ACNEWS

2023. September 30.   |   Jeromos napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Pusztul a magyar: sötét jövő vár így ránk

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Sokkal rosszabb a helyzetünk, mint az ezt megelőző években.
Hirdetés
Ad image

Ma kezdődött és szombatig tart az V. Budapesti Demográfiai Csúcs konferencia. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen előrejelzés várható Magyarországon a népesség tekintetében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint sokkal rosszabb a helyzetünk, mint az ezt megelőző években, hiszen a lakosság elöregszik és fogyatkozik a népesség.

A KSH honlapján található az az interaktív korfa, amely bemutatja Magyarország népességének nemenkénti korösszetétel-változását. A korfa 1870-től kétszáz éven át, 2070-ig mutatja az adatokat. Ezeket pedig a népszámlálásoknak, valamint a KSH statisztikai évkönyveinek és belső adatbázisának információiból, továbbá a statisztikai hivatal idén készített népesség-előreszámításának adataiból állították össze. Utóbbi a 2024–2070 közötti időszakra vonatkozik – olvasható a 444.hu cikkében.

Ezt megvizsgálva a KSH előrejelzése nem sok örömre ad okot. Ugyanis hazánkban folyamatosan és gyors ütemben fogyatkozik a népesség, továbbá súlyos elöregedés várható. Az Eurostat 2006-os előrejelzése azt tartalmazta, hogy a magyar lakosság száma 2050-re csökken 8,915 millióra. A KSH akkori számítása 2045-re tette a 9 millió alá csökkenést. A mostani számítások azonban azt mutatják, hogy 2043-ban lesz 9 millió alatt Magyarország népessége.

A Központi Statisztikai Hivatal prognózisa szerint tehát 2043-ban 8 985 516 főből áll majd hazánk lakossága, amelynek a negyede 65 év fölötti, míg csaknem ötöde 70 év fölötti lesz. Idén a 65 év fölöttiek száma még éppcsak 20 százalék fölötti, a 70 év fölöttieké pedig 13,82 százalék.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés