ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Putyin döntött: beszáll az iráni-izraeli háborúba

Putyin / Fotó: Shutterstock
Putyin / Fotó: Shutterstock
Közeleg az Izrael elleni iráni támadás. Oroszország segítséget ajánlott Iránnak, és légvédelmi eszközöket szállított. A konfliktus eszkalálódni készül
Hirdetés
Ad image

Egy médiajelentés szerint Oroszország modern radarrendszerek és légvédelmi berendezések szállítását kezdte meg Iránnak. A siita állam korábban már kért modern légvédelmi rendszereket Oroszországtól egy esetleges Izrael elleni háborúra való felkészülés jegyében – jelentette a New York Times két iráni tisztviselőre hivatkozva, akik állítólag ismerik a háborús terveket. Ők is megerősítették az iráni médiában már megjelent hasonló jelentéseket.

Szergej Sojgu volt hadügyminiszter és magas rangú iráni képviselők között az iráni fővárosban, Teheránban folytatott megbeszélések szerint a szállítás már megkezdődött.

Vlagyimir Putyin a közel-keleti tűzvésztől való növekvő félelmek közepette küldte Iránba tárgyalásra bizalmasát. A volt orosz miniszter napirendjén az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárával, Ali Akbar Ahmadian-nal és az iráni fegyveres erők vezérkari főnökével, Mohammed Bagherivel folytatott megbeszélések szerepeltek. Sojgut fogadta az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján is.

Oroszország a múlt héten elítélte az iszlamista Hamász külföldi vezetőjének, Iszmail Hanijának Teheránban történt meggyilkolását. A Hamász és Irán Izraelt tartja felelősnek a támadásért, és megtorlást jelentett be. Izrael egyelőre nem kommentálta Hanija halálát.

Moszkva szoros kapcsolatot tart fenn Teheránnal és a Hamásszal, de Izraellel is. A zsidó állam elleni megtorló csapások veszélye miatt az orosz kormány minden felet önmérsékletre szólított fel.

Ukrajna már régóta azzal vádolja Iránt, hogy katonai támogatást nyújt Oroszországnak, és azt kifogásolja, hogy Teherán a múltban drónokat és rakétákat szállított Moszkva agressziós háborújához. Kijev szempontjából Putyinnak érdeke a közel-keleti helyzet eszkalálódása, mivel ez elterelheti a nyugati figyelmet az ukrajnai háborúról.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés