Őrizetbe vettek három ellenzéki politikust Hongkongban egy ülés megzavarása kapcsán

Pataki József 2020.11.18. Világ

Őrizetbe vettek három ellenzéki politikust Hongkongban egy ülés megzavarása kapcsán

Őrizetbe vettek három ellenzéki politikust Hongkongban szerdán azzal összefüggésben, hogy a nyár elején két alkalommal próbálták ellehetetleníteni a kínai nemzeti himnusszal kapcsolatos törvényről szóló vitát - számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

A három korábbi törvényhozó Facebook oldalaikon közölték: a rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy erős bűzt árasztó folyadékot vittek a hongkongi törvényhozás üléstermébe, ezzel megszegve a vonatkozó előírásokat. A rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vettek három férfit a törvényhozói ülésekre vonatkozó viselkedési szabályokat rögzítő törvények megsértésének, valamint egy ember megsebesítésére tett kísérletnek a gyanújával, ám az előállítottakat nem nevezték meg.

Május 28-án a biztonsági szolgálatot hívták az ülésterembe, miután Ted Hui ellenzéki politikus - a szerdán őrizetbe vettek egyike - egy rothadó növényekkel teli tartályt hajított az ülést vezető Andrew Leung elnök széke felé. Az éppen napirenden lévő törvénytervezet a kínai nemzeti himnusz gyalázásának büntethetővé tételéről szóló előterjesztés volt, mely büntethetővé tette a kínai nemzeti himnusz nem rendeltetésszerűen használatát, vagy meggyalázását. A három előállított június 4-én ismét hasonló módszerrel kísérelte meg megzavarni a tervezetről szóló újabb vitát. Az előterjesztést a város törvényhozása végül aznap megszavazta, a három ellenzéki politikust pedig a keletkezett károk - összesen 252 ezer hongkongi dollár (csaknem 10 millió forint) megtérítésére kötelezték.

Ted Hui egy héttel ezelőtt Hongkong összes ellenzéki törvényhozójával együtt lemondott a posztjáról egy új, Pekingben született határozat miatt, amely lehetővé teszi a helyi hatóságok számára a nemzetbiztonságot veszélyeztetőnek ítélt törvényhozók közvetlen eltávolítását. A határozat közzé tétele után alig néhány perccel a hongkongi kormányzat bejelentette négy ellenzéki törvényhozó eltávolítását. A szerdán őrizetbe vett másik két politikus - Raymond Chan és Eddie Chu - pedig még azt követően távozott a törvényhozásból, hogy Carrie Lam kormányzó a koronavírus-járványra hivatkozva egy évvel elhalasztotta az eredetileg szeptemberben esedékes törvényhozói tanácsi választásokat. Chant és Chu-t már egy másik, káoszba fulladt üléssel összefüggésben is őrizetbe vették november 1-én. (MTI)

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT