Uniós biztos: Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság védelme érdekében

Pataki József 2022.05.19. Világ

Uniós biztos: Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság védelme érdekében

Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság és az európai értékek védelme érdekében, minden eszközt felhasznál a tagállamokkal szemben, ha megsértik az európai jogot - jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben szerdán.

Csanyi cikk

Didier Reynders az Európai Parlament plenáris ülésén, az Európai Bizottság 2021-es jogállamisági jelentéséről tartott vitában kijelentette: a jelentés fontos eszköz az Európai Unió kezében, a legfontosabb közös célok megvalósításához járul hozzá.

Véleménye szerint a jelentésnek tényleges hatása van, ugyanis előmozdítja a tagállamok reformjait, és párbeszédet biztosít a tagállamok és az uniós intézmények között. Emellett a jelentés országspecifikus ajánlásai fontos információkkal szolgálnak az egyes országok valós helyzetéről - mondta.

A biztos közölte, hogy az idei jelentést a testület júliusban teszi közzé, és különleges ajánlásokat is megfogalmaz majd minden tagállam számára. Megvizsgálja a jogállamiság jelenlegi helyzetét az egyes tagállamokban, bemutatja, hogy a tavalyi ajánlások milyen mértékben valósultak meg, illetve azt, hogy mutatkozik-e javulás ezen a téren.

Reynders elmondta: az Európai Bizottság nemrégiben írásban fordult Magyarországhoz, amelyben az újságírók biztonságának szavatolására vonatkozó javaslatok szerepeltek, valamint az emberi jogi aktivisták védelmét kérte a testület. Magyarország válaszát csütörtöktől elemzik - tájékoztatott.

Az Európai Bizottság minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek megsértik az európai jogot, és nem riad vissza akár napi szintű pénzbírságok kiszabásától sem - tette hozzá az uniós biztos.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vitában kijelentette: az európai baloldal évek óta a jogállamiság fogalmát használva folytat politikai rágalomhadjáratot Magyarország és Lengyelország ellen. Ennek egyik legfőbb eszköze az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése - húzta alá.

A jelentés a tagállamok pártatlan értékelésére lenne hivatott, de a valóságban "durva kettős mércét alkalmaz" - mondta. A jelentésben foglaltak nem tényeken alapulnak, hanem álcivil szervezetek elfogult véleményein, amelyek a politikai nyomásgyakorlást szolgálják - jelentette ki.

A magyar képviselő hangsúlyozta: az uniós testület valójában a saját ideológiai elvárásait kéri számon a demokratikusan megválasztott kormányokon. Az Európai Parlament pedig támogatja ezt és szankciókat követel, hogy nyomást gyakoroljon Magyarországra akár a migrációval, vagy épp a gyermekvédelemmel kapcsolatban - hívta fel a figyelmet.

"A magyar emberek egy hónappal ezelőtt világosan kimondták: nem kérnek Brüsszel ideológiai kioktatásából. Ideje lenne észrevenni, hogy az ilyen, politikailag elfogult jelentések nem szolgálják Európa érdekét, hanem rombolják az európai együttműködést" - tette hozzá Gál Kinga.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában azt mondta, Magyarországon a jogállamiság lebontásának végső célja az Európai Unió adófizetői pénzének ellopása. Véleménye szerint cél továbbá a közpénzek ellopása is és a magánvagyonok felhalmozása, a független sajtó korlátozása, az alkotmánybíróság és az ügyészség megszállása. Az Európai Bizottsághoz fordulva arra szólított fel, hogy a testület hagyjon fel a meddő vitákkal, és cselekedjen, érjen el eredményeket.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában kijelentette: nem szabad a magyar népet kormánya bűneiért büntetni. Az uniós támogatást a kormánytól kell megvonni, nem a magyar társadalomtól - mondta. Kijelentette: közvetlen kapcsolatot kell létesíteni a jogállamisági jelentés és az uniós költségvetés védelmét célzó jogállamisági mechanizmus között. Jogállamisági indexet kell bevezetni, ami értékeli a jogállamiság helyzetét az egyes tagállamokban. A jogállamisági jelentésben pedig külön fejezetet kell nyitni a civil társadalom helyzetéről, mert - mint mondta - a jogállamiság rombolása legtöbbször a civilek ellen irányuló kormányzati fellépéssel veszi kezdetét. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Hihetetlen, de már nyugdíjas korba lépett Bíró Ica

Farkas Márió 2022.07.05.
A 80’és 90’s években nem volt ember, aki ne kapta volna fel a fejét Bíró Icára. Férfiak tömegei dugdosták zsebnaptárjait, magazinokból kitépett képeit feleségeik elől, illetve nem léte...

Járai Máté: újra a helyére került minden a kis életemben

Farkas Márió 2022.07.04.
A Jászai Mari-díjas színész hazatért nyaralásából és ma reggel már az RTL Klub Reggeli című műsorában ébresztette a nézőket a tőle megszokott lendülettel.

Zimány Linda covid parával fesztiválozik

AC News 2022.07.02.
Zimány Linda péntek este tiszteletét tette a Balaton Sound VIP szekciójában. Bár körülzsongták a férfiak, mosolya nem volt az igazi. Az AcNews-nak elárulta, miért feszült be egy kicsit.

Huppsz

Dundika megtalálta a hasonmását

AC News 2022.07.05.
Dundika Instagram posztjában leplezte le ikertestvérét. Természetesen nem szó szerint, de tény, hogy megdöbbentő hasonlóság van a képen szereplő hölgy és az egykori playmate között.  

Before/After: Így néz ki Horváth Éva fiatalon és anyaként

Farkas Márió 2022.07.05.
Éva Instagramján mutatta meg jelenlegi és egykori önmagát, és bár az évek elteltek, tényleg nincs miért szégyenkeznie.

Kiss Endi kalandba bonyolódott

AC News 2022.07.05.
A rock nem futó kaland, egy életre szól, ezt tudja jól a Hooligans dobosa is. Kiss Endi hiába van túl az ötvenen, a kalandok továbbra is  vonzzák.
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

AC News

Kedvezményt kért, majd lecsapta az autókereskedőt

AC News 2022.07.05.
Nem így képzeli el egyetlenegy autókereskedő sem a gépjármű eladásához vezető utat. Mentőt kellett hívni a kereskedőhöz.

Alaposan megbüntette a versenyhivatal a Casio termékek hazai nagykereskedőjét

AC News 2022.07.05.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, mert meghatározták termékeik internetes viszo...

Nincs vége - 10 414-en érkeztek Ukrajnából hétfőn

AC News 2022.07.05.
Az ukrán-magyar határszakaszon 5511 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4903-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Sziréna

Szívszorító felvételek - megkezdődött a harc az utolsó csepp vízért az erdőkben

AC News 2022.07.05.
A nagyobb patakok kivételével szinte az összes kis és közepes vízfolyás kiszáradt a Bükk erdeiben, közölte a napokban a Facebook-oldalán a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület.

Jogosítvány nélkül, ittasan vezetett, és a közlekedési szabályokra is fittyet hányt a román sofőr

AC News 2022.07.05.
A kecskeméti rendőrök őrizetbe vettek egy sofőrt, akinek vezetői engedélye sem volt, és segítségnyújtás helyett elment a helyszínről.  

Vádat emeltek a siklóernyőst rosszul mentő parancsnok ellen

AC News 2022.07.04.
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja az állami légi jármű parancsnokát, egy...
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

AC News 2022.07.05.
Idén tizedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) a sertéshús fogyasztását ösztönző k...

A forint történelmi mélypontra került

AC News 2022.07.05.
Történelmi mélypontra került a forint az euróval, a dollárral és a frankkal szemben kedden 10 óra körül.    

A mentőből posztolt képet magáról Hoppál Péter kulturális államtitkár

AC News 2022.07.05.
Valószínűleg már túlesett a vakbélműtéten Hoppál Péter kulturális államtitkár, akit mentő vitt el a parlamentből.

Világ

Justin Bieber babázik

AC News 2022.07.05.
Feleségével közösen, egy kedves fotón mutatta meg rajongóinak csöpp unokaöccsét.  

Az EP jóváhagyta az euró horvátországi bevezetését

AC News 2022.07.05.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós parlament kedden.  ...

Kis híján 80 % az infláció Törökországban

AC News 2022.07.05.
Törökországban 24 éves rekordokat döntöget az infláció.
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

A magyar hétköznapok inspirálták az india rendező készülő sorozatát

Farkas Márió 2022.07.05.
Tyagi Pallava közel tíz éve választotta ki hazánkat, akkor filmrendezést tanulni érkezett az országba. Iskolái befejezése után Angliába utazott, ám visszahúzta a szíve Magyarországra, amire ...

Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

Farkas Márió 2022.06.30.
Ignácz Judit egy Tolna megyei falucskából indult, s lett mára a magyarországi cigány értelmiség egy meghatározó alakja, aki amellett, hogy társadalmi ügyekben szólal fel, Európa több ország&aa...

Bródy János dalszövegét választotta legújabb kampányához az UNICEF

AC News 2022.06.26.
Bródy-dalszövege jelenik meg az UNICEF gyerekvédelmi szervezet legújabb termékein. A jótékony célú webshop legújabb kampányának elindításában számos népszerű zenész vesz r&eac...

Amiről beszélnek

Gáspár Virág leérettségizett - így ünnepelte a családja

Farkas Márió 2022.07.05.
Nem akármilyen módon ünnepelte családja Gáspár Virágot, aki sikeres érettségit tett.

Újra Budapestre jön John Malkovich

Farkas Márió 2022.07.05.
Október 2-án zenés stand-up esttel érkezik Budapestre, pontosabban az Erkel Színházba az amerikai színész.

Emlékszik még VV Nócira? Már 17 éves a fia az egykori reality sztárnak

AC News 2022.07.05.
A Való Világ első évadában még csak szereplőként, a másodikban már műsorvezetőként vált a tévénézők kedvencévé Cifra Noémi. A cserfes, rövid hajú szőkeség ezut&aac...
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro