ACNEWS

Putyin a frontra küldi Navalnij gyászolóit

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Alekszej Navalnij halála után az orosz hatalmi apparátus kíméletlenül lecsapott azokra, akik gyászolták a Kreml-kritikust. Több száz embert tartóztattak le azok közül, akik a megemlékezésre gyűltek össze. Médiajelentések szerint a letartóztatottak közül többeket most katonai szolgálatra hívtak be.
Hirdetés
Ad image

Legalább hat ember, akiket Szentpéterváron vettek őrizetbe, behívólevelet kapott, miután kiengedték őket a rendőrségi őrizetből – jelentette a Rotonda nevű Telegram hírcsatorna. Az érintetteknek néhány napon belül jelentkezniük kell a sorozóközpontban, hogy igazolják adataikat és jelentkezzenek a katonai szolgálatra. És nem kétséges, hogy a frontra küldik őket.

A Moscow Times szerint az orosz hatóságok gyakran alkalmazzák az ellenzék tagjainak büntetésére a katonai szolgálattal való fenyegetést egy nagyobb háborús hadművelet részeként. Amikor például 2022 szeptemberében sok orosz tüntetett a részleges mozgósítás ellen, a letartóztatottak közül többeknek sorkatonai szolgálatra szóló parancsot is átadtak.

Oroszországnak pedig új katonákra van szüksége az ukrajnai véres háborújához. Nem tudni, hányan haltak meg ott a két évvel ezelőtt kezdődött invázió óta. A Kreml – és a kijevi kormány – nem tesz közzé hivatalos adatokat. A BBC-nek és a Mediazona orosz médiának azonban most sikerült azonosítania több mint 45 ezer orosz katonának a nevét, akik 2022 februárja óta Ukrajnában haltak meg.

A számadat csak a „nyilvánosan elérhető adatokban – főként gyászjelentésekben – rögzített” katonák nevét tartalmazza. A halottak tényleges száma ennek kétszerese is lehet. Az azonosított halottak kétharmadának nem volt kapcsolata a hadsereggel az invázió előtt – magyarázta a Mediazona. Önkéntesek, mozgósítottak, foglyok és katonai magáncégek újoncai voltak – közölte az orosz hírszolgálat a BBC-vel.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés