ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Putyin egy kegyetlen gyilkosra cserélte a foglyait

Vlagyimir Putyin / Fotó: Shutterstock
Vlagyimir Putyin / Fotó: Shutterstock
Ez volt a legnagyobb fogolycsere Oroszország és a NATO között a hidegháború óta. Most újabb részletek kerültek nyilvánosságra az üzletről.
Hirdetés
Ad image

26 foglyot cseréltek ki Oroszország és az USA, Németország és más nyugati országok között.

Az alku számos prominens nevet érint – különösen a Németországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt „Tiergarten-gyilkost„, Vadim Kraszikovot. Az úgynevezett Tiergarten-gyilkos egy berlini parkban megölt egy grúz férfit, aki Németországban keresett menedéket. Az orosz elnök nyilvánosan védelmébe vette a gyilkost, mert Oroszország szerint az állam ellenségét likvidálta. Putyin „banditának”, „gyilkosnak” és „vérszomjas embernek” nevezte az áldozatot.

2021-ben egy berlini bíróság bizonyítottnak látta, hogy az orosz az állam nevében eljárva lőtte le a grúz férfit a parkban 2019. augusztus 23-án. A férfi már régóta Moszkva célkeresztjében volt, mert azzal vádolták, hogy a második csecsen háború idején több éven át vezette az Oroszország ellen harcoló milíciát. Moszkva szerint több tucat halálesetért volt felelős az orosz biztonsági erők körében.

Krasikovot maga Vlagyimir Putyin fogadta, és az elnök bejelentette, hogy állami kitüntetésre fogja jelölni a szabadultakat.

Az Oroszország által szabadon engedett személyek között van Evan Gershkovich amerikai újságíró, akit kémkedésért ítéltek el. Paul Whelan amerikai tengerészgyalogos – őt 2020-ban 16 év börtönbüntetésre ítélték. Mindkettőjüket hivatalosan fogadta Washingtonban Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök – írja a heute.at.

A nagy megkönnyebbülés és öröm mellett az alku aggodalmat is okozott, különösen nyugaton. Egyrészt a „Tiergarten-gyilkos” szabadon bocsátása keserű utóízt hagyott maga után. Másrészt eredetileg a Kreml legismertebb kritikusát, Alekszej Navalnijt is szabadon kellett volna engedni. Ő azonban egy szibériai fogolytáborban halt meg 2024 februárjában.

Számos vezető politikus üdvözölte a fogolyalkut. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „örömteli pillanatról” beszélt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a „NATO-szövetségesek közötti szoros együttműködést” méltatta. Michael Roth, a német SPD külpolitikai szóvivője az X-en azt írta, hogy néha „az emberiség érdekében alkut kell kötni az ördöggel„.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés