ACNEWS

Megmérgezték az orosz Hold-kudarcért felelős tudóst

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Putyin kudarcot vallott holdra szállása után "gombamérgezésben" halt meg a legjobb orosz rakétatudós.
Hirdetés
Ad image

A 77 éves Vitalij Melnikov professzor az RSC Energia, Moszkva vezető űrhajógyártója, a rakéta- és űrrendszerek osztályát vezette. Mérgezésének forrása egy mérgező gomba volt. Az orvosok nem tudták megmenteni. Az állítólagos baleset körülményeit nem hozták nyilvánosságra. De médiaforrások azt sejtetik, megmérgezték.

Melnikov vezető kutatóként dolgozott a TsNIIMASH-nál, a Roszkozmosz, az orosz űrügynökség egyik részlegénél. 291 tudományos cikk szerzője volt, és a legkiemelkedőbb űrkutatók között tartották számon. Együttműködött külföldi kollégákkal, többek között a NASA-val is.

Oroszországban az elmúlt két évben, amióta Vlagyimir Putyin elkezdett készülni az ukrajnai háborúra, számos rejtélyes vagy gyanús haláleset történt. A kutatókat sem kímélte.

Melnikov professzor halála alig néhány héttel azután következett be, hogy a 90 éves Mihail Marov csillagász egészségi állapota „hirtelen megromlott” a Putyint megalázó holdbaleset után. A tudós arról beszélt, hogy „utolsó reménye”, hogy láthatja az űrhajó leszállását, mielőtt rejtélyes módon kórházba szállították – írja a The Sun.

Moszkva 50 év óta első holdmissziója katasztrófával végződött, miután a Luna-25 szonda irányíthatatlanná vált, Hold felszínére zuhant és összetört.

A köztiszteletben álló Marovot lesújtotta a sikertelen landolás, mivel a küldetést élete munkájának csúcspontjának tekintette. Akkor úgy fogalmazott: „Az utolsó reményünk volt, hogy a holdprogramunk újjáéled. Szomorú, hogy nem sikerült leszállnunk.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés