemzetközi emléknapján.
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

Kővári Erika: Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza

Pataki József 2022.01.22.
A pénzügyi tanácsadó már nagy múltat tudhat maga mögött. Feladatának tekinti, hogy mindenkinek személyre szabott ajánlatokat rakjon össze és csakis az ügyfelei érdekét képviselje mindentől f...

Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

AC News 2022.01.15.
A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Benedekffy Katalin énekművész, aki hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt nagy sikereket ért el a vírus előtt, soká...

Mann-Schőner Gizella: Gyűlölet nélkül éltem

AC News 2022.01.05.
A 92 éves Gitta túlélte Auschwitzot, szembenézett a rettegett Dr. Mengelével és most arra tanítja a fiatalokat, hogy szeressenek, és ne gyűlölködjenek.

Amiről beszélnek

A Dal 2022 - Mező Misi nem merne fogadni a győztesre

AC News 2022.01.28.
Mező Misi, A Dal 2022 zsűritagja nem merne fogadni a közmédia szombaton induló dalválasztójának majdani győztesére, de szerinte lehet érezni, mely produkciók ígérkeznek a legerősebbnek.     

Vitányi Judit az esküvőjére készül

AC News 2022.01.27.
Vitányi Judit már a ruháját is felpróbálta és most azt is elmesélte, milyen elképzeléseik vannak a nagy nappal kapcsolatban.

Ennyit ajánlottak egy éjszakáért Agárdi Szilvinek

Pataki József 2022.01.27.
Az énekesnőnek pénzt ajánlottak fel szexért cserébe.
video5 - Kategoriak között
min-mano
video2a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro