ACNEWS

Putyin dacol a merénylet kockázatával

Putyin / MTI/Máthé Zoltán
Putyin / MTI/Máthé Zoltán
A Kreml ura ma, a Győzelem napján megjelent a drón-merénylet helyszínén.
Hirdetés
Ad image

Vlagyimir Putyin a mai „győzelem napján” nem hirdethet győzelmet Ukrajna felett. De a győzelmi parádét meg kell tartani. Minden más kapituláció lenne.

Május 3-án a Szenátusi Palota kupolája felett robbanások világították be az éjszakai égboltot. Moszkva Kijevet tette felelőssé a Putyin elleni állítólagos támadási kísérletért. Ukrajna orosz megrendezésről beszél.

Az elnök ma személyesen jelenik meg a helyszínen.

A Szenátusi Palotát csak a Kreml fala választja el egymástól, a Vörös téren – ahol a Putyin-tribün áll, és ahol a Kreml hadvezére az éves május 9-i győzelmi parádét vezeti – a Lenin-mauzóleum mögött van. Oroszország a náci Németország felett 1945-ben aratott szovjet győzelem 78. évfordulóját ünnepli.

Csakhogy az országban jelenleg kevés jele van a diadalnak. Putyin az irányításért küzd, saját lakossága felett is.

„Az idegesség nagyobb, mint valaha” – idézi a Blick.ch a moszkvai polgármesteri hivatalt.

A május 9-i ünnepségek még szigorúbb biztonsági intézkedések mellett zajlanak, mint tavaly, beárnyékolva az Ukrajna elleni agressziós háborúval, amely Moszkva számára nem hoz sikerről szóló híreket a frontról.

Ráadásul Ukrajna most megerősítette, hogy a világ minden táján oroszokat gyilkol. De egy hadvezér nem mutatja a gyengeség, a félelem vagy a paranoia jeleit.

A Szovjetunió szövetséges FÁK utódállamainak államfőitől kísérve az orosz vezető részt vesz a parádén, és beszédet mond.

„Maga a parádé 10 órakor (9 órakor MÁSZ) kezdődik. Az elnök beszédet fog mondani” – mondta hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija-1 televíziónak.

Ezt követően koszorút helyeznek el az Ismeretlen katona sírjánál, majd a FÁK vezetőinek informális reggelije következik.

Putyin várhatóan az Ukrajnát ért támadásokról fog nyilatkozni, amelyek 15 hónapja tartanak. Meg akarja mutatni az országnak, hogy még mindig erős és mindent kézben tart. Hogy „Oroszország legyőzi a fasizmust, mint a második világháborúban”.

Putyin a külföldi vendégek jelenlétével is erőt akar demonstrálni. A volt szovjet köztársaságok – Kazahsztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Örményország – állam- és kormányfői mellett Alekszandr Lukasenko fehérorosz uralkodó is részt vesz a hitleri Németország felett aratott győzelem alkalmából rendezett katonai parádén.

Putyin persze nem hagyhatja figyelmen kívül az ukrajnai háborút. Moszkvában idén elmaradt a hagyományos „halhatatlan ezred” felvonulása, amely általában a parádét követi. Több tucat más orosz városban is törölték a május 9-i ünnepségeket a magas biztonsági kockázat miatt.

A Vörös teret is két hétre lezárták a nyilvánosság elől, az utcákat elbarikádozták. A közelmúltbeli dróntámadások és szabotázsakciók orosz földön pánikot váltottak ki még az orosz hatalmi apparátus szívében is. A Kreml a lehető legmerevebben el van zárva a külvilágtól. De: a győzelem napjának el kell jönnie. Minden más a megadás lenne.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés