ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Putyin augusztusban megszállja a Holdat is

Könnyű dolga lesz, a Holdon nincsenek ukránok. (Fotó: MI generált kép)
Könnyű dolga lesz, a Holdon nincsenek ukránok. (Fotó: MI generált kép)
Az orosz elnök egy hatalmas rakétát indít a Hold egy eddig felfedezetlen kráterére, hogy a benne levő vízjeget megfúrja.
Hirdetés
Ad image

Oroszország a Hold meghódításának küszöbén áll, mivel augusztusban egy átszámítva 8,6 milliárd forintos rakéta felbocsátására készül.

A Luna 25 nevű új holdszondát Vlagyimir Putyin 2011 óta első tisztán orosz felfedező küldetése keretében küldi az űrsziklára. A szonda a Hold déli pólusának közelében, konkrétan a Boguslawsky-kráter környékén fog leszállni. A Next Spaceflight szakértői szerint a küldetés 30 kg tudományos műszert és egy robotkart, amivel talajmintákat gyűjtenek. Úgy gondolják, hogy Putyin űrügynöksége közvetlenül a Hold felszínébe is szeretne majd fúrni.

A Szojuz 2.1b rakéta augusztusban indul az oroszországi Vosztocsnij kozmodromról.  A NASA szerint a küldetésnek két elsődleges tudományos célja van: a sarki regolit összetételének tanulmányozása, valamint a holdi sarki exoszféra plazma- és porkomponenseinek vizsgálata.

A leszállóegységnek van egy négylábú alapja, amely tartalmazza a leszállórakétákat és a hajtóanyagtartályokat. Egy felső rekeszben pedig a napelemek, a kommunikációs berendezések, a fedélzeti számítógépek és a tudományos berendezések nagy része található. A küldetésnek júliusban kellett volna elindulnia, de most augusztusra halasztották.

A Boguslawsky-kráter leszállóhelyéről nem sokat tudni, de az oroszok lesznek az elsők, akik leszállnak arra a területre. A feltételezések szerint vízjéggel van tele, de eddig még soha nem kutatták fel rendesen. Bill Nelson, a NASA adminisztrátora nemrégiben azt mondta, hogy most folyik a harc azért, hogy ki tarthasson igényt a Hold gazdag erőforrásaira.

„Tény, hogy űrversenyben vagyunk. És az is igaz, hogy jobb, ha vigyázunk, nehogy tudományos kutatás ürügyén eljussanak egy olyan helyre a Holdon, hogy azt mondhassák: ‘Maradjatok ki, itt mi vagyunk, ez a mi területünk’” – idézi őt a DailyStar.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés