ACNEWS

Putyin brutálisan megfenyegette Lettországot

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Putyin alaposan berágott a balti országra, amiért az orosz kisebbséggel másképp bánik. Katasztrófa közeledtét jósolta a letteknek.
Hirdetés
Ad image

Lettország mintegy 1,8 millió lakosából nagyjából minden negyedik orosz származású, ami nem igazán elhanyagolható. Sok orosz azonban nem lett (lett) állampolgár, hanem úgynevezett nem-állampolgári státusszal rendelkezik. Putyin most papamedveként állt melléjük.

Az ukrajnai invázió után Lettország nyelvi teszteket vezetett be a nem-állampolgárok számára, hogy teszteljék a lett nyelv mindennapi ismeretét. Őket a tartózkodási engedélyük visszavonásának veszélye is fenyegeti.

„Nem hiszem, hogy a boldogság köszönt be azoknak az otthonába, akik ilyen politikát folytatnak” – mondta Putyin a Kreml által ellenőrzött Emberi Jogi Tanács ülésén.

„Ha Lettország úgy bánik a helyi oroszokkal, mint a disznókkal, akkor előbb-utóbb maga is ugyanezzel a disznóvágással fog szembesülni” – folytatta.

Putyin megértését fejezte ki, hogy minden ország megköveteli lakosaitól, hogy alapvetően ismerjék kultúráját és nyelvét, a nem-állampolgárok státuszát azonban jogi aberrációnak tartja –írja az idnes.cz.

„Ha a lettországi oroszok nem akarnak visszatérni történelmi hazájukba, Oroszországnak helyben kell megteremtenie számukra a megfelelő feltételeket” – tette hozzá Putyin.

Miután Lettország 1991-ben visszanyerte függetlenségét, törvényt fogadott el, amely csak azoknak és leszármazottaiknak ad állampolgárságot, akik a két világháború közötti időszakban Lettországban éltek.

Ennek következtében azok közül, akik akkor vándoroltak be az országba, amikor Lettország a Szovjetunió része volt, sokan nem lettek állampolgárok. A nem-állampolgárok nem tölthetnek be közhivatalt, és sem aktív, sem passzív választójoggal nem rendelkeznek.

Az orosz ajkú lakosság elnyomása az egyik oka annak, hogy a Kreml igazolja Ukrajna elleni invázióját. Lettország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, más balti országokkal együtt az egyik legerősebb támogatója Ukrajnának az Oroszország elleni védekezésben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés