ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Putyin őrjöng: kirúgta a hadserege főnökét

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Nagy a baj az orosz hadsereg vezetésében: Vlagyimir Putyin most leváltotta első emberét az ukrajnai háború miatt.
Hirdetés
Ad image

Az orosz hadsereg óriási nyomás alatt van: Ukrajna ellentámadása meghozza gyümölcsét, a védők a front egyes szakaszain visszaszorítják a megszállókat. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt láthatóan nem akarja tovább nézni: Most állítólag leváltotta a hadserege főnökét Valerij Geraszimovot.

Erről először a Moscow Times számolt be, amely több orosz háborús bloggert idéz. Valerij Geraszimov vezérkari főnök megtartja posztját, de „már nem vesz részt a fronton felmerülő problémák megoldásában” – írja a blick.ch.

A Romanow Light csatorna szerint Geraszimovot Mihail Teplinszkij vezérezredes, a légideszant csapatok korábbi parancsnoka váltja fel. Teplinszkij 2022 júniusa óta tölti be ezt a posztot.

Az ukrajnai háború kezdete óta nem ez lenne az első változás a vezetésben. Kezdetben nem volt világos, ki vezeti az inváziót. 2022 áprilisától Alekszandr Dvornikovot két hónappal később Gennagyij Zsidko váltotta. Neki végül 2022 októberében kellett helyet adnia Szergej Szurovikin tábornoknak.

Szurovikin nem sokkal később kiesett Putyin kegyeiből. Alig három hónappal hivatalba lépése után Geraszimov leváltotta a csapatok körében népszerű tábornokot. De nem ez az egyetlen parancsnoki poszt, amelyet Putyin átrendez. Állítólag 17 magas rangú posztot töltött be új emberekkel a háború kezdete óta 2023 májusáig.

Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök felkelése óta óriási az idegesség. Orosz háborús bloggerek tisztogatási hullámokról beszélnek a parancsnoki központokban. Úgy tűnik, még Szergej Sojgu védelmi miniszter leváltása is lehetséges. A Dwa Majora csatorna arról számol be, hogy közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy már döntés született Sojiguval kapcsolatban is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés