ACNEWS

Putyin bosszúja: nem kapnak banánt az oroszok

foto: illusztráció / pixabay
foto: illusztráció / pixabay
Oroszország az ecuadori banánimporttól függ, de mert az ország fegyvereket adott Ukrajnának – a Kreml befagyasztotta a behozatalt.
Hirdetés
Ad image

Ecuador úgy döntött, hogy megszabadul régi fegyvereitől, és elküldi azokat Ukrajnának, méghozzá nem önzetlenül – az Egyesült Államoktól kap majd modernebb fegyvereket. Ami még pikánsabbá teszi a dolgot, hogy a régi fegyverek szovjet és orosz eredetűek.

„200 millió dollár értékű korszerű felszerelésre cseréljük az ukrán és orosz ócskavasat” – idézte januárban az orosz TASZSZ hírügynökség Daniel Nobou, Ecuador frissen kinevezett elnökét.

Moszkva reakciója nem váratott magára sokáig. Oroszország egészségre veszélyes baktériumokat talált az ecuadori banánban, és betiltotta a behozatalt, és a már megvásárolt termékek értékesítését.

A hatóságok azt ígérték, hogy az ecuadori importtilalom nem érinti túlságosan a fogyasztókat. De rövid idő elteltével kiderült, hogy a dolgok nem mennek ilyen simán. Az indiaiak nem fogják tudni pótolni a kiesést – írja a blesk.cz.

„Az átmeneti hiányt az oroszországi banántermesztéssel lehetne pótolni” – mondta Oleg Knyazkov, a Rosselkhozbank vezetője. „A krasznodari régióban már sikeres kísérleteket végeztek a trópusi növények akklimatizálására. Ha a banánhiány fennmarad, az oroszok legfeljebb más gyümölcsökből – almából, citrusfélékből, uborkából, paradicsomból – kezdenek majd többet vásárolni. A helyi termékek fogyasztása egyébként is egészségesebb.”

Azt is elmondta, hogy tárgyalásokat folytat Ecuadorral arról, hogy újrainduljon-e a kereskedelem – de arról nem beszélt, hogy a probléma higiéniai vagy politikai kérdés.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés